moguz adlı kullanıcının mesajları

    elde edilen basınç sonuç olarak kurulumla elde ediliyorsa, aynı enerji kinetik enerjiye dönuştürülmeden direk pellete ulaştırılabilir.Pistonda kurma ile oluşan enerji hareket enerjisine dönüştükten sonrada piston içindeki basınç korunuyor.
    Piston basıncı+kurulum basıncı=piston basıncı+kinetik enerji eşitliğinde de görüldüğü gibi oluşan pellet kuvveti kurulumun oluşturduğu basınç kuvvetidir, kaldı ki kinetik enerji oluşurken piston basıncının tamamı kullanılmıyor ve basınçlı yapı korunuyor.
    Annlatmak istrediğim şey buydu.

    basıncın tamamını değil kurulum ile oluşan basıncın kullanımını kastetmiştim!Şuan vortexlerde kullanılan enerjide kurulum enerjisi değil mi?

    O tür tüfeklerde mevcut hazneye hava pompalanarak bir basınç elde edilip bu basınç pellete ulaştırılır.Benim demek istediğim vortex gas piston gibi çok daha yüksek, verimli olan basınç kuvvetinin direk kullanımından bahsediyorum.Mevcut vortex gibi sistemler piston hava basınç kuvvetini direk kullanmaktansa Piston-Çekiç yardımıyla kinetik enerji ile tekrar hava basınç oluşturularak kulanılıyor.Bu da enerji aktarımında kaynaklanan güç kayıplarına sebep oluyor(Piston hareketi, sürtünme kayıpları vs. gibi).Bu halde bile 1250 fps ' ler yakalanıyorken Vortex gas piston sistemin oluşan hava basıncının direk kullanımıyla çok daha verimli ve güçlü sonuçlar elde edilir diye düşünüyorum

    Şimdi vortex tüfekleri üzerinde düşünecek olursak:Namlu kırma ile vortex gas pistonu geriye doğru iterek hava sıkışması ile bir güç elde ediliyor,bu güç hava pistonu yardımıyla kinetik enerjiye dönüştürülüp hava basıncı olarak pellete ulaştırılıyor.
    Ben diyorum ki vortex gas piston namlu kırması ile zaten basınç kuvvetine sahip durumda, bu basınç kuvvetini direk bir valf yardımıyla pellete ulaştırabilirsek(pcp'lerde olduğu gibi) çok daha verimli bir güç kullanımı sağlanmış olur.Tüfekte Piston vuruntusu yok olur, atışta sarsıntı pcp kadar olur, tüfek hafifler, tüfeğin total uzunluğu azalır...
    Nasılına gelince vortex tüfeklerde piston aynı şekilde yerleştirilip pistonun arka kısmına valf-tetik sistemi konularak pellete aktarım sağlanır,namlu PCP'lerde olduğu gibi pistonun üstüne konumlandırılır ve piston basınç oluşumunu sağlayan kol vortex pistonun yanına monte edilerek yapılabilir.

    Normalde piston hareketi ile oluşan hava tam sıkışmadan pelleti namluda itmeye başlar ve piston hareketine devam ederken pellet de namluda ilerlemesine devam eder, bu arada namluda pelletin aldığı yol hacim artışına neden olduğundan pistonun hava basıncı düşer. benim demek istediğim de bu pelletin hareketiyle oluşan namludaki hacim artışını minimuma indirgeyerek pistonun en yüksek basınçla hava basmasını sağlayabilirmiyiz?

    Yaylı veya Pistonlu havalılarda hava transfer deliği yerine PCP'lerde olan sıkışan havayı ani bırakan sistem, valf sistemi uygalanarak güç artışı sağlanabilir mi?En basit uygulama şekli ile hava transfer deliği kağıt bantla veya normal bantla kapatılıp pistondaki hava belirli bir süre sıkışıp bandı yırtarak ani hava boşalmasını daha yüksek basınçla ve daha etkili sağlar mı?Böylece güç artışı sağlanmış olur mu?Corono sahibi arkadaşlar bu deneyi yapıp sonuçlarını bildirirse memnun olurum.

