Kaliteli Çakı

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
  • Bay Ayhan'ın verdiği aydınlatıcı bilgilere teşekkürler. Gerçekten çok faydalı şeyler.
    Bence, sadece çakılar için değil, herşey için geçerli olan kalitenin temel 3 bileşeni var.


    1-Kaliteli malzeme.
    2-Kaliteli tasarım.
    3-Kaliteli işçilik.
    K
    Bunlar olmayınca iyi birşey olmuyor.


    1-Çakılarda kullanılacak çelik, mümkün olduğunca paslanmaz olmalı. Tabii ki içinde demir olan herşey önünde-sonunda paslanır. Yeterince keskin olmalı. Mümkün olduğunca kırılgan olmamalı. İyi bilenebilmeli. Kolay körelmemeli. Kolay işlenebilmeli.


    Bütün bunları sağlayan mucize bir çelik yok tabiiki. Çünkü, bıçağın keskinliği, sertliğinden kaynaklanır. Sert malzeme kolay kırılır. Kolay bilenen malzeme, kolay körelir. En paslanmaz çelik, en esneğidir, keskin olmaz. vs. vs.


    Piyasada bulunan Çin-Amerikan-Alman-Fransız-İspana-İsviçre bıçaklarının hemen hepsi, kolay işlenen, zor paslanan, iyi kesen, çabuk körelen, jilet ve bistüri yapımında da kullanılan 420, 440A, veya 440B çeliğinden yapılır.


    Özellikle Viktorinox çakılar, sağlam olsun diye ve kolay üretildiğinden, en ucuz toz enjeksiyon çeliğinden üretilirler ve bilendikçe, bıçak ağzı parça parça dökülür.


    Bay Ayhan'nın dediği gibi, çelik enaz 440C olmalı. Sonra Japon ATS-34 ve Amerikan karşılığı olan 154CM gelir. 154CM, ATS-34'ün taklidi olup, kalite yönünden Japon ağabeyinden oldukça kötüdür. Sonra kaliteli enjeksiyon çeliği Japon CPM60V ve daha iyisi CPM30V gelir. Bu iki çeliğin yüzey işlemesi çok kolay değildir. Kolay bilenmez, fakat uzun süre keskin kalırlar. Kırılganlığı ise oldukça iyidir.


    Çeliklerin süperi, dünyada üretrilen en sert çelik olan Japon ZDP-189 dur. Nerdeyse elmas kadar sert!. Tabii, bunun karşılığı ise, kolay paslanır ve kırılgandır. Bunun için ise, iç kısmı ZDP-189, dışı ise paslanmaz çelik 420J olan laminasyon uygulanır. Bilendikçe, iç kısım olan sert ZDP-189 açığa çıkar ve bu kısım keser. Paslanmaya karşı ise 420J korur.


    Bu çakı, Amerikan Spyderco tarafından üretilmekte ve ABD fiyatı 190$ dır. Türkiyede ise kimbilir ne zaman ve kaça gelir.


    2-Tasarım, çakı veya bıçağın kullanım amacına göre en uygun şekilde yapılmasıdır.


    Çelik konusunda zayıf kalan Amerikalılar, tasarım konusunda ise oldukça iyilerdir.


    3-İşçilik konusunda ise, Amerikalılar, 1-2 marka hariç, başarısızdırlar. Bu konuda, Almanya ve Japonya çok iyidir. (Çin-Tayvan vs. bu üç konuda da pek başarılı değiller)

  • Japonlar çelikte ve işçilikte iyi dediysek te, Japonların ucuz ve kötü çelikleri de yok değil. Amerikalıların çok sevdiği AUS serisi,
    özellikle de AUS-8 çeliği kötü.


    Almanlar iyi dediysek te, mesela Solingen çeliği, uyduruk 420 serisi çelikten yapılır. Çok iyi Alman markası Böker'in, ucuz ve uyduruk Böker-Magnun kardeşi de vardır.


    Eğer bahçıvan değilseniz, Fransız Opinel çakılar size göre değildir.


