en güçlü yaylar

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
  • Dünya üzerinde en etkili yaylar Osmanlı yaylarıdır. Bizde 1 tane yapmaya çalışıyoruz.
    Manda boynuzu, akçaağaç, dana lifi temin ettik marangozu ayarladık fakat "balık tutkalı" sorunu çıktı karşımıza..
    Balık tutkalı bulabilirsek enaz 300-400 metre atan bir yay inşa ediceğimize eminim..
    Balık tutkalı konusunda yardımcı olabilecek benimle irtibata geçerse mutlu olurum..


    Saygılar,,,

    Biz dediğiniz kimler ? Bir grubunuz mu var ?
    Ben de bir ara ok atmaya heveslenmiştim, ama sadece heves olarak kaldı. Metin diye bir arkadaşla tanışmıştım yamaç paraşütü yaparken. Onlar Beylerbeyinde sizin yaptığınız gibi, osmanlı yayı yapmaya çalışıyorlardı, epey de biryerlere varmışlardı. Bu bahsettiğim nerden baksan rahat 4 sene önceydi. İnternetten aratabilirsiniz, belki birşeyler bulursunuz. Olmadı ben Metin'e ulaşmaya çalışırım eğer isterseniz.

    Mustafa
    26.04.1975

  • Yayın üretim aşamasında en son deri ile kaplanması söz konusu. Videoda anlatılana göre konuşuyorum. Bu tutkalın su ile irtibatını keser herhalde. Ayrıca balık tutkalı güçlüdür, diğerleri olmaz gibi bir anlayış yanlış. Sonuçta bu geleneksel üretim tekniği. Sanki o devirde japon yapıştırıcısı, epoksi v.s. mi vardı da adamlar balık tutkalı kullanıyordu. O dönemlerde sanayi olmadığı için tabi ki doğal ve mukavemeti yüksek malzemeler (ahşap, boynuz, hayvan siniri, balık tutkalı) kullanılıyordu. Bu demek değildir ki günümüz materyalleri ile güçlü yay yapılamaz, elbette ki yapılır. Ama Osmanlı yayları çağdaşlarına göre muazzam güçlüydü. İngilizlerin meşhur longbowları 400-450 m atış mesafesine sahipken Tozkoparan İskender 846 metreye atış yapmıştır. Ortalama bir kemankeş bu longbowların eriştiği maksimum menzile rahatlıkla ulaşıyordu.


    Üretimin orjinal ve geleneksel olması açısından balık tutkalında ısrar etmenizi anlayabilirim. Ama en güçlü olduğu konusunda hatalısınız.

    Webley&Scott Patriot .22 cal (1. nesil)
    Optima 3-9x44+( Sportsmatch Dampa Mount 1" )
    Webley&Scott Tomahawk .177 cal
    3-9x32E Tasko+Tek Parça Ayak


    Hatsan At-44 10 .22 cal 6-24x50 Tasko

  • Ama Osmanlı yayları çağdaşlarına göre muazzam güçlüydü. İngilizlerin meşhur longbowları 400-450 m atış mesafesine sahipken Tozkoparan İskender 846 metreye atış yapmıştır.


    Bu konuda bir itirazım yok fakat bu, Osmanlıların o dönemde kullandığı tutkalın dünyanın en güçlü tutkalı olduğu anlamına gelmez. Yazımda kastettiğim buydu, yanlış anlaşılmasın.

