calimero55 adlı kullanıcının mesajları

    Cahilliğimi bağışlayın, sadece merak ettiğim için soracağım.


    Hobiye başlayalı aşağı yukarı 1 yıl oldu. Bu bir yılda malesef yaylı kullanıcıların baş belası olan namlu eğrilme problemleri yaşadım ve şu an çok sevdiğim cometa silahımı etkin bir şekilde kullanamıyorum. Mod 135 qe wortex ile hobiye devam ediyorum. Şu an bahsettiğiniz soda şişesi patlatma, uzun mesafelere atış aşamalarındayım. Başlarda 50 mt de soda şişesi vururken, şimdi 75 mt de attığını vurmak insana bi yerden sonra yeterli gelmiyor. 100,120 150 mt leri deneme aşamasındayım. Fakat biliyorum ki bi müddet sonra duruşamayıp pcp ye geçeceğim. Merak ettiğim husus, pcp ile farklı malzemelere mi atılıyor. Ya da sadece grupman mı yapılıyor. Ben pcp alsam yine 100 mt de, 120 mt de soda şişelerine atış yapacağım. şu an yaylı silahım ile 60 mt de grupman yaparken belki pcp ile 100 mt de grupman yapmaya başlayacağım. Ama sonuçta yine soda şişelerine yada daha küçük hedeflere atış yapacağım.


    Amacım kesinlikle polemik oluşturmak değil, forumda az çok beni tanıyan tanımıştır. Fakat herkes hobiye bu aşamayla başladığı halde yaylı silah ile soda şişesine yapılan atışların küçümsendiği kanaati oluşuyor ben de. Yanlış mı düşünüyorum bilmiyorum. Pcp ye geçince nasıl bir sınıf atlayacağım tamamen onu merak ediyorum. Sürç-ü lisan ettiysek affola.

    Yanlış anlaşılma için özür dilerim. Yaylı Tüfek kullanıcılarını küçümsemek gibi bir niyetim kesinlikle olmadı. Bu arada hali hazırda kullandığım bir PCP tüfeğim yok almayı düşünüyorum. Aslında demek istediğim PCP tüfeklerin atıcı kusurlarını direk yüzünüze vuracak kadar net olmalarıydı. Her silah kendi kapasitesinde iyi grupmanlar çıkarabilir. Yani bunu bir yaylı yada pistonlu tüfekte en azından hatsan vortex pistonu için konuşayım diğer sistemleri kullanmadım yapabiliriz ama titreşime engel olmanın mümkünatı yok ve yaptığım atışın kusurunu neye bulacağımı bilmek istiyorum. Bu nedenle PCP mantıklı geliyor.
    İlave olarak Mod135 de Namlu eğilme sorunu bende yaşadım eğilme değil neredeyse kopuyordu aslında namluyu kapatırken nazik olmakta fayda var.

    vortex piston kesinlikle daha iyi diyorlar yaptıran arkadaşlar,o çifte sarsma olayı yokmuş,isabeti de daha iyi oluyormuş.

    Merhaba Nihat Bey.. Uzunca bir süre yaylı Mod135 kullandıktan( 30000 bin civarı atıştan bahsediyorum) sonra tüfeğin yayını 125 lira vererek vortex pistonla değiştirdim onunla da hatırı sayılır sayıda atış yaptım bu arada tüfeği yanlış hatırlamıyorsam 4 defa servise yolladım. bunların ikisinde kundak monyaj vidasının kırılmasındandı. biri Piston contasının yırtılmasından son olarak da vortex piston takılması için. Servisle ufak tefek anlaşma sorunları haricinde onarım konusunda sorun yaşamadım. Çoğunlukla memnundum.
    Sizin vortex konusuna gelince yaylı sisteme göre epeyce fark ediyor ama PCP ayarında sarsıntısızlık beklemeyin. Gamonun meşhur yaylılarından cfx 5.5 ile karşılaştırınca daha titreşimli olduğunu net bir şekilde söyleyebilirim. Güç konusunda diyecek bir şey yok uzun zamandır kullanıyorum herhangi bir güç kaybı hissetmedim. Ancak bende diğer hobidaşlarım gibi tüfeğin üzerine güzel bir dürbün koyarım diye düşünürken sonuç alamadım. Belli mesafelerden soda şişesi bira şişesi kırarak mutlu olma safhasını gerilerde bıraktıysanız vortex derdinize derman olmaz...

    Merhaba.. Enteresan bir konu ve sohbet olmuş. Yerçekimi Olayıyla ilgili bir şey söylemek istiyorum. Ateşli havalı yada ne şekilde olursa olsun yatık mermi yollu silahlarda nişangahlar optik ve mekanik olanların hepsi yer eksenine dikey düzlemde namluda dahil bir hesaplamayla bir araya getirilir. Çok nadir silahta aynı eksende olmayan nişangahlarla onlarda da yine enteresan hesaplamalarla namlu ve nişangah sistemi arasında bir bağ kurularak bu iş neticelendirilir. Bu bağ bu derece önemli olmasaydı şimdiye kadar dürbünü yada gez ve arpacığı sağ yada solunda olan bir silah yapılırdı. Bence yerçekimi ve yer ekseni bu işin önemli noktalarından biri. Namlu hattındaki en küçük sağ sol yamukluğu bütün işi berbat eder kanımca ve namlunun yer eksenine göre hatasından daha kötü ve çözüm bulunamaz bir sorun olurdu. mesajların birinde yukarı doğru yapılan atışın temsili bir şekli çizilmiş çizimi iyi olan arkadaşlardan eğer imkanı varsa 30 katlı bir binadan 90 derece aşağıya doğru bir atış deneyimi paylaşırsa memnun olurum.. Grupman olayında da mümkünse ki mümkündür bence demir bir masa bulup bu masayada yine sadece kaynaklı bir sehpa bağlayıp sonrada silahlarını kaynaklasınlar ve kapalı alanda atışlarını tatmin oluncaya kadar tekrarlasınlar sonrada vakit bulunca bizimle paylaşsınlar bizde kaliteyi objektif olarak görelim. Yoksa ayakta yatarak çökerek falan bu atışlar istenildiği kadar tekrarlansın silahın kalitesini ortaya koymaz. Bu işi yapması gereken fabrikaların bu konularla ilgili bir tane profesyonel katkısını görememekte artık memleketimde olağan bir durum, silah üretip testini kullanıcıya yaptırmak yeni bir trend değil memleketimde. diğer bütün alanlarda olduğu gibi.. Mükemmellik istiyorsan kendin yapacaksın çünkü biz grupmanda 1-2 mm lik düzelmenin bile hayalini kuran ve sözüm ona mühendislerin nasıl bir hesaplamayla ve mühendislik dehasıyla ortaya koyduklarını bilemediğimiz hataları düzeltmekle uğraşıp maddi karşılık beklemeden mutlu olan insanlarız.