SSSalih adlı kullanıcının mesajları

    Evet, Avdoğa ile de çok kez görüştüm. Yivli, optik ve havalı konusunda bilgililer. Müşteri ile ilgilenirler, samimidirler, güleryüzlüdürler. Ama Meopta Holosight bakmaya gittiğinizde alternatif olarak 3500 liralık 1X4 büyütmeli dürbünü öneri olarak masaya koyarlar. Ürünler lüks, hizmet kaliteli olunca bu biraz faturalara yansıyor sanırım. Avrupa fiyatlarına sattıklarını iddia ederler, gerçekten de uçuk farklar yok arada.

    Böyle ballandırırsanız sonunda ben de bir Hatsan edineceğim Emir Bey. Zaten bir haftadır Dominatör, mod 87qe ve 135 qe arasında gidip geliyorum. Özellikle mod87 ile ilgili yerli yabancı ( umarex fuel ile karşılaştırılan bir review haricinde) sağlıklı bir grupman çalışması yok.


    Bir ay kadar önce Weihrauch'un ithalatçısı firmanın Karaköy şubesine gidip şu HW98'i yakından göreyim dedim-ki ne zaman böyle bir şey yapsam dükkandan elimde tüfek ile çıkarım-, bu yüzden bir yandan kendimi almamak üzere şartlamaya çalışıyor iken, eleman ''abi Weihrauch'un öyle bir modeli yok'' demez mi? Gerçeği öğrenince ''abi varmış bize de gelmiş'' dedi. Bu sözden sonra kendimi şartlamaya gerek kalmadı :D Modelin stokta olduğunu bilmemeyi anlarım, başka şubeye gelmiştir.Ama modelin varlığından bile haberleri yok ise-servis konusunda yaşandığını duyduğum iddiaları saymıyorum- her gidişimde ateşli-havalı ile ilgili onlar beni aydınlatacaklarına ben onlara sıradan bilgiler veriyor isem bu noktada beni yerli imalatçıdan ziyade, ithal ettiği ürünü elemanına tanıtmayan, çalışan-usta eğitmeyen ithalatçı korkutur. Tüfekle ilgili derdinizi anlatamazsınız, çözüm üretemezler. Çözüm noktası forumdaki gönüllü arkadaşları saymaz isek sınır ötesi, Almanya veya İngiltere'dir. 1500-2000 liralık tüfeğiniz yedek parça beklerken evde yatar. Tabi çalışan elemanları değil, çalışanı veya usta yı eğitmeyen, ya da sözün doğrusu eğitime ayrılacak masrafı karlı görmeyen patronu kabahatli görmek gerek. Pazar büyük değil Türkiye'de, yasal kısıtlar var. Belki bu hafifletici sebep olabilir. Bir de Midway'in uzman elemanları vardır, pastanın daha büyük olduğu, Amerika'da.
    S510'un tetik parçası için 1 ay arandığımı sanayide çizdirdikten sonra lazerde kestirecek adam bulamadığımı; İngiltere'den en sonunda temin edip kendim tetik grubunu söküp taktığımı hatırlıyorum, kötü bir deneyimdi.

    Pcp'yi bir çocuğa verin, iyi bir dürbün ile 80 metre ötedeki hedefi ilkinde kaçırsa ikincide vurur. Başka pcp verin yine vurur. Vücudunu sağa yatırır vurur, sola yatırır vurur, dipçiği çenesine dayar ben böyle iyiyim karışma der yine vurur.
    Yaylı ise er meydanı, elinizdeki tüfeği anlamanız için onunla vakit geçirmeniz gerekir. Yaylı tüfekler kundağı kavrama şeklinizden, tetiği çekiş tarzınızdan, vücut pozisyonunuzdan etkilenirler. Ve o vücut pozisyonu her atışta tekrar tekrar bozulur, tüfeğe pellet yüklemek için..
    Konfor ve güç isteyen, ekstra yüküne katlanırım diyen, uzun mesafe atışı isteyen, sadece keyif yapacağım diyen ilkini seçer.
    Problem çözmeyi seven, daha sportif yaklaşan, özgür olmayı seven ikinciyi seçer.
    Tatile giderken iki çanta yükle hanımla papaz olmak isteyen ilkini seçer veya götürmeyip tatilde açık araziyi görünce keşke getirseydim der, dönünce ilk işi bir tane yaylı alır, yine hanımla papaz olur :)
    Yaylıyı çözemeyen, pellet yüklemeyi, tüfek kurmayı sevmeyen, 100 metre ötesine ağır pellet göndermek isteyen gider pcp alır.
    Bazen ikisi bir arada envanterde olur. Yaylı efsane üçlüden biri ise pcp ile yollar ayrılır :thumbup:

