Yüksek Zoom'lu Dürbünlerde Görüntü

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
  • Arkadaşlar bir konuda bilgilerinizi rica ediyorum.
    Yeni aldığım Nikko Stirling 10-50 x 60 Targetmaster dürbünümü silahımın üzerine monte ettim. Gerçekten çok güzel oldu, yalnız kafama takılan bir şey var. x35 zoom'a kadar mükemmel netlikte bir görüntü var, ancak x35 zoom'dan sonra görüntü çok hafif karanlıklaşıyor ve sanki mesafe ayarı (Paralaks) iyi yapılmamış gibi çok hafif bulanıklaşıyor. Karanlık olmasının nedenini biliyorum zoom'un yüksek olmasından dolayı ışık yetersiz kalıyor. Ancak görüntünün çok hafif, belli belirsiz bulanıklaşması ile ilgili görüşlerinizi almak istiyorum. Yüksek zoom'da bu normalmidir, yoksa dürbünde bir problem mi var?

    Daystate AirWolf MCT 0.22 & Hawke Sidewinder 30 Tactical SF 8.5-25 X 42 & Draeger 6L 300Bar

    Weihrauch HW98 0.177 & Hawke Varmint 6-24 X 44
    Weihrauch HW75 0.177 cal.

    Weihrauch HW45 0.177 cal.
    Bushnell Sport 850 Laser Rangefinder

    hasag.png

  • Merak etmeyin bence gayet normal düşük zoomlarda aldığınız netliği yüksek zoomlarda alamazsınız.

    Evanix Blizzard
    Air arms s410 extra fac .22cal bolt action__NikkoStirling-(8.32x60)

  • Normal olup olmadığını net söyleyemem ama benim sight-mark dürbünümde de aynı durum vardı. Sonuçta 32x in üzeri hem maddi anlamda hem taşınabilirlik anlamında hem de isabetliliğe katkı bakımından artı özellik taşımıyor.

    Air Arms S510 xtra Fac
    BUSHNELL ELITE 6500 4.5-30x 50
    Dan Wesson revolver 6'' 4,5 mm BB (Bozuk)

  • Normaldir. En iyi dürbün bile 50 kat büyütmede 24 kat büyütmede olduğu kadar net olamaz. Genelde yüksek büyütme oranlarında "chromatic aberration" denilen bir tür renk bozukluğu ile karşılaşılır. Görüntüde keskin ve yüksek kontrastlı kenarlarda renkli hareler oluşması şeklinde görülür ve optik cihazda kullanılan lenslerin ışığın farklı dalga boylarını eşit şekilde kırıp geçirememesinin bir sonucudur.

    Air Arms S400 MPR-FT .177/ Hawke Optics Sidewinder 30 Tactical 8.5-25x42
    Air Arms S410-SL Xtra FAC .22 / BSA Deerhunter 8-32x44 SWF
    Webley Raider 10 .22


    A Rh + fakat benden başkasına yaramıyor. =/

  • hazır konu gündeme gelmişken merak ettiğim bir durum var;


    x50 zoom ile ulaşılan mesafeyi acaba diyelim nikon dslr (1.5 crop faktörü) ile kaç mm bir tele objektif ile elde edebiliriz?


    sanırım oldukça uzun bir tele gerekir aynı yakınlaştırmaya ulaşmak için.


    eğer durum böyle ise bu dürbünleri diyelim ornito (kuş fotoğrafçılığı) için kullanabilme imkanı var mı?


    aslında yanıt sorunun iiçinde saklı sanırım; eğer bu mümkün olsa millet binlerce dolar verip 500mm üstü tele objektif almazdı...

  • 50x zoom 35mm formatta 50x50=2500mm lense eşdeğer. Buna Nikon Dx formatın 1.5 crop faktörünü de eklersek 2500/1.5=1667mm çıkar. Canon'un 1.6 crop oranı ile ise 1563mm.


    Bu dürbünleri ornitofoto için kullanmanız pek mümkün değil. İlk sebep dürbünlerin odak mesafesinin fotoğraf makinalarına uygun olmaması. Yani bir dürbünü bir adaptörle her hangi bir şekilde bir kamera gövdesine monte etseniz bile dürbün görüntüsü kamera lensinde olduğu gibi film ya da sensör üzerine düşmeyecektir. Dürbünü mevcut lensin önüne bir teleconverter mantığı ile monte ederseniz görüntü alabilirsiniz fakat gerek eye bell denen dürbünün göz merceğinin çapı ile lens çapı uyumsuzluğu, gerekse dürbünün eye relief denen net görüntünün oluştuğu mesafe bir dürbünü bir lense monte etmek için oldukça özel bir aparat imal edilmesini gerektirecektir.


    En büyük problem f değeri olacaktır ki iyi bir lens üzerine monte edilmiş çok iyi bir dürbünle bile 50X büyütmede f/20'nin üzerine çıkılabileceğini pek sanmıyorum.


    Düşündükçe aklıma geliyor. Lens önüne koyduğunuz bir dürbün makinanın metering, focus gibi tüm hayati fonksiyonlarını altüst ediyor. Özellikle autofocus görüntüye mi yoksa artıkıla mı odaklanacağını bilemiyor. Dürbünden ayrıca odaklama yapıp artıkıl ve görüntüyü tek bir fokal düzleme oturtsanız bile makine yine de artıkılı ayrı olarak algılayabiliyor. Sanırım bu durum Fotoğraf lenslerinin insan gözü ile aynı basit yapıya sahip olmamasından kaynaklanıyor.

    Air Arms S400 MPR-FT .177/ Hawke Optics Sidewinder 30 Tactical 8.5-25x42
    Air Arms S410-SL Xtra FAC .22 / BSA Deerhunter 8-32x44 SWF
    Webley Raider 10 .22


    A Rh + fakat benden başkasına yaramıyor. =/

  • uydurulabilseymiş süper olurmuş. fokus manuel yapılabilir, metering de deneme yanılma tutturulurdu. bu durumda x50 de gerekmez, belki x32 yeterli olurdu.


    bu tabii ki hareketsiz sabit duran doğal yaşam için. işin içine hareket girince hiç olmaz..