PCP silahlar ve Dolum Tüpleri (EKONOMİK TÜP KULLANIMI)

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
  • Arkadaşlar yakın zaman içinde iki grup olarak PCP lendik
    Havalı Silah camiazmızda sınırlı kişilerde bulunan PCP silahlar ilk olarak Polat, Ülkü ve Mustafa abilerin ani bir şekilde air arms almasıyla alevlendi ve arkadan hemen hemen aynı zamanlarda Ankara team ve termopl da bombaları patlatınca ortalık şenlendi.
    Şimdi benim sormak istediğim şu


    mesela HW 100 ile hangi basınçlar altında en sağlıklı ve en ideal dolumlar yapılır.
    Polat abimin tüpüyle maksimum 160 bar bastığım hw100 le 4 şarjörle basınç 60 bara kadar indi.
    Aynı tüple yine 160 bar bastığım hw 100 le 1 şarjörde + iki boş atış (acemilikten) 120 bara düştü
    benim tüfekte mi problem var nedir.
    Dün gene bir 160 bar bastık hiç atış yapmadım manometrede kıpırdama yok aynı duruyor yani kaçak bir şey yok


    Acaba diyorum tüp max basıncı 200 bardayken daha yavaş mı düşüyor yani acaba 150 berdan sonra düşüş dahadamı hızlanıyor ?

  • Fatih biz silahın tüpünü 200bara (200barı geçme) kadar dolduruyoruz ve 3 şarjörü attığımız zaman 120bara düşüyor, zaten göstergedeki yeşil bölge 200-120 bar arası, sonra atmaya devam ediyorsun ama güç düşüyor olması lazım, chrono ile henüz ölçemedik. Yanlış hatırlamıyorsam 1 şarjörde 160-170 bara, 2. şarjörde 140bara falan düşüyor.
    Dikkat etmen gereken şeyler:
    1. tüpü çok yavaş doldur, vanayı birden açma,
    2. bleed valften ekstra havayı/basıncı alıp c..ü sonra çıkar
    3. 20 dolumda bir silahın tüpünü beraber beyaz kutuda bulunan aparatla tamamen boşalt (gerçi bu sanırım özellikle pompayla hava basıldığında gerekiyor)


    güle güle kullan tekrar

    .

    AA s400 MPR FT + Falcon 10-50x60 FT MilDot Metric


    AA s510 Carbine .22 + Hawke RedDot


    ankarateam.png

  • yahu o zaman battık hocam biz
    6 lt lik tüple kaç dolum yapıcaz ki silaha
    eyvahhh
    demekki silahtaki tüpün 200 cc lik olmasının dez avantajı burada
    abi ben bunla göz acıp kapayıncaya kadar şarjörleri boşaltıyorum hatta şarjörleri nasıl çabuk doldurmak lazım tarzında Polat abylen fikir yürütüyoruz bu kadar çabuk tüp basıncı düşerse vay halime
    Zira Polat abi Air armsla oldukça ciddi atışlar yaptı tüpün üzerindeki havayla ..
    Yani nasıl anlatsam tüpte hava oldukça az iken güçte neredeyse yarıda iken oldukça iddialı vuruşlar yaptık hem o hemde ben
    KAfam acaip karıştı ? Yani air arms mı yapsaydık acaba diye düşünmedim değil.
    Gerçi benim silahtaki dürbün hem dandik hemde sıfırlı değildi. Belk i ondan keyf alamadım ama bu tüp işi gerçekten düşündürücü
    Air arms ta 300 cc galiba yani neredeyse %33 daha büyük
    Ayrıca ben regülatör ihtiyacı olduğunu düşünmüyorum bu silahın çok ciddi atışlar yaptık yani ciddi derken 100 m felan değil tabi ama rahat 80 m den şişe patlattık
    arka arkaya çok isabetli atışlar yaptı Polat abi
    Daha erken tabi yorum yapmak için ama bu tüp işi son derece canımı sıkmakta

  • sıkma canını, bizde daha yeni öğreniyoruz silahı. ama almadan okuduk bolbol, amerikada da eşit güçte 3 şarjör attıklarını söylüyorlar, ama eğer gücünü kısarsan 70-80pellet atabilirsin sanırım. alırken sonsuz atış yapacağını düşünmüyordun inşallah? birde söylemişlerdir, tüfeğin tüpünü hep dolu tut. öğrendikçe birbirimize aktaralım yeni bilgileri.

