Sıvama tekniği ile namlu yapımı

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
  • Bilindiği üzere birçok çeşit namlu üretim tekniği mevcur fakan namlu
    içerisine kaliteli yiv açmak zor iş bireysel olarak bir namluyu nasıl üretirim diye düşünürken en yapılası yöntemin dövme tekniği olduğuna karar verdim.


    iç yüzey işlemek dış yüzeyi işlemekten daha zahmetlidir erkek bir namlu işlemek cnc tezgahında istediğimiz hassasiyet ve kalitede üretilmesi mümkün fakan bunu dövme işleminde kullanacağımız için mümkün olduğunca dayanıklı ve kırılgan olmayan bi mazeme olmalı bu erkek parça yapıldıktan sonra dövme sıcaklığına getirilmiş yani sakız kıvamındaki sac parçayı döverek namlu etrafına sarmayı düşünüyorum kullanmayı düşündüğüm sac ise 440c bu kaliteli bıçaklarda kullanılan sert ve bi okadar da dayanıklı bimalzeme ayrıca yüzeyinin nekadar pürüssüz işlenebileceğini tahmin ediyosunuzdur mümkün olan en ince sacı kullanmayı düşünüyorum böylece dövme esnasında sac erkek namluya tam ve boşluksuz oturacak birkaçkat sarıldıktan sonra tekrar fırınlanıp yumuşatılacak ve katlar arasındaki boşluklar ve hatalar dövülerek tekrar düzelttilecek daha sonra sertleştirme sıcaklığına getirilerek ani soğutma tercihim yağda olur soğutulacak daha sonra dış yüzey tornada taşlama aparatı ile taşlanıp kusursuz silindirik profil elde edilecek iç kısım asit ile pürüssüzleştirilecek.


    bu tip bi üretimde gain twist tarzında bi yiv açmak mümkün aytıca kaliteli bi çelik namlu olacağından pallet ler namluya zarar verirmi diye düşünmicez hatta ceketli paletler bile kullanabiliriz.


    tabi bunlar benim düşüncem konuyu açmamın sebebi tecrübeli kişileri fikirlerini ve varsa bu konada yapmış oldukları deneysel çalışmaları ve deneyimlerini öğrenmek istiyorum.


    saygılar sevgiler.

  • Namlu üretim tekniklerinde benden daha bilgili olan abilerim var fakat bahsettiğin yöntemde erkek kalıbın üzerine sac sarmaktansa daha önce hazırlanmış ve ısıtılmış bir çelik boruyu kalıp etrafına geçirip dövme işlemini öyle gerçekleştirmek daha homojen bir ürün çıkması açısından daha uygun olabilir.

    Air Arms S400 MPR-FT .177/ Hawke Optics Sidewinder 30 Tactical 8.5-25x42
    Air Arms S410-SL Xtra FAC .22 / BSA Deerhunter 8-32x44 SWF
    Webley Raider 10 .22


    A Rh + fakat benden başkasına yaramıyor. =/

  • bullarika kardesım sende bır geldın pir geldin massalllah dur durak yok devamlı birşeyler buluyon azmine hayranım

    airarms s410 FP raptor mp8 reticle 6-24x50
    green laser 300 lumen flashlight


    B RH +

  • aslında onuda düşündüm ama öyle olursa boru erkek namlu kalıbının diş dibi(yiv dibi) çapında olmalı aksi halde dövme işleminde hava boşlukları kalır diye düşünmüştüm yani kalıbı boruya sokarken ters yivlerin boru içinde keserek ilerlemesi gerekiyo namlu kalitesi de borunki ile aynı oluyo doğal olarak benim saç sarmamdaki maksat 440c nin boru şeklinde bulunmaması bıçak yapımında kullanıldığından sac şeklinde temin edilebiliyo ama eğer yeterli kalitede bi boru bulunursa sizin sözlediğiniz siztem daha pratik tabi.

