Optik Merkezleme'nin önemi

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
  • Optik Merkezleme Nedir?


    Optik merkezlemenin atış isabetindeki önemini anlatmadan önce biraz dürbünlerin yapısından bahsetmek lazım. Aslında kullanılan terimleri Türkçe’ye çevirecektim ancak bazı terimler komik oluyor (Örneğin erector tube yerine ne diyeceğiz :) ), bu nedenle terminolojiye hiç girmedim.
    [Resim Engellendi: http://imageshack.us/a/img132/9365/7oqu.jpg]


    [Resim Engellendi: http://imageshack.us/a/img19/1873/rie4.jpg]


    Yukarıda ilk şekilde, bazı dürbünlerde değişiklik göstermekle birlikte (örneğin paralax ayarı yandan değil önden veya sabit büyütmeli dürbünlerde magnification ring hiç yoktur) ana parçaları görmekteyiz.
    İkinci şekilde ise esas değinmek istediğim konu olan optical centering (optik merkezleme –bu terimi çevirirken sorun yok-) yapmak için kullanılan parça “erector tube” görülmektedir. Erector tube ün görevi; elevation ve windage turret ler yardımı ile yukarı-aşağı, sağa-sola hareket ederek dürbün ayarını (sıfırlamayı) yapmaktır.
    Aşağıdaki şekilde bir çok dürbünün fabrikadan çıktığındaki ayarları görülüyor. Erector tube tam merkezde, yani dürbün optik merkezli.


    [Resim Engellendi: http://imageshack.us/a/img854/983/jayg.jpg]


    Aşağıdaki şekillerde ise elevation ve windage turret ler kullanılarak erector tube ün hareket ederek dürbün sıfırlamasının nasıl değiştiği görülmektedir.


    [Resim Engellendi: http://imageshack.us/a/img41/5772/lemz.jpg][Resim Engellendi: http://imageshack.us/a/img32/966/sotn.jpg][Resim Engellendi: http://imageshack.us/a/img822/2321/i632.jpg]


    Buraya kadar tamam, peki silaha takılacak dürbünün optik merkezli olması neden önemli. En önemli etken optik merkezli olmayan dürbünün silaha montajı sırasında doğrultu hatası yapabilir ve bunu fark etmeyebiliriz. Sonuçta da farklı mesafelerde istediğimiz sonuçları alamayız. Bunu şekillerle anlatmak daha kolay olacaktır. Aşağıdaki şekle bakıldığında namlu yönü ile dürbün yönü paralel olmamasına karşın erector tube namlu ile aynı yönde olabilir.


    [Resim Engellendi: http://imageshack.us/a/img854/9213/1l7u.jpg]


    Böyle bir durumda ise farklı mesafelerde atışlarımızda aşağıdaki gibi hatalar yapabiliriz. Yani farklı mesafelerde düşey çizgiye göre sağ ve sol atışlar yaparız.


    [Resim Engellendi: http://imageshack.us/a/img833/2678/4oku.jpg]


    Gelelim bu durumu nasıl düzelteceğimize;
    İlk yapmamız gereken dürbünümüzü optik merkeze almak. (Yani erector tube ü dış gövdenin tam merkezine oturtmak) Bu işi üç yöntemle yapmak mümkün. (Benim bildiğim üç yöntem var farklı yöntemler de olabilir ancak ben bilmiyorum).
    1- Klikleri sayarak; bu yöntemde elevation ve windage turretlerdeki klikleri sayıp tam ortada bırakmak. Yani windage turret için, önce erector tube ü en sola alıp, en sağa gidene kadar kaç klik yapıyoruz sayıp tam ortada bırakmak. Örneğin en soldan sağa 120 klik varsa en sağdan sola doğru 60 klik yapıp bırakmak.
    2- Ayna yöntemi; bu yöntemde dürbünün büyütmesini minimuma, paralaks ayarını sonsuza getirip aydınlık bir ortamda ön merceğe bir ayna bastırıyoruz. Bu durumda aynada iki adet reticle göreceksiniz. Turretler ile oynayarak iki reticle ı üst üste getirdiğinizde optik merkezleme yapılmış olacaktır. Bunu aşağıdaki videoyu izleyerek daha iyi anlayabilirsiniz.


