Optik Merkezleme'nin önemi

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
  • Evet sag sol turret ile oynarsan bozulur bozulmasını istemiyorsan simleme ile sifirlama yap yatay eksen için.

    Merhaba, yatay eksende tek parça ayakla veya dampa ile şimleme ne kadar yapılabilir. Fazla yapamadım

    Diana Mod 54 Airking 5.5
    Hatsan Mod 125 Vortex 5.5
    Hatsan Torpedo 150 Sniper
    5.5

  • Evet sag sol turret ile oynarsan bozulur bozulmasını istemiyorsan simleme ile sifirlama yap yatay eksen için.

    Teşekkürler.
    Aynada artıkılı görüp gölgesini göremiyorsam zaten ikisi üst üste demek midir? Aslında deneyip görmeli.

  • Merhaba, yatay eksende tek parça ayakla veya dampa ile şimleme ne kadar yapılabilir. Fazla yapamadım

    Tek ayakla hic denemedim vidalarin karsisina on veya arka tarafa koyup deneme yapabilirsiniz.

    Cricket .22 wst


    8-32x44 AO BSA swt
    6-25x56 Vector optics FFP Counterpunch
    10-40x50 Vector optics Sentinel





  • Teşekkürler.Aynada artıkılı görüp gölgesini göremiyorsam zaten ikisi üst üste demek midir? Aslında deneyip görmeli.

    ikisinin üst uste gelmesi çok zor bir ihtimal bana hic denk gelmedi belki 70-80 farkli dürbünde denedim. Sizin dediginiz gibi ust uste tesadüfen geldi bakarken turretle oynayin bozulup yine iki tane görmeniz gerekir. Siz muhtemelen göremiyorsunuz.

    Cricket .22 wst


    8-32x44 AO BSA swt
    6-25x56 Vector optics FFP Counterpunch
    10-40x50 Vector optics Sentinel





  • ikisinin üst uste gelmesi çok zor bir ihtimal bana hic denk gelmedi belki 70-80 farkli dürbünde denedim. Sizin dediginiz gibi ust uste tesadüfen geldi bakarken turretle oynayin bozulup yine iki tane görmeniz gerekir. Siz muhtemelen göremiyorsunuz.

    Evet bence de. Forumda artıkılı göremiyorum diyenler de belki birini görüp birini görmüyorlardı, bilemedim. Asıl olanı çok rahat görüp gölgesini göremeyince ... Bir deneyeyim , yazarım.
    Teşekkürler.

  • Işıklı dürbünlerde ışığı en düşük seviyede açınca net bir şekilde ikiside görünüyor kaba ayarı ışık açıkken yapın ince ayarı ışıkları kapatarak vakit kazandırır

    ATA Venza .12cal evil.png +;tuftabV#
    W̶e̶i̶h̶r̶a̶u̶c̶h̶ ̶H̶W̶1̶0̶0̶ ̶T̶ ̶F̶S̶B̶.̶2̶2̶
    V̶e̶c̶t̶o̶r̶ ̶C̶o̶u̶n̶t̶e̶r̶p̶u̶n̶c̶h̶ ̶6̶-̶2̶5̶X̶5̶6̶ ̶F̶F̶P̶
    ̶V̶e̶c̶t̶o̶r̶ ̶S̶e̶n̶t̶i̶n̶e̶l̶ ̶6̶-̶2̶4̶X̶5̶0̶ ̶E̶-̶S̶F̶ ̶
    ̶H̶a̶t̶s̶a̶n̶ ̶M̶o̶d̶ ̶1̶2̶5̶ ̶S̶n̶i̶p̶.̶ ̶V̶o̶r̶t̶e̶x̶ ̶5̶.̶5̶ ̶
    ̶O̶p̶t̶i̶m̶a̶ ̶3̶-̶9̶x̶4̶4̶E̶
    ̶K̶r̶a̶l̶ ̶P̶u̶n̶c̶h̶e̶r̶ ̶B̶r̶e̶a̶k̶e̶r̶ ̶S̶ ̶B̶u̶l̶l̶p̶u̶p̶ ̶5̶.̶5̶ ̶
    ̶B̶S̶A̶ ̶D̶e̶e̶r̶h̶u̶n̶t̶e̶r̶ ̶8̶X̶3̶2̶-̶4̶4̶

  • çok açıklayıcı ve süper bir bilgi paylaşımı olmuş. Katkıda bulunan herkese çok teşekkürler

  • Müthiş derecede faydali bu yazi.
    Bu yazidaki uygulamalari yaptiktan sonra uzun mesafedeki başarılı atışları yakaladım.

