Komser adlı kullanıcının mesajları

    Zetax ustanin dedigi gibi, optimum namlu boyunu tufegin gucune gore ayarlarlar, 12 fpe bir tufekte 500mm namlu olmayacagi gibi, 25 fpe bir tufekte 250mm namlu boyu performansi olumsuz etkileyecektir.


    İdeal namlu cok kisa olmaz, yivli tufeklerde de bu boyledir. Uzun menzil icin artan guc ile birlikte artan bir namlu boyu gerekir. Namlu kundaga kesinlikle temas etmemeli, ceket, moderator vb seyler barindirmamali, kullanilan capa uygun olarak optimum kalinlikla olmalidir. Daha saglam olsun diye gereksiz kalin ve agir namlu yapilmaz. Atis esnasinda namlu dogal olarak esner ve bir rezonans yaratir.


    Havali tufeklerde de ceket, kaplama, namlu tutucu, moderator gibi aparatlar kullanmayan lw tarzi hafif ve ince namlular daha isabetlidir.

    100 atıştan sonra son yaptıgım chrony sonucları
    Mod 135QE Vortex 5.5mm stok


    Pelet: H&N FTT Trophy 5.53mm 14.66 grain.


    Sonuclar bu dakika itibari ile Hatsan fabrikada ölçülmüştur


    1-843
    2-846
    3-844
    4-846
    5-846
    6-843
    7-843
    8-844
    9-841
    10-846


    İlginc , ve cok iyi sonuclar, Hatsanin profosyonel cihazinda olculdu. Bukadar stabilite beklemiyordum.

    Weihrauch kesinlikle Dianana'dan daha sağlam, daha kaliteli parça ve daha kaliteli işçiliğe sahiptir. Bunu bende kabul ediyorum, ancak aradaki fark sizin söylediğiniz kadar afaki değildir. Yani birisi Mercedes ken birisi Renault değildir, birisi Mercedes ken diğeri Audidir, bu tarzda bir kıyaslama olur. Weihrauch 10 tam puan alırsa Dianan nın puanı 9 dur. İki markada Alman tankıdır sağlamdır, Air Arms yaylılarının işçilikleri küçük bir parça Dianaadan iyi olsada, sağlamlık konusunda Diana ya pek yaklaşamaz.


    Tetik konusu tartışılır, Rekord tetikle T06 arasında yine belirgin fark yoktur, T06 bazı yönlerden bana daha emniyetli gelmektedir.



    İsabet konusu Weihrauch, Diana arasında yine bir boy kadar fark vardır. Esas oğlan 10 iken Diana a 9 alır.



    Pamuk gibi kurma,titreşimsiz atış derseniz orada durun derim. 21-23 fpe magnum Dianaları stok 14-15 fpe Hw ler ile kıyaslarsanız elbette kurması ve titreşimi az olacaktır. Aynı kitleri 12 fpe match kiti Dianaya taksanız aynı oranda titrer ve kurması rahatlar.


    Ha birde işin yandan kurma ve Airking Yönü var ona değinmeden geçmeyim. Yaylıların kralı; gücü, isabeti ve sarsıntısız olması nedeniyle Airkingdir. Yaylılarla atış pozisyonu bilmeyen acemi bile Mod54 le atabilir. Kendinizi kasmanız tepmeyi kontrol etmeye çalışmanız gerekmez. Yandan kurmada Bence havalı silahlar için bir devrim, hatta efsane olacak bir kurma modelidir.

    Bende denemek icin bir tane aldim. 5.5mm Vortex. Kundak saglam ve kaliteli duruyor. Goruntusu guzel, namlu ceketi saglam duruyor. Cekete entegre moderator az da olsa sesi kesiyor. Tufek Vortex oldugu icin yay sesi yok. Buda moderatorun az da olsa etkili olmasini sagliyor. Yayli standart bir mod 125 kesinlikle daha sesli.


    Vortex kurmasi zor yayliya gore, ayrica daha zor kurulmasina ragmen gucu daha dusuk. Chrony olcumlerinde 14.3 grain crosman premier peleti ortalama 835 fps atti. 22 fpe guc yapar.