    Harici İçerik www.youtube.com
    Dış kaynaklardan gömülen içerik, izniniz olmadan görüntülenmeyecektir.
    Harici içeriğin etkinleştirilmesi yoluyla, kişisel verilerin üçüncü şahıs platformlarına aktarılabileceğini kabul edersiniz. Gizlilik politikamızda bununla ilgili daha fazla bilgi verdik.


    3- Bu yöntemin adını bilmiyorum ama şu şekilde yapılıyor;
    Dürbünü aşağıdaki şekildeki gibi bir yere koyuyorsunuz (dürbün montaj ayaklarını gevşeterek de yapabilirsiniz ancak dürbün gövdesini çizebilirsiniz) bu durumda iken dürbünün karşısına sabir bir cisim koyup dürbünü sağa sola çevirmeye başladığınızda reticle ın oynadığını göreceksiniz. Bir yandan dürbünü sağa sola çevirirken turretler ile de gerekli ayarlamayı yapacaksınız.


    [Resim Engellendi: http://imageshack.us/a/img27/1590/ky40.jpg]


    Bu yöntemi de daha iyi anlamak için aşağıdaki videoyu izlemelisiniz.


    Harici İçerik www.youtube.com
    Dış kaynaklardan gömülen içerik, izniniz olmadan görüntülenmeyecektir.
    Harici içeriğin etkinleştirilmesi yoluyla, kişisel verilerin üçüncü şahıs platformlarına aktarılabileceğini kabul edersiniz. Gizlilik politikamızda bununla ilgili daha fazla bilgi verdik.


    Peki, optik merkezlemesini yaptığımız dürbünü silahımıza nasıl takacağız. Öncelikle BKL, Sportsmatch vs. gibi kaliteli ayak kullanmalıyız. Çoğu kez kaliteden ödün vermeden, çok paralar vererek aldığımız dürbünlerde kaliteli ayak kullanmıyoruz. Hâlbuki dürbün ve silah ne kadar kaliteli olursa olsun, bu ikisini bir arada tutan ayaklardır!!!
    Dürbünü silahımıza taktıktan sonra eğer istediğimiz mesafelerde sıfırlama yapmıyorsak bu durumda shimming yapmamız gerekir.
    Benim kişisel kanaatim; sağ-sol (windage) merkezlemesi için shimleme çok önem arzetmekle beraber yukarı-aşağı (elevation) merkezlemesi ikinci plandadır. (Burada merkezleme den kastım optik merkezlemesi yapılan dürbünün kllikleri oynamadan sıfırlama yapmaktır). Neticede farklı mesafelerde bir çoğumuz kliklerle atış yapıyoruz.
    Bu işlem için bir çok materyal kullanmak mümkün, foto filmi, röntgen filmi, kutu kola vs. tenekesi, hatta bu iş için aşağıdaki gibi bir set de alabilirsiniz.


    http://www.brownells.com/gunsm…ope-shim-kit-prod914.aspx


    [Resim Engellendi: http://imageshack.us/a/img30/7634/gt9k.jpg]


    [Resim Engellendi: http://imageshack.us/a/img268/8594/cgum.jpg]


    Şimdi şekillerle bu işlemin nasıl yapıldığını ve nasıl sonuçlar vereceğini izah etmeye çalışayım. (Google ve youtube efendilere sorarsanız çok daha detaylı anlatımlara da ulaşabilirsiniz)



    Aşağıdaki şekillere bakacak olursanız solda yükseklik ayarı (elevation) sağda ise sağ-sol ayarı (windage) için örnekler görülüyor.


