ZETAX tarafından yazılan gönderiler

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.

Doğru söylüyorsun abi, videoda da tüfek normalde 960fps (±2) atarken dizellemeyle 1191 - 1092 arası kafasına göre atıyor.

Kesinlikle ben aslında meraklıyım dizellemeye de, zaman içinde baktım yivler hep erimiş kurşunla doluyor temizlemesi çok zor. Temizlemezsen yağın zifti ile bulaşıp hemen korozyon oluşturup namluyu pert ediyor. ayrıca ikide birde kundak çatlatıyor. dürbün desen imkansız durmuyor üstünde . yani ben usandım dizellemeden pert ettiğim tüfeğin haddi hesabı yok

Çokca sorulan ve pekçok da görseli bulunan Dizelleme konusunu bir şekilde bende anlatmak isterim
    Yaylı ve pistonlu tüfeklerin en büyük özelliği çalışma prensibinin dizel bir motorun çalışma prensibi ile paralel olmasıdır.
    Aynı dizel motorun içinde olduğu gibi Silindir içindeki bir piston yay yada gaz gücüyle çok kısa bir zaman içinde havayı sıkıştırıp transfer portu dediğimiz bir delikten namlu içine göndermesidir. bu hareket esnasında gaz o kadar ani bir şekilde hacim kaybedip sıkışır ki piston içindeki basınç normal güçteki bir yaylı havalıda normal bir dizel motorun silindir içindeki basınçtan 1.5 kattan fazla olur . Bir dizel motorun içindeki basınç 550 psi civarı olurken bizim yaylı havalılarımızda bu basınç 700 psi ın üzerine çıkar ki bu normal güç dediğimiz silahlardaki basınçtır. magnumlarda bu değer 900 lere varabilir. Hali ile bu kadar sıkışan hava aynı dizel motordaki gibi aşırı ısınmaktadır.
    Dizel motorlarda bu sıkışmış sıcak havanın üzerine yakıt püskürtülür ve yanma ile patlama oluşturarak havanın pistonu itekleyerek hareket sağlamasına neden olur.
    Bizim yaylılarımızda ise sıkışan ve aşırı sıcak olan bu hava silindir içindeki ya da namlu içindeki yanacak yağ birikintisi ile karşılaştığında , aynı dizel motor gibi onu yakmaya başlar oluşan tepkime o bölgede bir mini patlamaya neden olur ve peletin namlu dışına doğru savrulmasına (hareket etmesine demiyorum özellikle) neden olur.
    bu ek güç o kadar bariz ve net etkileme yapar ki bizi ilk başta hayran bırakır. normal şartlarda belli bir gramajdaki peleti 800-900 fps civarında atan silah bir anda aynı pelleti 1200-1300 fps ye varan hızlarda atar . silahın bize olan reaksiyonu değişir , görsel olarak bir duman ve barut kokusuna benzeyen yanık yağ kokusu gelir. Pcp yada CO2 tüplü çalışan silahlarda bu durum gözlenmez . onlarda sistem basınç altındaki bir gazın ani basınç kaybetmesi olarak çalıştığı için ortam ısısını arttırmazlar aksine ortam ısısını azaltırlar buda patlama oluşturmaz.
    Bu durumun her atıcıyı mest edeceği aşikardır. Ancak aslında kullandığımız silaha ve muhimmata ciddi zararları vardır.
    Normal şartlarda dizelleme iki temel nedene bağlıdır.
    1 piston içinde yanmaya müsaid yağ birikintisi yada dışarıdan yapılan piston yağlanması
    2 namlu içindeki ya da pellet üzerindeki sıvanmış olan yağın yanması.

Birinci seçenekteki durum genelde istemsiz olur yeni gelen tüfekler deki fazla yağlanma yada bakım için yaptığınız fazla yağlama bu tip dizellemeye neden olacaktır. ya da kullanıcı bilerek pistona yağ damlatması sonucu bir çeşit tüfeği mod. lamak istediği için bilerek yaptıracaktır.
    Oysaki bu durum eğer istemsiz olduysa belli bir süre sonra kesilecektir. İstemli olarak yapılmışsada Kullanıcının elde ettiği bu ayarsız güç
    1 piston çatlamasına
    2 yay kırılmasına
    3 silindir yatağının aşınmasına
    4 keçenin çabuk deforme olmasına
    5 namlu orininin aşınmasına
    6 namlu içi kirlenmesine ve namlunun korozyonuna
    neden olacaktır.

İkinci seçenek genelde yanlış yağlama yada pellete bulaşık yağ ile olur. Ya da istemli olarak namluya yağ damlatılması ile olur.
    Patlama namlu içinde oluşur pistona çok fazla yansımaz. Ancak bütün tepkime namlu içinde oluşacağı için

1 mühimmatın anlık erime ile yivsete bulaşması
    2 namlu içi aşırı korozyon ve namlunun kısa sürede deforme olması
    3 namlu o ringinin yanması
    4 namlu bağlantı parçalarının aşırı yük altına girmesi çatlama ve kırılmalara neden olması
    gibi sonuçlara neden olacaktır.

Dizelleme ile alınacak güç bizim için gerçek anlamda şu anlama gelir KONTROLSÜZ GÜÇ
    silahımızı bu kadar yıpratan bu gücün karşılığında alacağımız şey ise; hiç bir şekilde istikrarlı olmayan nereye gideceği belli olmayan pelletler ve atışlardır.

