ZETAX adlı kullanıcının mesajları

    tam anlamadım. yay keçe değiştirdiyseniz silindire silikon gress sürmeniz gerekirdi. normal gress ile yağladıysanız ozaman dizelleme 200 atış kadar sürer ve normaldir.

    deterjanı kesinlikle sürmeyin silaha

    silikonlu temizleme yağları var . hiç bilmiyorsanız iyice veya yağ bulaştıysa wd40 la sprey leyin keçe ile iyice kurulayın

    demire deterjan ve su değirmeyin...

    bilerek dizelleme yaptırdıktan sonra o günün sonunda normal ateşli silah temizler gibi wd 40 layıp keçe ile iz çıkmayana kadar namluyu temizleyin birşey kalmayacaktır. sonuçta dizellemede belli bir ateş oluşuyor ve artıklar ortaya çıkıyor

    Dizelleme bir ilimdir ben çeşitli karışımlar kullanıyorum.

    en basiti dizelleme yapacağınız pelletin paraşütüne vazelin sürün ayrı bir kutuda kalsınlar kullanacağınız vazelini belli ölçüde tutarsanız stabil atışlarda yaparsınız.

    ancak dizelleme atışını çok sık yapmayın yaptıktan sonra o gün namluyu muhakkak temizleyin silindirede yağ sıkmayın

    uzun namlulu mod 135 yabancı camia da the monster olarak anılır

    en baba magnumdur kendileri. 120mm piston stroku 30mm silindir çapı ve 87 cc silindir hacmi vardır.

    en baba webley patriottan bile toşaklıdır. her türlü uhabbete gelir.Dizellemede 5.5 solid kullanırsan daha iyi olur. yoksa 18-25 gr civarı pelletlerin altında kullanmayın

    o hıza ulaşacak standart bazda bir pcp daha anasından doğmadı .

    bu gibi yüksek hızlara ancak yaylılar ulaşır. oda dizelleme ile

    yukardaki hızı hatsan torpedo 100x .177 ile ulaştım. pellet 10gr gamo ts10 dur. (şahitlidir yanlış anlaşılmasın)

    eğer elimde mod 135 veya 155 olsaydı 2800 leri geçerdi hız.

    Dizelleme atkisine giren bir yaylı artık havalı sınıftan çıkar ateşli sınıfa dahil olur.

    yukardaki hızın karşılığı 400 joule güçtür. yani .22 lr ateşlinin 120 joule civarı gücü olduğunu var sayarsak gerisini tahmin edersin

    mesela bir örnek

    dış piyasa kataloğunda var Hatsanın mod87 qe w modeli

    gücü 16-17 joule çekilirse imalattaki çapaklarından arındırılırsa yani son rötuş ları iyi yapılırsa nasıl webley longbow için biryanımızi yırtıyorsak oda okadar efsane bir silah olur.

    tx200 gibi hw97k gibi walter lgu , lgv gibi bir silahımız neden olmasın???

    ha benim gibi ben arada denemeler yapıp dizelleme yaptıracağım tüm havalı dünyasının hız ve güç rekorunu kıracağım diyorsanız ; temiz, namlusu eğri olmayan 2. el bir uzun namlulu mod135 alın ateşlilerle yarışın. bakımını da doğru yaparsanız uzun bir müddette kullanırsınız.yoksa zaten kabarmış fiyatlarla uzun namlulu bir 135in bir anlamı yok.

    hocam verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim hatsan mod 135 qe de 27 cm namlu var gücünde söylediklerinize bakasrsak gücünde düşme olucağı yönünde aanladım şöyle yapsam hatsan mod 135 normal halini alıp vortex taktırsam nasıl olur bide güçde düşme olmuyosa hatsan mod 135 qe modelini alıp geçicem bide siz alıcak olsanız hatsan mod 135 qe modelinimi alırsınız yoksa normal hatsan mod 135 45 cm namlu olanınımı şimdiden teşekkür ederim merakla bekliyorum cevabınızı

    mod 135 qe modeli bana göre teknik anlamda yanlış bir tüfektir. piston yoluna göre üzerindeki namlunun +- 35 cm civarında olması gerekirdi. ancak hatsan burda qe bantında ama ortalamadan güçlü bir silah yapmak istemiş .

    Türkiyede bulabileceğiniz Hatsanın bence teknik açıdan çok iyi olan bir kaç silahı var malzeme sıkıntı sı ve kullanıcı hataları yüzünden pek dikkate alınmıyorlar. bunlar

    mod 87 qe, mod95, mod85 sniper, mod125 sniper, mod 135 xrd, mod 150 sniper

    bu modellerde hem güç hem isabet i birlikte bulabilirsiniz.

    size hatsan mod135 xrd önerebilirim yanlış hatırlamıyorsam 36cm gibi bir namlusu var.

    ayrıca vortex taktırmanız piston yolunu etkilemez piston aynı yolda harekete devam eder. sadece sarsıntı azalır

    inşallah ama yerli sanayimiz biraz tuhaf. son ve detaylı kontrol maalesef yurt içi silahlarda iyi yapılmıyor.

    Örneğin

    Webley silahları Hatsan üretiyor. webleylerle hatsanların aynı banttan çıktığına inanmak o kadar güç ki.

    Hatsan bir tomahawk, longbow üretebiliyor sa ki menevişinden yivsetine ahşap kalitesine kadar farklıdır.

    o zaman piyasadaki tüfeklerini kim üretiyor diyor insan bazen.

    Bende Amerika için üretilmiş bir mod 155 vardı resmen yabancı markaların kalitesindeydi diyebilirim .

    hatta Türk piyasası için ürettiği mod 155 im ile yan yana koyduğumda o silah Bir Diana gibi duruyordu. şaşırıyordum o zamanlar yahu bunun ikiside mod155 aynı banttan çıkmalar neden biri muhteşemken diğeri çapak dolu??? Demeden geçemiyordum.

    Oysaki hatsan yaylıları teknik olarak gerçekten iyidir aslında. Gerek tetik yapısı gerek yay kalitesi ve namlu kalitesi çok iyidir. fakat son nokta kontrolleri ve detay işçilik bazen zayıf kalıyor. fazlalıkları almakta bize düşüyor.

    Gene de ben umutluyum. daha iyi olacak

    ayrıca pcp de transfer portundan çıkan gaz hacmi namlu hacmiyle uyumlu olmalıdır. fazla kısa 30 cm gibi namlularda gelen gazın tamamını kullanamazsınız. gazın yarısı boşa gider ayrıca airstripper ınız yoksa bu gaz fazlası pelletin dengesinin kaybetmesine neden olur.

    çok uzun olursa da namluyu tam dolduramaz ve pellet maksimum hızına namlunun içinde bir yerlerde gelir. önunde daha yol olduğundan namlu ucunda maalesef ulaşabileceği son süratte olmaz.

    verdiğiniz gaz miktarının pelletin namluyu terk ettiği anda onu en yüksek süratine ulaştırması gerekir ki tüm gücünü verimli kullansın.

    kullanacağınız pellete göre namlu boyunun ve gaz miktarınız uyumlu olmalı . namluya gereğinden fazla verilen gaz miktarı boşa giden hava + daha fazla türbilans = dengesiz pellet anlamına gelir.

    pcp konusu biraz farklı ve benim kategorimin dışındadır. ancak benim tecrübelerim 45- 50 cm bir namlunun pcp de etkili olduğu yönündedir daha uzun bir namlu pellet hızını arttıracağından paraşüt pelletlerde atış istikrarını bozabilir.

    sonuçta pelletin bir dinamiği var bu zorlanırsa savrulmalar yaşanır.

    örneğin bendeki at44 longumla gücü arttırmadan 15.89 gr . jsb yle 800 fpslerde oldukça iyi sonuçlar alırken çekiç yayının tansiyonunu arttırıp 1000 fpslere çıkarttığımda aynı pellet sarhoş gibi gidiyordu.

    bakın AA tx200 gibi, hw97k gibi silahların isabetlerindeki en büyük etken bu locktime oranlarının en ideale yakın olmasıdır.

    örneğin gücü 16-17j la çekilmiş bir mod 87 qe de oldukça isabetli ve hassas atışlar yapabilir . tabi ciddi bir modifikasyondan sonra :D

    yaylıların tüm parçaları birbiri ile uyumlu olmalıdır. aslında bazı dengeleri pcplerden daha hassasdır.

    namlunun piston yoluyla uyumlu olması lazım

    ne çok kısası ne de çok uzunu yaylılarda makbul olmaz.

    yaylılarda piston silindir duvarına çarpmadan önce pelletin namluyu terk etmesi gerekir ki yaylılarda olan bu çarpmadan dolayı ikinci sarsıntıdan pellet etkilenmesin buna lock time diyoruz. .bunun için yaylıda daha kısa namlu atışda avantaj sağlar ayrıca namlu kısa olduğu için dizelleme etkiside daha az olur ve silah daha stabil atışlar yapar. fakat bu kısalık çok olursa piston silindir duvarına karşısında güç yokmuş gibi çarpar buda silaha zarar verir.

    ayrıca gereğinden uzun namlular da güç yükselir ancak pellet, piston silindir duvarına çarptığında hala namlu içinde olduğundan isabeti bozan o sallantıdan etkilenir. ayrıca namlu boyu uzadığından arada dizelleme etkiside görünür.

    piston yolu 80- 90 mm olan silahlarda 27-30 cm namlu piston yolu 100 cm olan silahlarda 38-40 cm namlu , piston yolu 120 cm namlularda 45 cm namlu iyidir.

    mod 135 qe bu konuda biraz garip bir silahtır. 120mm piston yolu varken 27 cm lik bir namlusu var . önüdeki moderatör olmasa piston silindirden dışarı çıkacak nerdeyse :D

    mesela güç takıntısı yüzünden yaylıların geneli 45 cm lik namluya sahiptir. bu silahlar ilk zamanlarında dizellemeden dolayı ilerleyen zamanlarında ise yayın yorulup pistonun hızının düşmesinden dolayı isabetleri düşer arada 750- 1000 atışlık zindeliklerinin doruğunda oldukları bir dönemde kullanıcıları nı sevindirirler sonrası sıkıntı.