Ekol es p92 incelemesi

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
  • Ekol es p92

    Giriş:

    Forum ve üyelerinin çoğunluğu her ne kadar pellet mühimmat kullanan havalı tüfekler üzerine yoğunlaşsa da CO2 bb havalı tabancalar da, havalı grubunda. Uzun süredir abone olmama rağmen, hep alan veya okuyan rolde olduğum için artık kendi çapımda foruma katkıda bulunmak için kullandığım birkaç havalı tabanca hakkında başka yerlerde rastlamadığım şekilde inceleme yapmaya ve diğer üyelere faydalı olacağını düşündüğüm hususlarda yorum yapmaya karar verdim. İncelemede bahsettiğim hususlarla ilgili fotoğrafları galeride inceleyebilirsiniz.


    Genel:

    Tabancada birkaç tane eksik mevcut. Ama vuruş gücü olarak alanında en iyi birkaç havalı tabancadan biri. "5-7 metrede" grupmanlar oluşturmak isteyenler ve 10-20m arasında şişeleri havaya uçurarak vurmak isteyenler için fazlasıyla yeterli. Bu iki özellik ve fiyatı tüm eksikleri görmezden gelmeye yetiyor. Çok önemli değil ama hediyeler arasındaki çanta, kılıf, atış gözlüğü ve "10 değil", 50 hedef kağıdı insanı sevindiriyor. Diğer markalardaki sadece 10 hedef kağıdı, 10 tüp, bir kutu bilyenin üstüne bunların verilmesi güzel bir jest.


    1. Görünüş, dizayn, parçalar, tutuş, ergonomi

    %100 olmasa da P92 bir Beretta replikası ve görünümü iyi. Ağırlığı 900gr civarı ve biraz ağır bir tabanca.(Fakat 92fs ve diğer hem ateşli hem de havalı Beretta modelleri 1000 gramdan daha ağır. Yani Muadillerine göre hafif). Benim bu ürün grubunda sevdiğim ağırlık 700-820gr civarı. Öte yandan Zoraki 01 ile ayakta hedef atışı yapıyor olduğum ve bu havalı tabancayı belime takıp gün boyu taşımadığımdan dolayı çok önemli bir sorun değil. Sadece arka arkaya atışlar sırasında omuz ve kolları biraz daha erken yoruyor, o kadar.

    Tabancada yazı kalabalığı olmaması hoşuma gidiyor. Silahı elime aldığımda tetik hissi ve kalın olmamasının da etkisiyle, bana bir Beretta gibi değil de, 20-25 sene öncesinin üretimi sarsılmaz kılıç 2000 light modelini hissettiriyor. Yani bir oyuncak veya çok ucuz bir mal hissi değil, gerçek bir ateşli silah hissi veriyor.

    Metal kapak takımı sebebiyle dengesi namlu ucuna doğru. Bu sayede tetik hatası yapılsa bile tabanca çok sarsılmıyor.

    Kabza tırtıklı, elde kaymıyor, güzel. Ama burada kullanılan plastiğin kalitesi bana düşük geldi. Kabzanın üst tarafında, gövdenin başladığı yerin büyük oluşu tabancayı daha iyi kavramaya yardımcı olmuş.

    Arpacığın turuncu renkte boyalı olması ise nişan almaya çok da yardımcı değil. Gezdeki gibi beyaz renk veya açık yeşil olsaydı, daha fazla renk zıtlığı olusturacağından dolayı daha fazla faydası dokunabilirdi. Lakin kendim nişan alırken noktalara değil, arpacığın kendisine odaklandığım için sorun yok.

    Gezi sağa sola ayarlanabilir yapmaları hoş bir detay. Fakat madem bunu yapabilmişler, keşke yukarı aşağı da ayarlanabilir yapsaydılar.

    Şarjöre tüp takılması için beşgen anahtar kullanılıyor. Beşgen olayının mantığı nedir, anlamadım. Yani acaba, "kaybolursa, altıgen alyan kullanamasın. Onun yedek parçasını yaptık. Onu almak zorunda kalsın, daha çok para kazanalım" mı demişler. Dünyadaki herhalde beşgen anahtarlığa sahip ilk ve tek CO2 havalı tabanca olabilir. Yani bu icat olmamış.