Kendimize soralım kendi çapında nerdeyse ateşli bir silah kadar alacağımız bu güç 200-300 atış sonra silahımızı pert edecektir. üstelik doğru düzgün hiçbir hedefi vuramadan... Değermi???

Bence Değmez silahlarımızı düzgün şekilde kullanıp yağlayarak bize en uzun zaman dilimi içinde hizmet etmelerini sağlamak en akıllıcası olur.
    Sonuçta bu silahlar ateşli silah değil ve onun için yapılmamışlardır.

İyi günler arkadaşlar bu gün dürbünü lastik yardımıyla dampasız olarak yaylı bir tüfeğe nasıl bağladığımı anlatacağım
    ilk once yüzüme göre tek parça ayağımızı sıkıca monte ediyorum. Daha sonra dürbünü en rahat nasıl kullanıcaksam ayağın üzerine koyup ayağın denk gelen yerlerini kalemle işaretliyorum.
    işaretlediğim bölgelere sıkıca lastik sarıyorum. Tekrar dürbünü bağlamadan önce yukarı aşağı , sola sağa klik ayarlarını tam ortada olacak şekilde ayarlıyorum . ayna karşısında merkezlemeye bakıyorum . burda dikkat edilecek nokta dürbünden baktığınızda , artıkıl dürbün namlusu tam ortadayken dikeyde tam namlunun üstünde olacak ve dürbünün yansımasındaki artıkıl la üst üste gelecek. bunun için ayar kliklerinden değil şimleyerek yani herhangi bir yoğurt kabıda olabilir makasla kestiğim ince plastik şeritleri artıkıl tam denk gelecek şekilde koyarak ayarlarım.
    kelepçeleri tatlı sıkı sıkıp işlemi bitiririm. burda dikkat edilmesi gereken şey. tek parça ayak oldukça sıkı bağlanacak yani allen anahtarın uzun tarafından güç alarak anahtar dönmeyene kadar sıkılacak. ayak kelepçeleri ise tatlı sıkı olacak. Yani Allen anahtarın kısa kenarından güç alarak dönmeyene kadar çevirerek takılacak. dürbünle ayak arasında muhakkak ince bir boşluk olmalı ve dürbün metali kesinlikle ayak dahil silahın hiç bir yerine değmeyecek şekilde olmalıdır.
    gövde üzeri dürbün kızağı olan tüfeklerde stoper şarttır. gövde üzerinde yükseltmeli dürbün rayı olan tüfeklerde stoper olmaya bilir kızak üzerindeki pim yuvalarına ayaktaki kayma pimini denk getirin . parçalı ayak kullanılacaksa da muhakkak 22mm kızağınız olmalı ve ayaklar kısa olmalı yüksek ayak olmamalı.

Evet 4 defa gitmis.
    Diana ya gelirsek namlu standart. bu markada genelde düşük elimden epey diana geçti hepsinde de dürbünü şimledim . ancak bu özelliği neden böyledir bir fikrim yok.
    Ancak çok ciddi bir marka olduğunu söyleyebilirim diana mod 46 modelini tx200 ve hw77-97 ye cevap olarak üretmiş. Pellet yükleme portu ve sadeliği ile ciddi anlamda bende tx200 den daha pozitif bir yeri var. İsabeti diğer markalardan hiç de geri değil zannedersem gücü ile öne çıkan diana orta güç segmentindeki bu çekişmeyi gereksiz bulup 46 yerine 460 üreterek o oyundan çıktı .ama bana sorarsanız bu ürünün hakkını yemiş.

Teşekkür ederim. Kundak hatsanın magicwood adı ile çıkarttığı sentetik Ancak ahşap görünümlü kundağı. Diğer ürünlerinde de var bu kundak. Aslında benim hoşuma gitti .

Bu gun incelediğim ikinci silah ise ucuz fiyatını görünce dayanamayıp aldığım webley regal woof. 4.5mm olan bu silahı gittigidiyor üzerinden 156 tl oluğunu görünce denemek amacıyla dayanamayıp aldım. Beğenmezsem zihni sinir bir projemde kullanırım dedim.
    öncelikle üründe fotoğraf olmadığı için nasıl bir silahla karşılaşacağımı bilmeden yaptığım bu alışverişde gelen ürün beni oldukça şaşırttı. öncelikle silah oldukça iyi bir şekilde geldi ve ciddi anlamda kaliteli bir silahla karşılaştım. siyah sentetik kundak beklerken hatsanın magic wood dediği kundakla gelmiş olması hoş bir süpriz oldu. metal yüzeyindeki siyah kromaj oldukça kaliteli ve parlak.
    tetik sistemi quatro değil ancak ayarlanabilen güzel bir tetik sistemi var. silah mod80 modelinin webley e uyarlaması gibi gördüm namlu içi yiv set gayet kusursuz ve güzel. tek hoşuma gitmeyen tarafı kurarken hissettiğim yay sesi. ilerki zamanlarda yay a modifiye şart oldu. yaptığım 17 metre atışlarımda ft tarzı oturarak desteksiz olmasına rağmen çıkan grupman bence gayet memnun edici oldu.
    özetleyecek olursam 150-200 tl arası alınabilecek silahlar arasında bu dönem ciddi olarak düşünülecek bir alternatif olduğunu düşünüyorum.