Şimleme Gerçekten Şart mıdır?

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
  • Merhaba,


    Dürbün sıfırlaması yaparken özellikle sağ-sol ekseninde şimleme yapmanın acaba turretlerden ayarlamaya göre nasıl bir avantajı oluyor?
    Bu eksende windage (rüzgar ayarı) dışında pek ayar yapmayacağımız düşünülürse ben dürbünü fiziksel olarak vuruş noktasına çevirmekle dürbünün içindeki ayarla bu noktayı göstermesi arasındaki farkı anlayamadım. Optik görüntü kalitesi anlamında ufak bir fark olabilir lensler genelde hep orta kısımda daha nettir ve renk kayması gibi defectler (chromatic abberation) dış kısımda daha çok olur ama bunun dışında bu işi neden yapmamız gerektiğini anlamadım.


    Üst-Alt eksende özellikle uzak vuruşlarda mermi çok aşağı düşeceğinden bunu ayarlamaya clickler yetmeyebilir bunun için belki toplam ayarlama aralığının ortalarında bir yere gelecek şekilde elevation ayarı yapılabilir şimleme tekniği ile. bunu clickler yetmeyeceği için anlıyorum ama yetiyorsa yine aynı şekilde bir anlamı oluyor mu clickleri farklı mesafeler için yazsak hiç şimleme yapmasak eğer dürbünün fiziksel turret sınırları içinde kalıyorsak bir sorun olur mu?


    sorular sorular...



    Not: Optik merkezlemenin önemi ve benzeri diğer konuları okudum fakat neden şimleme yerine turret kullandığımızda yapacağımız atışların farklı mesafelerde sağa sola düşeceğini anlamadım.

    Hammerli Ar 20 + Hawke 8-32x56 SR Pro
    Hatsan Galatian III 5.5mm (Ekiz regulator) + Gamo 6-24x50


    Hatsan Dynamic 12ga

  • Youtube da "scope shimming" yazıp 4. Videoyu izleyin,
    Sorunuzun cevabı 2:17 den itibaren başlıyor.

    AA HFT500 .177
    Hawke 10-50x60 ED

  • "What is barrel droop? - Airgun Academy Episode 19" adlı video geldi bende. izledim ama aynı şeyleri söyledi. aşağı yukarı ayarı çok uçlara getirirsen erector tube saglam durmaz oynar dedi. sağ sol için o kadar cok olmaz bu durum filan dedi.

    yalnıs video izlemiş olabilir miyim?


    Bu hafta sonu dürbün ayarımı yapacağım için bunları soruyorum. mümkünse mountun dairesel şeklini bozmak istemiyorum ama gerçekten düzeltilemeyen hatalara neden oluyorsa yapacağız tabii shimming.


    Mountları alırken sports match in ayarlı olanlarını aradım aslında ama bulamadım.

    Hammerli Ar 20 + Hawke 8-32x56 SR Pro
    Hatsan Galatian III 5.5mm (Ekiz regulator) + Gamo 6-24x50


    Hatsan Dynamic 12ga

  • Dürbünü tüfeğe düzgün bir ayakla takmadan önce Optik merkezleme yapıp, taktıktan sonra ayar düğmeleri ile oynamadan shimleme yaparak sıfırlama yaparsanız çok daha sağlıklı atışlar gerçekleştirebilirsiniz.


    Sadece Dürbün erector tube kullanarak yapılan sıfırlama, dürbüne zarar verebilir.

    AA HFT500 .177
    Hawke 10-50x60 ED

  • Dürbün şimleme optik merkeze alınmış dürbünün, turetlerle "fazlaca" oynanarak yapılması gerekiyorsa, gerekli bir iştir. Hatta kimi durumlarda ayaklar yada tüfeğin üzerindeki dürbün kanalı o kadar yamuktur ki, turetler dürbünü düzeltmeye yetmez bile. Veya öyle droop barrel sorununuz vardır ki, ya da öyle uzaklara atış yapacaksınızdır ki, turetler size yetmiyordur. Bu gibi durumlarda şimleme yapılır. İşin esası , optik merkeze alınmış dürbün düzgün ayaklarla tüfeğe takılır, ufak tefek sağa sola , yukarı aşağı sapmalar windage ve elevation turetleri ile düzeltilir, sonra bu turret cap'leri çıkarılıp "0" pozisyonunda tekrar takılır ve mutlu mesut devam edersiniz.