  • bullarika kardesım sende bır geldın pir geldin massalllah dur durak yok devamlı birşeyler buluyon azmine hayranım

    teşekkür ederim dostum biraz ilgili biraz da heyecenlı bi yapım var sanırım aklıma bişey geldimi hemen paylaşım sizlerden dahada azlasını öğrenmek istiyorum

  • Linkini verdiğim sitede namlu yapım teknikleri ile ilgili kısa bilgiler mevcut. Dövme olarak tabir ettiüğimiz namluları BSA havalı tüfeklerinde kullanıyor.


    http://firearmsid.com/Feature%…nuf/BarrelManufacture.htm


    Ayrıca yine konu ile ilgili Master Akif abinin açıklamaları.


    Havalı ve Ateşli Silahlarda Yiv Set Açılması

    AnkFilİst Team



    Daisy Powerline 856 ,177 + Gamo 4x20 TV
    Weihrauch Hw 97k ,177 + Walther 3-9x40
    AirArms S410 SL XTRA ,22 + 6-24x50




    Corvus Corax'tan başka kuş tanımam

  • çok sevindim ama ingilizce biraz kıt olduğundan çevirip de anlamam biraz zaman alıcak :( olsun yinede çook teşekkürler

    • Official Post

    Sevgili kardeşim, sana lazım olan 1 adet namlumu yoksa seri üretim yapmakmı yada 1 tane yapıp vakit geçirmek üretirken bir şeyler öğrenmekmi?, yok amacın sadece 1 adet paslanmaz 440c kalite namlu ise, temin edilebilir..
    440c kalite namlu makinalı tüfeklerde dövme namlu olarak kkullanılır, uzun ömürlü olması için, havalı silahlarda kullanılan namlu çeliği 1020 - 1030 kalitedir, yani oldukça yumuşak, eteşşli silahlarda genel kullanım namlu çeliiği SAE4140 olur.
    Eğer mutlaka dövme namlu yapacağım ve paslanmaz olsun diyorsanız, 430 kalite hazır dolu yuvarlak bulabilirsiniz, içini istediğiniz ölçüde delebilir, rayba ile temiz iç yüzey hazırlayabilirsiniz.. çakıyı %50 - %50 yiv ve set olarak, 8 yiv 8 set, 1/18" yada 1/20" twis oranında tavsiye ederim, 12 yiv 12 set te yapabilirsin ama dövme teknolojisi olarak başarman çok zorlaşır, hatta poligon profil çok daha işini kolaylaştırır.


    Ayrıca bu gayretleriniz için sizi tebrik ediiyorum.

  • 1)Cut rifling (Kesme yontemi).
    Tek yiv formundaki rifling hook tabir edilen kesme cakisinin elle yuzlerce kez namlu icerisinden gecirilerek yivlerin tek tek acilmasidir .Kullanilan en eski yontem olmasina ve bir namlunun yiv-set acilmasi isleminin bazi durumlarda 1 gun surmesine ragmen sitressiz (mekanik ve fiziksel gerilimlerden arindirilmis) ve mukemmel dagilim icin tercih edilen bir yontemdir.Bartlein ,Border ,Krieger ve Lawton Barrels seri uretimlerini bu yontemle yapan en taninmis ureticilerden bazilaridir.



    rifling hook tabir edilen kesme cakisinı ülkemizde temin etmek mümkünmü herhangi bir yasal sıkıntısı varmı acaba

    Stoeger X20 177 cal
    Weihrauch HW-40 PCA 177 cal
    Crosman 2100 177 cal

  • yiv-set bulunan namlularda geriye gaz kaçağı olduğundan güç kaybı da olmaktadır. yiv-set olmadığında da mermi dönerek gitmediği için isabet olmamakta hatta bir süre sonra mermi takla atmaktadır. yiv-setin turu ve sayısı ne kadar fazla ise mermi namlu içinde o kadar çok yorulacağından, hızı azalır.


    israil silah üreticileri namlu gaz kaçağı sorununu bir şekilde çözmek için yeni bir namlu yapma tekniği bulmuşlardır. reklam olmasın diye silah markasını vermiyorum, çoğunuz biliyordur zaten.