    Cricket .22 wst


    8-32x44 AO BSA swt
    6-25x56 Vector optics FFP Counterpunch
    10-40x50 Vector optics Sentinel





  • Aliexpresten Bushnell 6-24x50 dürbün aldım fakat bir türlü sıfırlama yapamadım. Tüfeğim N-07 Gaz Pistonlu versiyon. Taretleri sonuna kadar açıyorum ama yine sola ve aşağıya atıyorum. Optik merkezleme olayını yeni duydum ve daha denemedim. Düzelir mi bilmiyorum ama daha önce dandik dürbünlerle bile böyle bir sıkıntı yaşamamıştım. Neden sonuna kadar açmak zorunda kalıyorum taretleri , dürbün bozuk mu ?

    Baglantida sorun olabilir dampa veya tekparca ayak varsa onla deneyin

    • [Resim Engellendi: https://resmim.net/f/p8mYLh.jpg]
    • Hatsan Nova Compact 5.5 mm
    • Kral Puncher Pro 5.5 mm
    • Hatsan Mod.99 5.5 mm
    • Swiss Arms Tanfoglio Limited Co2
  • Dün sabahtan akşama kadar söktüm taktım söktüm taktım. olmadı. Dürbün ayakları tek parça değil bir de öyle denemek lazım. Tek parça olmasının gerçekten faydası oluyor mu?

    İyi hizalanamamış, monte edilememiş iki parça ayakta ayakların birinin dürbünü bir tarafa diğer ayağın başka bir tarafa kastığını düşünün; tek parça ayakta ise ön ve arka kendiliğinden aynı hizada. Montaj bitince + düz olduğundan emin olun ondan sonra tamamen sıkılaştırın.

    Zoraki ultra hp 01-2 0.177 cal.
    Umarex Nighthawk 4.5 Tactical


    Diana mod 52 Superior 0,22 cal.
    Crosman pumpmaster 760 4.5 (Pellet&BB)


    Vursan 7+1 y.otomatik(1996)

  • peki benim merakım kaç kişi şimleme tekniği ile sıfırlama yaptı burada...

  • Ben tüm dürbün takma işlemlerinde kullandım.

    Bence gerekli bir durum. Sabit mesafelerde kullanacaksanız belki çok ihtiyaç olmayabilir.

    Ben ilk tüfeği aldığımda 10 mt sıfıtlamıştım. Sonra uzun mesafelerde saçmanın hep sağa kaçtığını görüyordum. Bu konuyu bulup şimleyince olay düzeldi.

    Cricket .22 wst


    8-32x44 AO BSA swt
    6-25x56 Vector optics FFP Counterpunch
    10-40x50 Vector optics Sentinel





  • Ben önce ayakları silaha montajliyorum sonra duz bir aluminyum cetvelim var onunla ayakların eksenini, cetvel ile iki kenarin aralarindaki mesaflerin esitligini ve cap mesafe kontrollerini yapiyorum ardından silahi teraziye alıyorum, sonra durbun ayaklarının terazisini de kontrol ediyorum tatminkar ise durbun montajini tamamliyorum durbunu ayaga takip sonra tufege takarken hep hatalar yapiyormusum istemeden ben boyle bir uygulama yapiyorum. Simleme ihtiyaci 1 kere duydum onu da soylendigi gibi ters yone ince bir parca ile destekledim o kadar yetti.

    agt Havalı Hobiler agt

  • Benim de kafama takılan optik merkezlemeyi kaç zoom da yapmalıyız zoom değiştikçe optik merkezi değişiyor . Hawke 3-9x40 dürbün ve diana 4-16x42 dürbün kullanıyorum . Optik merkezleme yapıp turetlerle oynamadan sisleme yaparak mı ayar yapmalıyız yoksa turetlerle oynayarak mı ayar yapmalıyız . Bu konu da yardım edebilecek biri bar mı ? Basitçe anlatırsa çok sevinirim

