bence de bu iş bitmiş ,ellerinize sağlık..
şimleme, ayarlanan optik merkez tekrar kaçmasın diye yapılmıştır Metehan..
ama pistonların arasında bu optik konusu kaybolur gider ![]()
Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..
bence de bu iş bitmiş ,ellerinize sağlık..
şimleme, ayarlanan optik merkez tekrar kaçmasın diye yapılmıştır Metehan..
ama pistonların arasında bu optik konusu kaybolur gider ![]()
muhtemelen kayıt olduğunuzda girdiğiniz bilgiler ile tüm banka borçları bilgilerine ulaşıyorlar, öyle tahmin ediyorum yani..
yoksa nasıl bilebilirler hakikaten.. başka bi fikrim yok.
sizde kredi kullanmadığınız için puanınız yüksek çıkmış, herhalde..
ellerinize sağlık, teşekkürler..
Diana tüfekler biraz sert peletleri seviyor galiba, yiv-set yapısından dolayı.. yoksa jsb gibi yumuşak peletler çok başarılı sonuçlar vermiyor..
bu diana peletlerde bu sebepler ile, sert bir yapıda üretilmiş olabilir ve aynı gerekçe ile diğer tüfeklerde yiv-set yapısından dolayı sert olan diana peletler başarılı olmayan sonuçlar verebilir-vermiştir , o yüzden olabilir..
diye düşünüyorum.. şu kısacık diana tecrübem ile ![]()
elbette ustalık ayrı birşey, Musa usta, Ali Tekin kardeşimiz terübeleri ile çok güzel işler çıkartıyorlar..
diyeceğim; ustaların peşinden gidebilecek cevher varmış sizde onu gördük ustam ![]()
Konuyu açtığınızdan beri kaç defa baktığımı bilmiyorum, gerçekten sınırlı imkanlar ile çok başarılı olmuş..
Ama bi kere daha gördük ki; bu forum, insanoğlu'nun içindeki ustayı bulmasına yardımcı oluyor.. ![]()
uzun lafın kısası;
Musa Usta ve Ali Tekin kardeşimizden sonra.. forumumuzun yeni kundak ustası tüm camiaya hayırlı uğurlu olsun. ![]()
evet 200 bar son nokta olmalı..
hatta 10 bar'dan hiç bişey olmaz atış yaparken, ama basınç anlamında çok farkeder, bence herkes şu maksimum değeri 190'a sabitlesin..
hem tüpün ömrü tahmin edemiyeceğiniz kadar uzayacaktır, hem küçük gibi görünen 10 bar ile büyük bir güvenlik katsayısı elde etmiş olursunuz..
test basıncı ne acaba bu hatsan'ın tüplerde, o kadar durdu elimde hiç farketmemişim, yada yazmıyormuydu acaba?..
rica ederim ![]()
hacmi fazla yani,.. ama hacim ile basınç ayrı şeyler unutmayınız..
atıyorum ;
normal olan 180 cc'de 200 bara ulaşır,
long olan 230 cc de 200 bar'a ulaşır..
değişen içindeki depolanan havanın miktarı, basıncı 200'ün üzerine çıkartmayınız..
alışınca çözersin..
ben 70 kg civarındayım 5 dakika gibi dolduruyordum, ama birader 100 kg, 5-6 defa basamıyordu..
anlıyacağın antreman şart galiba bu işte de, zamanla alışırsın..
ilk olduğundandır muhtemelen,
çünkü vücudundaki bugüne kadar kullanmadığın, literatürde ''pcp pompa basma kası'' diye geçen kasların biraz daha gelişmesi lazım ![]()
...
evet ilk önce çok zor geliyor, kan ter içinde kaldığımı hatırlıyorum, sonra alışırsın zamanla 5-10 dakika arasında halledersin..
hemde alaşım pelet :))
oldukça başarılı, evdeki aletler ile yapılmış olduğunu düşünürsek, inanılmaz..
ellerinize sağlık hocam, çok güzel olmuş..
Değişik bir konu olmuş, mesaj yazıldıkça, konu sahibinin yazdıkları tekrar edilmiş sanki... ![]()
alıntı: konunun ilk mesajı
Daha Çok GösterOptik Merkezleme Nedir?
Optik merkezlemenin atış isabetindeki önemini anlatmadan önce biraz dürbünlerin yapısından bahsetmek lazım. Aslında kullanılan terimleri Türkçe’ye çevirecektim ancak bazı terimler komik oluyor (Örneğin erector tube yerine ne diyeceğiz
), bu nedenle terminolojiye hiç girmedim.
Yukarıda ilk şekilde, bazı dürbünlerde değişiklik göstermekle birlikte (örneğin paralax ayarı yandan değil önden veya sabit büyütmeli dürbünlerde magnification ring hiç yoktur) ana parçaları görmekteyiz.
İkinci şekilde ise esas değinmek istediğim konu olan optical centering (optik merkezleme –bu terimi çevirirken sorun yok-) yapmak için kullanılan parça “erector tube” görülmektedir. Erector tube ün görevi; elevation ve windage turret ler yardımı ile yukarı-aşağı, sağa-sola hareket ederek dürbün ayarını (sıfırlamayı) yapmaktır.
Aşağıdaki şekilde bir çok dürbünün fabrikadan çıktığındaki ayarları görülüyor. Erector tube tam merkezde, yani dürbün optik merkezli.
Aşağıdaki şekillerde ise elevation ve windage turret ler kullanılarak erector tube ün hareket ederek dürbün sıfırlamasının nasıl değiştiği görülmektedir.
Buraya kadar tamam, peki silaha takılacak dürbünün optik merkezli olması neden önemli. En önemli etken optik merkezli olmayan dürbünün silaha montajı sırasında doğrultu hatası yapabilir ve bunu fark etmeyebiliriz. Sonuçta da farklı mesafelerde istediğimiz sonuçları alamayız. Bunu şekillerle anlatmak daha kolay olacaktır. Aşağıdaki şekle bakıldığında namlu yönü ile dürbün yönü paralel olmamasına karşın erector tube namlu ile aynı yönde olabilir.
Böyle bir durumda ise farklı mesafelerde atışlarımızda aşağıdaki gibi hatalar yapabiliriz. Yani farklı mesafelerde düşey çizgiye göre sağ ve sol atışlar yaparız.
Gelelim bu durumu nasıl düzelteceğimize;
İlk yapmamız gereken dürbünümüzü optik merkeze almak. (Yani erector tube ü dış gövdenin tam merkezine oturtmak) Bu işi üç yöntemle yapmak mümkün. (Benim bildiğim üç yöntem var farklı yöntemler de olabilir ancak ben bilmiyorum).
1- Klikleri sayarak; bu yöntemde elevation ve windage turretlerdeki klikleri sayıp tam ortada bırakmak. Yani windage turret için, önce erector tube ü en sola alıp, en sağa gidene kadar kaç klik yapıyoruz sayıp tam ortada bırakmak. Örneğin en soldan sağa 120 klik varsa en sağdan sola doğru 60 klik yapıp bırakmak.
2- Ayna yöntemi; bu yöntemde dürbünün büyütmesini minimuma, paralaks ayarını sonsuza getirip aydınlık bir ortamda ön merceğe bir ayna bastırıyoruz. Bu durumda aynada iki adet reticle göreceksiniz. Turretler ile oynayarak iki reticle ı üst üste getirdiğinizde optik merkezleme yapılmış olacaktır. Bunu aşağıdaki videoyu izleyerek daha iyi anlayabilirsiniz.Harici İçerik www.youtube.comDış kaynaklardan gömülen içerik, izniniz olmadan görüntülenmeyecektir.Harici içeriğin etkinleştirilmesi yoluyla, kişisel verilerin üçüncü şahıs platformlarına aktarılabileceğini kabul edersiniz. Gizlilik politikamızda bununla ilgili daha fazla bilgi verdik.3- Bu yöntemin adını bilmiyorum ama şu şekilde yapılıyor;
Dürbünü aşağıdaki şekildeki gibi bir yere koyuyorsunuz (dürbün montaj ayaklarını gevşeterek de yapabilirsiniz ancak dürbün gövdesini çizebilirsiniz) bu durumda iken dürbünün karşısına sabir bir cisim koyup dürbünü sağa sola çevirmeye başladığınızda reticle ın oynadığını göreceksiniz. Bir yandan dürbünü sağa sola çevirirken turretler ile de gerekli ayarlamayı yapacaksınız.
