Sazan nasıl avlanır

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
  • slm bir konuda yardım istiyorum.Biz pazar günü baraj gölüne pikniğe gidicez haliyle sazan yada başka balık avlamayıda düşünüyoruz.buko0nudac biraz yardım istiyouz. nasıl tutulur hangi yemi sever olya kaç kalcalı olmalı diptemi gezer yukardamı oltaya şamandıra takmalımıyız vb bize yardımcı olursanız cok seviniriz

  • Sazan avı bana göre tatlı su avlarının geri hizmeti en ağır olanlarındandır.Çünkü sazan her ne kadar millet olarak her şeye anlamadan etmeden zıplayan bir balık olarak düşünülsede iri bireyleri avlamak hiç göründüğü kadar kolay değildir.
    Bu konuda oldukça fazla tecrübem var dersem yanlış olmaz.Kaç gece yağmurda çamurda Türkiye nin envayi çeşit göllerinde sazan peşinde koştum kim bilir.Sirküleri tam hatırlamıyorum bakmadım ama şu zamanda avı serbest olması lazım.En son geçenlerde gökçeada da peşine düştük ama hava şartları yüzünden çadırı felan topladık evin yolunu tuttuk.Allah tan gökçeada seferini yeni bir feribot yapıyorda dalgadan fazla etkilenmiyor böylece takılmadan evimize dönebildik yoksa bir iki gün daha adada mahsur kalabilirdik.(hoş dört tarafı denizlerle çevrili gökçeadaya sazan avına geldiğimizi duyan adalılar pek güldüler ya hak vermekte lazım)


    Neyse iç sularımızda çok fazla sazan türü olmasına karşın başlıcaları Kara Sazan, Aynalı Sazan, ve israil sazanıdır.İsrail sazanı yanlış bir politika yüzünden iç sularımıza karışmış olup asıl cinsi çupradan gelir.Şimdi hemen çupra denizde olur demeyin bu bahsi geçen tatlı su çuprasının bir cinsidir.Kolay ayrılır sazanda çünkü bıyıkları yoktur.Çok ekonomikte değildir.Fazla büyümez kılçığı fazla olup aç kalınca balçığı fazla kemirdiğinden tadıda hoş değildir.Kara sazan ve aynalı sazan asıl balıklarımızdır.Ancak yanlış ve bilinçsiz aşılamalar sonunda ülkemizde çok irilerini görmek pek nasip olmuyor. Ara sıra fırat gibi eski derelerde 100 kiloya yaklaşan susam balığıda denen türlerine nadirde olsa denk gelmek olasıdır.


    Aslında bu tarz bilgilere nette çok kolay ve detaylı bir şekilde ulaşabilirsiniz ben o yüzden kendi tekniklerimden bahsedim.(çok başarılı olmasada anlatim)


    Sazan mevsime göre avlarım.En birinci yemi tabikide iri kıyım canlı solucanlardır.Her yerde iş yapar.İkincil olarak bağ bozumu zamanı Mısır ve takviye olarak Mısır ve ayçiçeği küspesidir.Bir kere zaman isteyen bir balıktır.Yani yemleme yapmadan ve gece sabahlamadan zor.Tabi gölde bol balık olduğunu varsayarsak.Mısır şayet bol yemleme yapılacaksa sert olmalı ama şamandıralı şıp şıp la avlanılacaksa biraz yumşak ve kokulu olmalı koku için genelde kazein bulamassanız peynir ekşisi iş yapar.Zaten bu tür kokulu yemleri ve boili leri tüm av bayilerinde bulabilirsiniz.
    Ben üç tip olta kullanıyorum
    1. Dip oltası küspeli
    2. Tekli dip
    3. Şıp şıp


