Düşüncelerim ve Tavsiyeler

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
  • Herkese selamlar.


    Evanix başlığının altına AR6 ile ilgili yazmış olduğum bir problemim vardı. Pompa ile doldurmayı başaramayıp "Sohbet" bölümüne bana yardımcı olabilecek biri olabilir mi acaba diye yazmıştım. @backir abi sağolsun bana yazdı, konuştuk, telefonlaştık, yardımcı olabileceğini söyledi. Ancak malumunuz soğumak diye birşey var. Bir süredir elimde olan ve daha atış yapamadığım Evanix AR6'yı da bu sebeple geri verdim. Çok güçlü, orta derecede isabetli ve kaliteli bir tüfek olsa da geri vermemin tek sebebi soğumak değil aynı zamanda 3 gün sonra bir problem çıkardığında muhattap bulamayacak olmamdı.


    Bu şartlar doğrultusunda haliyle yeni bir PCP Tüfek almaya karar verdim ve ilk PCP Tüfeğim olacağı için de sıfır almak istedim. İlk diyorum çünkü ilk diye sayabileceğim bir atış daha yapamadım. İthal PCP Tüfeklerde 7,5 jl sınırlamasından haberdar oldum ve bu gerçekten üzücü bir haber oldu bana göre... Ve ayrıca yeri gelmişken hemen belirtmek isterim; daha önce havalı tüfek kullandım, şuan elimde Kral marka bir namludan kırmalı var. Ateşli silahlarla da yakından ilgiliyim, tecrübelerim oldu ancak havalı tüfekler konusundaki bilgim tavsiye, öneri ve görüş belirtecek kadar yeterli değil. Bu sebeple forumda biraz başınızı ağrıtırsam şimdiden kusuruma bakmayın :)


    Yukarıdaki şartlardan ötürü hem satış sonrası desteği gerçekten başarılı olan, dünya çapında ve kaliteli tüfekler üreten ve en önemlisi YERLİ olan Hatsan marka bir PCP Tüfek almak konusunda karar kıldım. Ne kadar tahribat atışlarını ve yüksek gücü seven biri olsam da grupman atışlarını, küçük hedef atışlarını, uzun mesafe atışlarını da bir o kadar severim ve bu yüzden Hatsan ile Evanix arasındaki güç farkına takılmamaya, İsabet=Güç - Güç=İsabet doğrultusunda bir felsefeyi benimsemeye karar verdim. Bunu biraz açacak olursam benim için bir PCP tüfek ne kadar isabetli ise o kadar güçlüdür ve ne kadar güçlü ise o kadar da isabetli olmalıdır. Bir paradox olduğunun farkındayım ancak güç ve isabet konusundaki beklentilerimi her ikisinin de bir kısmından feragat ederek ortak noktada buluşturabileceğim bir tüfek arıyorum.


    Bu noktada sizden hem düşünce tarzım hem de modeller hakkında tavsiyeler almak istiyorum.


    İlk sorum: Yukarıdaki şartlar doğrultusunda bana kaç calibre bir tüfek önerirsiniz?


    Aşağıda bahsedeceğim tüfeklerden estetik ve güç öncelikli kriterlerim olacak çünkü isabet konusunda tecrübem yok hiçbiri ile. Tüfeklerin kullanıcıları, tüfeklerle ilgili tecrübe yahut bilgiye sahip olanlar objektif bir şekilde tüfekleri birbiri ile isabetlilikleri ve güçleri arasında karşılaştırabilirse gerçekten çok güzel olur.


    1-) Kafamda olan ilk Hatsan modeli BT65 RB-W. Mavzer tipi olması estetik açıdan çok hoşuma gitti. 1250 FPS'lik hızı farklı grain pelletlerde değişecek olsa da beni tatmin edecek bir güce ve isabete sahip olabileceğini düşünüyorum.
    2-) Bir diğeri ise Galatian I. Estetik açıdan gerçekten beğendiğim bir tüfek bu da. Ancak 1190 FPS ile Bt65 RB-W arasındaki 60 FPS'lik far beni düşündürüyor. .22 cal'da bu fark 80'e çıkıyor. Ancak Galatian I ve Galatian I-Carbine arasındaki farkı biri anlatabilirse çok sevinirim.
    3-) AT44W-10Long'u nedense bir türlü beğenemedim ancak o da değerlendirdiğim bir tüfek. .22 calibrede BT65 ile arasında 100 FPS'lik bir fark var.