    Bilyeler üstten değil, alttan dolduruluyor. Bunu kolaylaştırmak için yay bölümüne tırnaklar yapılmış. Bunlar şarjör içinde sol tarafta yuvaya sabitleniyor. Fakat anladığım kadarıyla, atış sırasında bazen tabanca daha yüksek enerji üretince bu tırnaklara baskı oluyor ve tırnaklar aşağı inip zaman zaman oraya tekrar sabitleniyor. Atış sesindeki farkı anlamazsanız, boşa atış yapmaya devam edersiniz. Farkettiğiniz an şarjörü çıkarıp tırnakları yuvadan ayırmanız gerekiyor. Klasik tip üstten doldurmalı olsaydı, hızlı dolum aparatım ile daha pratik doldurabilirdim. o tırnaklar da atış sırasında bazen yuvaya girmez, atışı kesip, şarjörü kontrol edip düzeltmeme gerek kalmazdı.

    Tabancada emniyet olmaması bence önemli bir eksiklik. Bahsettiğim ve bahsedeceğim diğer eksikliklerin önemi daha az veya benim kişisel görüşüm olabilir. Ama ateşli, kuru sıkı, havalı, Airsoft farketmez, basit bile olsa en az bir emniyet mekanizması olmazsa olmazdır.


    2. Tetik

    Double action çok sert. Belki bu yazıyı okuyan birisi "sen bir de es55 ile es66 yı görecektin. Buna sert diyen sen, onu hiç kullanamazdın. Bu modelin tetiği daha yumuşak" diyebilir. Fakat DA atış yapacaksanız, bol bol kuru tetik çalışmalı, parmak ve silah tutuş pozisyonunuzu ayarlamanız gerekli. Aksi takdirde tetiği ezmek zor, namlu ucu sapıyor.s ingle action modu da çok yumuşak değil. En azından benim sevdiğim yumuşaklıkta değil. Fakat makul seviyede. Tetik düşürürken mekanizma bir g-3, hk-33 gibi yüksek bir ses geliyor. Sanki havalı tabanca ile değil de bir tüfekle ateş ediyormuş gibi hissediyorum.

    P92 ile atış yapmadan önce devamlı olarak 10-15 tane hedefe kuru tetik düşürüp nişan noktası kontrolü yapıyorum. Sanırım 20-25 yıl önceki yerli silahların tetik sertliğini ve mekanizmasını baz alarak silahı yapmışlar.

    Bir hususu pekiştirmek için bendeki birkaç havalı tabanca ile de karşılaştırmalı örnek vermek istiyorum. P92 den farklı klasmanlardaki tabancalar olacak ama P92 nin single action modunda, Zoraki ve gamo pt85 ten 1.5-2 kat kadar daha sert bir tetiği var. Tüpü bitirene kadar atışa devam ettiğimde tetik parmağım biraz uyuşmaya başlıyor.

    P92 ile birkaç şarjör atış yaptıktan sonra pt85 ile atışa başladığımda, istinad duvarını hissetmekte zorlanıyorum. Bu yüzden bazı atışlar sanki ben daha tetiğe dokunmadan cereyan etmiş gibi oluyor. Yani parmağımın hissi p92 nin sertliğinden dolayı bir miktar köreliyor.

    Sig sauer sp2022 sadece double action ile çalışan bir model olmasına rağmen "istinad duvarı" (tüm tetik yolunu kastetmiyorum) bana göre ekol es p92 nin SA modundan daha yumuşak.

    Şunu da eklemeliyim. Belki yanılıyorum, tabanca ile düzenli kuru tetik çalıştığımdan dolayı alışmış da olabilirim (evet, bu silahla kuru tetik çalışıldığında, gerçekten de eski tip ateşli bir silahla kuru tetik çalışmış gibi olunuyor. Üstelik tetik sesi çok tatlı. Böyle bir çalışmayı abartmış olmayayım ama 2500-3000₺ya kadar belki bir, belki iki havalı tabanca ile çalışabilirsiniz). horoz kısmının içindeki yayı ve tabancayı aşağı çevirip tetiğin yayını yağlayınca istinad duvarındaki sertlik az ama hissedilir seviyede azaldı.