    Bir de, kaliteli çelik diye her CPM30V kullanan bıçak iyi olmayabilir. Çünkü kaliteli çelik, kolay işlenmez, iyi işlenemeyince de, (mesela yüzey işçiliği) pürüzlü kalan yüzey, hem paslanmaya, hem de kırılmaya meyilli olur.


    Kıssa'dan Hisse senedi: İyi mal, iyi tasarım, iyi işçilik, iyi malzeme ve tabiiki de iyi paradır.


    Ucuz etin yahnisini bırakın kasabın kedisi yesin.

  • yuri nin memleketi tonya galiba bıçaktan bu kadar anladığına göre ;şrofls;.

    hamdım piştim yandım oldum.

  • yanımda piknik-balık avı vs.. için taşıyabileceğim bıçak boyu 10 cm altında olmayacak çeliği kaliteli , kolay körelmeyen , paslanmaz , kaliteli bir çakı almak istiyorum bora-buck-gerbere baktım aralarında tek boranın tipi hoşuma gitti ama çeliğinden kuşkuluyum daha iyisi varmıdır? ne almalıyım?
    ispanyol malı bir tane buldum ama sap kısmı pirinçten yapılmış ve kararmaya başlamıştı satıcı parlatıcıyla silersin dedi dedide parlamazsa ve tuzlu suyu görünce pirinç oksitlenirrr

  • bora yı tavsiye ederim uzun süredir kullanıyorum çelik kalitesi fena değil .saygılarımla

  • bende 3 tane bora var ve çok memnunum,bora bıçakları 440c çeliğinden yapılmıştır ve çok kalitelidir,özel siparişte verebilirsin

    :thumbup: HW 97K 5,5 :thumbup:


    zigana k 9x16


    perfectline crosbow 80lbs


    fusilrobust 16 (1913)


    huğlu özel yapım süperpoze


    huğlu standart süperpoze


    crossman 2100 airpump


    gamo cfx 4,5 :thumbup:

  • geçen gün kuzenlerim geldi memleketten söz bıçaklardan açıldı babamda bi çakı var 15 senedir değmediği kemik kesmediği teke kalmadı hala daha heryeri sapasağlam zamanında epey para vermişti ama sonuna kadar değdi arabada duruyor dedi
    bende merak gidip arabadan çakıyı aldım ağzını bir açtım; yazan yazı BORA
    Yeni bir firma sanıyordum ama 15 sene öncesinin bora marka çakısını görünce şaşırdım adamın biri 3 er 5 er elden satıyormuş makinasyon bi bıçağa benziyordu ama ufak bir bilemeyle kılları kökünden kesti
    bora marka 1 bıçak 1 de çakım var 1 i de kayboldu yeni bıçak alasım olursa yine boraya bakarım
    bora yabana atılacak bir marka deil tavsiye ederim :thumbup:

    Hatsan AT44-10 LW .22 cal

    Zoraki ultra .177 cal

  • Bendede vardı aşırı dercede kötü idi hiç bişi kesemiyordum sonunda attım gitti ülkemizde iyi bir bıçak yada çakı bulmak çok zor.

    Evanıx s 10 blızzard - BSA 3,5x10-40

  • arkadaşlar şu anda benim bildiğim türkiyede iyi bıçak imal edilmiyor borada buna dahil boraya iyi bıçak diyen ya iyi bıçak görmemiş yada çelikten anlamıyor.

    hamdım piştim yandım oldum.

  • +10000000000000000000000000000000000000000

    Evanıx s 10 blızzard - BSA 3,5x10-40

  • Ben günün birinde ülkemizde kalite üretimin olabileceğine inanıyorum inşallah o günleri görürüm.

    Evanıx s 10 blızzard - BSA 3,5x10-40

  • bora yı tavsiye ederim uzun süredir kullanıyorum çelik kalitesi fena değil .saygılarımla

    +1 İlker abiye katılıyorum bora piyasadaki emsallerine göre gayet güzel bıçaklar üretiyor. Çeliğide fena sayılmaz. Bende 4 adet var Ankara İskitlerdeki imalathaneden aldım. Bildiğim kadarıyla çeliği isveçten getiriyorlar burda şekil ve bileme işlemlerini yapıyorlar. Bütün bıçakları ömür boyu garantili nerden alırsanız alın problem yaşadığınızda imalathaneye getirirseniz gereken yapılıyor. yalnız dikkat etmek lazım piyasada boranında imitasyonları baya çoğalmış öyle 30-40 liraya bora bıçak satan varsa dikkat edin!!!

    Steyr Challenge 4,5 - Schmidt&Bender FTII 12.5-50x56
    Steyr Hunting 4,5 - Sightron SIII 10-50x60
    FX Bobcat 6,35 - Bushnell 4200 6-24x50
    AA S410 5,5

  • borayı ben 15 ytl ye almıştım geçen sene baya şekil gravürlü bir çakıydı.

    Evanıx s 10 blızzard - BSA 3,5x10-40

  • Gravür olayını boradan daha iyi yapıyorlar desem yeridir ;kihhik, galiba size imitasyon bi bora denk gekmiş olabilir, daha önce bendede hediye gelen bitane imitasyon vardı kendini bileme taşında belli ediyor zaten diğer boralarla hiç alakası yok

    Steyr Challenge 4,5 - Schmidt&Bender FTII 12.5-50x56
    Steyr Hunting 4,5 - Sightron SIII 10-50x60
    FX Bobcat 6,35 - Bushnell 4200 6-24x50
    AA S410 5,5

  • Leatherman ürünlerini tavsiye edebilirim. Epey zamandır
    [Resim Engellendi: http://www.leatherman.com/imag…Ti/charge-tti-diagram.jpg]



    http://www.leatherman.com/prod…ls/charge-TTi/default.asp


    bu modelini kullanıyorum ve oldukça memnunum.


    Diğer çok amaçlı çakı modellerini ve normal çakı modellerine aynı linkten ulaşabilirsiniz.


    Türkiyede satışını Meydan Av yapmakta http://www.meydanav.com/bicak.htm

  • arkadaşlar merhaba, bildiğim kadarı ile orjinal"bora" marka bıçaklar ülkemizde bulunan en iyi av bıçağıdır.fakat İsviçre üretimi olan Victorinox merka çakılarında champion,xlt,xxlt modellerini yabana atmayın .yaklaşık champion modelini 15 senedir deniz,kara avı ve tamiratlarda kullanıyorum.çakı üzerinde bulunan aletler profesyonel aletlerin kalitesinde.çakı da herhangi bir deformasyon,paslanma yok.google da marka model yazarak aratırsanız daha fazla modeller ve çakı hakkında hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.saygılar.hunter2
    [Resim Engellendi: http://img230.imageshack.us/img230/3804/14082008245desktopresolsq9.th.jpg]

  • Aslında orta boy iyi bir av bıçağı almak istiyorum paslanmazlıktan ziyade keskin ve kolay körelmeyen bir bıçak arıyorum zaten paslanan bir bıçağa hayatım boyunca rastlmadım tv de hava çeliğinden bıçak yaptıklarını izlemiştim ama bir kaç yere sorduğumda hava çeliğinden bıçak olmayacağı yanıtını aldım.

    Evanıx s 10 blızzard - BSA 3,5x10-40

  • Aslında orta boy iyi bir av bıçağı almak istiyorum paslanmazlıktan ziyade keskin ve kolay körelmeyen bir bıçak arıyorum zaten paslanan bir bıçağa hayatım boyunca rastlmadım tv de hava çeliğinden bıçak yaptıklarını izlemiştim ama bir kaç yere sorduğumda hava çeliğinden bıçak olmayacağı yanıtını aldım.


    hava çeliğinden bıçak olur çok güzel olurda zorlamada kırılır ucunu her hangi bir yere sokup esnetmeye kalkarsan kırıkır ama keskin ağızını kesmek için her yerde kullanabilirsin tabi yaptırabilirsen babam zamanında büyük kumpaslardan birinden kendisine kama yapmıştı harika bir şeydi sonra kayboldu