Hava sıcaklığı - menzil ilişkisi

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
  • Selam arkadaşlar,


    Malum kış aylarındayız, pazar günlerini öğlen 12den akşam 5e kadar atış yaparak geçiriyorum. Öğlen saatlerinde (hava sıcaklığı yaklaşık 10 derece) 50 metredeki hedefi (4cm daire) artıkılın 1 dot altından vururken, akşam 5 saatlerinde (hava sıcaklığı yaklaşık 5 derece) 2 veya 3 dot alttan vurabiliyorum, yani hava soğudukça pellet daha aşağıya vurmaya başlıyor. Her tüfekte aynı şeyi yaşıyorum.


    Bunun sebebi soğuyan havanın yoğunlaşması mı, soğuyan mekanik parçaların büzüşmesi mi, yoksa soğuyan namluya sürten pelletin daha fazla kurum bırakması mı?


    Siz de bunu yaşıyor musunuz?

  • Yay kurulup boşaldıkça ısınır ve ürettiği enerji azalır. Ancak stabilite ilk atışlara oranla daha iyidir. Soğuk havalarda yapılan ilk atışlar da havalı dilindeki soğuk atış oluyor, aldatıcı olabilir o yüzden. Genellikle sıfırlamayı atış gününün sonunda yapıp bir sonraki atıştaki şaşkınlığın temel sebebidir bu durum.
    Saygılar

  • Nem, sıcaklık ve rakım atışlarda değişkenliğe sebep olur. Soğuk hava daha yoğun olduğu için daha fazla hava direnci oluşturacaktır. Ama bu ne kadar ölçülebilir bilmiyorum. Değişkenin sadece hava yoğunluğu olarak ele alınacak bir ortam oluşturmak çok zor olmalı.