ZETAX adlı kullanıcının mesajları

    konu eski imiş

    ama bilgi olsun diye yazayım.

    Torpedo 150 kesinlikle mod 85 ayarında olamaz çünkü mod85 in silindir hacmi 57.3 cc iken mod 150 nin 84.8 cc dir yani mod 150 güç bazında bir canavardır.

    Ancak namlusu hareketli olduğundan ve bolt kolunun sağ tarafa doğru iyice oturması gerektiğinden ( hem sızdırmazlık hemde namlunun sabitlenmesi için) deneme videosu çekenlerin tam güç alamamaları vede isabet sağlayamamaları namluyu tam sabitleyemediklerindendir. yoksa hatsanın mod 135, mod 155 vede mod 150 torpedo serileri en üst güç segmenti modellerinden vede zannedersem dünyada fabrikasyon üretilen en büyük silindir hacmine sahip tüfeklerinden biridir. isabeti de güzeldir.

    ben bendeki mod 155 6.35 ile ( mod 150 ile kundak farkı vardır sadece) 60 joule civarında standart haliyle, 90joule civarında da dizelleme ile güç aldım gücü dahada arttırabilirdim ama bu sefer atış stabilitesi bozuluyordu

    havalılar ateşli silah olmadığı için ruhsata tabi olmaz satarken faturanın arkasına imzanızla iş bu fatura ile almış olduğum ... seri nolu havalı silahımı Ahmet Mehmet kişisine ... tarihinden itibaren ücretsiz hibe ediyorum yazarsanız ve bir fotokopisini alırsanız sıkıntı olmaz özellikle ücretsiz hibe ediyorum deyin normal vatandaşlar silah satması yasak benim bildiğim cezası var.

    ancak bu silahlara uzun zamandır avrupada olduğu gibi bir lisanslama getirecekler diye biliyorum sonuçta bu silahların gücü örneğin bir hatsan mod 95 in gücü 25 joule civarında ortalama pcp ler ise 30-40 joule çekiyor bu konuda (güç konusunda ) yaylıların avantajı var onlar biraz muallak ne yapacakları pek belli olmaz. ancak genel olarak avrupada 16j sınırdır örneğin onun üzerinde FAC dediğimiz bir lisanslama sistemi vardır bir şekilde avantajlıdırda FAC lisansı av izni de verir alt sınırdakilerde lisansa gerek yoktur. bizde havalı ile av yapmak tamamen yasaktır ciddide cezaları vardır. aslında bunun bir şekilde lisanslamaya girmesi kanunen gerekirde ama boşluk var şu anda. örneğin .22 lr bir tüfek almaya kalkarsınız bilumum prosedürü yenmek zorunda kalırsınız .22 lr nin gücü 100-120 joule dur. onun yanında elinizi kolunuzu sallayarak bt65 alırsın o da 70-80 joule çeker hatta herculesi alırsınız 90-100 joule alırsınız. yani kanunda bir boşluk var hem lehimize hem aleyhimize. ancak bunu bir şekilde düzene sokacaklar oda hem leyhimize hemde aleyhimize olacaktır. maalesef

    Elinize sağlık Emir Hocam, çok güzel olmuş. At44 ün namlusunu arkasından kısalttığınıza göre aynı zamanda şoklu torpedo yapmış oldunuz. Tüfeğin görüntüsü ise güzelliğine güzellik katmışsınız. Bu şekli ile kesinlikle satışta olmasını isterdim. Kundak için doğal yağ kullanmak güzel bir görüntü ve verniğe göre elden daha zor kayan bir yüzey sağlıyor ancak çok kolay leke kapıyor işte orası biraz üzücü oluyor hocam uyarmak isterim. (el ile temas eden bölgenin kararması her hangi bir yağın teması ile lekelenmeler vs... çıkartması ise ayrı bir ustalık)

    evet verniksiz doğal haliyle kkullanımına dikkat etmek lazım ama verdiği dokunma hissi çok güzel

    Harika olmuş elinize sağlık. Hocam daha önceki namlu kisaltmalarini önden keserek yapıyordunuz sanırım hep aklımda soramiyorum, şok kesilince sonuçları etkilemiyor mu

    teşekkür ederim eğer namlu ucunda şok varsa o namlu kesilmez kontrol etmek lazım tüm özelliği bozulur ancak bir kaç yaylı haricinde namluda şoku olan uzun namlulu hatsan yok genelde şoklu namluları pcp lerde kullanıyorlar . namlusunda şok yoksa gelenektir turuna bakılır tam yada yarım turda artık nereye denk gelirse kesilebilir ancak kesim elde yapılıyorsa kesimden sonra içeriye yivleri bozmayacak şekilde klavuz çubuk salıp havşa uçları ile ilk önce düz uç ile namlu kesimi düzeltilir daha sonra 45 derecelik uçla crown açılır bunu yaparken çok dikkatli olmak gerekir yivlerde çapak kontrollü yapılması yiv ve setlerin tek tek incelenmesi, gerekiyorsa örneğin cam macunu ile yada ona benzer patafiks gibi bir hamurla kalıp alıp kalıbın üzerinden de yiv yapilarının durumuna bakılır daha sonra ince kum zımparalarla rötuş yapılarak namlu ucu parlatılır. biraz zahmetli bir iş öyle testereyi al kes olmuyor. ama bitince ciddi anlamda isabet sağlıyor