    3. Atış kuvveti ve isabet

    P92 nın atış gücü birçok yerde belirtildiği üzere çok yüksek. Bir zamanlar bende jericho 941 vardı. Çok güçlüydü. Elimde hassas ölçüm cihazı yok, fakat P92 nin ondan biraz daha yüksek olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. 6 metreden konserve kutusunun içine kapak koyup, arkasına 4 kat karton ve en arkaya 0.9cm lik sunta koyup atış yaptığımda, ilk üç şarjörde bilyeler suntaya erişip vuruyor. 10-15 metrede ise, vurduğum gazoz/soda şişelerini ve teneke içecek kutularını elimde şu an mevcut olan aynı klasmandaki asg bersa thunder 9 pro dan çok daha fazla etrafa dağıtıyor. Yani CO2 bb havalı tabancaların asıl kullanım amacı olan "plinking&fun" (şişe ve tenekeleri kırmak ve basit tahribat yaparak zevk alma) olayını en üst kalitede yapıyor.

    Kullandığım çelik bilyeler piyasadaki en ucuz ürünler olan speed steel ve gmax. 7 ve 6 metreden yaptığım atışlardaki isabet istikrarı ve grupmanlar, "tetiğe alıştıktan" sonra oldukça tatmin edici ve zevkli.Atış isabet ve grupmanlara galeriden bakabilirsiniz.

    10 metrede grupman testi denemedim. Böyle birşey Zoraki ye ve ince işçilikle yapılmış pneumatic ve pcp hedef talimi silahlarına saygısızlık olurdu. CO2 bb tabancaların çok büyük çoğunluğu bunun için üretilmiş değil. Uluslararası havalı silah satanların yaptıkları CO2 bb tabanca test atışları da 5-7m arası.

    Bazı modeller pneumatic veya pcp pellet silahlarına "yakın" performans sergileyebilir ama bunlar da belirttiğim klasmandaki modeller kadar, hatta daha yüksek fiyatlı ürünler ve CO2 hala bunların handikapı.


    4. Kişisel görüş ve sonuç

    Her ne kadar eksikleri olsa da Ekol es p92 iyi bir havalı tabanca. Bu kadar eksik saymış olabilirim. Ne var ki, piyasadaki tüm ürünlere erişim durumum olup onları en az 1 ay kullansam, özellikle 3000₺ya kadar olan modellerin çoğunda en az bu kadar, hatta daha fazla eksikliği ifade ederdim. P92 şu haliyle 1200-2700₺ bandında en iyi veya en iyi iki üç CO2 havalı tabancadan biri. Beni cezbeden özellikleri internetteki çıkış hızı testleri verileri ve görünüşü olmuştu. Bu fiyat bandındaki hemen hemen tüm ürünler bana tam plastik oyuncak gibi görünüyor.

    Eğer ünlü marka ve bire bir gerçekçi replika koşulunuz veya CO2 bb havalı tabancalardan üst düzey beklentiniz yoksa, bence bu yerli malına şans verin ve artan parayla, yabancı markaya vereceğiniz farkla bir sürü tüp ve çelik bilye alın. Ya da Blowbackli bir havalı istiyorsanız bu modelin o versiyonunu mutlaka düşünün.

    Belirttiğim eksi yönlerinin büyük bölümü basit bir ARGE çalışması ile kolayca halledilebilecek hususlar. Onlar düzeltilirse non blowback 1200-4000₺ arasında da rakipsiz olur diyebilirim. Firma bu modelin veya üreteceği yeni modellerin tetik hassasiyetini yumuşatırsa 3500₺, hatta 4000₺ ya kadar olan silahların hemen hepsinden daha iyi olma, Glock 19 gen3 ve Umarex Makarov gibi kendini kanıtlamış ürünleri geçebilme potansiyele sahip. 5000₺ ve üstü olan yoğun emek harcanmış, internette reklamları yapılan ünlü replikalara da gücü ve atış istikrarı ile kafa tutar.


