ORDUMUZA HANGİ KESKİN NİŞANCI TÜFEĞİ UYGUN

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
  • Ülkemizde keskin nişancı ve atıcılık eğitimleri Atıcılık ve Keskin Nişancı Eğitim Birlik Komutanlığında verilmektedir. Yılda minimum 6 kurs dönemi olup yurt içi ve yurt dışı askeri birliklerden gelen kursiyerlere belirtemeyeceğim bir zaman süresince atıcılık ve keskin nişancılık eğitimi verilmektedir. AKNEB'e bağlı olan 300 mt.lik poligon dünyadaki 3 örnekten biri olup bilgisayarlı optik gözlem yapılarak atıcının atışları anında değerlendirilerek hedefe gitmeden hataları bulunmakta ve konusunda uzman eğitmenlerce düzeltilmektedir. Uluslararası atıcılık müsabakaları için askeri personele eğitim vermenin yanında esas amacı muharebe birliklerindeki keskin nişancıların eğitilmesidir. Yeteneklerine göre birliklerden seçilen rütbeli ve bazı rütbesiz personel kurslara gönderilerek atış becerileri, hesaplama yöntemleri ve atış teknikleri ile ilgili teorik eğitimlerle birlikte çok ciddi bir biçimde arttırılır. Simulasyon ile atış olanaklar sayesinde 800 mt. ve daha üstü mesafelere atışlar mermisiz olarak bina içinde yapılabilir. Yapılan işin profosyonelliğini açıklama için şu anım örnek verilebilir. Kursa gelen öğrencilerden biri 300 mt poligonuna ilk çıktığında kendinden çok emin ve tevazu dışı hareketleri ile (eğitim alacağız da ne olacak, ben herkesten daha iyiyim vs. belkide eğitimi veren personelin kendisinden daha düşük rütbeli olmasından) davranırken dümdüz sayılabilecek, ağaçsız bir sahada (poligonun kendisi) 10 metreden kısa bir alanda gizlenmiş 3 öğrenciyi fark etmemiş öğrencilerin sağından solundan karşısından ayağa kalkması ile bir daha konuşmamıştır :)
    Esas konuya gelirsek svd, kanas, veya dragunov diye isimlendirilmiş tüfek ana eğitim tüfeğidir ve amerikan ordusu dışında atıcının yanında hedefçi bulunduran ordu sayısı bir elin parmaklarını bulmaz. Hafifliği ile, isabetlilik oranı ile, dayanıklılığı ile (arazide bir haftadan uzun kalabilirsiniz hassas bir tüfek sıkıntıdır) ve özellikle ülkemizdeki doğa yapısından dolayı atışların maksimum 600-800 mt. içinde olduğunu düşünürsek en iyi seçimlerden biridir. Zayıf yönleri dipçik kısmının bağlantısındaki zayıflık ve nadir de olsa PSO-1 diye adlandırılan dürbününün bağlantısındaki hassasiyettir.
    Ordumuzda kullanılan tek tüfek bu değildir. Forumda adlandırılan pek çok tüfek çeşitli sınıflarda ve birliklerde kullanılmaktadır. Barett M82-A1 bunlardan birisidir. Çeşitli kullanım şekilleri için çeşitli marka ve özelliklerde silahlar zaten envanterde bulunmaktadır. SVD - Kanas bunlardan sadece biridir ve kullanım yeri ve alanına göre oldukça iyi bir seçimdir.

    HATSAN MOD 135 0.22 cal.
    3-9*32 POWERLINE DÜRBÜN

  • anlamadığım şey bu adamları eğtiyoruz ama yalnızca bireysel olarak niçin tim halinde (bady) li olarak operasyonlarda görev almıyorlar . süs olsun diye keskin nişancı yetişdirilmez her halde. :!:


    yoksa gerçekten iyi eğitim almadıklarındanmı yada yalnızca yurt dışı sportif atıcılık yarışmalarına katılacak düzeyde eğitim aldıklarından olabilirmi :?: 8) .

    hamdım piştim yandım oldum.