Bu yöntemi de daha iyi anlamak için aşağıdaki videoyu izlemelisiniz.
Harici İçerik www.youtube.comDış kaynaklardan gömülen içerik, izniniz olmadan görüntülenmeyecektir.Harici içeriğin etkinleştirilmesi yoluyla, kişisel verilerin üçüncü şahıs platformlarına aktarılabileceğini kabul edersiniz. Gizlilik politikamızda bununla ilgili daha fazla bilgi verdik.Peki, optik merkezlemesini yaptığımız dürbünü silahımıza nasıl takacağız. Öncelikle BKL, Sportsmatch vs. gibi kaliteli ayak kullanmalıyız. Çoğu kez kaliteden ödün vermeden, çok paralar vererek aldığımız dürbünlerde kaliteli ayak kullanmıyoruz. Hâlbuki dürbün ve silah ne kadar kaliteli olursa olsun, bu ikisini bir arada tutan ayaklardır!!!
Dürbünü silahımıza taktıktan sonra eğer istediğimiz mesafelerde sıfırlama yapmıyorsak bu durumda shimming yapmamız gerekir.
Benim kişisel kanaatim; sağ-sol (windage) merkezlemesi için shimleme çok önem arzetmekle beraber yukarı-aşağı (elevation) merkezlemesi ikinci plandadır. (Burada merkezleme den kastım optik merkezlemesi yapılan dürbünün kllikleri oynamadan sıfırlama yapmaktır). Neticede farklı mesafelerde bir çoğumuz kliklerle atış yapıyoruz.
Bu işlem için bir çok materyal kullanmak mümkün, foto filmi, röntgen filmi, kutu kola vs. tenekesi, hatta bu iş için aşağıdaki gibi bir set de alabilirsiniz.
Şimdi şekillerle bu işlemin nasıl yapıldığını ve nasıl sonuçlar vereceğini izah etmeye çalışayım. (Google ve youtube efendilere sorarsanız çok daha detaylı anlatımlara da ulaşabilirsiniz)
Aşağıdaki şekillere bakacak olursanız solda yükseklik ayarı (elevation) sağda ise sağ-sol ayarı (windage) için örnekler görülüyor.
Evet son olarak da bu işlemleri nereye uygularsak nasıl sonuç alırız kısmını anlatayım.
- Ön taraftaki ayakta yükseklik ayarı için shim leme yaparsak vuruş noktası aşağıya
- Arka taraftaki ayakta yükseklik ayarı için shim leme yaparsak vuruş noktası yukarıya
- Arka ayakta sol tarafa shim leme yaparsak vuruş noktası sağa, sağ tarafa shim leme yaparsak vuruş noktası sola kayar.
- Ön ayakta sol tarafa shim leme yaparsak vuruş noktası sola, sağ tarafa shim leme yaparsak vuruş noktası sağa kayar.Benden bu kadar, umarım faydalı olmuştur. Hatalarım olmuş olabilir, kusuruma bakmayın. Herkese selamlar, saygılar…
Kaynak: Kişisel bilgilerim, Google ve youtube… Beni bir tarafa bırakın, Google ve youtube bu işler için muhteşem kaynaklar.
o winchester'ın mekanizma ne kadar güzelmiş öyle,
çok güzel paylaşımlar, teşekkürler.. ![]()
Arkadaşlar at44tactical long lw aldım param pompaya yetmedi hava comprasörle dolduramazmıyım yada araç pompası ile
tüfeğiniz hayırlı olsun, ama pompa maalesef şart hocam.. diğer bildiğimiz pompalar ile mümkün değil..
facebook ben kullanmıyorum ama, kullanan arkadaşlar varsa mutlaka ziyaret ederler.
ama ben şu su soğutmalı sistemi merakla bekliyorum,..
Pompa gövdesinin iç kesiti nedir bilmiyorum ama, bi yerlerden bulunabilse.. sanki çok kolay bir uygulama yapılabilir gibi..
Aklımda bir plan var. Yapınca buradan paylaşırım
süper, merakla bekliyorum ![]()
birde bunu su soğutmalı bir sisteme çevireceksiniz, ondan sonra getirin bütün scubaları ![]()
ellerinize sağlık, gayet başarılı olmuş..