    Şimdi bu tüfekler hakkındaki sorularımı aşağıda sıralıyorum.


    -Güç Ayarı Yaplıabiliyor mu?
    -İsabetliliği ve gücü hakkındaki yorumlarınız nedir?
    -Malzeme kalitesi nasıldır?
    -Kronik bir sorunu var mıdır?
    -50 Metre üstüne 100, 150 ve 200 Metreye gerekli ayarlar ile isabetli atışlar yapılabilir mi? Tahribatı ne kadar etkili olur?
    -50 Metre üstünde tahribat atışlarının tahmini etkileri nelerdir? (Pet şişeyi deler ve arkasından geçer, cam şişeyi kırar, deler vs.)
    -Gerekli ayarlar doğrultusunda bu tüfeklerden herhangi biri kaç metrede teflon tavayı delebilir? Başka bir deyişle bu tüfeklerle teflon tava delebilecek güç elde edilebilir mi?
    -Ortalama scuba tüpü, dolum aparatı da dahil olmak üzere bir set bana kaç liraya mal olur?


    İthal tüfeklerle ilgili önerilerinizi de alabilirim. Başka marka-model bir silahta önerebilirsiniz. Herşey dahil ortalama bütçem şu anda 4.500 TL. Bu kritere göre yabancı tüfek önerileriniz olursa sevinirim.


    Şimdiden ilginiz için hepinize teşekkür ederim.


    Saygılar

  • Bu saatte üşenmedim yazınızı okudum, gördüğüm kadarıyla olaya vakıf değilsiniz ama bilgi sahibi olmadan bir dünya fikriniz ve öngörünüz var bu biraz tuhaf... herneyse bahsettiğiniz tüfeklerle ilgili onlarca konu ve onlarca cevap var bir zahmet önce onları okuyun. Foruma her yeni gelen üye okumaya erinip daha önce onlarca kez tartışılmış mevzuları yeni başlıklar altında onumu alsam bunumu yapsam gibilerinden konu kirliliğinden başka bir işe yaramayan başlıklar açıyor!


    Bu başlıkların alt başlıklarını araştırın:


    Tüfek Tabanca ve Aksesuarları tavsiye


    Pnömatik Havalı Silahlar - Karşılaştırmalar


    Markalar PCP (Teknik Detaylar)


    Dürbün ve Aksesuarları Tavsiye


    Tahribat Hedef Atışları ve Videoları


    Atıcı Gurupmanları

  • "Bu noktada sizden hem düşünce tarzım hem de modeller hakkında tavsiyeler almak istiyorum."


    Öncelikle emin olmanızı isterim ki fazlası ile okudum ve böyle bir yazı yazma gereği duydum. Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim ancak idrak noktasında bazı sıkıntılar yaşamışsınız apaçık.


    Okuduğunuz yazı "onu mu alsam, bunu mu alsam" çerçevesinde bir yazı değil. Okuduğunuz yazı belli kriterler çerçevesinde yazılmış, belli kriterler çerçevesinde cevap arayan bir yazı ve son derece de kişisel bir yazı. Görüş belirten, fikir beyan eden ve bu bakış açıları ile belli model tüfekleri birbiri ile kıyaslamaya çalışan bir yazı.


    "...ancak havalı tüfekler konusundaki bilgim tavsiye, öneri ve görüş belirtecek kadar yeterli değil." cümlesinden ne anlayarak benim bilgi sahibi olmadığımı çıkarttığınızı ayrıca merak ediyorum. Kimse "kendini ispat" zorunluluğunda olmamalı bence...


    Velhasıl ben gayet kişisel değerlendirmelerim doğrultusunda gelişen bir yazıyı "Konu Açma" hakkıma dayanarak yazdım. Konu kirliliği yaratıyorsa dahi bunu belirtmek sizin haddiniz değil, forum yöneticilerinin haddidir. Konu kirliliği olduğunu düşünüyorsanız okumazsınız olur, biter.


    "herneyse bahsettiğiniz tüfeklerle ilgili onlarca konu ve onlarca cevap var bir zahmet önce onları okuyun" tarzı düşük kalitedeki üslubunuzu aslında hiç kaile almam gerekmesine rağmen emin olun ki okudum. Ancak benim yazdığım, sizin idrak edemediğiniz şey bu yazının "Kişisel" oluşu ve konun da başlığı "DÜŞÜNCELERİM ve Tavsiyeler".