    * yüksek ışıl işlemden geçirilen namlu, gene ışıl işlemle 1.3 veya 1.6 kat döndürülmektedir, yiv-set açılmamaktadır. kabaca yiv-seti olmayan mermiyi sıkan 4-5 veya 6 gen düz namlu yapılmakta, yapılan namlu ısıtılarak döndürülmektedir. bu şekilde yiv-set olmadığı halde mermi yiv-set varmış gibi dönerek gitmektedir ve gaz kaçağı olmadığından merminin menzili ve kuvveti artmaktadır. bildiğim en son ve en ileri namlu yapma tekniği budur.

    * FX Gladiator DA + Nikko Stirling Platinium Nighteater 30 (10-50x60FT)

  • rifling hook tabir edilen kesme cakisinı ülkemizde temin etmek mümkünmü herhangi bir yasal sıkıntısı varmı acaba

    namlu yapmada kullanılan kesme çakısı yasal değildir. namlu üretmeye yönelik tüm aparatlar yasal işleme tabiidir, yani suç teşkil eder.

    * FX Gladiator DA + Nikko Stirling Platinium Nighteater 30 (10-50x60FT)

    • Official Post

    bildiğim en son ve en ileri namlu yapma tekniği budur.


    Bunun adına poligon namlu denilmektedir. g;$i

  • Sevgili kardeşim, sana lazım olan 1 adet namlumu yoksa seri üretim yapmakmı yada 1 tane yapıp vakit geçirmek üretirken bir şeyler öğrenmekmi?, yok amacın sadece 1 adet paslanmaz 440c kalite namlu ise, temin edilebilir..
    440c kalite namlu makinalı tüfeklerde dövme namlu olarak kkullanılır, uzun ömürlü olması için, havalı silahlarda kullanılan namlu çeliği 1020 - 1030 kalitedir, yani oldukça yumuşak, eteşşli silahlarda genel kullanım namlu çeliiği SAE4140 olur.
    Eğer mutlaka dövme namlu yapacağım ve paslanmaz olsun diyorsanız, 430 kalite hazır dolu yuvarlak bulabilirsiniz, içini istediğiniz ölçüde delebilir, rayba ile temiz iç yüzey hazırlayabilirsiniz.. çakıyı %50 - %50 yiv ve set olarak, 8 yiv 8 set, 1/18" yada 1/20" twis oranında tavsiye ederim, 12 yiv 12 set te yapabilirsin ama dövme teknolojisi olarak başarman çok zorlaşır, hatta poligon profil çok daha işini kolaylaştırır.


    Ayrıca bu gayretleriniz için sizi tebrik ediiyorum.

    amacım dediğiniz gibi 1 namlu yapıp üretirken bişeyler öğrenmek aslında sıvama şeklinde düşünmemin sebebi namlunun iç yüzeyini çok daha iyi sertleştirebilirim düşüncesiydi çünkü dolu bi parça sertleştirildiğinde sertlik dıştan içe doğru olacak yani parçanın dışı içinden daha sert olacak ben ise tam tersini düşünüyorum çünkü sert parça kırılgandır içi sertken dışının daha yumuşak ve esnek olmasını istiyorum ama sizin dediğiniz yöntem ile namlu düvüldükten sonra dış yüzeyden talaş kaldırılıp inceltilir ve bu şekilde ısıl işlem uygulanır daha sonra namluya ceket geçirilir buda mümkün.Gain twist tarzındaki yiv için ne düşünüyosunuz havalı silehlarda iyi sonuçlar verirmi?


    benim farklı bi düşüncem var simdiye kadar üretilen namlulardan tamamen farklı aşağıda şizmeye çalıştım sade4 yanına çizdi ama azlında mermiyi çepeçevre saracak şekilde düşünün siz onu yani yiv yerine bıçak azı şeklinde çıkıntılar olucak mermi namlunun içine oturduğunda bu çıkıntılara temas etmicek yani mermi başta yizsiz bi namluda hızlanıcak yeterli enerjiye ulaştığında yavaşça artan bu çıkıntılara oturcak ve dönmeye başlıcak sizce nası olurdu?


