Toplum Sağlığı Yönünden Kurşun Zehirlenmesi

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.
  • ölede denilebilir :)


    o zaman M. Serdar amcam boşu boşuna fx pellet ithal etti. canım ince memetler varken değil mi X]#+,;kihhik,

    Hatsan Mod 95 sas .177 + 3-9x56 tasko
    Ekol viper 4.5''
    Tanfoglio Witness 1911


    Milli ülküye, tam bir
    bütünlükle yürümekte olan Türk milletinin, büyük
    millet olduğunu, bütün medeni alem, az zamanda, bir kere daha
    tanıyacaktır. ~Mustafa Kemal Atatürk~

  • tabiyki FX te daha fazla katkı maddesi olduğu için daha kaliteli. kurşun eriyiyorsunuz madem dökün bir kaba bakın rengine. birde FX pelletlerin rengine bakın.

    Gamo CF-X 4.5mm + 3-12x44 AOE optima ;box;x
    Kalem, fırça, mermer nedir birer oyuncak,
    Şaheserler süngülerle yazılır ancak!

    bursateam.png

    • Official Post

    Kaliteli peletler kurşun ve kalay karışımıdır, kalay eser miktardadır ve kaliteli peleti erittiğinizde, aşırı yakmazsanız yüzeyde ince bir film şeklinde cürufu oluşur ama Daisy gibi çin malı düşük kalite peleti erittiğinizde %40 - 50 civarı tabanında tortu açığa çıkar, bu da çok para kazanmak için yapılan sahtekarlıktır ve bu yabancı maddeler özelliklerine göre (çoğunlukla toprak) kaliteli yiv-setli namlulu silahlarda ciddi anlamda setlerin aşınması yol açarak namluyu öldürür.

  • Kaliteli peletler kurşun ve kalay karışımıdır, kalay eser miktardadır ve kaliteli peleti erittiğinizde, aşırı yakmazsanız yüzeyde ince bir film şeklinde cürufu oluşur ama Daisy gibi çin malı düşük kalite peleti erittiğinizde %40 - 50 civarı tabanında tortu açığa çıkar, bu da çok para kazanmak için yapılan sahtekarlıktır ve bu yabancı maddeler özelliklerine göre (çoğunlukla toprak) kaliteli yiv-setli namlulu silahlarda ciddi anlamda setlerin aşınması yol açarak namluyu öldürür.

    Açıklama İçin teşekkürler Abi :)

  • Böyle olan pelletlerin bir listesi olsa güzel olurmuş...


    Ona göre kimse tüfeğine zarar vermek istemez.

  • Aslında yatagunda toksik madde içermeyen pellet vardı ama bi türlü stoğa girmiyor bazı malzemeler.

  • 4.5 mm veya 5.5 mm dynamıc markası:prometheus pellets ingiltere de imal ediliyor.Türkiyede internette bir sitede satılıyor.(reklam olmasın diye adını söylemiyorum.) bunlar sadece kalay, çinko ve aliminyum içerikli.Kurşun yok..Ayrıca birde gamo marka kaplamalı olan peletler kullanıyorum..(düşük ayar altın kaplama)..fiyatları oldukça uygun.tavsiye ederim. ;kffx;

    g;$i

  • Zehirli olan, metalik kurşun değil, kurşunun suda veya yağda çozünebilen bileşikleridir. Bunlara suda erimeyen fakat mide asidinde çözünenleride katabiliriz. Bir pelleti yutarsanız (tavsiye edilmez), sadece yüzeyindeki çok ince oksit tabakası midede çözünür, geri kalan kısım sindirim sisteminden geçip malum yerden dışarı atılır. Bu midede çözünen miktar akut bir zehirlenmeye yol açmaz. İstanbul havasından daha fazlasını alıyoruz.