    Compression chamber içine mevcut atmosfer basıncından fazlasını hapsebilen, dolayısı ile daha kısa yaylı; kurma hareketini kısmen yay kurulumu, kısmen hava emmek için kullanan bir tüfek. Piston hareketine bağlı bir valf ve pistonun ilk hareketi ile derhal hareket eden pellet. Lock-time derdi yok 8o
    Barutun gözünü seveyim.. Uçuyoruz Emir bey biggrin.png

    ABD den bir yarışmacı dostum henüz Türkiye'ye yokken hakkında yazıştığımız Bullseye'da müsabaka hassasiyeti olmadığından sözetmiş, isabeti artacak şekilde modiye edeceğini söylemişti.
    Bullseye halka yüksekliği dürbün tabanını ayak orta zemini ile temastan kurtaramayacak kadar alçak. Ve ayağın salınım hareketini tamamlayıp dürbün ilk pozisyona geldiğinde stabiliteyi sağlaması beklenen gövdedeki birbirini karşılayan erkek-dişi hassas olmadığından dürbünün sıfır noktası sürekli gezinti halinde. Yani üründe FT hassasiyeti maalesef yok.

    Her ikisini de aynı anda kullanıp birini diğerine üstün kılamadığım iki güzel tüfek.
    Diana ile tahribatı, 100 yard ve üzeri atışlarımı, havada izlediğim pelletleri unutmuyorum. Hoşlaşmadığım kısımları vardı elbette; plastik parçaları, ağırlığı, kaba yapısı, sağ tarafında boylu boyunca uzanan bir kurma kolu, retrogade'i kolun son aşamasında aktive ederken tüfeğin kundağın içindeki oynak hareketi... En son sabahtan akşama bir günde bir kutu pellet bitirmiş, bir kaç gün sağ kolumun üzerine yatamamıştım. Sonra boşandık Diana ile :D Zira kola pek alışık olmadığı bir hareketi yaptırıyor.


    HW ise full metal idi, ele ve göze daha zarif idi, isabeti mükemmeldi, beni yormuyordu, ama hedefi de pek yormuyordu, 4,5 kalibrede 9 büyütmede delikleri veya pelletin düştüğü yeri göremiyordum. Çok güzel bir tüfekti. Diana yı kullanıyor, HW yi ise hem kullanıyor hem seyrediyordum.


    Diana'nın hareket ettiği iki pirinç blok yerine daha stabil lineer kızak benzeri tek parça bir ray, ve kundağa entegre edilmiş, side bolt tüfeklerde olanların benzeri tepmeden muaf bir dürbün rayı aklımı kurcalayan iki hayali proje idi.


    Esasen pek çoğumuzun ilacı 22lr de, konumuz havalı.. Mahrumiyetler konusuna hiç girmiyorum ||

    HW57 102cm boyunda, 3,2 kilo ağırlığında, 4,5 kalibrede 8,44 pelleti ile yay tansiyonuna göre 680-750 fps civarında gönderen, benim de çok beğendiğim bir tüfektir.
    Pop up breech adı verilen, kurma esnasında gövdeden çıkan sıradışı pellet yükleme portu ile alttan kurmalı diğer HW'lerde olan parmak sıkıştırma tehlikesini ortadan kaldırması, tüfeğin daha çok genç veya tecrübesiz atıcılar için tasarlandığı hissiyatını veriyor. Pellet portunun sağlıksız ve isabeti olumsuz etkilediği veya kısa gövde ve bu portun varlığı nedeni ile uzun dürbün takılamadığı şeklinde olumsuz yorumlar olsa da üyesi olduğum Weihrauch Springers Face grubunda kullananlar genelde memnun. Bununla birlikte HW97 ve 57 nin her ikisine sahip olan bir kullanıcının yorumu: İkisi de isabetli tüfekler, ama ikisi aynı şey değil. Hafifiliğinden ötürü tercih edebilirsiniz. Fakat carbin bir hw77 ile boyları aynıdır. Namlunun kısa olması lock time kısalığı nedeniyle avantajdır ama yaylıda ağırlık isabet konusunda avantaj sağlar. HW77k veya 97K doğru seçim olacaktır.

    Orhan merhaba. Mod 54 'ten sonra senin keseceğini sanmıyorum fakat işgören'de mevcut, hediyesiz 500 liraya bırakıyorlar. Ben de 6,35 ini sormuştum, fakat fabrika 6,35 siparişi almıyor dendi.
    https://www.isg oren.com.tr/urun/2456/hatsan-mod-135-qe-vortex-havali-tufek.html

