barbar1963 adlı kullanıcının mesajları

    airgunturk, ne ft formu, ne de benim gibi dağda taşta dolaşıp cevizlere,kozalaklara, çakıl taşlarına atış yapıp kovboyculuk oynayanların formu. Bu forum hangi şekilde olursa olsun havalı silah sevenlerin formu.


    Tarzlarımız ne kadar farklı olur ise olsun ortak yönümüz olan bu havalı sevgisi hep aynı kalacaktır. Fakat İletişimin, dünya ile temasın bu kadar arttığı bir zamanda biz bize kalalım diyemeyiz.


    Elbette bazı arkadaşlar farklı kulvarları deneyecek, uluslararası alanlarda boy göstermek isteyeceklerdir. Bunun için de kurallar ne ise o olacaktır. 35 yıldır ateşli ve havalı silah atıcısı olarak ft yarışmalarına katılmak aklımın ucundan bile geçmiyor. Beni heyecanlandıran bir tarz değil.


    Ama ben böyle düşünüyorum diye ft değersizleşmez. Kendi tercihlerimizi birbirimize dayatmadığımız sürece hiç bir sorun yok. Geniş envanterlerine rağmen joul sınırlamasına takılan arkadaşlar da eminim bu sorunu bir şekilde aşacaklardır. Hobiye yeni başlayan genç arkadaşlarda, şayet ft hedefinde iseler, şimdiden envanterlerinde bu tarza öncelik vermeye başlamalılar.

    Seker... Attığın pelet,bilye her ne ise seker. Duvardan, camdan, zeminden, metalden, sert plastikten, lastikten... Peletin vuruş açısına göre hemen her şeyden seker. Yumuşak bir yere atarsın deler geçer yine seker. Ev içinde atmanı tavsiye etmem ama illa atacaksan, oda da başkasının olmamasına dikkat et. Kendini de koru. En azından atış gözlüğü kullan.

    Havalı silahlarda en çok tüketilen pelet tipi etekli olduğuna göre, bu işin sancak gemisi "kubbe" olmalı diye düşünüyorum. Misket ve katre de başarı sağlanır ise zaten bu uluslararası bir konu olur.

    Peki bu kompresör bir adaptörle tüp'leri (Tüfeğin tüpünü) dolduramaz mı?


    Mesele dolduracağınız tüpün büyüklüğü değil. Şöyle düşünün;


    Hani akaryakıt istasyonlarında veya lastikçilerde kompresörlerle otomobil lastiklerimizi şişiriyoruz ya işte orada bastığımız hava 28-30 olsa bunun " Bar " karşılığı yaklaşık ikidir (2). Yani o kompresörlerin ürettiği basınç (!) dolum yapamaz. Resmini koyduğunuz kompresör muhtemelen 5-10 bar gücündedir.

    Pompa için yapılan ekipmanlar fantastik işler. Ebatları, masrafı falan düşününce pek pratiği yok. Temizlik kompresörleri ve benzerleri ile scuba tüp doldurulmaz. Çünkü ihtiyaç duyulan basınç sizin o kompresörün ürettiğinin herhalde 100 katı falandır.

    Ülkemizde ki üretememe zaafını düşününce pelet deyip geçmemek lazım. Sonuç da ciddi bir mühendislik isteyen sanayi ürünü. O kadar yabancı peletin içinde bile 2-3 markada yoğunlaşıyoruz ki, sanırım dünyada da bu böyle .


    O nedenle bu işe girişen arkadaşların başarılı olmasını çok istiyorum. Dünya çapında bir kaç pelet markasının arasına yerli bir firmamızın girmesi eminim hepimizi çok mutlu eder. HATSAN, ZORAKİ derken bir de araya pelet sıkıştırdık mı değmesinler keyfimize...


    En büyük endişem peletlerin nasıl test edildiği ile ilgili. Üretimdeki arkadaşlar ne kadar titiz olurlarsa olsunlar netice de bu işin kararını kullanıcılar verecektir. Umarım mümkün olduğunca çok atıcı ve farklı silah tarafından deneniyor dur.

    Yeni bir ürün de kullanıcıların ilk intibası önemlidir. Mümkün mertebe kusursuz bir şekilde piyasaya çıkmalıdır. Sonradan ne kadar sorunlar giderilse de olumsuz düşünceleri değiştirmek zordur. Bu nedenle acele edilmemesi iyidir.

    Cevabınız için teşekkürler. Şu anda elimde uygun ayak olmadığı için deneyemedim. Ellerim küçük değil ama yine de özellikle 3. 4. pompalarda uygulanacak kuvvet bana biraz riskli geliyor.

    Zoraki ye stoeger red dot veya dürbün takınca silahı nasıl kuruyorsunuz? Mecburen dürbüne ve dürbün ayaklarına güç uygulamak ister istemez ayar bozulmasına yol açmıyor mu?

    Günümüz de ki silahların hemen hepsi belirli bir isabeti sağlar. Ama daha ince atışlar, daha küçük hedefler, daha istikrarlı çıkışları gerekli kılar. Yaylı pistonlu silahlarda daha fazla güç demek, daha büyük, pistonlar, daha sert yaylar, daha ağır silahlar demektir. Bu da ister istemez istikrarı bozar. Ayrıca bu silahlar ateşli olmadıkları için peleti iten hava ne kadar güçlü olursa mermi yolunda o kadar değişkenlik olacaktır. Ama tabi "Diana" gibi kalite markalarda bu olumsuzluklar asgariye indirilmiştir.

    Güle güle kullanın. Çok estetik görünüyor. Aklıma takılan bir durum var. Hoşgörünüze sığınarak sormak istiyorum;


    Keyfe keder atışlarda isabetli bir yaylının tadı başka. Bu tamam. Ama FT yarışmaları için konfor ve rahatlıktan çok dereceler önemli olduğuna göre neden bir yaylı? PCP ler den aşağı olmadığını söylemişsiniz. Peki PCP ler den daha iyi denilebilir mi? FX lerden, AA lardan daha mı yüksek bir isabeti var ?


    Tabi bu soruyu sadece yaylılara mahsus bir FT değil de PCP ler ile yarışacağınızı varsayarak soruyorum.

    " Destiye kurşun sıkar, keçeye pala çalarız. Başka tahribat bilmeyiz "


    Benim için tahribat, peletin destiyi ( Tuğlayı ) delmesidir :) Yok sabunmuş, yok soda şişesiymiş hiç aklım ermez