    evet işin açıkçası silindirin yüksek hacimli olması 16j için gereken havayı aşırı yay tansiyonuna çok ihtiyaç duymadan karşılıyor. o zamanda ciddi artıları oluyor kurulması kolay isabetli bir tüfek haline geliyor silah. yüksek hacimli motorların alçak devirlerde ve gazlarda daha rahat çalışması gibi diyebiliriz . ama genede içeride fazla hava olduğu için o hava pellete türbülans yaratabiliyor. isabet için namlu çıkışında fazla havanın pelletin arkasından alınıp başka açılara kanalize edilmesi lazım.

    Arkadaşlar selam bugün daha öncede açmış olduğum Hatsan Torpedo Mod 100x tüfeğimi Ft standartına getirmemi ve namlu değişimi ile kısa namlu carbine hale getirdikten sonra ki son halini yayınlıyorum

    İlk hali aşağıdaki gibi

    IMG_20220930_214518-01.jpg


    IMG_20220930_214549-01.jpg

    ilk hali böyle olan tüfeğimin namlusunu ilk önce Hatsan at44 Lw namluyu torpedoya göre işletip boyunu 32 cm e tornada kısalttırıp taktım. kısaltmalar namlunun arka kısmından olmuştur.

    Torpedolar benim çok sevdiğim ve namluları en kolay değişen yaylılardır. Bold kolunun sarı topuzunu söktükten sonra altındaki setiskuru da sökerseniz namlu vidalıdır önden tornavida ile sökebilirsiniz. Ayarladığınız başka kalibre ve uzunlukta bir namluyu kolaylıkla takabilirsiniz.

    bu arada lw namlu da hoşuma gitmeyince ve şans eseri İtalyan beretta logolu, (yada ben öyle biliyorum ama geldiğinde namlu üzerinde beretta logosu vardı.) 4.5mm bir namlu elime geçiti ve tornada onu ayarlayıp boyunuda 28.5 cm yaptırıp taktım.

    Fakat torpedolar uzun boylu tüfeklerdir ve ağırlık merkezleri ön tarafa doğrudur. Doğal olarak namlu kılıfı ve kurma koluda hayli uzun olduğundan hem ağırlık merkezini ön tarafa zorluyordu hemde içerdeki namlu ile uyumsuz olduğuna karar verdim .45 cm namlu kılıfı içinde 28.5 cm bir namlunun gereksiz olduğu kanaatine vardım. Toplam 120cm olan tüfek boyunuda biraz daha kısaltıp, 105 cm e getirmek için vede ağırlık merkezini daha geriye almak için namlu kılıfında ve kurma kolunda kısaltma yaptım.

    IMG_20221113_161420-01.jpg


    IMG_20221113_161450-01.jpg

    yayını 32 spirden kısaltıp tüfeğin gücünü Ft standartı olan 16 joule güce çektim. yay tansiyonu azaldığı için kısalan kurma kolunun zorluk çıkarmasıda ortadan kalkmış oldu. oldukça koyu vernikli ve ahşap dokusu belli olmayan kundağı ise, zımparalayıp schaftol ile güzelce yağlayıp dokuların çıkmasını sağladım. dipcik kısmıda biraz uzundu onuda biraz kesip silahın toplam boyunu 120 cm den 105 cm e indirdim.

    böylece ağırlık merkezi tetiğin 5cm önünde çok dengeli ve isabetli bir silah haline geldi.

    IMG_20221113_161407-01.jpg


    IMG_20221113_161500-01.jpg


    IMG_20221113_161550-01.jpg


    IMG_20221113_161600-01.jpg


    IMG_20221113_161637-01.jpg


    IMG_20221113_163811-01.jpg


    namlu ucunada bir muzzle uygulaması yapıp işi bitirdim. Bu silahı inşallah Hatsan görürde son zamanlardaki ucubik modellerinin yanında torpedo serisine böyle güzel bir carbine üretir.

    Kendim yapmış gibi olmasında çok beğendim yahu... Türkiyede de Dünyada da Tek cillop gibi Mod 100x carbine.

    Valla bilmiyorum yurt dışında bu muameleleri yapsalar ayakta kalabilirlermi. Birde yurt dışında mevzuat farklı hobi maksatı ile isteyen istediği gibi silahına müdahele edebiliyor . Bizde biraz muallak silaha onarım maksadı ile dahi müdehale edemiyorsun kanunlara aykırı deniliyor ama bu ateşli içinmi geçerli yoksa hepsinemi geçerli net bir fikir yok ortada onun içinde bu tarz muameleler var. Koskoca dünya firması olmuş hatsana 4.5mm silah alacam diyorsun göndermem imalatımda yok 5.5 yersen al diyor yahu o nasıl iş diyemiyorsun.

