sizce bu mermi neye ve hangi döneme ait

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
    • Official Post

    Döşetti Hicaza demir yolları
    Kuruldu Hamidiye Alayları
    Hududlara koştu onbinlerce Can
    Serdar-ı Hakan Abdulhamid Han
    Cennet Mekan Sultan Abdulhamid Han


    Haliçte yeni bir Tersane kurdu
    Denizaltıları deryaya vurdu
    Darul aceze ve kuraba kurdu
    Serdar-ı Hakan Abdulhamid Han
    Cennet Mekan Sultan Abdulhamid Han


    Ezmedi ezdirmedi hiçbir kimseyi
    Vermedi verdirmedi bir karış yeri
    Halkının hizmetinde Hakk'ın bir eri
    Serdar-ı Hakan Abdulhamid Han
    Cennet Mekan Sultan Abdulhamid Han


    İsterdi milleti hep yüce olsun
    Osmanlı'nın Şanı dünyaya dolsun
    Huzurunda cihan selama dursun
    Serdar-ı Hakan Abdulhamid Han


    Cennet Mekan Sultan Abdulhamid Han

  • Bu Mosin nagantın 7.62x54 R kovanına benziyor, tablalı yapıya sahip.


    Bilmeyenler için: aslında bu tüfeğin üretimine neden olanlar bizim ecdad. 1888-89 osmanlı rus savaşının en çetin zamanı olan Plevne savunmasında rusların tek doldurumlu hantal 42cal berdan ve 60cal krenck'lerine karşı osmanlı askerlerindeki amerikan yapımı 45 kalibre martinler ile 1500-200 metreye kadar, sonrasında 200-0m arasında ise 17 mermi kapasiteli 66 model lever-action winchester repeaterlar ile rus ordusu piyadeleri tabyalara gelmeden ağır şekilde biçilmiştir. Tabiiki ecdadımızın kahramanlığı dillere destan ama hafif piyade silahı konusunda rusların bu kadar ezilmesi ve plevnenin daynmasını bilimsel açıdan incelendiğinde askeri tarihçiler bu tüfeklere yani osmanlı martini ve 66 model winchesterlara ciddi rol biçmektedir.


    Bu savaştaki ağır zaitaın nedeni olarak bulunan hızlı dolduruş yapamayan ve sık sık tutukluk yapan tüfekler yüzünden rus piyadesinin daha 500 metreye gelmeden yarısının tüfek atışı ve topla telef olması nedeniyle rus ordusu hemen yeni bir tüfek arayışına girmiş ve Rus ordusu Yzb Mosinin 30 cal kullanan Mosin-nagant platformunu kabul ederek seri üretim ile 1891 yılında hizmete sokmuştur.


    Dikkatinizi çekerim, sadece test değil, sadece 1.5 yılda plan, test, seri üretim ve orduya dağıtılmaya başlanma, hemde 123 yıl önce...


    Bizde ise klasik türk yaklaşımı: Çalışanlarının hepsi birinin yakını, adamı veya hala veya dayısının oğlu olan muhteşem MKE ise maalesef 21.yüzyılda hala bir hk416-17 klonunu bile adam gibi 5 YILDA üretemiyor, o ecdada karşı yazık çok yazık...


    İsteyenlere Plevne savaşının bir doktora tezi ile stratejik incelemesi


    http://www.belgeler.com/blg/t0…asi-the-defence-of-plevna


    Türkiye Cumhuriyeti ve vatanı için can veren tüm şehitlerimize ve askerlerimize başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere Allahtan rahmet dilerim.


    Ruhları şad olsun...

  • katılmamak elde değil. Bunun en yakın örneklerinden bir kaç tanesine şahit olmaktan üzüntü duymaya devam ediyorum.


    Yıllar önce zamanın genel kurmay başkanı (yanılmıyorsam) hayri ürgüplü paşa, israile yaptığı ziyaretten dönüşte kendisine hediye edilen altın kaplı uzi makinalı tabanca yüzünden utanç duymuş ve bizim küçük bir şehrimiz kadar olan , iane ile geçinen suni bir devlet bunu yapıyor ve biz yapamıyoruz demiştir. Yok mu bizde de bunu yapacak bir usta mühendis diye de sormuştur. Bunu duyanlardan biri o zamanın imalat koşullarına göre muhteşem sayılabilecek bir makinalı tabanca örneği yapmış ve kara orduları kumandanı ve genel kurmay başkanınında hazır bulunduğu bir atış merasiminde (hatta resimleri de mevcuttur) kendilerine taktim edilmiştir.


    Bütün kuvvet komutanları ve bazı paşalara da birer tane yapılııp hediye edilmiştir. Buna karşı ne bunun ne de otomatik piyade tüfeği örneğinin ve diğer numunelerin seri üretimine geçilmemiştir. Yıllar sonra bunları incelediğimde çok basit ve arıza yapmayan bir mekanizması olan kolay sökülüp takılan, çok işlevli olan (sabit bir kasaturası olup kesici kısmı içeri döndürüldüğünde , el kundağı, dışarı doğrultuılduğunda süngü, aşağı doğrultulduğunda ayak olarak yere sabitlenebiliyordu). Hatta arpacık bile tüfek bombası atmak için değişik bir şekilde kulalnılıyordu. Buna benzer bir çok özelliği vardı. kaleşnikof gibi çok toleranslı çalışıyormuş ve paslandıktan sonra bile bir yere kadar sorunsuz çalışmaya devam ediyormuş.


    Bunlara karşın bunu yapan ustanın kimseye dağıtacağı ikramiyesi, hediyeleri yoktu ve zengin yabancı firmalar hediyeler dağıtıyormuş. Sonucu tahmin edersiniz. Şu anda onun yaptığı yalnızca kırıkkale tabancası mevcuttur o da kendi icadı değildir PPK walterden taklit edilmiştir.





    Asıl vahim olan ise yalnızca o değil bir çok değerli mucidimiz yaptıkları silah örneği ile makina kimyaya gittikten sonra boş dönmüş hatta bazıloarı iyi bir dayak yemiş ve hepsi de böyle işlerle uğraşmamalı konusunda sert bir şeklde ikna edilmişler. Bütün dünya duracak da biz mi ileriye gideceğiz. Devrim arabaları gibi ileri düşünceler her zaman yenik düşmeye mahkumdur. Biz böyle bir milletiz.


    Önce "Olmaz biz yapamayız" gibi ihanet zihniyetinden vazgeçmeliyiz sonrası gelecektir zaten.

    Mesaj defa düzenlendi, son düzenleyen falcone ().

  • ben bir sohbet esnasında bir büyüğümüzün bu tüfekleri amerikaya demir hurda fiyatına sattıklarını duydum tabi doğru yalan bilemem işin aslı astarı nedir


    Eski konuyu diriltmiş oldum ama yazdığınız doğrudur. Yanılmıyorsam 1980 ve 82'de bunlar hurda demir olarak ABD'ye satılıyorlar. Aralarında Alman ve Osmanlı yapımı mauser tüfekler var. Ayrıca 1930-40 yıllarında yanlış hatılamıyorsam ordu silah fabrikaso yazılı tüfekler de var. Az sayıda Martin, Nagant vb. tüfek de var diye biliyorum.