    Ekol es p92

    astra ax-900 xs (gerçek)
    zoraki 01 light ve wrangler cheetah moderatör
    cybergun-swiss arms sig sauer sp2022 4.5 mm
    gamo pt-85
    "imkansız" beynin tembel tarafının kendisini kandırmak için söylediği bahanedir.
    yetenekli=disiplinli çalışabilen.
    "beceri" ve "başarı" kelimeleri sadece sözlükte "çalışmak" tan önde gelir.

    Mesaj 23 düzenlendi, son düzenleyen gameisover ().

  • 07.08.2023 güncellemesi:

    İki aydır kullandığım p92 dün çalışmadı. 🙂. Şarjörü çıkardım ve şarjör iğnesinin kırık olduğunu gördüm. İlk defa bir havalı tabancamda böyle birşeye rastladım. Bunun neden olabileceğini internette araştırdım. Şikayetvar isimli sitede bir kişi ekol 66 modelinde böyle birşey yaşadığını, Ekol/Voltran firması ile görüştüğünü ve size aşağıda detaylı olarak açıkladığım şekilde şarjörün takılması gerektiğini söylemiş. Ben de firma ile görüştüm ve teyidini aldım. Firmaya bir ara şarjörü göndereceğim, aleti ücretsiz yapacaklar, teknik servise teşekkürler. Ama bu hususun kullanım kılavuzuna da eklenmesi şart.

    Eğer Ekol serisi bir şarjörün bozulmasını istemiyorsanız; küçük bir çıt sesini duyana kadar tabancanın tetiğine çok az dokunun veya horozu çok az çekin. Ondan sonra şarjörü güvenle takabilirsiniz. Horozu tamamen de çekip şarjörü takabilirsiniz, fakat biraz daha emniyetsiz bir durum olur. Zira tabancanın emniyet mekanizması yok ve horoz sert.

    Aksi takdirde şarjörü doğrudan yukarı ittiğinizde, iğne horoz mekanizmasında bir yere çarpıyor ve zamanla kırılıyor veya aşınıp içeri gömülüyor. Çünkü milimetrik bir hesap hatası yapılmış.

    astra ax-900 xs (gerçek)
    zoraki 01 light ve wrangler cheetah moderatör
    cybergun-swiss arms sig sauer sp2022 4.5 mm
    gamo pt-85
    "imkansız" beynin tembel tarafının kendisini kandırmak için söylediği bahanedir.
    yetenekli=disiplinli çalışabilen.
    "beceri" ve "başarı" kelimeleri sadece sözlükte "çalışmak" tan önde gelir.

    Mesaj 5 düzenlendi, son düzenleyen gameisover ().

  • Güncelleme 25.08.2023

    İncelemde tabancanın single action tetiğinin biraz sert olduğunu belirtmiştim. Bir süre önce tabancanın istinad duvarı ile ilgili birşey farkettim. Tetiği ezerken duvarın ortalarında bir yerde yay yumuşuyor. Tetiği bırakıp geri getirsem bile tetik yayı hala o aşamada sabit duruyor. Bu noktada, ölçüm cihazım yok ama tetik çok yumuşak. Hatta dediğim şey olurken duyması biraz zor ama yay sesi de geliyor. Bu noktadan sonra parmağa kuvvet binmiyor ve hiç bir sarsılma olmuyor. Atışlar eskisinden daha da sıhhatli ve zevkli.

    Bu durum vardı da ben mi sonradan farkettim yoksa birkaç kere tetikle ilgili bölümlere ince yağ sürüp defalaca kuru tetik çalıştım da o yüzden mi oluştu yoksa tetiğe buraya yazmayacağım (çünkü garip birşey) ama yaptığım başka bir uygulama mı sebep oldu bilmiyorum. Fakat P92 bu haliyle muhteşem oldu. IMG_20230825_172719.jpg

    astra ax-900 xs (gerçek)
    zoraki 01 light ve wrangler cheetah moderatör
    cybergun-swiss arms sig sauer sp2022 4.5 mm
    gamo pt-85
    "imkansız" beynin tembel tarafının kendisini kandırmak için söylediği bahanedir.
    yetenekli=disiplinli çalışabilen.
    "beceri" ve "başarı" kelimeleri sadece sözlükte "çalışmak" tan önde gelir.

    Mesaj defa düzenlendi, son düzenleyen gameisover ().