    Başlığı amacının dışında kirletmezseniz ayrıca sevinirim.

  • Okuduğum en keyifli tavsiye konusuydu, :) ellerinize sağlık


    Hem özenmişsiniz bu konuyu hazırlamak için , ki bu bir saygı göstermektir aslında muhatap olduğumuz insanlara (teşekkürler bu anlamda) , hem de bir ön inceleme yapmışsınız ki, kabaca düşündüğünüz tüfekler hakkında bir bilgi edinmişsiniz..


    Teflon tava demişsiniz mesela, aynen bu forumda at44 ile 150 metreden teflon tava delen arkadaşımız geliyor aklıma,.
    Bt65 çok fazla sanki, kaba tabirle vahşi bir at gibi,.
    Ama Mustafa'ya her halukarda uğramak gerekebilir, şu regülatör muhabbetine..


    Ancak bütçe yüksek imiş, sanki Hatsan'ın dışına çıkıp, bütçeye ilave gerekirmi bilmiyorum (fiyatları takip etmiyorum), hem güçlü hem isabetli farklı ithal tüfekler alınabilir sanki..
    şu 7,5 joule muhabbeti de, gümrükten geçene kadar muhtemelen..


    Fikir ve görüşleri olanlar ise, paylaşırlar muhtemelen.

  • Öncelikle beğenmenize sevindim valibey abi :)


    Bt65 şuan fazlası ile beni cezbeden bir tüfek. Hatsan'ın dışına çıkmak istemiyorum niyeyse. Bu hem kur farkından hem de yerli üretimi her zaman desteklemeye çalıştığımdan.


    4.5mm (.177kal) kalibrede 1250fps (380m/s), Enerji 40Joule 30ft.lbs
    5.5mm (.22kal ) kalibrede 1180fps (360m/s). Enerji 61Joule / 45ft.lbs
    6.35mm (.25kal ) kalibrede 1090fps (330m/s). Enerji 71Joule / 52ft.lbs


    Joule değerlerinin resmen maşallahı var. 6.35mm bir BT65 beni 5.5'a göre düşündürüyor. Ama isteklerim doğrultusunda isabet ve gücü dengede tutmak için 5.5mm bir BT65 alabilirim.


    Hatsan'ın yabancı sitesinde AT44'ün joule değerleri şu şekilde sıralanmış



    Joules ft.lbs Rear Sight Front Sight
    4.5mm / .177cal 325m/s (1070fps) 30 22 10 180cc 200 BAR 80
    5.5mm / .22cal 295m/s (970fps) 42 31 10 180cc 200 BAR 70
    6.35mm / .25cal 265m/s (870fps) 46 34 9 180cc 200 BAR 60




    FPS farkından ziyade joule farkları da oldukça fazla. 5,5mm'de 19 joule, 6,35mm'de ise 25 joule fark ciddi bir güç farkı doğuruyor. Ve ikisi de yanlış bilgilenmediysem başarılı grupmanlar çıkartıyor. AT44 hızının daha düşük olması dolayısı ile BT65'e nazaran daha başarılıdır isabet konusunda. Ancak BT65 ile aralarındaki güç farkına denk bir isabet farkı olmadığını düşündüğüm için BT65 ağır basıyor.


    Yine de bir dokunmak, koklamak, o tetiğe bir basmak gerek.

  • Fx boss 0.30 cal 7.5j olması imkansız. 46 gr pelleti pozuk paralarla sıranın üzerinde maç yaptığımız gibi parmaklarımızla atsak bile 7.5 J' yi geçer. Kataloglara tüfekte sınırlama yapılmış gibi gösteriliyor. Saygılarımla.

    bt65 sb-w-lw 5.5mm 80-87 Joule.

  • bt65 sb lw w 5.5mm kullanıyorum. Güç ayarı sonuna kadar açık. Tahminimce ince mehmet solid 30 gr' yi 280 m/s hızla atıyor. Fabrika verileri standart. İzlediğim videoda 20gr pelleti 1050 fps hızla atıyordu. Bu da yaklaşık 67j yapar. Demek o ki tüfeğin gücü arttırılabiliyor. Eğer tüfekten beklentilerinizi söylerseniz bt65 sizin beklentilerinize cevap verip veremeyeceğini söyleyebilirim. Saygılarımlar.

    bt65 sb-w-lw 5.5mm 80-87 Joule.