    Gittiğim barajda en az iki farklı yer seçerim .Sağlam yemlediğim birinci yere Mısır küspeli dip büyük iğneli takarım bu iğnelerede bol miktarda mısır yerleştiririm.Uzun ve dayanıklı bir yem.Buraya bol miktarda dip oltasını sallarım araya hamur sardığım bol iğneli yaylardanda bırakırım Zilleri takar beklerim.
    Diğer bölgeye aralıklı olarak yağlı küspe sallar aralarınada tekli iğnelere solucan ve mısır takmak suretiyle oltaları bırakırım.(buraya taktığım mısırları her iğneye 3-4 adet mısır ve iğnelerin ucu açıkta kalacak şekilde yerleştiriirim.)
    Son olarakta ufak iğneli ve şamandıralı şıp şıp yapıp elimde kamış , birazda ekmek içi veya solucanla gezerek av yaparım.


    Bana göre edindiğim tecrübe bu balık yem seçiyor.Seçtiği yemide protein değerine yada lezzetine göre değil alışikanlığına göre yiyor.Şöyle açim konuyu bir baraj etrafında çokça ayçiçeği ekildiyse ayçiçeği küspesi çok iş yapıyor.Ve ya bir barajda o barajın sakinleri şayet çokça mısır kullanıyorsa balık mısıra geliyor.Yani ben daha henüz sihirli bir yem görmedim.1 ay boyunca evde bimbir çile ile hazırladımığım boilileri haftada en az üç gün botla gezerek yemlediğim barajda bir tane sazan tutamadığımı bilirim (sonradan anladımki gıda boyasını fazla koymuşum oda fazla koku yapmış)
    Hayvan alıştığı yem ne ise ona saldırıyor.Çok iri bireylerin gelişmiş duyuları sayesinde yemlerdeki proteini ayırt edebiliyorlar.Bu yüzden avrupalılar BOİLİ yani evde hazırlanmış çeşitli protein karışımlarından derlenmiş yüksek proteinli yemleri kullanıyorlar.Tabi orada herkes bu yemi kullanıp yemle me yapıldığından, balık bol olduğundan çok başarılı oluyor.Buradaki yaptıkları işlerden biride iğneyi boşta bırakmak.Balık gelip yeme bir iki darbe yapar eğer rahatsızlık hissetmesze hızlı bir şekilde yemi büyük bir vakumla höpürdetir.İğnenin hemen yakınına bağlanan yemi emdiği zaman boşta kalan yemde içeri gider.Balık yemden hafif bir rahatsızlık hissederse midede ne var ne yok hızla kusar şayet bu kusma esnasında iğne boşta ise muhakkak bir yerlere takılır kaçma şansı olmaz.
    Tabi bunun için özel bedenler lazım çok fazla olmamakla birlikte av bayilerinde bulunabilir.Yurt dılşında çok yaygın biz yuananistandan bir kaç beden getirdik baktık çok zor değil kendimizde birkaç tane uyduruk yaptık.
    Kısacası bir iki çeşit olta kullanabilirsiniz .Ayrıca şamandıralı şıp şıplarla daha ufak fakat çok zevkli avlar yapabilirsiniz.En şaşmaz yem yine garanti solucandır.

