Otomobilin İcadı: Otomobil Nedir? Ne Zaman, Kim Tarafından Bulundu?

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
  • Eminim şu an yoldan herhangi birini çevirip sorsak, ya otomobili vardır ya da olmasını istiyordur. Eskiden bir lüks tüketim olarak bilinen otomobil vb. taşıtlar şimdilerde bir ihtiyaç haline dönüştü. Hemen her bütçeye uygun ve sayısız çeşitlilikte de üretilmeye devam ediyor. Peki hayatımızın vazgeçilmezi olan bu otomobilleri kim, ne zaman icat etti?


    Otomobiller, günümüzde oldukça yaygın olarak kullanılan araçlardır. Son yıllarda lüks olmaktan çıkıp, insanoğlunun vazgeçemediği bir ihtiyaç haline dönüşmüştür. Her bütçeye uygun, her zevke hitap eden birçok çeşit otomobil üretildi.

    En önemli teknolojik icatlardan biri olan otomobil, ilk olarak 19. yüzyılda enerjisini buhar kullanarak alan, içten yanmalı motorlarda petrolün kullanılmasıyla devam ederek kullanılmaya başlanmıştır.

    Otomobil, ortaya çıktığı andan itibaren insan ve yük taşımacılığında kullanıldı. İcat edilmesi, diğer icatlara göre çok farklı şekilde olmuştur. Çünkü bir kişi tarafından bulunmamış olup, icat öncesi ve sırasında birçok kişinin fikri aşamalı olarak alınmıştır. Otomobilin bugünkü gelişmiş duruma gelebilmesi için çok uğraşılmış ve tek kişinin söyledikleri yeterli olmamıştır. İcat edildiği ilk zamanlarda, az miktarda üretilirken günümüzde, çeşitli firmaların yardımıyla süreklilik sağlanmış ve herkesin ihtiyacını karşılayacak araçlar üretilmeye başlanmıştır.


    Otomobil Nedir?

    [Resim Engellendi: https://bilgihanem.com/wp-cont…016/01/otomobil-nedir.jpg]


    Otomobil, yolcu taşımacılığına uygun, tekerlekli, motorunu kendi taşıyabilen kara yolu ulaşım taşıtıdır. Hayvan gücü kullanmadan, itmeden ve çekmeden, kendi kendine hareket eden ilk motorlu araç olma özelliği gösterir. İlk üretilen otomobillerde istisnalar hariç, yalnızca aracı kullanan kişi için oturma kapasitesi vardı. Otomobiller, yollarda kullanmak için tasarlanmıştır ancak uygun olmayan yol şartları araç kullanıcılarını bir süre zor durumda bırakmıştır. Genel olarak otomobiller, içten yanmalı motorlarla ve dört lastiğin dönmesiyle hareket eder. İlk başlarda üç tekerlekli otomobilde üretilmiştir ancak denge ve dayanıklılık sorunu yaşanması sonucu kullanışlı olmadığı anlaşılmıştır. 2001 yılı itibariyle hibrit motorlu araçlar satışa çıkmıştır. Hibrit motorlu araçlar elektrikle çalışır. Bazı ülkelerde, ücretsiz elektrik dolumu yapan istasyonlar kurulmuştur.


    Otomobil Ne Zaman, Kim Tarafından Bulundu?

    [Resim Engellendi: https://bilgihanem.com/wp-cont…im-tarafindan-bulundu.jpg]


    Çalışmalara ilk başlayan kişi Fransız soylu Nicholas Joseph Cugnot olmuştur. 1769 yılında başladığı çalışmalarına bir makineye bağlı, insan gücüne gerek olmadan bir taşıt yapmayı planlayarak başlamıştır. Cugnot, üç tekerlekli, gücünü oldukça büyük bir buhar kazanından alan bir araç tasarladı ve üretti. Bu araç saatte 4,5 kilometre kadar yol alabiliyordu. Aracın gücünü aldığı kazanı her 20 kilometrede bir doldurması gerekiyordu. Daha sonra ise 1789 yılında, Amerikalı bir araştırmacı olan Oliver Evans kendi hareket eden bir araç üretmek için Birleşik Amerika patentini aldı. Oliver Evans’ın tasarladığı araç dört tekerlekli ve arka tarafında bulunan pedallı tekerler sayesinde araç hem karada hem de suda hareket edebilme özelliğine sahipti. Çok ağır olan bu araç yaklaşık 21 ton civarındaydı. Bunu izleyen 80 yıl süresince, başka araştırmacılar da aynı amaçla çalışmalarına devam ettiler. Bu çalışmalarda ortaya çıkan çoğu tasarı buharlıydı. Sonrasında 1880 yılında, otomobilin bugünkü halini alması için iki icat ortaya koyuldu. Bu icatlardan biri içten yanmalı motordu, diğeri ise havayla dolu tekerlekti.


    İlk Benzinli Otomobili Kim Tarafından ve Nasıl Bulundu?

    [Resim Engellendi: https://bilgihanem.com/wp-cont…ndan-ve-nasil-bulundu.jpg]


    Benzinle çalışan ilk otomobil, Alman asıllı Gottlieb Daimler tarafında 1887 yılında üretildi. Birleşik Amerikalı iki kardeş olan Frank ve Charles Duryea 1892 ve 1893 yılında benzinle çalışan ilk otomobillerini yaptılar. İki kardeş yaptıkları otomobile ‘atsız araba’ adını verdiler. Üretilen bu araçtan sonra hiç kimse farklı bir model araç üretmedi. Üretilen arabalar genellikle iki kardeşin ürettiği araca benziyordu. İki kardeş daha sonra değişik zaman aralıklarıyla araçlarına bir transmisyon kayışı eklemek ve arka tekerleklere hareket sağlayıcı bir zincir ekledi. Bu yapılan çalışmaların sonucunda, otomobiller daha güvenilir olma ve daha iyi yol yapabilme niteliklerini kazandı.


    Çok fazla zaman geçmeden ‘atsız arabaları’nın zayıf, dayanıksız ve yetersiz yapılarının otomobiller için uygun olmadığı anlaşıldı. Yavaş yavaş, bugünkü modellere benzeyen örnekler görülmeye başlandı. Motor, sürücünün oturduğu yerin altına alındı, dayanıklı, sağlam lastik tekerlere geçildi. Son olarak ise daha dayanıklı ve kuvvetli olabilmesi için gövdesinde çelik kullanıldı. Böylelikle, bir zamanlar hayallerde olan insanların rüyası modern otomobil gerçek oldu.


    Kaynak: https://bilgihanem.com/otomobilin-icadi-otomobil-nedir/