    .

    AA s400 MPR FT + Falcon 10-50x60 FT MilDot Metric


    AA s510 Carbine .22 + Hawke RedDot


    ankarateam.png

  • bizim tüpler 175cc sadece

    .

    AA s400 MPR FT + Falcon 10-50x60 FT MilDot Metric


    AA s510 Carbine .22 + Hawke RedDot


    ankarateam.png

  • Ya benim anlayamadığım birşey var ?( :huh: Şimdi Hw 100 deki regulatör ne işe yarıyor.200-120 bar arasında aynı hızda mı atış yapıyor?Peki air armsda regulatör yoksa bu stabil hızı nasıl sağlıyor.Çekiç yayı-valf ağırlığıyla mı?Hangisi daha stabil hız değerleri sağlar?Off kafam soru işaretleri ile doldu :wacko:

    • Official Post

    Tabiki HW100 daha stabil atış değerleri verir ama bu stabil değerler dediğimiz şey 50 - 70 metreler atrasında basınç farklılıklarında dürbün ayarı yapmaya bile gerek duymayacak kadar az değerler,yani abartılmamalı,


    S410 lar çekiç ağırlığı,karşı basınç ve pellet ağırlığı kombinasyonunda kendini dengeleyerek çalışır.Dahası Polat abi burada deneyimlerini yazarsa çok daha iyi anlaşılabilir,çünkü onun silahında hava ayar musluğu halen yerinde duruyor ve duracakta,Polat abinin deneyimlerinde musluğu çok randımanlı kullanmak ve istikrarlı atış teknikleri var.

  • Arkadaşlar bu konuda çok az tecrübem var ama M. Serdar arkadaşımın önerisi üzerine elde ettiğim bilgileri sizlere aktarayım. Zaten forumumuzun amacı da bu değil mi?


    AA410'u aldığımda PCP konusunda hiçbir pratiğim yoktu. İlk zamanlar silahın üzerindeki güç ayar düğmesi devamlı olarak azami konumda idi. Çok uzak mesafelere (100 m. gibi) atmamama rağmen tecrübesizlikten olsa gerek gücü bu şekilde kullandıkça hava dolumu ile baş edememeye başladım. Hatta bir ara tüfeği satılığa bile çıkardım.
    Ancak daha sonra elim güç düğmesini idareli kullanmaya çok alıştı. Satma kararını geri aldığım gibi bu defa diğer yaylı tüfeğimi sattım. Ve de scuba tüpümü büyüttüm. Scuba tüpünü doldurttuğum yer her ne kadar 220 bar bastığını söylüyorsa da ben tüfeğime dolum yaptıktan hemen sonra scuba manometresi 190 bar kadar gösteriyor.
    Burada 2 ihtimal var: ya adamlar eksik dolum yapıyor, ya da benim scuba manometresi basıncı düşük gösteriyor. Neyse bu benim meselem ama bu basınçla çalıştığımı belirtmek için yazdım.
    Şu anda silah tüpüne tam dolum yaptığımda (silah manometresi 170 bar, scuba manometresi 190 bar gösteriyor) güç düğmesini baştan (sıfırdan) 2 kertiğe getirip atışa başlıyorum. Atış mesafem genelde 50 metre. Gayet isabetli atıyor. 4-5 şarjör sonra güç düğmesini bir kademe daha ileri getiriyorum. Aynı isabetlilikle gene 4-5 şarjör atabiliyorum. Bu arada silah manometresi 100 bar cıvarına iniyor. Ve nihayet güç düğmesini tam açıyorum ve böylece manometre 50 bar'a düşene kadar (gene aynı isabette) yaklaşık 6-8 şarjör boşaltıyorum. Kullandığım pellet JSB Exact (Air Arms Field ile aynı) ve bazen de H&N Barracuda.
    Yani özetle, düğmeyi bilinçli kullanmak kaydıyla 150-200 pellet atmak mümkün. Yukarda da belirttiğim üzere benim atış mesafem 50 metre cıvarı. Bazen sadece deneme maksadıyla bu uzaklığa atıyorsam da bunu genelde tek atış olarak yapıyorum ve gücü sadece o atışa mahsus olarak biraz açıyorum. Haliyle daha uzak mesafeye atış yapılacaksa gücü de yükseltmek gerekecektir ki bu da hava sarfiyatını arttıracaktır.