    [Resim Engellendi: http://imageshack.us/a/img822/3650/g93.gif][Resim Engellendi: http://imageshack.us/a/img22/345/hyq.gif]


    Evet son olarak da bu işlemleri nereye uygularsak nasıl sonuç alırız kısmını anlatayım.
    - Ön taraftaki ayakta yükseklik ayarı için shim leme yaparsak vuruş noktası aşağıya
    - Arka taraftaki ayakta yükseklik ayarı için shim leme yaparsak vuruş noktası yukarıya
    - Arka ayakta sol tarafa shim leme yaparsak vuruş noktası sağa, sağ tarafa shim leme yaparsak vuruş noktası sola kayar.
    - Ön ayakta sol tarafa shim leme yaparsak vuruş noktası sola, sağ tarafa shim leme yaparsak vuruş noktası sağa kayar.


    Benden bu kadar, umarım faydalı olmuştur. Hatalarım olmuş olabilir, kusuruma bakmayın. Herkese selamlar, saygılar…
    Kaynak: Kişisel bilgilerim, Google ve youtube… Beni bir tarafa bırakın, Google ve youtube bu işler için muhteşem kaynaklar.

  • yararlı bilgiler için teşekkürler.

    Hatsan AT44 W-10 Long LW Satıldı
    Hatsan BULL BOSS Satıldı
    FxT12+Ekiz regülatör Satılık
    Cometa Lynx V10 +
    Hawke 4-16x44 Varmint SF :thumbup:
    Sabre 6 litre 300 bar scuba



    [Resim Engellendi: http://i40.tinypic.com/25f6hi9.jpg]

  • Teşekkürler, Erhan Bey in uyarısı ile fark ettim, küçük bir hata yapmışım ancak konuyu tekrar düzenleyemiyorum; kısaca buraya ekleyeyim;


    Bir tarafı hareketli parçadan oluşan ayaklarda (Sportsmatch gibi) vidalı olan kısma shim leme yapılmaz. (BKL türü ayaklar hariç)


    Son iki madde aşağıdaki şekilde olmalıdır.


    -Arka ayakta sağ tarafa shim leme yaparsak vuruş noktası sola kayar.
    -Ön ayakta sağ tarafa shim leme yaparsak vuruş noktası sağa kayar.

  • Emeğinize sağlık..

    Fx T12 Typhoon 5.5 /Leapers 6-24x50 Mil-Dot AO - Norica twin 5.5-4.5 Scuba (Drager 300 Bar)
    Armsan A612S Slug 61 cm.


    Kemal Yılmam

  • güzel ve yararlı bir paylaşım dürbünü gene sökmem gerekecek

    Hatsan at44 tactical 5,5
    Hatsan Dominatör 200s 5,5 (van'a gitti)
    Walter cp88 competition 4,5 (özlemedim desem yalan olur)
    Zoraki hp1 ultra 4,5

  • Eline sağlık Kamuran

    .

    AA s400 MPR FT + Falcon 10-50x60 FT MilDot Metric


    AA s510 Carbine .22 + Hawke RedDot


    ankarateam.png

  • Sidewinder30 un turret sayisini bilen varmi?ayrica bu ayna isinindeniyorum ama olmuyor. Aynayi on mercege bastirinca hicbirsey gozukmuyor.nerde bir hata var

    Steyr lg110

    HW100s .177

    Huglu Px5 pro .22

    Nikko 10-50-60

  • Hazırlayan arkadaşın ellerine sağlık şimdiye kadar optik ile ilgili bu denli detayı içeren bir konu yoktu..

    Hayatta daima gerçekleri savun! Takdir eden olmasa bile, vicdanına hesap vermekten kurtulursun...Che Guevara

  • :thumbup: Sayın arkadaşım konuyu çok güzel, sade ve anlaşılır şekilde izah etmişsiniz. Üstelik bazı resim, kroki ve videolarda ekleyerek hem ciddi bir çalışma yapmış hemde konunun görselliğini artırmışsınız. Bu tarz çalışmalar özellikle bizim gibi profesyonel olmayan ve yeni arkadaşlarımız için son derece faydalı oluyor. Emeğinize sağlık, saygılarımla.