  • "Ne kadar tahribat atışlarını ve yüksek gücü seven biri olsam da grupman atışlarını, küçük hedef atışlarını, uzun mesafe atışlarını da bir o kadar severim ve bu yüzden Hatsan ile Evanix arasındaki güç farkına takılmamaya, İsabet=Güç - Güç=İsabet doğrultusunda bir felsefeyi benimsemeye karar verdim. Bunu biraz açacak olursam benim için bir PCP tüfek ne kadar isabetli ise o kadar güçlüdür ve ne kadar güçlü ise o kadar da isabetli olmalıdır. Bir paradox olduğunun farkındayım ancak güç ve isabet konusundaki beklentilerimi her ikisinin de bir kısmından feragat ederek ortak noktada buluşturabileceğim bir tüfek arıyorum."

  • Tam benim kafada birisin. Bende senin gibi çok güçlü ve isabetli bir silah istiyorum. Ama bu ikisini bir arada istiyorsan fx boss yada airforce condor alman lazım. Güç konusuna takılma benim bt65 max güce ayarlı ve ar6 yı aratmıyor güç olarak. Belli bir süre sonra insan isabet istiyor. Eğer ben bt65' le boğuşurum onu adam ederim diyorsan sorun yok. Ama kolay yoldan isabet istiyorsan bt65 ten uzak dur. Ben 30 metrede üç atış1 cm grupman yapıyorum tüp 200bar iken. Ancak basınç 150 bar civarına yaklaşınca atışlar düşey doğrultuda dağılıyor. Regülatör ile 100 metrede çok iyi grupman yapanlar var. Daha bu gün tüfeği tamamen söktüm temizledim gerekli oringleri değiştirdim hafif yağlayıp topladım. Tüfekte üretim hassasiyeti pek yok. Tüfeğin namlusuyla hava tüpü aynı doğrultuda değil. Yani kundağa takılı olan ve hava tüpüyle namlunun içinden geçtiği parça namluyu bir miktar sağa itiyor. Bende bu parçayı sökerek kullanıyorum. Tüfeğin atışını olumlu etkilediğini düşünüyorum bu değişikliğin. Demek istediğim bt65 alırsan seni yoğun bir uğraş bekliyor. Eğer hakkından gelirim diyorsan ve benim gibi uğraşmayı seviyorsan al. Saygılarımla.

    bt65 sb-w-lw 5.5mm 80-87 Joule.

  • "Ne kadar tahribat atışlarını ve yüksek gücü seven biri olsam da grupman atışlarını, küçük hedef atışlarını, uzun mesafe atışlarını da bir o kadar severim ve bu yüzden Hatsan ile Evanix arasındaki güç farkına takılmamaya, İsabet=Güç - Güç=İsabet doğrultusunda bir felsefeyi benimsemeye karar verdim. Bunu biraz açacak olursam benim için bir PCP tüfek ne kadar isabetli ise o kadar güçlüdür ve ne kadar güçlü ise o kadar da isabetli olmalıdır. Bir paradox olduğunun farkındayım ancak güç ve isabet konusundaki beklentilerimi her ikisinin de bir kısmından feragat ederek ortak noktada buluşturabileceğim bir tüfek arıyorum."

    Daystate airranger bütün beklentilerini karşılar ama fiyatı baya yüksek yabancı videolarda onlarca incelemesi var sıfırı set halinde(dürbün scuba gibi) 8000 lirayı buluyor ama bir sefer para verip onlarca yıl hobiyi zirvede yaşamak gibi bir avantaj sağlıyor

    "Ali Bumaye"!!!

  • Daystate AirRanger gerçekten çok güzel, çok güçlü bir tüfekmiş. Ancak fiyatı gerçekten çok yüksek. İşte yabancı üretimlere insanlar çok rahat bir şekilde sahip olabiliyorken burada bir 250cc lik motosiklet fiyatı olması beni çok rahatsız ediyor. İmkanım olsa asla düşünmem ancak imkanımın en uç noktası 4500 TL ki o da kredi ile falan olacak işte. Ancak AirRanger şuanda gerçekten hayallerime girdi.


