mustafa ekiz adlı kullanıcının mesajları

    0.01 kumpasta öyle bi yuvarlamaya ihtiyaç duymayız ama değilmi?
    zaten yuvarlamayalım diye adamlar 0.01 lik yapmışlar.onun bi gelişmiş de 0.001 lik kumpastır.
    diyelimki parça çapı 6,12 geldi ama tereddüt ettik 6,13 mü acaba diye,heh işte burda 0.001 lik kumpas kullanırsın daha hassas ölçüm yapmak isiyorsan.tutupta 0.01 kumpasın ölçüsünü yuvarlayamazsın.zaten işlediğin parçanın ölçüsü o kadar hassas ise 0.01 lik değil 0.001 lik kumpas kullanırsın düzgün iş çıksın istiyorsan.yuvarlamalık işler anca marangoz tornalarında olur.kaldıki mitutoyo ile % 2 -3 den bahsediyorsun,bu hiç mümkün değil.
    buarada sıcaklık ve hız ölçümleriyle kumpas ölçümü arasındaki hassasiyet kıyaslanıp örnek verilemez.

    15 yıldır kumpasın nasıl tutulması gerektiği öğrenemeyecek olsaydım, Hala bu sektörde olamazdım heralde

    eyvallah öyle bişey kastetmedim,ama mitutoyo firması senden de bendende eskidir.öyle % 2 -3 falan kaçırmaz.

    e var bizde dedin ya :) alemsin Emrah.
    %0.5 yazdığın zaman açılımı şu olur 'ölçüm yapılırken kullanılan birim mesafenin (mm yada inch cinsinden) kapladığı uzunluğun örn. 1mm diyelim;
    100 eşit parçaya bölünüp bu parçalardan sadece bir tanesinin yarısı yani 0.5 i olur
    zaten böyle bir ölçüm olmaz.çünkü 0 dan sonra konulan virgülün arkasındaki hanenin 0 dan 9 a kadar hakkı vardır 5 e kadar gelip orda kalmaz.

    % 2-3 kaçırma mitutoyoda olamaz.çapraz tutarsanız yada çeneler ölçeceğiniz parçaya dayandıktan sonra fazla bastırırsanız ancak ozaman yanlış ölçer.
    mitutoyo o kadar hatalı ölçse (ki mümkün değil adamlar bir numara) kutusunda yazardı.

    buarada benim bildiğim,jsb de 'CARREFULLY SELECTED' ibaresi vardır ya hani,işte o elle ölçüm yapıldığı ve fabrika personelinin çoğunluk kısmının kalite ve ölçü kontrolu yapan ve bu şekilde paketleme yapıldığından sebeptir.

    benim kullandığım kumpasta böyle bir sorun yaşamadım.kumpasın çenelerinin kubbenin dip kenarlarıyla paralel tutarak ölçmeyi bilen herkes 5,51 5,52 5,53 artık o kutudakiler kaç kalibre ise bunu aynı kutudan birkaç pelleti ölçerek gözlemleyebilirler.
    jsb firması zaten bahsettiğiniz tarzda basit ticari aldatıcı taktiklere ihtiyaç duymaz.

    ha ama namlu meselesinde,üreticiler namlu ömürlerini test etmek için illaki belli cihazları kullanarak,beyan ettikleri sonuçları ve yıpranma-üretim çıkışı ölçümlerini yaparlar.
    çakının ilk işlediği namlular bu sebepten 'benchrest,matchgrade..vs gibi adlandırılırlar.yani hedeflenen üretim hassasiyetine en yakın olan namlular ve birebir bu ölçüde olanlar özellikle bu şekilde sınıflandırılır ve fiyatlandırılır.

    konumuz namlu değil pellet.
    ama namluların bahsettiğim hassasiyette işlendiğini ben değil,namlu üreticileri söyler.heralde ölçmeden söylemezler. :)
    ama pelletleri çok ölçtüm.pelletlerin kubbe çaplarını ölçmek için mikrometreye gerek yok,0.01 lik dijital kumpasla bile herkes ölçebilir.

    namlu için 0.01 değil 0.005 mm hassasiyet bile mümkündür.
    asıl konu pelletler ise;
    bahsedilen 5,51 - 5,52 - 5,50 gibi ölçüler doğrudur imkansız olsa jsb bunu yazmaya cesaret edemezdi zaten.
    ama burada kastedilen çap,yani jsb nin kutularının üzerine yazdığı çap,pelletlerin etek çapı değil,kubbe çapıdır.kubbe çaplarını ölçerseniz durumu farkedersiniz zaten.

    muradhan arkadaş forumu inan çok meşgul ettın yanlış anlama beni ama diyorum sorularını özelden yazsan kusura bakma bildirim geliyor hep ve bir türlü bitmek bilmiyor konu

    forumu nasıl meşgul ettiğini kastediyorsunuz?zaten bilgi alışverişi değilmi forumun amacı?size nereden bildirim geliyor?muradhan sorularını özelden kime yazacak?
    daha kendinizi bile tanıtmamışsınız.iki hafta bi kafa dinleyin eniyisi.