    En son mod55 ve dominatör ün tam güç yapılan vortexleri yüzünden kızgındınız. Hemen hemen aynı zamanlarda bende silahı servise (garantilik bir durum sebebi ile) yollamıştım. Ben de sizin gibi hatsandan yay klavuzu vs talep ettim. Veremeyiz edemeyiz dediler. Üsteleyince de bana " vortex silahın yaylıya çevirilmesi torna -cnc lik bir iştir" dediler "siz beceremezsiniz " -e getirdiler işi bende münakaşaya dökmek istemedim ve kapattım mevzuyu.

    Kendimce dedim ki, Emir hoca da herhalde vaz geçti :)

    Torna tesviyelik bir durumu yok sadece arka plastik burç değişik yaylılardaki tetik tertibatını tam alırken ve yay klavuzununda bağlanabildiği bir parça iken vortexte bu parça kısa geri kalan tarafı vortex hallediyor

    Yani torna tesviyelik bir şeyi yok

    Hocam elinize sağlık. Hatsanlardan vaz geçtiniz anlaşılan.

    sırada ft için ayarladığım iki tane adaş carbine tüfek var bir retay 100x birde çok baba oldu bir hatsan torpedo 100x im var onlar içinde konu açacağım ama torpedo 100xi bende çok beğendim torpedoları çok severim bu carbine çok yakışıklı oldu

    Hocam elinize sağlık. Hatsanlardan vaz geçtiniz anlaşılan.

    bu yazdıklarım reklam olarak anlaşılmasın benim naçizane kendi fikirim . Hatsan maalesef mi diyeyim iyiki mi diyeyim bilemedim açık ara ülkemizde üretilen yaylı tüfekler içinde en olgunlaşmış olanı en uğraşılabilecek kıvamda olanıdır. evet beğenmediğimiz pekçok yanı olsada Hatsan yaylıları kendi klasmanını oturtmuştur. bazı modellerinin teknik aksamları mantıklıdır. bazı yanlarında tabiki işlem ister onu yaparkende canın acımaz arkada bir şekilde servisi destekler özellikle namluları yayları kalitelidir. yani Hatsan dan öyle veya böyle vazgeçmem . hoş bu konudaki arkadaşta hatsandan pek uzak bir düdük değil oda oralardan geçmiş.

    Elinize sağlık. Bir zamanların efsanesi webley patriotların da sahip olduğu venom tetik. Bu seride en çok sahip olmak, kullanmak istediğim tüfek longbowdu sanırım.

    O dönem webley fabrikayı kapatıp isim hakkını da hatsan’a satmıştı. Henüz satmadan önce ürettiği ve eline olan tüfeklerle birlikte tabi. İşte bu ilk seri tüfekler 1. Nesil olarak adlandırılmıştı.

    Tekrar emeğinize sağlık.

    Evet venom tetik enteresan bende longbowda vardı tomahawkta ikisinide elden çıkardım maalesef. tomahawkta ilk nesil quattro vardı pek hoşuma giden bir tetik değildi maalesef modifikasyonu nuda çok yaptım ama orta şeker bir tetikti. Longbowda venom vardı. Bunda da venom tetik var çok güzel bir tetik . Ele geçmez artık bu silahlar longbowu verdiğime hala pişmanım. Longbow çok zor artık ancak Bu xocetten bir tane daha bulursam muhakkak alırım

    bu arada üzerindeki dürbün değişti. fotoğraftaki 8-32 x 60 Bushnell idi onu 8-32x44 BSA ile değiştirmek zorunda kaldım malum darbe azda olsa bir yaylı için büyük merceği olan dürbünlerin sonu pek hoş olmuyor ne yazık ki

    bu namluyu kesmek cesaret ister. ben kıyamam. dipçiğe de el atılmış yanlış görmediysem.

    Dipcikte evet baştan işledim üzerinde çok çizik ve darbe izi vardı iyice zımpara operasyonu ve daha ince bir zımpara operasyonu ile tesviye ettim 40 kumla başlayıp 220 kumla kabasını bitirdim 1000 kum zımpara ile rötuş yapıp iyice yağladım ben sarı zerdeçal yanığı kızıl zeytinyağının verdiği rengi seviyorum . Mis gibide kokuyor

    ancak yaylı bir FT tüfeği yapmaya karar verilirse lock time dediğimiz olaya takılmamak için isabeti en yüksek noktaya getirebilmek için tekniğini bilerek ve titiz çalışarak her yiv ve seti tek tek kontrol ederek kesmek durumunda kalınır. ki bu namlu benim kesintisiz 3 günümü aldı örneğin.

    Bütün ft silahlarının namlu uzunlukları 11-12 inç yani 30 cm civarındadır. 45 cm bir namlu gerekli hassasiyeti vermiyor maalesef.