  • aslında yukarda fazlasıyla anlatılmış ama özet olarak dip balığıdır, bol proteinli her türlü yeme gelir, kamışa gerek yoktur şöle 3-4 orta boy iğneli kasnaklı oltayı suyun sakin bi yerine bırakıp beklemek lazım. ben sazan için oltanın gövde misinasını 0.35'lik, iğne misinalarını ise 0.25lik hazırlıyorum. ekmeği biraz çiğneyin dağılmayacak şekilde iğeneye yerleştirin. solucanda çok iyi iş görür.ben en büyük sazanımı solucanla yakalamıştım. yem konusunda dikkat etmeniz gereken şey sert taneli yemlerden kaçınmaktır. malum dişsiz balık olduğu için balığın işini zorlaştırmaya gerek yok. :) suyu kirletmeden ekmek kırıntısı, buğday veya hamur torbası ile yapılan yemleme iş görür. bölgeyi sapanlada yemleyebilirsiniz ama abartıp balığı doyurmayın tabi ;şrofls;. eti biraz çamur kokar ama pamuk gibidir kerata :) bu arada dip oltası hazırlamasınıad açıklıyım soru işareti kalmasın önce şöle 35lik misinayı kasnağa bağla metresine sen karar ver, sonra asıl gövdeden 50 cm kes ucuna 60 gr-70gr kurşun tak. sonra 25lik 10-15 cmlik misinalar hazırla 3-4 tane bunların ucuna da birer tane 3 veya 4 numara iğne bağla ( ben yaklaşık 1.5 kg sazanı 0 iğne ile çekmiştim :) ) sonra bu hazırladığın 10-15 cmlik takımları o kestiğin 50 cmlik misinaya 10'ar cm aralıkla bağlayın. en son bu 50 cmlik parçayı ana oltaya fırdöndü yardımıyla bağlayın. şimdi elinizde gayet iyi bir sazan oltası var bu oltayla sümüklü sazan olarak tabir edilen kadife balğınıda yakalama şansınız var ama iğneleri küçültmeniz gerekebilir.

    Weihrauch HW97K 0.177-Hawke Sport HD 3-9x40 AO
    Hatsan Mod 87 QE 0.22 - Hawke Vantage 4x32 AO

    Gamo Viper Express 0.22
    Zoraki HP-01 Ultra 0.177

  • verdiğiniz bilgiler için çok tşk ederim bu hafta gidemedik hem hava yağış yaptı malum karadeniz burası hemde 1 nisandan 1 ağustos a kadar av yasagı olduğunu öğrendik bizde cayda alabalık tutmaya krar verdik bunun germe ağ serp me ağ tedarik ettik nasipse hafta içi gideceğiz gidersek resimleyip koyacağım buraya

  • sazan avı yasağı sona ermiş :) kastamonu için yasak 30 haziran da bitiyor
    http://www.balikciadasi.com/fo…hp?showtopic=4207&hl=

  • sazanın vazgeçemediği en birinci yemlerden biri toprak solucanıdır.


    1 küspeli olta
    1 solucanlı olta
    1 küspeli olta
    1 solucanlı olta
    ..
    .
    .
    bu şekilde.


    yanyana diz. yukarıda yeterince bilgi verilmiş zaten :thumbup: rastgele

    Köksal 26.05.1984
    ANKARA A Rh (-)


    ankarateam.png

  • Küspe ile avcılık yasaklandı :(


    Bundan böyle küspeli takımla avlanamayacağız + iğne sayısı 3 e düştü :(


    Konuya bakan arkadaşlara bilgi olsun istedim

  • nası ya şimdi 7-8li çapari atamıcakmıyız :him:s

    Weihrauch HW97K 0.177-Hawke Sport HD 3-9x40 AO
    Hatsan Mod 87 QE 0.22 - Hawke Vantage 4x32 AO

    Gamo Viper Express 0.22
    Zoraki HP-01 Ultra 0.177

  • Kiraz deneyin...veya dut....Tavsiye ederim....

    Gençay Güneş


    25-06-1989


    ...İSABETLİ ATIŞLAR... ;tufey#

  • 1.5 kg buğday unu 1kg mısır unu 500gr aycicek küspesi 10 paket vanilya tozu 10 tane yumurta ilk önce küspeyi ıslatıp yumuşatın 1lt suile 1 kapta 10 dkk şiştikten sonra suyu süzün aYRI BİR kaba koyun sonra 1kg buğday 1kg mısır ununu küsbeyi karıştırın ve hamuryapmaya başlayın artan küspeli su ile suyu az az döküp sert hamur yapmaya calışın hamuru yaptıktan sonra büyük bir tavada veye büyük bir tencerede karıştıra karıştıra 15 20 dakika hafif kısık ateşte pişirin hamurun sert olup yaydan kancadan düşmemesi için ve pişirdikten sonra 10 yumurtayı kırın hamura 10 adet vanilya tozunu karıştırın hamur cıvık olursa kalan kuru undan karıştırıp hamuru katılaştırın ve hamur hazır rastgele