    Air Arms S400 MPR-FT .177/ Hawke Optics Sidewinder 30 Tactical 8.5-25x42
    Air Arms S410-SL Xtra FAC .22 / BSA Deerhunter 8-32x44 SWF
    Webley Raider 10 .22


    A Rh + fakat benden başkasına yaramıyor. =/

  • Ayrıca şöyle bir gerçek var. Bu üretim tekniği aşağı yukarı bütün Asya kavimlerinde aynıdır.(Moğollar,Koreliler v.s.) Aşağı yukarı aynı materyaller kullanılır. Tabi ki Türklerde aynı üretim tekniğini benimsemiştir. Moğollar yak boynuzu kullanıyor mesela. Ayrıca Moğolların Asya'nın göbeğinde "mersin balığı tutkalı" bulacak hali yok herhalde. Youtube da bu konu ile sürüyle video var. Geleneksel üretim aşamalarını gösteriyor. Yayların üretim ve kirişin takılma aşamaları aynı. Evet Osmanlı bizim ecdadımız, ne eylerse güzel eyler, doğru eyler ama bu tür konularda objektif olabilmekte lazım. Yay üretimi ve eğitimi konusunda Osmanlı doruğa ulaşmıştır bu doğrudur. Ama herşeyin doğrusunu, güzelini bilen ve uygulayan bir anlayış olsaydı halen ayakta olurdu. Bu yayların gücünün asıl kaynağı kirişin takılma şeklinde gizlidir. Çünkü ters bir şekilde gerilerek kiriş takılıyor. Dolayısıyla çok kısa bir yay ile büyük kuvvet sağlanıyor. Zaten bu kısa yayların amacı oku at üstünde atabilmek. Avrupa kavimlerinde atlı okçu diye bir kavram yok. Avrupa kavimlerinde okçu yayadır. Ama Asya kavimlerinde var. Bir diğer özellik ise oku çekiş tekniğinde gizli. "Thumb Release" yada "Başparmak Bırakışı" adı verilen bir teknikle atılması. Bu da okun esnemesi engelliyor ve yay gücünün daha büyük kısmı oka iletiliyor. Bazı kaynaklarda buna "Mongolian Release" yada "Moğol Bırakışı" deniyor. Sonuç olarak her kavim kendi imkanları dahilinde bazı materyaller kullanır. Osmanlı balık tutkalı tercih etmiştir, Moğol başka tutkal. Geleneksellikte zaten buradadır. Olayları nedensel-sonuçsallık kapsamında düşünsek ve fazla duygusallağa kapılmasak millet olarak çok daha iyi yerlere gelebileceğimiz nacizane düşünüyorum. Herkese saygılar.

    Webley&Scott Patriot .22 cal (1. nesil)
    Optima 3-9x44+( Sportsmatch Dampa Mount 1" )
    Webley&Scott Tomahawk .177 cal
    3-9x32E Tasko+Tek Parça Ayak


    Hatsan At-44 10 .22 cal 6-24x50 Tasko

    Mesaj defa düzenlendi, son düzenleyen oarapoglu ().

  • Az önce arkadaşımla yaylardan bahsettik. Bir osmanlı yayına olmadı, benzer bir yaya zevkine atış yapmak için nasıl sahip olunur bilen varmı. Bu işi yapan insanlar ve bu kişilere ulaşılabilecek telefon numarası bilen varmı acaba. Havalı tüfek kadar zevkli birşey.


    macaristanda (ne kadar acı ki) bu yayları yapan bir yer var... google da "ottoman bows" diye aratırsanız muhtemelen bulursunuz... bendeki kartı hala duruyorsa (ki baktım ama göremedim) gene buradan adres ve telefon bilgilerini yayınlarım...


    sevgiler,

    This is AnkaraTeam, you know...


    WR LW 10 w VO 6-24X50 Mil-Dot
    C NS 4,5 w O RD
    STEYR AUG A1 modified by B.A.S.A.R
    Mod 99 w GM 4-16x50 AO on YD


    Ankara / B(Rh)+"Gezcik, Gözcük, Arpa!.."


    ankarateam.png


    "Democracy is two wolves and a lamb voting on what to have for lunch. Liberty is a well-armed lamb contesting the vote."