    :thumbup: g;$i Air Arms S510 XTRA FAC .22 5.5mm Walnut + HAWKE SIDEWINDER SF 6-24x56 SR PRO IR


    :thumbup: g;$i Weihrauch HW97 KT .22 @ Hawke Nite Eye Digital 6-24X50 SR12

  • Kamuran Bey emeğinize sağlık.
    Çok faydalı bir çalışma olmuş...

    STEYR LG110 FT .177 cal. - Hawke Sidewinder 30 8-32x56
    DAYSDATE AİRWOLF MCT .22 cal.- NikkoStirling Targetmaster IR 10x50-60 MD
    FX T12 Synthetic .22 cal.- NikkoStirling Nighteater 4-16x50 IR
    WEİHRAUCH HW97KT .22 cal.- HAWKE Sport HD IR 4-12x50 AO
    ZORAKİ HP01 Ultra .177-.22 cal.- DİANA 4x32
    DRAGER Scuba 6lt-300 Bar
    [Resim Engellendi: http://i41.tinypic.com/2nk457p.jpg] [Resim Engellendi: http://img94.imageshack.us/img94/2324/imagejbe.jpg]

  • Abi cok guclu bir spotun altinda yaptim.1 saattir deniyorum ama yok.hem sidewinder30 la hemde busnell ile hem bsa ile olmuyorrrrr :)

    Steyr lg110

    HW100s .177

    Huglu Px5 pro .22

    Nikko 10-50-60

  • Paylaşım için teşekkürler çok faydalı olmuş.


    Ben de merak ettim doğrusu Hawke 6.5-24x42 Sidewinder 30 dürbünün kaç adet klick sayısı?

    FX İmpact 5.5mm-4.5 mm


    Kalibrgun-Cricket Standart PLB 5.5 mm+ Hawke Sidewinder 30 Tactical 6.5-20x42 [s]


    [s]FX Gladiator.22


    Sarsılmaz Kılıç 2000 Mega 9x19 mm.

  • çok teşkkürler :)

    Metehan TURKİSH AİRGUNNER


    Weihcrauch HW 97 K .177 Field Target & Hawke Tmx 10-50x60

    Hatsan At44 .177 Field Target & Vector 8-32x52

    Niksan Escalade TC .22

    Niksan Elf S .22.

    Niksan Tacto S .177

    Niksan Özark TC .22

    Niksan Escalade .25

    Niksan Özark T .25

    Diana Mod 52 .177


    Beretta F92 .177 Full auto

    Gamo Pr776 .177 Revolver

    Süperhawk Revolver Airsoft 6 mm


    ;director; YOUTUBE Kanalım: http://www.youtube.com/c/ShootingAndSports



    Dahiliğin mutlak bir sınırı vardır,aptallığın sınırı yoktur... A.Einstein

  • Ellerinize sağlık çok faydalı bir paylaşım, ayna ayarını bende denedim karanlıktan bir şey göremedim, Kamuran Beyin dediği gibi reticle ışığını açınca sıkıntı olmaz gibi geliyor birde öyle denemek lazım :thumbup:

    ;tufey# Erden ÖZDEN
    Daystate Airwolf Tactical 5.5 (Hawke 8x32x56 pro)

  • Sayın kyucel, elinize sağlık, en temel konulardan birini açıkladınız.


    Yine de aklıma takılan bazı konular var; dürbün özellikle yatay eksende optik merkezindeyken ayaklar ve raylarda sorun yoksa namlu yatay ekseniyle aynı doğrultuda olması gerekir, değilse ayaklarda yada rayda sorun vardır ve shimle düzeltsek bile ayar sadece o an sıfırladığımız mesafede doğru olacak farklı mesafelerde yine farklılaşacaktır diye düşünüyorum..?


    Benim Hawke 6-24x50 Nite Eye 10x de üst klikler 205-220 arası farklı sayılarda çıkıyor, normal midir değilse nedeni ne olabilir..? (Yatay kliklerde aynı şekilde değişken)


    Saygılar.