    Ancak pellet çiğnemeyi alışkanlık haline getirirseniz, uzun zaman içinde, kronik zehirlenme belirtileri görülebilir.


    yanlis bilgilendirme yapmamak lazim. pellet lerden etkilenmek icin illa onu yutmamiz gerekmez. hatta bazi pelet kutularinin ustunde de yazar kullandiktan sonra elinizi yikayin diye. ozellikle atis yaptigimiz alan kapali ise havalandirmasina dikkat etmeli, pelet lerden yayilan kursun tozlari cigerler vasitasi ile vucuda girebilir. mesela bir gamo hunter vardi imalattan kalkan, kursun yapisi sertti cok toz yapiyordu. artik dikkat edilirse daha az toz ureten daha yumusak yapili peletler yapilmaya baslandi. hatta kursun harici pelet uretilmeyede basladi. ozetle bu dikkat edilmesi gereken bir mevzuudur.

  • Kurşun zehirlenmesinin fazla abartıldığını düşünüyorum. Balıkçılar ömürleri boyunca kurşunla haşir neşir olan insanlar. Toplum olarak nazardan korunmak için kurşun döktürme gibi bir geleneğe sahibiz. Kurşunu eriterek buharını soluyoruz ve henüz kurşun zehirlenmesinden ölen birini görmedim.


    Hatta vurulup yıllarca vucutlarında kurşunla yaşayan insanlar var.

    Air Arms S400 MPR-FT .177/ Hawke Optics Sidewinder 30 Tactical 8.5-25x42
    Air Arms S410-SL Xtra FAC .22 / BSA Deerhunter 8-32x44 SWF
    Webley Raider 10 .22


    A Rh + fakat benden başkasına yaramıyor. =/

  • bazi pelet kutularinda bile 'kullandiktan sonra elinizi yikayiniz' yaziyor, kursun disi maddelerden pelet uretimi yayginlasiyor ve yavas yavas av tufeklerinde bile celik sacma kullanimi yer buluyorken bence abartili degil.


    tabii ki kursunu yutmadiktan, buhari dolu bir ortamda saatler gecirmedikten sonra direk kursun zehirlenmesine maruz kalip olunmez. bu bir birikimdir. balikcilar kursun kullaniyor ancak devamli ellerinde tutup, havada hizla giden peletlerin olusturdugu zerreciklere maruz kalmiyorlar.


    mesela tibbi arastirmalara gore ton baligini haftada 3 kutudan fazla tuketilmesi hamilelere onerilmiyor, icindeki civa orani yuzunden. bir sure sonra vucutta birikip sakat dogumlara sebep oluyor cunki.


    kursun zehirlenmeside boyle birsey, elimizi yikamaz, havalandirmaya dikkat etmezsek bir sure sonra, belki yillarca, bircok rahatsizligi tetikleyecek sorunlar cikarabilir kursun birikmesi.


    sigara gibi dusunun, her icen hemen direk olmuyor, belki yillarca kullanmak gerekiyor ancak zararlarinin anlasilip onlem alinabilmesi icin ne kadar sure gecti.

    • Official Post

    Kurşun zehirlenmesinin fazla abartıldığını düşünüyorum.
    Hatta vurulup yıllarca vucutlarında kurşunla yaşayan insanlar var.


    Forumda da var ;lol;;şrofls;.

  • balikcilar kursun kullaniyor ancak devamli ellerinde tutup, havada hizla giden peletlerin olusturdugu zerreciklere maruz kalmiyorlar.


    Kurşun zehirli değildir demiyorum zaten. Sadece büyütüldüğü kadar tehlikeli değildir diyorum. Bir de balıkçılar konusunda yanılıyorsunuz. Deniz balıkçılığında akıntıya göre sık sık kurşun değiştirmek gerekebilir, olta yapımında sıklıkla kurşunla temas içinde olunur. Kurşun deniz balıkçısının her an elinde, yerine göre alt iğnelerden balık çıkarırken ağzındadır.