    HPI sana ayrıca teşekkür ederim. Uğraşmayı gerçekten seven birisiyim ve silahımı da baya severim. Bir süre sonra isabet isteyecek olmam çok mantıklı. Bir süre sonra tahribat atışlarından sıkılabilmem de mümkün. Ancak o noktaya kadar gücün keyfini çıkartmak isterim. Küçük hedef ve uzak mesafe hedefleri de beni çok cezbediyor ancak 100 metreye kadar olan mesafelerde tahribat atışları ve hedef atışları yapabilirim heralde BT65 ile. Bir de isabeti çok başarılı olmayan bir tüfekle isabet çalışmak çıldırtıcı olabilir ama gerçekten isabetli bir tüfekte çok başarılı işler çıkartılabilir diye düşünüyorum bu çalışmayla.

  • Airranger 4500 liraya temiz ikinci el çok rahat alınır ama kimse satmıyor elden çıkartamıyor silahların şahı sayılır ya da daha uygun fiyatlı, airarms s510-s410 veya weihrauch hw100 ve Hawke 8-32x56 dürbün hep sahip olmak istediğim set.

    "Ali Bumaye"!!!

  • Onların hangi peletle ölçüldüğü belli değil ayrıca bt65 5.5 30 graini max güçte 100 joule yakın güçte atıyor hızı ve gücü yazdığı gibi değil asla

    "Ali Bumaye"!!!

  • Bütün pellettleri denedim. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim. Bt65' in varsa iki pellet kullanabilirsin. Jsb exact jumbo monster 25.4 gr ve ince mehmet solid 30.4 gr. Bu iki pelletten jsb 25.4 gr daha isabetli ve 100 metreye kadar işini görecektir. Ancak 100 metre ve ötesi atış yapacaksan tek seçenek ince mehmet solid. Forumda 350-400 metre mesafede a4 kağıdında grupman yapan üstadlar var bt65 ve ince mehmet ikilisiyle. Yalnız dikkate et namlu Lothar Walter olsun. H&N piledver 30 gr pellet var. Türkiye'de satılmıyor ne yazık ki. Yabancı forum sitelerinde bu pelletinde bt65 ile çok iyi işler çıkardığını söylüyorlar. Saygılarımla.

    bt65 sb-w-lw 5.5mm 80-87 Joule.

  • bende bundan bir hafta kadar önce bt 65 ve at 44 long arasında kalmıştım ve tercihimi At44 Long Lw 'den yana olarak kullandım, iyiki kullanmışım, pompa ile dolum yapıyorum, 200'de 100 bara 40 atış yapıyorum, 18gr jbs kullanıyorum, rüzgarlı havada bile 75 metrede sağdece bir dot yana çekiyor, aldığım gibi kullanıyorum hiç güç ayarı yapmadım, mod 125'ten sonra sanki pelletler güdümlü gibi kendi vuruyor namussuzlar, aşırı güce aldanmayın, bu işin dolumu var ayrıca isabet sorunu var, ekonomik yanı var, güç isterim derseniz at 44 longu setiskur ayarı ile oynarak gücü yükseltebilirsiniz, bt 65'in aşırı güç sizi bir miktar sonra hem hava sarfiyatı hemde pellet sarfiyatı yüzünden zorlayacak üzecek bir tüfeğe benziyor. Açıkçası ben tüm forumu yalayıp yuttum tüfeğimi alırken.

  • At44 isabet olarak bt65' ten iyi olduğu bir gerçek. Ancak güç olarak değil aynı seviyeye gelmek yanına bile yaklaşamaz bt65' in. Tüpteki valf yapısı, tüfekteki portlar vs. Tamamen farklı. Bt65 ile güç ayarı sonuna kadar azaltıldığında 35-40 arası atış yapılabiliyor. 200-100 bar arası.

    bt65 sb-w-lw 5.5mm 80-87 Joule.

  • bt 65 bence av için ideal olabilir sonuçta uzun mesafe ve etki var ayrıca attığınız hedef büyük olmak şartı ile, at 44'de ise en acemi atıcı bile rahatlıkla kullanabilir, kullanımı rahat ve pratik. tabiki kişi kendi kullanım şartlarına ve özelliklerine göre tercih yapmalı, herkesin şartları ve kullanım alanları farklı.

  • Haklısınız. Ben şu an tüfeğimden memnunum. Yatarak ve bipodla atış yapıyorum. Pompayla dolum yapmak zor fakat katlanılamayacak bir şey değil. Ancak scuba olsa çok daha keyifli olur.

    bt65 sb-w-lw 5.5mm 80-87 Joule.