serpme yapımı ve serpme ile balık avlama

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
  • Bu konuda fazla bir bilgim yok hocam (bu arada formumuza hoş geldiniz) ,fakat serpme bizim burdaki adı başka bölgelerde tor da deniliyordu değil mi?alt torbaları zincirli yada yuvarlak kurşundan yapıldığını anlatmıştınız ,etek kısmındaki torbaları kavraması açısından zincir mi yoksa yuvarlak kurşunlarmı daha iyi ?

  • hocam yuvarlak kurşunlusu daha çok kullanıyor serpmenin.ben kullanmadım lakin kullanan arkadaşlarım şöyle serpme atıyor idi.omuza çeket atar gibi serpmeyi omuzuna dayıyor idi sonra suyun kenarına sinsi sinsi yaklaşıyordu bir havle ile omzundan duran serpmeyi 2 eliyle fırlatıyordu balıkların olduğu bölgeye,
    ama bu bana zevk vermiyor ben oltanın ucuna yem takıp suya atmaz isem o balık ne kadarda büyük olsa haz almıyorum doğrusu :)

  • Merhaba.Konu ilgimi çekti :thumbup: .Amcam sertme(biz öyle diyoruz ^^ )ustası asıl işi bakır işlemeciliği.Babam'da onun yaptığı sertmeleri kullanıyor ve işinin ehli bir avcı.Bizde çoğunlukla yuvarlar kurşunlu olanlarını kullanıyoruz.Birde düz olanları var amcam onu çapı daha geniş olanlarda kullanıyor.Bildiğim kadarıyla çoooook zahmetli bir iş.Akşamdan akşama 1 ayda falan tamamlıyor diye biliyorum.Merak etiklerinizi amcama sorar sizlere bilgi veririm.Saygılarımla emrah

    EVLİ MUTLU ÇOCUKLUYUM ^^


    MARAŞLIM BİR HAMASET DESTANI NAKŞEDİLDİ BAĞRINA
    YURDUMUN ARSLANLARI ÖLDÜ İMAN UĞRUNA


    emrahkazici@hotmail.com

  • Çocukluğumda babamın görev yaptığı Muş'ta Murat Nehri'nin kıyısına balık avlamaya giderdik. Çocuklar olta, büyükler serpme (yöresel adıyla "tor") kullanırlardı. Sonuç almak için oldukça iyi bir şey. Ama, serpmeyi atmak ustalık ister. Atıığınızda suya değmeden önce şemsiye gibi açılmalıdır. Serpmenin tam ortasından bağlı kalın bir ip vardır. Atan kişi onu elinde tutarak serpmenin suda kapanmasını sağlar. (Kursun ağırlıklar sermeyi biraz çekince kapanır) sonra ağır ağır çekilir ve kıyıda balıklar içinden toplanır.


    Örmesine gelince, oldukça zahmetli bir iş olsa gerek.


    Keyifli bir iş değildir ama bolca balık toplayabilirsiniz.


    Bundan başka, bir de germe ağ vardır. Bu ağ şeklen voleybol filesine benzer. iki kişi tarafından kullanılır. Ağın alt ucundaki ip ayağa geçirilir. üstte de bir ip vardır ki elde tutulur. Diğer kişi de aynısı yapar ve yüzleri suyun geldiği yöne dönük olarak, biri suyun biraz içindeyken, diğer ağır ağır suyun karşına geçerek, suya ağır gerilmesiyle kurulur. Kurma işi tamamlandıktan sonra, çocuklar (o zamanlar bizler oluyorduk) suyun üst taraflarından aşağıda ağa doğru balıkları ürküterek ilerler ki bu iş iyi yapıldığında ağ balıklardan titremeye başlar, büyük balıkların bazen ağın üzerinden atladığı görülür. Ağ yeterince dolunca, ağı tutan kişilerden biri, ayağına geçirilen ipi çıkartmamaya dikkat ederek, diğer kişinin biraz daha uzağında kalacak şekilde onunla aynı kıyıya doğru yürür. Aynı hizaya geldiklerinde her iki kişi birden ağı yavaşça kıyıya çeker. Balıklar içinden toplanır. Bu ağın da alt tarafında kurşunlar bulunur.


    Serpmeye göre daha keyiflidir. Nispeten daha küçük, derinliği yetişkinin belinden biraz daha fazla (ama daha fazla değil) ve akıntısı çok güçlü olmayan sularda kullanılır.


    Çocukluğumu hatırladım birden. Ne güzel günlerdi.

  • Arkadaşlar, Avcııı abimiz hem serpmeyi örer hem de atar,gerçekten örmesi çok zahmetli bir uğraştır ,insan sevdiği bir işi yapmaktan doymaz ya hikmet hocamızda bıkmaz (sahici hoca) ve şu hep aklıma gelir ;hobisi olanın kötü huyu olmaz .Evet ,çevremizde boş vaktini değerlendiren kendine bir uğraş bulup doymak bilmeden bununla ilgilenen insanlar olmuştur ,belki sizin saçmalık ! diye bileceğiniz uğraşılar ama bakın görün bu insanlar hep zevk sahibi ,yaptığı uğraşı anında ondan mutlu kimsenin olmadığını ifade eden bir yüzle yaşamaya devam eden, hayatın içinde aradığı lezzeti uğraşıları ile o zaman içinde kendilerini çennetin ortasında bulan insanlar....

  • ;d; arkadaşlar öncelikle ilgilenenlere teşekkür ederim.ben hem olta, hem serpme, hemde ağ ile balık avlarım.Ama inanın serpmenin içinde 200 yada 300 gram bile olsa bi balık varsa bunu hemen hissedersiniz.Ve bunun zevkini tarif edemem.serpme örmek zaten ayrı bi hobi.ama en güzeli insanın kendi yaptığı serpmeyle balık tutmasıdır herhalde.Çünkü hazır serpmeler hem küçük oluyor hemde pek iyi aşılmıyor.şöyleki hazır serpme şemsiye gibi açılırsa. el yapımı adeta tepsi gibi açılıyor.serpme ne kadar iyi açılırsada o kadar çok balık tutuyor.