    Hatsan Super Nova RG 5.5mm
    Hawke Eclipse 30 SF 6-24X50 Metrik Mil-Dot
    Drager 6LT 300BAR



    Scuba tüpleriniz Coltri kompresörümüzle 50 TL 'ye (gidiş geliş kargo dahil) doldurulur.

  • Şimlemenin önemini anlamak için şimleme ile ayarlamadan çeşitli mesafelere atış yapmanız lazım. Eski tüfeğim ile dürbünü sıfırlıyordum. 10 mesafede 3x yakınlaştırma ile hedefin soluna atıyorsa 20 mesafede 5x yakınlaştırma ile sağına atıyordu. Şimleme konusunu okuyunca bunu nasıl yıllarca düşünemedim demiştim. aynı dürbünü Mod 125 ile kullanıyorum şu an. şimleme ile çok çok iyi atış yapılıyor.

    Scope killer : Hatsan Mod 125 Sniper Voretex 5.5mm
    Dampa : Sport match DM 60
    Optik : Hawke Hw3015 Hd 3-9x40 Ir mildot


    Emektar : Huğlu 4.5mm
    Ayak : Tek parça
    Optik : 2-7x22


    Uzaklara bakarken Kullanmalık optima dürbün.

  • Bu durumda bu tür bir sorun olup olmayacağını anlamak icin sabit bir hedefe sabit bir tüfekle farkli büyütme seviyelerinde bakıp hedef noktasinin ufak da olsa yer değiştirip değiştirmediğini gozleyebiliriz. Dürbünün ic mekanizmasına bağlı olarak bu tür bir kayma oluyorsa dış bir müdahale yani simleme yapmalıyız.

    Hammerli Ar 20 + Hawke 8-32x56 SR Pro
    Hatsan Galatian III 5.5mm (Ekiz regulator) + Gamo 6-24x50


    Hatsan Dynamic 12ga

  • Bu noktada dürbünün kalitesi ön plana çıkıyor zaten. Ben Hawke Nite Eye Digital 6-24X50 SR 12 dürbün kullanılıyorum. Hiç şimleme yapmadım sadece taretler ile ayarlıyorum. Her mesafede aynı yerlere son derece istikrarlı atıyorum. Rüzgar veya tüfeğin hafifte olsa eğik tutulması durumlarında sağ sol kaymalar olabilir. Bunu önlemek için, su terazisi ve çok hassas düşünüyorsanız anemometre kullanabilirsiniz.

    Hatsan Super Nova RG 5.5mm
    Hawke Eclipse 30 SF 6-24X50 Metrik Mil-Dot
    Drager 6LT 300BAR



    Scuba tüpleriniz Coltri kompresörümüzle 50 TL 'ye (gidiş geliş kargo dahil) doldurulur.

  • Aynı dertten bende muzdaripim. Hatta bu yüzden başlık açtım ve zorda olsa dürbün tamircisi bulup servise verdim ve sonuç olarak servisteki kişi beni arıyıp dürbünde arıza olmadığını, bir teneke kesiti yada jilet gibi ince metalle şimleme yapmamı tavsiye etti. Daha dürbünü tamirciden almaya gitmedim ama şimleme çok gerekli gibi gözüküyor.


    Hazır konu açılmışken sorayım; şimlemede ne tür materyaller kullanıyorsunuz ve yatay eksen şimlemesini dürbünle ayak bağı arasına bişey sıkıştırarak mı yoksa dürbün kanalıyla ayak bağlantısı arasına sıkıştırarak mı yapıyorsunuz ?

  • Dostum şimleme işlerine girmeden önce dürbün ayağına da bi dikkat et, kaliteli bir ayakla dürbünü tüfeğe bağlamanı tavsiye ederim. Hawke'nin çift alyanlı ayakları ideal. İlla şimleme yapacaksan teneke kola kutusu başarılı oluyor. Şekil vermeside kolay.

    Hatsan Super Nova RG 5.5mm
    Hawke Eclipse 30 SF 6-24X50 Metrik Mil-Dot
    Drager 6LT 300BAR



    Scuba tüpleriniz Coltri kompresörümüzle 50 TL 'ye (gidiş geliş kargo dahil) doldurulur.