  • ...Bu demek değildir ki günümüz materyalleri ile güçlü yay yapılamaz, elbette ki yapılır. Ama Osmanlı yayları çağdaşlarına göre muazzam güçlüydü...


    sn. oarapoğlu... verdiğiniz bilgilerin bir bölümünde haklısınız ancak; Osmanlı yayları günümüzdeki yaylardan da çok güçlüydü... günümüzdeki en sert av yayı 120 lbs güç üretiyor (onu da çekecek insanoğlu bulabilirseniz) buna mukabil, ne yazık ki günümüzde örnekleri bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda ve topkapı sarayında sergilenen Osmanlı yaylarının ortalama hallisi 220~250 lbs güç üretiyor ve hala üretiyor... bu demektir ki, günümüz materyalleri ile güçlü yay elbette yapılır ama Osmanlı yayları kadar güçlüsü yapılamaz... netekim yapılamıyor da...


    Osmanlı'nın o yaylarda kullandığı oklar da günümüzde hala teknik bir muamma... dünyanın en iyi oklarını üreten amerikalı Easton firması, tüm okçular tarafından da "en iyi"liği kabul edilen A/C/X10 (aluminium/carbon/ya X ya 10) (X okçulukta en mükemmel atış 10'da tam puan) modeli oklarını, Osmanlı oklarını referans alarak üretmiştir ve bu, her paketin içinde, övünerek verdiği bir bilgidir...


    Osmanlı'nın her şeyi tartışmaya açıktır, yayları, okları ve kemankeşleri hariç...


    sevgiler,

    This is AnkaraTeam, you know...


    WR LW 10 w VO 6-24X50 Mil-Dot
    C NS 4,5 w O RD
    STEYR AUG A1 modified by B.A.S.A.R
    Mod 99 w GM 4-16x50 AO on YD


    Ankara / B(Rh)+"Gezcik, Gözcük, Arpa!.."


    ankarateam.png


    "Democracy is two wolves and a lamb voting on what to have for lunch. Liberty is a well-armed lamb contesting the vote."

  • sevgili lamek paylaşımların için teşekkürler.
    bu osmanlı oku ve yayını türkiyede yapan bir kişi var diye biliyorum sayısı çok azdır tokatta bir ustamız. onun ile bu konuda hoş sohbetlerimizden hatırladığım kadarıyla balık tutkalından bahsedildiğini hatırlamıyorum. kaldı ki Anadoluda saz yapımı da daha yaygın olduğunu kendi gözlerimle gördüm bu da sevgili eblemiş acaba doğruya daha yakın açıklamış olabilir mi diye düşünüyorum
    sonsuz saygılarımla

  • ve bir şeyi de teyit ettim kemik tutkalı öncelikli tercih edilir ama bu balık tutkalı kullanılamaz demek değilmiş

  • ve bir şeyi de teyit ettim kemik tutkalı öncelikli tercih edilir ama bu balık tutkalı kullanılamaz demek değilmiş


    sn. muhendisbey, bunu nereden teyid ettiniz acaba? osmanlı yayları yapımı hakkında bir kaynak mı buldunuz?


    sevgiler,

    This is AnkaraTeam, you know...


    WR LW 10 w VO 6-24X50 Mil-Dot
    C NS 4,5 w O RD
    STEYR AUG A1 modified by B.A.S.A.R
    Mod 99 w GM 4-16x50 AO on YD


    Ankara / B(Rh)+"Gezcik, Gözcük, Arpa!.."


    ankarateam.png


    "Democracy is two wolves and a lamb voting on what to have for lunch. Liberty is a well-armed lamb contesting the vote."

  • Bir belgeselde Osmanlı ve İngiliz Long Bow (Uzun Yay) karşılaştırılmuş, Osmanlı yayı uzun nmesafe atışında 450 metre atan ingiliz yayını 900 küsür metre ile ikiye katlamıştır, bu yay gücünü yapısındaki farklı özelliklerdeki malzemelerden ve tersine gerilen özel tasarımından alır, gerilmesi ise oldukça kuvvet gerektirir, yivsiz silahlardan daha menzilli ve etkilidir.