  • verdiğiniz bilgiler için çok tşk ederim bu hafta gidemedik hem hava yağış yaptı malum karadeniz burası hemde 1 nisandan 1 ağustos a kadar av yasagı olduğunu öğrendik bizde cayda alabalık tutmaya krar verdik bunun germe ağ serp me ağ tedarik ettik nasipse hafta içi gideceğiz gidersek resimleyip koyacağım buraya

    Merhaba,
    bildiğim kadarıyla çayda germe ağ yasak, serpmeyi bilmiyorum yalnız, ama o da yasak olsa gerekir.
    Bir de, aman diyim tırıvırı denen birşey var, onu kullanmayın lütfen.
    Tırıvırı veya ağların en büyük zararı, kopmaları halinde suda pasif avlanmaya devam edip yıllarca bölgede ayırım yapmadan katliam yapması. Ayrıca oltayla avlanan balık kadar zevk de vermez :)
    Şimdiden iyi avlar size.

    Mustafa
    26.04.1975

  • +1000000000000000000000000........

    Vursan-Stoeger x20 4,5 mm :love:

  • ben size kendi özel karışımım olan bir yem vereyim ama şunu unutmayın balığın neye alıştığına bağlı bildiğimiz konserve mısırı alıyorum suyunu boşaltıp bir pet şişe içerisine rakı+vanilya+şeker karışımı yapıp onu 2 gün bırakıyorum daha sonra ufak taneli ve hasar görmüş leri varsa yemleme için onları ayırıyorum..yemleme için kullanıyorum..ve çok iyi sonuç alıyorum denemenizi tavsiye ediyorumm.. :cursing: bn rakıya kıyamam diyosanız o size kalmışşş :thumbup:

  • Rakıyı bilinçli olarakmı kullandınız yoksa alkollü iken yem hazırlarken şu balıklarda yemden kafayı bulsun deyiptemi kullandınız ;şrofls;. ;şrofls;.

    Rakıda anason kokusu olduğundan kullanılıyor. :)
    Bu da balığı cezbediyor. ;grin;

  • Rakısız balığa gitmem zaten;şrofls;. ;şrofls;. Ama hamura koymak için anason yağını tercih ediyorum. Çok daha keskin ve kalıcı. Bir damla yeterli olur bi topak hamura ama elinize falan gelmesin baya zor çıkıyor sonra. ;tacli#

    Weihrauch HW97K 0.177-Hawke Sport HD 3-9x40 AO
    Hatsan Mod 87 QE 0.22 - Hawke Vantage 4x32 AO

    Gamo Viper Express 0.22
    Zoraki HP-01 Ultra 0.177

  • vanilya ya da sunni solucan solüsyonu da balığı cezbeder...


    Sazan avında her nekadar çok yem türü kullanılsa da balık yaşadığı ortama göre yemini seçer.Hatta öyle bölgeler vardır ki ne denerseniz deneyin balık yeme gelmez.Çünkü bölge suyu balık için yeterince yem seçeneği sunar.Suyun etrafı ormanlık ise balık nazlı olur;çok yem seçer.Etrafı ıssız ise heme hemen her yeme gelir.Fakat genel kabul görmüş yem solucan ve hamurdur.