  • anlamadığım şey bu adamları eğtiyoruz ama yalnızca bireysel olarak niçin tim halinde (bady) li olarak operasyonlarda görev almıyorlar . süs olsun diye keskin nişancı yetişdirilmez her halde. :!:


    yoksa gerçekten iyi eğitim almadıklarındanmı yada yalnızca yurt dışı sportif atıcılık yarışmalarına katılacak düzeyde eğitim aldıklarından olabilirmi :?: 8) .


    Şu anda verilen eğitimlerde ne gibi değişiklikler olduğunu bilmiyorum ancak dediğim gibi atıcılık ve keskin nişancı olarak eğitim ikiye ayrılmış vaziyette. Atıcılık için gelenler zaten kendilerini yıllardır ordu içindeki ve yurt dışındaki müsabakarda kanıtlamış rütbeli personel. Keskin nişancı eğitimlerinde ise muharebe şartlarında atış, gözetleme, savunmada keskin nişancı kullanımı, saldırıda keskin nişancı kullanımı, keskin nişancı taktik ve yöntemleri ve bir çok konu daha ( yazmak riskli olabilir) teorik ve pratik olarak verilir. Sınav ise en kısa durumda 2 gün 1 gece sürer. bir de 45 dk.lık sınav vardır 1.5 kilometre ötedeki İKİŞER KİŞİLİK timlere gözetmenlerin sağında ve solunda 15 metre mesafede oturduğu hedefin koordinatları verilerek en az 100 en çok 300 metreden atış yapmaları istenir. Kamufle olma süresi ve 100-300 metrelik atış alanına girip atışı yapmak 45 dk. ki bu çok kısa bir süre. Zira atışı yapmak için belirli bir koridor zorunluluğu vardır ki bu koridor kabaca gözetmenlerin baktığı yöndeki 100 metrelik bir genişlik olarak tarif edilebilir. Atışı yapmadan fark edilirseniz kalırsınız. İkişer kişilik kısmını büyük harflerle yazdım dikkatinizi çekmesi için. Ancak bu iki kişilik tim iki adet atıcı personeldir ve yan yana değillerdir. Amerikan ordusunda sanırım rüzgar, basınç, nem, ışık vb. düzeltmelerini yapmak bir kişinin yapamayacağı iş olarak düşünüldüğünden timler atıcı ve nişancı (hedefçi) olarak oluşturuluyor. Ayrıca USMC (United States Marine Corps) amarikan ordusunda keskin nişancılık eğitimleri ile öne çıkmış ve ad yapmıştır sırf eğitim için oluşturdukları bir yapay adaları bile mevcut. . Ancak gurur tablosu diye yayınlayıp yolladıkları kitaplarındaki atışların filmlerde abartılan kadar iyi olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. En başarılı atışları 300 yarda ki bu da yaklaşık 275 metre ediyor grupmanları ise ortalama 10 cm. Bizde verilen eğitimde 300 metreden baş hedefine yapılan atışlarda da aynı sonuçları optik kullanmadan elde eden çok kursiyer mevcut. Yanyana iki kişiden oluşan bir timi yolladığınız zaman daha fazla ses, daha fazla atık, konuşma ihtiyacı, kamuflaj zorluğu vb. ile karşılaşırsınız. Atıştan sonra da 1 kişinin görev sahasından uzaklaşarak kendini kaybettirmesi iki kişininkinden daha kolaydır. Bundan dolayı Türk ordusu da diğer pek çok ordu gibi keskin nişancılarını muharebe alanına tek olarak yollamaktadır.