    [Resim Engellendi: http://pic1.resimupload.com/r6/resim_314386101.JPG]


    yiv-set bulunan namlularda geriye gaz kaçağı olduğundan güç kaybı da olmaktadır. yiv-set olmadığında da mermi dönerek gitmediği için isabet olmamakta hatta bir süre sonra mermi takla atmaktadır. yiv-setin turu ve sayısı ne kadar fazla ise mermi namlu içinde o kadar çok yorulacağından, hızı azalır.


    israil silah üreticileri namlu gaz kaçağı sorununu bir şekilde çözmek için yeni bir namlu yapma tekniği bulmuşlardır. reklam olmasın diye silah markasını vermiyorum, çoğunuz biliyordur zaten.


    * yüksek ışıl işlemden geçirilen namlu, gene ışıl işlemle 1.3 veya 1.6 kat döndürülmektedir, yiv-set açılmamaktadır. kabaca yiv-seti olmayan mermiyi sıkan 4-5 veya 6 gen düz namlu yapılmakta, yapılan namlu ısıtılarak döndürülmektedir. bu şekilde yiv-set olmadığı halde mermi yiv-set varmış gibi dönerek gitmektedir ve gaz kaçağı olmadığından merminin menzili ve kuvveti artmaktadır. bildiğim en son ve en ileri namlu yapma tekniği budur.

    sanırım poligonal namludan bahsediyorsunuz bunun havalı silahlarda tek faydasının namlu içine kurşun sıvanmasının olmadığını duymuştım

    • Official Post

    Gain twist tarzındaki yiv için ne düşünüyosunuz havalı silehlarda iyi sonuçlar verirmi?


    benim farklı bi düşüncem var simdiye kadar üretilen namlulardan tamamen farklı aşağıda şizmeye çalıştım sade4 yanına çizdi ama azlında mermiyi çepeçevre saracak şekilde düşünün siz onu yani yiv yerine bıçak azı şeklinde çıkıntılar olucak mermi namlunun içine oturduğunda bu çıkıntılara temas etmicek yani mermi başta yizsiz bi namluda hızlanıcak yeterli enerjiye ulaştığında yavaşça artan bu çıkıntılara oturcak ve dönmeye başlıcak sizce nası olurdu?


    Burada bir namlu tasarlamak için öncelikle yanıtlanması gereken sorular var !!!


    1-) Kalibre ne olacak?
    2-) mühimmat ağırlığı ne olacak?
    3-) Mühimmat dizaynı! solidmi? paraşüt peletmi? vs...
    4-) Silahın enerjisi ne olacak?
    5-) yaklaşıkta olsa etkili menzil ne olacak?


    gibi sorular yanıtlanmadan namlu tasarımı ile ilgili öneride bulunmak ancak muhabbet etmek olur, ayrıca bu konuda benim bilgilerimi bile misli aşan kaynak bilgi teknolojiler var, tüm bunlar inceden inceye araştırılmalı, deneyselde olsa son bulgular dahil ulaşılmış olmalı, bıkmadan usanmadan argeler yapılarak çalışılmalıki sonuç alınabilsin.


    Bana sorarsanız aşırı abartmadan bir bilineni üretin, ama yine bunun içinde yukarıdaki soruların yanıtlanması gerekiyor, yiv-set namlunun başlangıcından itibaren olmalı, derinliği başlangıçta az olabilir ve başlangıçta yani namlu boyunun ilk %25 lik kısmında düz ilerleyip sonraki %25 lik kısımda 1/30 twist ve sonraki %50 lik kısımda da 1/20 twist ile sonlanmalı, yiv çapı başlangıca göre namlu bitiminde ya aynı olmalı yada % 0,02 daha dar olmalı, asla bollaşmamalı, tabi bu önerileri dövme namlu yapacağım dediğin için söylüyorum.


    Türkiyede yasalarımıza göre özel üretim izni yada arge izinleri alınmaksızın namlu yada namlu çakısıda üretmek yasaktır, hatırlatmış olalım, bu yazdıklarımız sade bilgi paylaşımı ve fikir üretmektir.
    Havalı silah bile olsa yasal izinler alınmadan yapılacak bir tamiratın bile ciddi para ve hapis cezası var.

  • Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim mustafa bey umarı bigün alışveriş yada forum toplantısı vasıtası ile bir araya gelir bu konuyu sizinle yüzyüze tartışırız.


    saygılar