    Hafta sonu Fatih (Exador) arkadaşımla beraber biraz atış yaptık. HW100'ünü doldurduğumda silah üzerindeki manometrenin gene 170 bar cıvarı gösterdiğini gördüm. Yani silah manometresi daima gerçekten daha düşük gösteriyor. Fatih'in de belirttiği gibi tüpündeki hava basıncı atış sayısına kıyasla oldukça kısa zamanda düştü. Onun silahına 2 dolum yaptım ama benim silahla tek dolumla çok daha fazla atış yaptım. Fatih'in dürbününün ayarsız olması belki de atış sonuçlarının değerlendirilmesi bakımından önemli. Ama konu aynı sayıdaki atışta sarfedilen hava bakımından iki silah arasındaki kıyaslama yapılacaksa durum ortada.


    Sonuç olarak galiba hem tüfek tüpünün kapasitesi hem de regülatör mevcudiyeti bu farklılığı doğuruyor. Benim kişisel sonucum ve görüşüm, kontrolü elinde bulundurarak mesafeye göre güç ayarı yapmanın daha ekonomik bir hava kullanımı sağladığı.


    Hepinize hayırlı atışlar.

    S&W 686-6

    • Official Post

    Çok teşekkürler Polat abi,


    Oldukça bilgilendiri tecrübelerinizi bizimle paylaştığınız için,


    Benim bundan 10 sene önce bir aracım vardı,üzerinde 400 beygir motor vardı yetmedi Blover takdırdım,ama bloveri elden kumandalı yaptırdım,güç gerektiğinde,örneğin 220 km süratle giderken biri kafa tutunca düğmeye basıyordum,araç kafa kaldırıyor anında 280 km yi buluyordu.


    "Kontrolsüz güç güç değildir" diye bir söz vardı değilmi. ;)

  • mustafa amca otomobilin markası neydi cok vahşi bişeymiş :D

    Hatsan Mod 135 0.22 cal
    Crosman 2100
    Tekirdağ Merkez

    • Official Post

    Açıklamasam daha iyi olur. :)

  • ben hw 100 tüpünü sucuba tüpüne bağlayıp dolum yaptıktan sonra,tüfeğin tüpü soğuyana kadar bekliyorum.Aksi halde dolumdan hemen sonra tüfeğe takılan tüp ortam sıcaklığına düşünce basınç kaybı oluyor.Ayrıca scuba tüpünü doldururken 200 değil 220 bar basıyorum oldukça fayda sağlıyor.