  • bizler nasıl pellet şekli ve ağırlığı ile ilgileniyorsak o işte öyle.


    yayda aranması greken husus; hafif ve esnekliğinin yüksek olması. neden hafif? bırakma ile okun terkediş arası zaman okun ivmesinin kazandığı zaman olup ilk okun fırlama anında max güç gerekirki buda osmanlı yayında elle tutulan kalın noktanın ilk olarak devreye girmesini sağlıyor yayın şekli. ilk anda orta gövde sonrada uca doğru hızla esneme , ortadan gelen sertliği muhafaza ederek ivmesini koruyarak artırıyor.
    şöyle düşünelim, yayın her yanı aynı kalınlıkta olsa, yay uç noktalarını hareket ettirmek için zorlayacak , ama kenarlar ince ve hafif ve çok esnek olursa ivmelenmeye yüksek etkisi olacağı gibi titremeyide önler .hızıda artırır.
    bunun muadili olacak yay sanırım olmaz. metal alaşım her zaman ahşap ve doğal malzemeden sert ve esnek te olsa onun verdiği ivmeyi hafif olamadığı için veremez .

    FX Gladiator
    FX GLAD.........
    egeteam.png

  • Arkadaşlar en güçlü yaylar TATAR yaylarıdır. :)

    FX Gladiator .22 + NikkoStirling 8-32x60


    Bu Vatanın varlığının ve Bölünmez bütünlüğünün bedeli Çanakkale'de Ödenmiştir !


    Arabalar ikiye ayrılır. SCENIC ve Diğerleri :) (SCENIC 2.0 16V BVA - Yollar gidişime, Kızlar duruşuma hasta :) )


    Kula bela gelmez Hak yazmayınca, Hak Bela yazmaz kul azmayınca, Hak intikamını kuldan kul ile alır. Din, İrfan bilmeyen, bunu kul etti sanır.

  • Tatar yaylarında en fazla Excalibur crossbow var sanırsam oda 200lbs Fil avı videoları filan var


    Ama osmanlı yayları cmblc'ten alıntıdır:


    Ne yazık ki günümüzde örnekleri bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda ve topkapı sarayında sergilenen Osmanlı yaylarının ortalama hallisi 220~250 lbs güç üretiyor ve hala üretiyor... bu demektir ki, günümüz materyalleri ile güçlü yay elbette yapılır ama Osmanlı yayları kadar güçlüsü yapılamaz... netekim yapılamıyor da...

  • arkadaşlar bilgi paylaşırken üslubumuza dikkat edelim.


    Ortada çok yanlış üslup yok.Biraz sertçe , yardımı ve iyi niyeti sui-istimal edercesine katılıyorum ancak; fevri çıkıp hakemliğe de pek gerek yok kanaatindeyim.Gereken cevap zaten muhatap kişi tarafından çok güzel ifade edilmiş. g;$i

    Mesaj defa düzenlendi, son düzenleyen frog ().


  • Bilgi de cevap ta 10 numara,yazdıklarını zevkle okudum teşekkürler. ;d; ;d; ;d;Bu arada bu yazdıklarınız bence ''Ansiklopedik Bilgi'dir.''

  • Bende kendimi yalnız zannederdim :D Meğerse nekadar çok kişi yay-ok yapımına meraklıymış. Bizde atölyemizde 1 senedir ok-yay yapmaya çalışıyoruz. Bikaç çalışmamız oldu, görüntü bakımından başarılı olduk ama kuvvetleri bizi tatmin etmedi. Merak edenler profilimden benim fotoğraflarıma bakabilir oraya yüklemiştim. Osmanlı yayı yapımına gelince gerçekten çok teffaruatlı bir iş. Ama yapabilen olursa mutlaka video ve fotoğraflarını bekliyorum:D Birde bu balık yağı balık damağından yapılıyormuş vede koca bi balıktan çok az miktarda çıkıyormuş, o yüzdende zor bulunuyormuş. İnşallah bulursunuz ve istediğiniz gibi bir yay-ok takımınız olur. Kolay gelsin :)

    eskisehirteam.png

  • Ortada çok yanlış üslup yok.Biraz sertçe , yardımı ve iyi niyeti sui-istimal edercesine katılıyorum ancak; fevri çıkıp hakemliğe de pek gerek yok kanaatindeyim.Gereken cevap zaten muhatap kişi tarafından çok güzel ifade edilmiş. g;$i


    Saçma sapan konuşmayın sayın frog.