    Yayli klasik 5.5 mm bir mod 125 stok olarak 24 fpe guc uretiyor. Vortex daha zayif. İsabeti denemedim. Klasik Hatsan tarzi bekliyorum, grupman tufegi olamaz ama yeterli oranda isabet verecektir hobi atislari icin.


    Tufek 2016 ocak ayi uretimi, klasik hatsan kalite kontrol eksikligi ilk aldigimda namlu oringi takarken yipratilmis, hemen yeni oring edindim. Arpacik metal hosuma gitti, kundakta yanak ve omuz yuksekligini ayarlayan mekanizma mevcut. Aski kayislik yerleri var. Optima 3-9x32 durbunle geliyor. Dandik plastik bipodda kutuya dahil. Aski kayisi yok.


    Fiyat pahali, 650 liste fiyatini kavga dovus, kilifsiz peletsiz 600 e indirdik ancak.


    Benim icin pahalu, gerci hicbir hatsan fiyatini haketmiyor, atesliler dahil olmak uzere orasi ayri konu.

    Hw 97 de dahil olmak uzere tum tufeklere dampa gereklidir. Heleki 54/56 gibi lakabi durbun kran yaylilar dampasiz olmaz.


    Bunlarda tepmeyi atici hissetmesede durbun normal yayliya gore cok daha fazla hisseder.


    Ben mod 54 umde yatagun dampa ile hawke 3-9x40 durbunum on mercegi gozume firladi diye, hemen satip kurtuldum yatagun dampadan. Sportsmach aldim birdaha durbun kirmadi mod 54.


    Yanliz dikkatimi ceken birsey var, fazlaca ayni sorulari tekrar ediyorsunuz. Bir kac cevaptan sonra siteyi zerre kadar arastirmaduginiz belli oluyor.


    Lutfen arastirin okuyun, burasi ansiklobefik bir kaynak gibi, heleki sordugunuz sorularin cevabini iceren rahat rahat 50 konu ve 500 mesaj bulunabilir.


    Armut pis agzima dus yapmayin, arastirin bundan sonra soru sormadan.
    Benden bu kadar, tecrubeli arkadaslarada tavsiyem yeteri kadar cevap verdiler, biraz arkadas kendi arastirsin.

    Gamo falan bosverin, bir Diana yada Weihrauch yada bir AA yaylilari ile kiyaslanamaz bile. Alakasi yoktur 3 buyuklerle.


    Butce dusukse hatsan alin, cok uygun ve guzel modelleri var, gamo yerine.

    3 model icinden, yeni baslayana tek onerim 460magnum 5.5mm olacaktir. Bir yayli tufek ile ne yapabiliyorsaniz 460 magnum size hepsini verecektir. İsabet, kalite, guc ve tahribat, uzun mesafe atisi. 12 fpe kurali olmasa orjinal hali ile rahat rahat ft yapabileceginiz bir tufek. Benim nebzimde 5.5 mm yayli katagorisinde de herzaman siralamada ilk 3 e giren bir tufektir kendileri.

    Ayrica, hobiyi profosyonel olarak ilerleteyim, yarismadan yarismaya kosayim gibi bir hayaliniz yok ise, 12 fpe tufek kesinlikle almayin. Ne yapacaksiniz 12fpe tufegi? 12 fpe gucmu olur? Hatta HW97 nin bile orjinal gucu kesmez sizi. Sıkılırsınız kagida , sincap hedefe atis yapmaktan.

    En pratik tufek kurma bicimi yandan kurmadir, daha az guc harcayarak cok daha hizli bir bicimde kurabilirsiniz tufegi. Hicbir zamanda kurmak icin pozisyon degistirmek zorunda kalmazsiniz.
    2 tane 460 magnum. 2 tane mod48, 3 tane mod 54 ve bir tane mod 56 sahibi birisi olmus olarak yapiyorum size bu yorumu.
    Yandan kurma essizdir sirf bunun icin Diana alinabilir.
    Kim akliniza soktu ise 460 magnumun kurmasi saha kolay diye, o kisiden tufek konusunda tavsiye almayin bundan sonra ;)


    Dianalarin T06 tetikleri cok iyidir. Benim piyasadaki en begendigim tetiklerden birisidir.


