Havalı Silahla Yaralanma

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
  • Merhaba arkadaşlar.


    Kullandığımız havalı silahlar her ne kadar bizim kanunlarımızda "oyuncak" statüsünde olsalar da, gerçekte ciddi yaralanma hatta ölümlere neden olabileceğini hepimiz farkındayız sanırım.


    Nette dolaşırken, 4 yaşındaki küçük bir kız çocuğunun havalı tüfekle ciddi bir batın yaralanmasıyla sonuçlanan tıbbi bir makaleye rastladım. Kendinden biraz büyük ağabeyinin neden olduğu yaralanma neyse ki ölümle neticelenmemiş olsa da varabileceği sonuçları göstermesi bakımından öğretici nitelikte.


    Makalede sadece ABD'de yılda 30 bin kişinin havalı silahlarla yaralandığı bilgisi var ki, PCP'lerdeki yaygınlaşma hızına bakarsak ülkemizde de sayının az olduğunu sanmıyorum.


    Havalı silahların satışına yaş sınırı getirilmesini ve özellikle de PCP'lerde güç sınırlamasının şart olduğunu düşünüyorum. Facebook'da görüntüleri yer alan modifikasyonlarla PCP'ler gerçekten ölümcül birer silaha dönüşmüş durumda.


    Tüm hobidaşlara kazasız, yaralanmasız güzel günler dilerim.


    Merak edenler için:

    https://www.journalagent.com/i…dfs/IKSST_8_3_174_177.pdf

  • Güzel bi noktaya değindiniz. Buna ek olarak bu silahlara kullanıcıların bilinçsiz müdahalesi de vahim sonuçlar doğurabilir. Kaldıki bu işten anlayanlar bile hata yapabiliyor. Örnek bir video

    Harici İçerik youtu.be
    Dış kaynaklardan gömülen içerik, izniniz olmadan görüntülenmeyecektir.
    Harici içeriğin etkinleştirilmesi yoluyla, kişisel verilerin üçüncü şahıs platformlarına aktarılabileceğini kabul edersiniz. Gizlilik politikamızda bununla ilgili daha fazla bilgi verdik.

  • Güç sınırlandirmasi vs. yararli olcagini dusunmuyorum. İnsan faktoru olan yerde bence insani egitmek bilinclendirmek daha etkili olur.


    Kaldiki ülkemizde ruhsatli silah sahipleri bile bir egitime tabii olmadan ver parayi al silahi mantiginda ilerledigi uzende PCP icinde ruhsat guc gibi uygulamalar yasanacak olumsuzluklari azaltacagini engelleyecegini dusunmuyorum.

  • Mesele sadece eğitim ile çözülebilecek nitelikte değil. Keza biz toplum olarak ne trafik ne iş kazaları ne de ölümcül sonuçları olan diğer sorunlardan hiç birini eğitim ile çözemedik, bir eğitim uzmanı olarak şunu açık yüreklilikle ifade edebilirim ki eğitim, ülkemizde ne düzenleyen ne de alanlar tarafından ciddiye alınan bir kurum değildir.


    Uygun yaptırım ve düzenlemelere ihtiyaç duyuyoruz. Bunların ilki PCP'lerde güç ve çap sınırlaması olabilir. Sektör, sorunun varabileceği boyutları henüz farkına varabilmiş değil. Modifiye edilmiş bir PCP ile bir manyak terör estirdiğinde de çok geç olacak. Gelecek tepki PCP'lerin bütünüyle yasaklanmasına kadar varabilir.


    Kısa bilgi:


    "Bir mermi çekirdeğinin cilt ve kemik dokularını delerek hayati organlara ulaşabilmesi için sahip olması gereken minimum hız değeri, geçtiği dokuların eşik hız değerlerinin toplamıdır ki bu “Kritik Hız Değeri” olarak tanımlanmaktadır.[13] Diğer bir ifadeyle mermi çekirdeğinin hayati organlara ulaşabilmesi için isabet hızının, geçtiği dokuların eşik hız değerlerinin toplamı olan Kritik Hız Değerinden daha yüksek olması gerekir.

    ...

    7,65x17mm çap ve tipindeki mermi çekirdekleri için ise 75–175 m/sn arasındadır.
    Çocuklar için söz konusu kritik hız değerleri 15–20 m/sn daha
    düşüktür

    ...

    ... 7,65x17 mm çapındaki mermi çekirdeği için yapılan aynı tip hesaplamada ortalama 79,66 m/sn hız ve 14,91 J enerjiyle cilt dokusunu delebileceği, cilt dokusunun arkasında yer alan yassı kemikte ciddi tahribata neden olabileceği..."

    Alıntı: http://www.journalagent.com/tr…ESEARCH_ARTICLE-OGUNC.pdf, s.394


    6.35mm İnce Memet pellet: 2,72gr

    Enerji Formülü: Hız (m/sn) x Hız x Kg/2

    300m/sn(tahmini) x 300 x 0,027 kg/2=121,5 joule


    Çapının 7,65'den küçük olduğu göz önünde bulundurulursa, modifiye edilmiş bir PCP'den atılan 2,72gr ağırlığındaki 6,35mm çapındaki pellet 300m/sn hızda 122 joule enerjiye sahiptir ve kesinlikle öldürür.

  • 6,35 ince mehmetin 300 m/s ile atılması için iyi bir tüfek lazım standart olarak atan tüfek sayısı çok nadirdir.

    Denildiği gibi eğer kötü niyetle kullanılmak istense 4,5 - 5,5 - 6,35 kalibrelerin hepsi vuruş noktası itibarı ile öldürücü olabilir. Bu üç kalibrede de modifikasyonla daha güçlü ve daha etkili hale getirilebilir.

    Cricket .22 wst


    8-32x44 AO BSA swt
    6-25x56 Vector optics FFP Counterpunch
    10-40x50 Vector optics Sentinel