    Böyle mi iletişim kuralım forumda. ;kihhik,


    ''Yalan yanlış bilgiler paylaşmayın'' şeklinde yazan birisini uyarmanın nesi kötü?

    Zoraki HP-01 4.5 mm
    Walther ppk .380
    ZVI Kevin .380

  • Saçma sapan konuşmayın sayın frog.



    Böyle mi iletişim kuralım forumda. ;kihhik,

    Dikkatli okuyun böyle bir ibare yok.Burası bir forum ve yanlışları düzeltmek için tabii müdahale edilecek ancak konuşmaların ve yazışmaların sonunu beklemeden acil çıkış ve tenkitler bence yanlış kaldı ki gerek ben ve gerekse forum yöneticilerinin zaten buna izin vermeyeceklerine inanıyor ve ümit ediyorum.


    Heyecanlı ve amaç dışında birtakım sözler edilebilir ancak mantık çerçevesinde olgun karşılayıp yanlış sözler söylediğine inandığımız kişiyi sayın Eblemis'in yaptığı gibi inandırıcı açıklamalara kavuşturursak ve olgunlukla karşılarsak zaten sorun kendiliğinden çözülür. g;$i

  • Dikkatli okuyun böyle bir ibare yok.Burası bir forum ve yanlışları düzeltmek için tabii müdahale edilecek ancak konuşmaların ve yazışmaların sonunu beklemeden acil çıkış ve tenkitler bence yanlış kaldı ki gerek ben ve gerekse forum yöneticilerinin zaten buna izin vermeyeceklerine inanıyor ve ümit ediyorum.


    Çoğu yazışmanın sonunu bekleseydik, forumun sonu gelirdi. Kanımca bu forum bu seviyeli ortamını biraz da en ufak kötü ve üslupsuz söze anında müdahale edebilen moderasyona borçlu ;) . Ben de forum yöneticisi olarak çok geç olmadan görevimi yapayım dedim ama üzerinden aylar geçtikten sonra uygun olmayan bir üslubun yanlış olduğunu belirttiğim için eleştiriliyorum.


    Heyecanlı ve amaç dışında birtakım sözler edilebilir ancak mantık çerçevesinde olgun karşılayıp yanlış sözler söylediğine inandığımız kişiyi sayın Eblemis'in yaptığı gibi inandırıcı açıklamalara kavuşturursak ve olgunlukla karşılarsak zaten sorun kendiliğinden çözülür.


    Bir moderatör olarak heyecanla yazılan her amaç dışı söze Evren'inki kadar uzun ve teferruatlı açıklamalar yapabiliyor olsaydım şu an NASA bünyesinde bir araştırmacı olurdum.Ben o kadar zeki ve bilgi dolu bir insan değilim sayın frog. Taşıyamayacağım yükleri omuzlarıma yüklemeyin lütfen.


    Hem belki Evren ''yalan yanlış bilgiler paylaşmayın'' şeklindeki yazıyı okuduktan sonra gözü dönmüş bir şekilde ;kihhik, cevap yazmadan önce benim uyarımı görüp kendisini dizginlemiş olamaz mı? Belki de Evren'in bu bilgi dolu ve ağırbaşlı cevabını biraz da benim uyarıma borçluyuz.

    Zoraki HP-01 4.5 mm
    Walther ppk .380
    ZVI Kevin .380