  • Öncelikle tüfeği düz bir yüzeye yerleştirip dürbün ayaklarını tüfeğin üzerine montajlıyoruz; tekli ayak ise dürbünde geldikleri pozisyona dikkat ediyoruz dürbünün ağırlık merkezini ortalamaya özen gösteriyoruz. Eğerki tek parça bir ayak kullanıyorsak vidaları çaprazlamalı olarak her tarafı eşit sıkmaya çalışıyoruz alyan turlarına dikkat ederek. Sonrasında dürbününüzü dürbün ayaklarına oturtuyoruz ve dipçik kısmına yanağımızı atış pozisyonuna getiriyoruz ve gerekiyorsa dürbünü ileri yada geri en konforlu pozisyona getiriyoruz, sonrada dürbün ayağı ayaklarının vidalarını yine her taraftan eşit olmasına özen gösterecek şekilde sıkıyoruz. Varsa dürbünde zoom en büyük zoomda örneğin 30-35m deki hedefe atış yapıyoruz 3-5 atış, mümkünse hedefi pellet delikleri rahat izlenebilecek malzemelesen düz renk seçebilirsiniz. Atışlarınızı yaptınız ve gördünüz ki 5 atıştan 3ü sağ alta gitti gerikalanlar dağınık, pelletlerim gruplaştıkları bölgeye dürbünümüzün merkezini kaydırmak için öncelikle turetleri kullanıyoruz sağ elinizin baş parçağının gitmek istedğiniz yöne doğru tutarsanız size kolayca hangisini hangi yöne çevireceğinizi söyler ?? gibi.. turetleri grupmanın üzerine getirdiniz yeniden 5 atış yapıyorsunuz ve kontrol ediyorsunuz merkezlemenizde toplanıp toplanmadığını, burada rüzgar, yamul yada hasarlı pelletlerden oluşabilecek hatalı atışlardan kaçınmak, tüfeği titretmemek, çoğumuz tüfeği stabil tutamaz özellikle tetiği ezme anında mutlaka namluyu kaydırırız ve bunu fark edemeyebiliriz bunlara dikkat ederek atışları yenileyip emin oluyoruz. Oldu ki siz turetlerle merkeze getirmeye çalışırken turetinizin maksimum dönüşüne ulaştınız ancak halen merkez istediğiniz yere gelmedi ise burada tureti yeniden orta merkez click ine geri getiriyoruz. Bu işleni yapmak için forumda click sayma uygulaması yazmıştı arkdaşımızın biri onu kullanabilir yada baştan sona bir turetin kaç click iği var sayar ve orta merkez rakama getirirsiniz örneğin 362click saydınız 181 inci clicke getireceksiniz ve şimleme yaparak merkezi grupmana yönlendir meye çalışacaksınız ve ardından turetlerle hassas merkezlemeyi yapacaksınız. Yani öncelikle iyi montaj, turetler en sonra şimleme. ??

    agt Havalı Hobiler agt

  • teorik olarak herşey tamam bende dürbünlerimi böyle ayarlıyorum . Turretler aracılığıyla merkezi bul sonra atış yap. Yalnız iş uygulamaya döküldüğün de farklı mesafeler de pelletler farklı yönlere gidiyor ve aynı şey farklı zoomlarda oluyor . Gerek bu forum gerek başka forumlarda okuduğum kadarıyla bu işte usta Kişiler optik merkeleme yapıp daha da turretlerle oynamadan shimleme yaparak ayarlarını yapıp her mesafeye aynı atışlar yapıyor . Peki bunu yapabilmek için illa ffp dürbün sahibi mi olmalıyız yoksa normal bir dürbünle de yapmakta mümkün mü ?

  • Merhaba Konuyu hortlatmak gibi olacak ama resimleri tekrar yükleyebilir miyiz

    Kral Puncher Bigmax x 6.35 mm


    Hatsan BT65 lw 5.5 mm


    Hatsan Flash 101 5.5 m m


    Hatsan mod 125 sniper Vortex 5.5 mm


    Hatsan mod 85 sniper vortex 5.5 mm


    Gamo c15 blowback 4.5 mm


    İzmir / Savacı özel otomobil servisi

    Kerem Savacı.