    Çok güzel gün geçirmişsiniz.Dolu dolu olmuş...
    Ben de Adıyamandan katılmak istedim ancak malum hava çelikan malatya yolunu karla kapladığından hevesim kursağımda kaldı.Bir dahaki buluşmaya inş. diyerek kendimi teselli ediyorum.
    Daha nice gezel buluşmalara inş.

    x50 tüfeğin 5,5 olanının hız verisinde problem var veya ben mi yanılıyorum.
    x20 4,5 olanı 305 m/s iken 5,5 olanı 240 m/s , x50 olanının 4,5 360 m/s iken 5,5 240 m/s yazılı.
    Bu verilere bakılacak olursa x50 olanın 5,5 kalibresinin hızı ağır pelletle 290 m/s olması gerekmez mi?

    Aslında raider üzerinde bayağı bi uğraşım oldu;setuskur vida ayarlarını her turda tekrar tekrar deneyerek kullandım.En son 7 tur sola çevirerek en stabil 40 atış civarı bi sonuç çıktı ve hız hala istediğim gibi değildi.Bunun yanında hızı arttırdıkça tüfeğin hem stabilitesi bozuluyor hemde atış sayısı bayağı düşüyordu.Tabi modlamaya biraz kapalı bi yapıda olması ayrıca regülatörün olmaması ve zor monte ediliyor olması vs. gibi nedenler beni tüfekten soğuttu.
    Diğer yandan hafifliği, pratik kullanımı, orjinal ayarında 60-70 atış yapması vs artıları da var tabi ki.Ancak bence kullanım alanı 100 altı bi pcp dir.

    sn Raptorx

    Sizi tebrik ederim.Ben 80 metre civarlarına kola pet şişesini kayup atış yaptığım halde tek taraflı zor deliyordu.Ben uzak mesafe atışlarıda yaptım ancak bana çok zayıf geldi ve ondan dolayı sattım.Su üstünde deneyerek uzun mesafe atışları yaptım ancak sonuç hiçte iç açıcı değildi.

    GEPART
    Ayrıca tüfeğin namlusunu dikip bilmem kaç metreye sallamak pek de takdir edilcek birşey değil. Fark ettiyseniz forumda insanlar daha çok isabet üzerine yoğunlaşıyor.


    kullandığım cümleleri tekrar okursanız taktir için değil bilgi için yazıldığını anlayacaksınızdır.Kelimeleri arada cımbızla seçip kendi kafanıza uyarlayarak sonuçlar lütfen çıkarmayınız.sizin farkında olmadığınız bi şey de bu forumda her şeyden önce saygılı bi üslup kullanmak gelir.Ayrıca insanların isabet üzerine yoğunlaştıklarını farkettirdiğin için size çok teşekkür ederim. Beni kara bir cehaletten kurtardınız!

    uygulamada bir göl var ise yapılacak atışla göl yüzüyinde ne kadar yol aldığı belli olur.Raider tekliler 10 lulara göre daha güçlü olmasına rağmen benim yaptığım atışlarda hiç bir zman 150 metreyi pelletler görmedi.
    Fizikteki atış kanunlarına göre 45 açı olması gerektiğini söyledim.

    Bu verilee göre bence atılan pelet max 150 metre civarı yol alır.45 derecelik açıyla atış yapılırsa max alacağı yol belli olur.
    Bu haliyle, eski bir raider tekli kullanıcısı olarak 120 metrede blei zor şişe kırar kanaatindeyim.

    Namlunun lw olması isabetliliği arttırır ve boyunun 50 cm den 60 cm ye çıkarılması ile 45-50 fps 'lik hız artışı oluyor ki buda fabrika verilerine eklenirse
    970+50=1020 fps eder.Eğer regülatör takılıykende bu veriler elde edilirse TAHMİNİME göre 250m hedefleri vurabilir ki bu mesafe hiçte küçümsenecek bir mesafe değildir.