    Sayın Cankatsan, anlaşılan yanımda öğrenci varken forum ile haşır neşir olmamam gerek :) Düzgün bir anlatım ile:
    airgunturk.com/attachment/25860/
    HW nin tetik şemasında küçük vida (engagement adjustment) 1.kademe tetik ayarını gerçekleştiriyor. Bu ilk kademe ayar ile tetik boşluğunun yanısıra tetik parçalarının birbirlerine ne ölçüde entegre olduğunu ayarlayabiliyorsunuz. Saat yönünün tersine çevirdiğinizde şekildeki kırmızı lever yükselip, lever 2 ile temas eden yüzey miktarı artacaktır. Bu size ikinci aşamada, diğer vida ile (pull weight) eşzamanlı gerçekleştirilecek sertlik ayarı ile kontrollü bir atış sağlayacaktır. Yukarıda second stage ile ilgili hatalı sonuçlar çıkaracak bir yorum yazdım, lütfen dikkate almayın.
    Bu arada ben HW77 tüfeğimde öndeki vidanın fabrika ayarı bana göre mükemmel olduğundan ve bu ayarın hassas oluşunun verdiği çekinceler nedeni ile kurcalamamıştım. Tetiğin hassasiyeti beni memnun etmekle beraber, refakatimde atış yapacak bir acemiye verdiğimde beni tedirgin ettiğini de söylemeliyim :thumbup: .

    Tetiğin second stage ayarını tetiği sertleştirecek şekilde yaptınız diyelim, ancak ''second stage travel'' diyebileceğimiz bir ayar ile tetiği bu ikinci safhada daha derinde düşürmek istiyorsunuz. Eğer bu cümle sizin arzu ettiğiniz şeyi tarif ediyor ise bunun için tetiğe modifikasyon gerek diye düşünüyorum. Zira mevcut tetik ayarları size yalnızca ilk aşamadaki derinlik ayarı ile ikinci aşamadaki tetik sertlik ayarına imkan tanıyacaktır.
    Mevcut vidayı saat yönünde çevirip farklı sertlik derecelerini denemenizi tavsiye ederim.

    Sayın Cankatsan
    Hw rekord tetiklerde 2 ayar mevcuttur. Birincisi ''first stage travel'' yani tetiğin boşluk ayarıdır, firmanın belirlediği bir optimal derinlikte tetik düşecek şekilde ayarlanmıştır. Diğeri, yani asıl tetiği düşüren ''second stage'' tetik köprüsünün içindeki büyük vida ile yapılan sertlik ayarıdır. Vidayı saat yönünde çevirirseniz tetik sertleşecektir.

    Bu sohbet, domuz avına ilk defa giden kuş avcısını hatırlattı. Domuz avcının önünden geçer, avcı tüfeği doğrultur, bekler, bekler... Domuz uzayınca tetiğe dokunur, tabi hayvana denk getiremez. Refakat eden avcılar ''yahu dayı'' derler, ''niye bekledin, önünden geçerken indirseydin ya''.. Dayı bozuntuya vermez, ''Hayvana avans verdim.. Dağılmasın diye'' der :D .

    Emir bey, sahibi olduğum ateşlinin rayı 21,20 olması gerekirken, tam 22 mm olunca hiçbir optik bağlayamıyordum. Mailimi okuyan firmanın bizzat patronu arayıp yeni namlu vereceklerini, sözkonusu partide hatalı ray ölçüsü olduğundan söz etti. Eski namlu gitti, yenisi ray kaynatılmış olarak gönderildi. Ne göreyim, namlu külaha açılı kaynatılmış, sola bakıyor. Namludaki ray da kasadaki 11mm raya sağdan kılavuz alınmış, sola taşmış vaziyette, gözlerime inanamadım 8| . Tekrardan, bu kez tüfeği komple gönderince usta telefonda kıkır kıkır gülerek özür diledi. Servis hizmet kalitesi on numara, ama batıya giden ürün ile bizimkilerin kalite farkı olduğu unsuru daha ağır basıyor. ''Siz gönderin tekrar bakarız abi'' mantığı sanırım müşteri 10.000 km ötede olunca epey sıkıntılı olacağından batı piyasasına daha titiz çalışıyor olabilirler :thumbup: .

    Yerli malı deyince..Gateway'de yazıştığım bir old-timer, havalıda kıdemli dostum var. Adam Kral ve Hatsan hayranı. ''Bu iki firma birleşti mi, Hatsan Kral'ı aldı mı? Kral ne zaman ABD ye gelecek?'' şeklinde soru bombardımanına tutuyor. Sana bir tane bullpup Kral göndereyim desem sekiz köşe olacak. Hatta karşılığında bir LGU göndermesini teklif etsem fark isteyeceğini bile zannetmiyorum. Bu işte bir terslik var :D .

    Yıllar önce gönderdiğim tetik tertibatı en ufak yayına kadar dağılmış, pistonu, contası, ayrı vaziyette, kullanıcı müdahalesinden dolayı garanti kapsamını bırakın tüfeklikten çıkmış yaylı tüfeği, Hatsan'ı tebrik eden bir mektup ile gönderip sıfır masraf ile sıfır vaziyette geri almıştım ;grin; . Sanırım sizle aynı dili konuşuyoruz Emir Bey :thumbup: