Havalı silah Taşıma yasası

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
  • Merhaba arkadaşlar bir iki lakırtıda avukat olarak ben edeyim :)


    Öncelikle ülkemizde havalı silah sahipliğini, taşımasını, kullanmasını düzenleyen bir özel kanun yok. Tüm T.C. mevzuatını araştırdım sadece 2521 s.k , 4915 s.k ve Oyuncak ithalatı ile ilgili bir yönetmelikte birer madde olarak şöyle bir adı geçiyor sadece. Halböyle olunca uygulamada belirsilikler mevcut ve standart yok. Misal bir arkadaşımın havalı tabancasını polis faturası yanında olduğu halde "gece vakti taşımak yasak" gerekçesiyle müsadere etmiş.


    Sorun nasıl çözülür:


    Kısa vadede, yanınızda faturanızı veya faturanızın onaylı suretini taşıyın. Her hangi bir kamu görevlisiyle münaşakaya girmeyin, nazikçe durumunuzu izah edin. Personelin yaka numarasını veya adını nazikçe öğrenin (sosyal adamlarsınız hepiniz sohbet ortamı açarsınız gerginliğe mahal vermeden). Memurdan sivil ise kimlik göstermesini rica edin, bunun yasal zorunluluk olduğunu hatırlatın. Meskun mahaldışında ise görev belgesini ibraz etmesini aksi taktirde keyfi muameleye mazur kaldığınızı ve madur olduğunuz için şikayetci olabileceğinizi hatırlatın. Buna rağmen her şey ters giderse siz karakola gitmemek için direnmeyin hatta, suç unsuru varsa karakola gitmek gerektiğini ona siz hatırlatın ve gider gitmez Barodan müdafi isteyin ve avukat gelmeden hiç bir suçlamayı kabul etmediğiniz dışında bir şey söylemeyin. Ceza ve Kabahatler kanuna aykırı hareketiniz olmadığını mesnesiz olarak alıkonulduğunuzu daha sonra avukat imzalı ifadenizle ceza ve hukuk davaları açıp hakkınızı arayacağınızı izah edin.


    Uzun vadede;


    Bu forum gibi bilinçli havalı silah kullanıcıları ayrı spor klüpleri kurmalı (atıcılık ve avcılık derneklerinden ayrılmalı) kendi yönetmeliklerini oluşturmalı, müsabakalarını yapmalı, kendi müstakil federasyonunu kurmalı (yoksa diğerlerinin gölgesinde kalır) ve temel kurallarını belirlemeli. Tüm bu aşamalardan sonra zaten yasal düzenleme için uygun ortam doğacaktır.


    Av.Levent Ersahan

    ______________
    Diana Mod. 460 Magnum 4.5

  • +10000000000 aslında dediğiniz gibi kendi federasyonumuzu kurup bu hobiyi sporu kendi belirlediğimiz kurallar çerçevesinde uygulayıp bizimde bu ülkede var olduğumuzu ve ateşlilere göre mağdur durumda olduğumuzu belirtmeliyiz...burda en büyük görev sanırsam yine mustafa abiye düşüyor...mustafa abi biz havalı silah atıcılık federasyonu istiyoruz... ½bay£bay`;

    • Official Post

    Bu Klüp kurma konusun da ciddi çalışmalar içerisindeyim,dahası yeni kuruluyor olan alışveriş sitesinde bile linki hazırlandı. Levent bey paylaşımınız için teşekkürler.

    • Official Post

    Bu kulüp kurma konusunda forumdan acilen gönüllü bir Avukat aranıyor X]#+,

  • Çok teşekkürler Levent Bey.Benim için çok faydalanacağım bi yazı idi.Hakkımızı ne kadar iyi bilirsek o derece rahat ve neşeli arazi çalışmalarımız olur.Saygılar.....

    Sevmek güzel meslek ,


    Can dayanıyor dayanmasınada ,


    Yürek gitti gidecek ...
    cukurovateam.png


    Güzel olan sevgili değildir , sevgili olan güzeldir ...

  • Levent Bey; havalısilahlarla ilgili yasal mevzuatta avlanmaya ilişkin ayrıntılı bir madde varmı acaba? Zıraatçı bir arkadaşım zararlı oldukları gerekçesiyle havalısilah ile karga avlanabileceğini söylemişti.Acaba aslı varmı? Başka bir topikte bununla ilgili bir yazım oldu ve Mustafa Serdar abi haklı olarak benden ilgili maddeyi göstermemi istedi.Yardımcı olursanız sevinirim...

  • teşekkürler Levent bey.

    .

    AA s400 MPR FT + Falcon 10-50x60 FT MilDot Metric


    AA s510 Carbine .22 + Hawke RedDot


    ankarateam.png

  • Levent Bey; havalısilahlarla ilgili yasal mevzuatta avlanmaya ilişkin ayrıntılı bir madde varmı acaba? Zıraatçı bir arkadaşım zararlı oldukları gerekçesiyle havalısilah ile karga avlanabileceğini söylemişti.Acaba aslı varmı? Başka bir topikte bununla ilgili bir yazım oldu ve Mustafa Serdar abi haklı olarak benden ilgili maddeyi göstermemi istedi.Yardımcı olursanız sevinirim...


    4915 Sayılı Yasa


    Avlanma esas ve usulleri
    MADDE 6. - Avlanma, avcılık belgesi ve avlanma izni almak şartıyla, yasalarla izin verilen silâh, araç ve eğitilmiş hayvanlarla, avlanma plânlarına veya Merkez Av Komisyonu kararlarına göre yapılır.


    Zehirle avlanmak yasaktır. Haznesi iki fişek alacak şekilde sınırlandırılmamış otomatik, yarı otomatik, pompalı ve benzeri yivsiz av tüfekleri ile havalı tüfek ve tabancalar avda kullanılamaz. Eğitilmiş hayvanlarla ve mücadele kapsamında kullanım yeri, şekli ve özellikleri Merkez Av Komisyonunca belirlenecekler dışında kara, hava araçları ve yüzer araçlarla, ses, manyetik dalga, ışık yayan araç ve gereçler, canlı mühre, tuzak, kapan ve diğer benzeri araç, gereç ve usullerle avlanılamaz. Avda kullanımı Merkez Av Komisyonu kararı ile men edilen ses ve manyetik dalga yayan cihazlar, tuzak ve kapanlar ile benzeri araç ve gereçlerin pazar ve ticarethanelerde bulundurulması ve satışı yasaktır. Özellikleri Merkez Av Komisyonunca belirlenenlerin dışında gümeler kurulamaz ve bu gümelerde avlanılamaz.


    Dediğim gibi düzenleme olmadığı için farklı uygulamalar var. Kargaları zararlı oldukları için köylerde avlanmasına görevliler ses çıkarmıyor.

    ______________
    Diana Mod. 460 Magnum 4.5

  • Sayın Levent Bey
    Yasalarla ilgili Açıklamalarınız için teşekkür ederim.Biginize baş vurmak istediğim konu Pest Control kapsamında talep üzerine her türlü zararlı ile mücadele ediyorum.zehir kullanımında sağlık bakanlığı onaylı ve müsaade ettiği tarzda uygulama yapıyoruz.Elektronik Kovucu cihazlarla mücadelede Dünyada değişik ülkelerde üretilmiş cihazları ithal edip , Talep edene satıyoruz. ancak bununla ilgili bir yasa'da yok ama yinede satışını yapıyoruz..Havalı veya Ateşli Silahla mücadelede yasalarda çelişkiler var bu konuda bilgileriniz varsa bizleri aydınlatırsanız sevinirim.örnek vermek gerekirse çiftcilerimizin Domuz ve ayı gibi canlılarla,Meyva bahçesi olan çiftcilerimizinde Kuşlarla ilgili büyük sorunları var bunlarla mücadele etmeleri zorunlu hale gelebiliyor Mahsulün %40 ını telef edebiliyorlar bu ekonomide toplandığında cok büyük rakamlara ulaşabiliyor.Yasalara göre bunları avlamak suç ama öbür taraftan üreticinin mahsulü heder oluyor kayba uğruyor.

    A Takımı Üyesi

  • Kanunlar nerede olursa olsun, hep toplumun gelişmesinin geriden takip eder. Bizde de bazen yasal düzenlemeler bazı konularda çok geç yapılıyor.


    2005 yılına kadar zehirle haşere mücadelesi ie ilgili düzenlemede yoktu şimdi sizinde dediğiniz gibi fare, böcek, yumuşakcalarla zehir vs. kullanarak mücadele için bir yönetmelik var. Kamu sağlığı (hastalık taşıyan kemirgenler), kamu güvenliği (havaalanlarında kuşlarla mücadele), ürünün korunması (karga - domuz vs) için bu zararlılarla eltronik kovucu sersemletici vs. cihazlarla müzadele etmekte bir sakınca yok zira kanun öldürmeye izin verdiği için kovmayada izin verdiği kabul edilir ama, bu cihazlarla trofesi veya eti için hayvan öldürmek - yakalamak suçtur (fiili işleyen için).


    Gene koruma altında olmayan yaban hayvanlarının avlanmanın yasak olduğu dönemlerde dahi, tarım besi ve yaban hayatına zarar verecek şekilde çoğalmaları veya bulaşıcı hastalık taşıdıklarının tespiti halinde (mahalli tarım köyişleri ve orman görevlileriyle) hazırlanacak ortak rapor doğrultusunda belli sayıda yaban hayvanının belli usul ve esaslarla avlanmasına izin verilir.

    ______________
    Diana Mod. 460 Magnum 4.5

  • Herkese Mrb...


    Şöle 2 senaryoda hakkımız nedir acaba?


    1.) Pikniğe gittik. Mesire yeri falan deil, dağın yamacında biyer, yere kilim seren bizden başka kimsede yok etrafta. 3-5 arkadaş kola kutularına atış yapıyoruz havalı tüfekle. emniyet alınmış. atış güzergahı temiz, tehlike arzedecek canlı bişey yok. Devriye gezen jandarma geldi. avlanmıyoruz, arabada kuş-tavşan vs yok. tüfeğimizi "kullanımı yasak almak zorundayız" gerekçesiyle alabilirler mi? biz ne söylemeliyiz?


    2.) Piknikte bişey olmadı, dönerken yol kontrolde Jandarma ile karşılaştık. aracı aradılar, tüfek kılıfında, boş (kurulmamış) bişekilde bagajda duruyo. av yaptığımıza dair bişey de yok (aslında yapmadığımıza dairde yok) Biz avlanmadığımızı, hobi olarak cansız hedeflere attığımızı nasıl ispatlarız? Jandarma bize nasıl bi suçlamada bulunabilir? Tüfeğimizi alabilir mi?


    Fikri olan yada başından böle bişey geçen varsa cevaplarınızı bekliyorum...Teşekkürler...

  • askecer
    eğer avlanmıyorsan, yanında vurulmuş bir av yoksa yanındada silahın faturası varsa birşey olmaz.heleki arabada arama yapıldıda çıktıysa sende faturanı gösterdiyse hiç ama hiç bir sorun olucağını sanmıyorum...
    ama işin içine avlanmış hayvan girerse yandın ;şrofls;.

    armsan fonex 5+1
    huğulu s.poze
    sarsılmaz concorde 5+1
    yavuz16 compact
    kırıkkale (kısa dokuz)
    + türlü çeşit bıçak ve kuru sıkı ;şrofls;.

  • Birazda asker ve polis amcalarımızın insiyatifine kalmış bu durum bence , ters bi adama denk gelinirse uğraştırır gibime geliyor . X(

  • tabi işin o kısmıda var ;rofl.;

    armsan fonex 5+1
    huğulu s.poze
    sarsılmaz concorde 5+1
    yavuz16 compact
    kırıkkale (kısa dokuz)
    + türlü çeşit bıçak ve kuru sıkı ;şrofls;.

  • Kolluk kuvvetinin kafasına göre ben bunu aldım yasak deme gibi bir yetkisi ya da görevi yoktur.Yasaksa işlem yapar.Ortada av yoksa avlanma da yoktur bu da yapmadığınızı ispatlar.Kaldı ki elinizdeki havalı silahtır,kimsenin size suçlamada bulunacağını zannetmiyorum.Olursa da Thorgal bey işin rutinini yazmış zaten yukarıda.Benim tavsiyem uluorta yerde havalı da olsa silahınızı teşhir etmeyin,atış yapmayın.Müsadere edilmese bile kabahatler kanunundan para cezası alabilirsiniz.İyi atışlar

  • Kolluk kuvvetinin kafasına göre ben bunu aldım yasak deme gibi bir yetkisi ya da görevi yoktur.Yasaksa işlem yapar.Ortada av yoksa avlanma da yoktur bu da yapmadığınızı ispatlar.Kaldı ki elinizdeki havalı silahtır,kimsenin size suçlamada bulunacağını zannetmiyorum.Olursa da Thorgal bey işin rutinini yazmış zaten yukarıda.Benim tavsiyem uluorta yerde havalı da olsa silahınızı teşhir etmeyin,atış yapmayın.Müsadere edilmese bile kabahatler kanunundan para cezası alabilirsiniz.İyi atışlar


    +10

    armsan fonex 5+1
    huğulu s.poze
    sarsılmaz concorde 5+1
    yavuz16 compact
    kırıkkale (kısa dokuz)
    + türlü çeşit bıçak ve kuru sıkı ;şrofls;.

  • askecer
    eğer avlanmıyorsan, yanında vurulmuş bir av yoksa yanındada silahın faturası varsa birşey olmaz.heleki arabada arama yapıldıda çıktıysa sende faturanı gösterdiyse hiç ama hiç bir sorun olucağını sanmıyorum...
    ama işin içine avlanmış hayvan girerse yandın ;şrofls;.


    Birazda asker ve polis amcalarımızın insiyatifine kalmış bu durum bence , ters bi adama denk gelinirse uğraştırır gibime geliyor . X(


    tabi işin o kısmıda var ;rofl.;


    Kolluk kuvvetinin kafasına göre ben bunu aldım yasak deme gibi bir yetkisi ya da görevi yoktur.Yasaksa işlem yapar.Ortada av yoksa avlanma da yoktur bu da yapmadığınızı ispatlar.Kaldı ki elinizdeki havalı silahtır,kimsenin size suçlamada bulunacağını zannetmiyorum.Olursa da Thorgal bey işin rutinini yazmış zaten yukarıda.Benim tavsiyem uluorta yerde havalı da olsa silahınızı teşhir etmeyin,atış yapmayın.Müsadere edilmese bile kabahatler kanunundan para cezası alabilirsiniz.İyi atışlar



    Tüm yorumlara teşekkürler. Amacım tamamen hobi olacak. 20 yıllık bi tüfeğim var (ilkokulda karne hediyesi idi :) ) takdir edersinizki fatura falan yok. Elden geçirmeyi düşünüyorum. toparlayabilirsem hobi amaçlı yerleşim yerleri dışında cansız hedeflere atışlar yapıcam. Bu durumda görevlilerin insiyatifine kaldık gibi :) tüm önerileriniz için teşekkür ederim.


    İyi atışlar...