  • mustafa amca bari pm den söyle :P
    bu dolum hakkında bilgiler
    wbley raider piyasaya cıkınca cok yararlı olucak
    şimdiden en iyi taktikleri pratik çözümleri öğrenmek lazım

    Hatsan Mod 135 0.22 cal
    Crosman 2100
    Tekirdağ Merkez

  • alıntı syn raptorx


    Fatih biz silahın tüpünü 200bara (200barı geçme) kadar dolduruyoruz ve 3 şarjörü attığımız zaman 120bara düşüyor, zaten göstergedeki yeşil bölge 200-120 bar arası, sonra atmaya devam ediyorsun ama güç düşüyor olması lazım, chrono ile henüz ölçemedik. Yanlış hatırlamıyorsam 1 şarjörde 160-170 bara, 2. şarjörde 140bara falan düşüyor.
    Dikkat etmen gereken şeyler:
    1. tüpü çok yavaş doldur, vanayı birden açma,
    2. bleed valften ekstra havayı/basıncı alıp c..ü sonra çıkar
    3. 20 dolumda bir silahın tüpünü beraber beyaz kutuda bulunan aparatla tamamen boşalt (gerçi bu sanırım özellikle pompayla hava basıldığında gerekiyor)



    burada tupu tamamen boşaltmak problem yaratır mı ? pompa ile dolumda bunu yapmak gerekiyor mu? ben pompamı yeni aldım. hill marka . ve yaklasık 20 sefer dolum yaptım. şimdi ne yapmam gerekiyor ? saygılar.

  • Tüpün arada bir tamamen boşaltılması içinde birikecek nem'den kurtulmak için bence güzel bir yöntem. Üretici tavsiyelerine uymak gerekir. Ben HW100 ümde her 2 ayda bir mutlaka tüpü tamamen boşaltıyorum. (tüp sökülü haldeyken özel bir aparatı var, silahın üzerinde atış yaparak boşaltmaya çalışmak silaha ciddi zarar verebilir) Ankara'da bile kışın pompa ile doldurunca bleed valfini açınca su fışkırıyor ki rutubetli illerimizde bu duruma daha da dikkat edilmesi gerekir.

    Weihrauch HW100T Falcon T35x56 Premier Target
    Weihrauch HW97KL Blue Laminate Maccari Hornet MKVI
    Weihrauch HW45 .177&.22 Maccari
    Zoraki HP-01 Ultra .177
    Heckler & Koch USP Compact Blue 9x19 Para Trijicon Nightsights
    Remington Spartan SPR220 12ga 22'' Double Trigger & Hammer Coachgun
    Bernardelli Compact 9x19 Para
    CZ 75B Semi Compact 9x19mm Para
    Hatsan 250XT Tac Boss (KJW Ruger MKIII)
    Gamo PR776

  • peki regülatör bile kullansak basınç değişimi logaritmik olmayacak mı eğer evet ise bunu nasıl telafi ederiz

  • Tüfeği direk olarak tüpe bağlayarak telafi edebilirsiniz :)

    Weihrauch HW100T Falcon T35x56 Premier Target
    Weihrauch HW97KL Blue Laminate Maccari Hornet MKVI
    Weihrauch HW45 .177&.22 Maccari
    Zoraki HP-01 Ultra .177
    Heckler & Koch USP Compact Blue 9x19 Para Trijicon Nightsights
    Remington Spartan SPR220 12ga 22'' Double Trigger & Hammer Coachgun
    Bernardelli Compact 9x19 Para
    CZ 75B Semi Compact 9x19mm Para
    Hatsan 250XT Tac Boss (KJW Ruger MKIII)
    Gamo PR776

  • başlığa bakılırsa arkadaşlar (EKONOMİK TÜP KULLANIMI) diye yazılmış ben pek katılamıyorum bu konuya.Daha öncede yazmıştım Burdurdayım dün HABAŞA AZOT 10 litrelik tüpü sordum 300 tl dediler 150 bardan fazla basamazmlarmış birde dolumuna 30 tl para istiyorlar İzmirden dolup geliyor diyorlar ne kadar doğru ne kadar yanlış bilmiyorum arkadaşlar varsa bilgisi olan yazabilirmi ...? :him:s:him:s:him:s:him:s:him:s

    Evanix Blizzard S10 Bolt Action PCP Combo ++ Hill PCP hava pompa ++ Optima 3-12x44 AOE Dürbün