    HATSAN MOD 135 0.22 cal.
    3-9*32 POWERLINE DÜRBÜN

  • şunuda söyleyebilirim bizde bu eğitimi almadan en kral eğitimi almış sniperden daha iyi atış yapan çok yetenekli arkadaşlar var belkide bu yüzden eğitim birliklerine ihtiyaç duyulmuyordur. :thumbup:


    öyle 10 20 metreden sigara vuran cinsten değil inanmayacaksınz beli ama 40 50 m.den tabancayla bile hedefi vuran adamlar gördüm. :thumbup:


    tamamen doğal yetenek ve iç güdüleriyle atış yapıyorlardı ve yeteneklerinin farkında değillerdi. fakat ordumuz o yetenekleri bulup çıkarmayı iyi biliyor emin olabilirsiniz.


    yahu bayayhan keskin nişancılığın yetenekle ne alakası var.
    şimdi şunu yazmışsın


    unuda söyleyebilirim bizde bu eğitimi almadan en kral eğitimi almış sniperden daha iyi atış yapan çok yetenekli arkadaşlar var


    arkadaşım , güzel kardeşim keskin nişancı dediğin adam 300 metreden öteye ateş eden adamdır.Bu atışta Rüzgar, Nem, Sıcaklık, kalibre, uzaklık ve hatta dünyanın kendi etrafında dönmesi bile atışı muazzam derecede etkiliyen faktörlerdir
    Eğitim almamış birinin yanlız yetenekle böyle bir atışı yapması mümkün değildir.


    Şimdi ben diyorumki silahlı kuvvetler bu eğitimi çok rahat verebilirken neden ÖKK dışında bu söylediklerimi bilen ve bu atışı yapabilecek kimseler diğer birliklerde yok ona bozuluyorum.
    Şimdi diyeceksinisiki
    Böyle kişilerin olmadığını nereden biliyorsun ?



    Çok iyi biliyorum yook
    ÖKK, Jöh ve Sat dışında yok


    Komando taburlarında hasbelkader bir zaman kurs almış bir kaç lider personel dışında yoooooklkkkk

  • yahu exador :!: 8) kardeşim benim hiç yeteneksiz adamdan sniper yada keskin nişancı veya suikastcı olurmu.. gardaşım benim bu adamlar gönüllü lerin arasından en yetenekliler seçilerek ,eğitime tabi oluyorlar. 8) ama daha hiç bir operasyonlarını duymadım görmedim . yani bir nev i süs :( ..

    hamdım piştim yandım oldum.

  • sakın beni yanlış anlamayın bizim birliklerimizde benim tanıdığım bu eğitimi almış kişiler mevcut ama eğitimleriyle işlerinin arasında hiç bir alaka yok. benim demek istediğim şu.


    bizim ordumuzda gelenekselleşmiş, oparatif , keskin nişan yada sniper timleri yok .biz daha çok kara piyadesine önem veren bir yapıya sahibiz zaten gen. kur. baş. ta karacılardan çıkıyor .sebebide


    zafer eratın süngüsünün ucundadır, doktrini yada inancı diyebiliriz bizim ordu geleneğimiz kara piyadesinin gelişimi üzerine ortalama erat ne kadar gelişirse o kadar iyi olacağı hesaba katılarak ,oluşturulmuş bir sistem. bildiğim , gördüğüm , duyduğum ve analizini yaptığım budur. 8)


    bu arada ben survival eğitmeniyim askere ve polisede bu eğitimi verdim . (ücret karşılığı değil) en son olarak marmara üniversitesinde kampcılık arama kurtarma ve doğada hayatta kalma dersleri verdim .(ekibimle birlikte) 8)

    hamdım piştim yandım oldum.

    • Official Post

    E Ayhan kardeşim,senin böyle meziyetlerin var olduğuna göre artık biz seni British School önünde 2 saat de bekleriz. :thumbup:



  • bende aynı düşünüyorum sevgili kaardeşim
    yahu bu eğitim işi bana da uyar
    bi görelim eksiklerimiz nelerdir
    ciddiyim ha bizim için biçilmiş kaftansın dostum aman ortalıktan kaybolma ha

  • Tüfek önemli değil önemli olan aksesuar :) Asıl parayı onlar tutuyor. Balistik bilgisayarları, mermi ve dürbünler. Tüfek taş çatlasın 2000 dolara malolur, zaten bir namlu bir bolt birde kundak.