    Avlanma şekli ise iki türlüdür:


    1- Kamışlı olta:


    bir adet 6-7 m'lik karbon kamış
    aynı uzunlukta misina(0.50 ya da 0.60'lık)
    İki adet kanca(sinek kanca harici)
    Bir adet şamandra(kalem şamandra olsa iyi olur;çünkü hassas bir şamandradır)
    Bir adet fırdöndü
    Şamandra ile orantılı ağırlık(Şamandra dik drusun kafi)


    Hazırlanışı: Öncelikle iki adet kancayı kısa bir misinanın her iki ucuna bağlarız.Sonra bu iki ucu kancalı misinayı fırdöndünün bir ucuna bağlarız.(kancanın biri yüksekte biri alçakta olsun).Sonra şamandırayı 6-7 m.lik misinanın ucundan dibi fırdöndüye bakacak şekilde geçiririz.Onun altına da serbest hareket edecek şekilde ağırlığı geçiririz.Ve ipin ucunu fırdöndünün diğer boş kısmına bağlarız.Misinanın boşta kalan ucunu da kamışın ucuna bağlarız.Olta hazır......


    2-Dip oltası:


    Bir adet misina sarılacak kasnak ya da makinalı kamış.
    İki adet kanca(sinek kanca hariç)
    Bir adet en az 20 gr.lık ağırlık
    Bir adet fırdöndü(büyük boy)
    50 metre 0.70 yada 0.80 misina
    1 metre 8.lik demir çubuk
    Bir adet zil.


    Hazırlanışı:


    50 metre misinayı kasnağa sarın.Ucundan 1 ya da 1.20 metre kesin.Kestiğiniz uca büyük fırdöndüyü bağlayını.Sonra da kesilen kısa misinanın bir ucunu fırdöndünün diğer ucuna bağlayın.En uca da ağırlığı bağlayın.Ağırlık ile fırdöndü arasına(ağırlığa yakın olsun) iki adet kancayı bağlayın.Olta tamam.


    Oltayı fırlatın.(fırlatırken işaret parmağınıza uygun bir lastik geçirin ; ki ip parmağınızı kesmesin).Olta dibe çöktükten sonra hafif hafif çekin ve boşluğu alın.Sonra bu ipi kazığa(demir çubuk) geçirin.Geçirmek için kazığın tepesine kalın oksijen kaynağı hortumunun parçası uygun olur.Kazığın üçte biri toprağa batmış olsun.En sonunda tekrar ipi gerdirin ve kazığın önüne zili takın.İşlem tamam.Bekleyebiliriz......



    Not:Valla hocam düğünden geldim gecenin yarısı saat 02:30 olmuş.Çok yorgunum ama canınız sağolsun.Eksiğim varsa affola.Anca bu kadar yazabildim.Hayırlı geceler. :sleeping:

    FX İmpact 5.5mm-4.5 mm


    Kalibrgun-Cricket Standart PLB 5.5 mm+ Hawke Sidewinder 30 Tactical 6.5-20x42 [s]


    [s]FX Gladiator.22


    Sarsılmaz Kılıç 2000 Mega 9x19 mm.

  • Yanlız şunu da unutmamak lazım misina kalınlaştıkça avcılığı düşer. İnce misina her zaman daha hassastır ve avcıdır. 0.70'lik misina kullanmak yerine yüksek çekerli 0.40 hatta 0.30 misinada kullanabilirsiniz.İnce misinada önemli olan acele etmeden balığı sudan yorarak almaktır. Yorduktan sonra kuzu gibi gelir. ^^
    Hatta ben irice bir sazanı .20 küsür misina ve sinek kancayla almıştım. ;kovboys;
    http://www.avmarketi.com/asp/s….asp?product=3-BR-TRM-030


    Bir de iğnelerin yuvarlak pala tipli olmasında yarar var sazan avında.


    http://www.avmarketi.com/asp/listgroup.asp?group=MUS530

    Weihrauch HW97K 0.177-Hawke Sport HD 3-9x40 AO
    Hatsan Mod 87 QE 0.22 - Hawke Vantage 4x32 AO

    Gamo Viper Express 0.22
    Zoraki HP-01 Ultra 0.177

  • :) tamamen bilinçli bi şekilde muğazzam balık alıyorum.. ;confused;en yakın zamanda anason yağınıda deniyeceğim teşekkürler .