    Air Arms S400 MPR-FT .177/ Hawke Optics Sidewinder 30 Tactical 8.5-25x42
    Air Arms S410-SL Xtra FAC .22 / BSA Deerhunter 8-32x44 SWF
    Webley Raider 10 .22


    A Rh + fakat benden başkasına yaramıyor. =/

  • aslinda balikcilari tehlikeye sokan bir durum daha var, kasik tabir edilen oltalar civa ile parlatilirdi, hala yapiliyorsa buda cok tehlikeli bir durum.

  • Eski bir usul olsa gerek, ben hiç karşılaşmadım.

    Air Arms S400 MPR-FT .177/ Hawke Optics Sidewinder 30 Tactical 8.5-25x42
    Air Arms S410-SL Xtra FAC .22 / BSA Deerhunter 8-32x44 SWF
    Webley Raider 10 .22


    A Rh + fakat benden başkasına yaramıyor. =/

  • dogrudur, eskiden caparileri bile kendimiz yapardik. simdi marketlerde bile satilir oldu.

  • evet marketlerde satılıyor fakat inanılmaz kalitesizler.
    Ben hala kendim yapıyorum. Kaz tüyü ve kırmızı makara ipliği kullanıyorum. İbrişim bulamadım bir türlü. =/

    Air Arms S400 MPR-FT .177/ Hawke Optics Sidewinder 30 Tactical 8.5-25x42
    Air Arms S410-SL Xtra FAC .22 / BSA Deerhunter 8-32x44 SWF
    Webley Raider 10 .22


    A Rh + fakat benden başkasına yaramıyor. =/

  • Jeoloji Mühendisliği okumuş ve bitirme tezini Tıbbi Jeoloji/Minerallerin İnsan Sağlığına Etkileri konusunda vermiş biri olarak şöyle bir katkı yapayım ya da yazılanları bir toparlayayım.


    Kurşun ve benzeri tüm ağır metaller zehirlidir.(Altın Gümüş vs de dahildir).Ağır metallar vücutta yıl be yıl birikerek belli bir konsantrasyona gelene kadar belirti göstermezler.Mesela bakır,selenyum,çinko vs gibi bazı metallere düşük miktarlarda ihtiyacımız vardır ancak bunlarda belirli bir konsantrasyonun üstünde zehirlidir.


    Özellikle kurşun borulardan geçen suyu uzun süre içenler zaman içerisinde akıl sağlıklarını yitirmiştir.Bununla ilgili çok sayıda vaka vardır.Artık kurşun boruların kullanımı çok büyük oranda bırakıldığından artık bu tip vakalar sık yaşanmamaktadır.


    Durup duruken kimse vücuduna ağır metal yüklemek istemez emin olabilirsiniz yıllar içerisinde birikip ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.Pelletlerle uzun süre uğraştıktan sonra ya da atışlar vs esnasında mümkün olduğu kadar pelletlere dokunduğunuz ellerinizi ağzınıza vs götürmeyiniz hatta terli alnınızı eliniz ile silmeyiniz ki
    terinizde vs çözülüp cilt yolu ile almayın.Elleriniz çok terlemiyor ise cilt yolu ile çok fazla almazsınız ellerinizden ancak terli alnınıza boynunuza vs sürmeniz cilt yolu ile kurşun almanıza sebep olabilir.


    Atış faslı bittiğinde ellerinizi güzelce yıkamanızı yavsiye ederim. Selamlar.

    Ankara TR



  • Bilgilendirme için çok teşekkürler. Konuyu hortlattım lakin bana önemli geldi. Yeni gelen arkadaşların, bizlerin ve tecrübeli abilerimizin tekrar dan dikkatini çekmek istedim. Saygılar

  • kurşunun çok toksik bir madde olduğunu unutmamak gerekir vücutta zarar vermediği sistem yoktur anemi yani kansızlık en başta görülen problemdir

    bsa side wheel focus 8x32-44
    özel yapım 36 ga tek kırma
    whalter falcon hunter edition(tasko3x9)
    crosman 2240
    daisy powerline 5170(red laser)
    ekol s 66 saten
    delta bolt action 36 ga
    safir t 14 yeni versiyon