    Prototipin resmi'ni koymuşlar üzerindeki dürbün nedir çözemedim ama bir deyim vardır burada yazmıyorum onun gibi durmuş :)


    [Resim Engellendi: http://www.turkcadcam.net/haber/images/kalekalip-ptp.jpg]

    Weihrauch HW100T Falcon T35x56 Premier Target
    Weihrauch HW97KL Blue Laminate Maccari Hornet MKVI
    Weihrauch HW45 .177&.22 Maccari
    Zoraki HP-01 Ultra .177
    Heckler & Koch USP Compact Blue 9x19 Para Trijicon Nightsights
    Remington Spartan SPR220 12ga 22'' Double Trigger & Hammer Coachgun
    Bernardelli Compact 9x19 Para
    CZ 75B Semi Compact 9x19mm Para
    Hatsan 250XT Tac Boss (KJW Ruger MKIII)
    Gamo PR776

  • bu arada konunun dışına çıktık, yukarıda saydığımız ve tartışdığımız sebeplerden dolayı kanas bize uyar ama bu demek değilki daha iyisi olsa kabul etmeyiz . :?: :thumbup:


    şunuda yazıvereyim yerli imalat silah ve milli silah sistemleri bizim için stratejik önemi olan şeyler.hafife almayalım yani yurt dışından 2000 dolara alacağımız silahı kendimiz yapalım ama 3000 dolara mal olsun pek önemi yok. bunu sulh zamanında anlayamayız ama savaş zamanı silahı keserler kullandırmazlar ,o zaman anlarız . adamlar niçin aselsanda milli radar sistemi üzerine çalışan 3 mühendisimizi öldürdü. :( :!: yada pkk ile mücadelede alman tanklarını kullanamazsın kardeşim bundan sonra sana tank mank yok demedilermi.. :?: saygılarımla

    hamdım piştim yandım oldum.

  • sadece o mu ,toplum olaylarında kullanılan biber gazını bize satıkları halde kullanamazsınız dediler. :cursing:

  • valla keşke her verdiklerine kullanamassın deseler misket bombalarını onların sayesinde kendimiz yaptık
    kale kalıp şu anda ürettiği silahlar 7.62 mm emsallerinin en hafifi 4.200 kg ve 12.7 mm hafif zırhlılar için
    iki projesi daha varmış bir adet piyade tüfeği 2008"de fuarda sergilenicek ve 11 kg "mın altında 12.7 mm "lik uzun menzilli bir tüfek daha


    bunu kulaktan duydum( tüfekler için özel dürbünlerde yanılmıyorsam aselsandan gece görüş mesafe ölçer yüksek zoom bilgisayar bağlantısı ) haberlerde çıkmış galiba
    yukarıdaki resmi olan keskin nişancı tüfeği değil 12.7 mm hafif zırhlılar için olan modeli(o dürbünüde öylesine boş kalmasın diye takmışlardır diye düşünüyorum)
    orjinal çin malı tasko :whistling:

  • +1
    yerli malı ,stratejik önem, yerli teknoloji .yerli mühendisler derken araştırma yapıldığında kale gurup un partner leri nin kim olduğuna bakılacak olursa karşınıza gene ABD çıkmasın?
    saygılarımla

  • mühim olan tamamen milli silahlar üretmek tamamen yurt içinde. kendi mühendisimiz kendi ham maddemiz ile . ortakların belli bir noktadan sonra pek bir önemi yok


    biz üretime geçelimde gerisini hallederiz . :thumbup:

    hamdım piştim yandım oldum.