    Ayrica her ne kadarda 12 fpe gucunde bir tufeginiz olsa bile tepecektir. Mod54/56 serisindeki konforu hicbir tufekte bulamadim. Her pozisyonda kasmadan, yayli atis pozisyonu almadan rahatca atis yapabiliyor pcp silahlar gibi.


    Aklin yolu bir benim icin ilk firsatta bir mod54 edinecegim kismetse satmamak uzere. Kullandigim HW97K bile uygun sekilde atilmazsa tepmeden dolayi isabeti bir miktar etkiliyordu. 54 oyle degil tufegi sabitle biryere bas tetige gitsin pcp gibi.

    Forumu zerre okumadan, tufek alan , aldiktan sonrada tavsiye isteyen birisi daha..


    Sorduklarinizla ilgili en az 30 baslik ve bu basliklarin icinde 500 tane yorum var.


    Zahmet edip biraz arastirirsaniz, istediginizden cok daha fazla bilgi bulacaksiniz


    Gerci bizde ipe un seriyoruz burada, daha gunluk gazate okuma aliskanligi olmayan yurdum insanina gel forumu arastir demek ironik oluyor..

    Bu ucubeyi hiç yakından inceledinizmi bilmiyorum, videoya aldanmayın kötü işçilikten adeta dökülen bir silah, hele bolt mekanızması boşken bile katur kutur adeta sürtünüyor gövdeye resmen traşlıyor, bu silaha istenen parayı duyunca birde silahı tezgaha bırakıp koşarak uzaklaştım oradan. Düzgün bir hobi silahı bile olamaz, ha deseler fiyatı 200-250 tl şekil için bir tane alınabilir.


    Aynı şey Haniç,Safir,Ranger, Çatüs, dağlıoğlu içinde geçerli, Tüm bu saydığım modellerin fiyatları bir silahtan beklenilebilecek en temel özellikler olan sıhhatli çalışma, güvenilirlik ve dayanım katsayısı olarak göze alındığında inanın abartmıyorum 250 tl bile bu silahlara çok, çok para. Lütfen yanlış anlaşılmasın bu silahlara gerçekten istenilen paraları vermeyin, bunların ekmeğine yağ sürmeyin. Samimi olarak 250tl etmeyecek bir silaha bin küsur tl gibi fiyatlar isteniyor ve üstüne üstlük satılıyor kahroluyorum gördükçe.

    Kesinlikle katiliyorum, Hatsan gibi ekonomik gucu ve tesisi olan yerli firmalar mevcut modellerini gelistirseler, cok uygun fiyata ithal bilindik iyi markalarinki kadar olmasada, en azindan onlara mumkun oldugunca yakin kalitede tufekler uretebilirler.


    Kurdaki artis ile birlikte, bu markalarin tufekleri inanilmaz pahali bir hale geldi, benim nebzimde profosyonel olarak bu spor ile ugrasmiyorsam alinmaz noktasina ulasti.


    Hatta yerli markalar bile bu furyadan etkilenerek inanilmaz , zam yaptilar. Havalilarin fiyatlari bircok atesli silahi yakaladi yada gecti, Hatsanin gecmis havali silahlari ile atesli silahlari modellerinin bir karsilastirmasini yaptim, atesli silahlarda yaptigi zammin yuzdelik olarak 2 katini hatta daha fazlasini havali silahlarda yapmis.
    Ee degisen neydi? Havali silah maliyetimi arti? Hayir. Atesli silah maliyetimi dustu? Hayir. O zaman bir bit yenigi var bu iste.


    Yurt disi fiyatlarinda da bir dengesizlik var, havali silahlar gereksiz bir bicimde pahali, Almanyada yada Amerikada bir hw97k fiyatina, iyi bir yivli tufek sahibi olunabiliyor. Hw97k nin yivli kadar hassas dovme celik namlusu varmi? Yok. Yine mekanizma kundak..vs yivli kadar maliyeti varmi? Yok.
    Ee o zaman sanki biraz bu hobiyle ugrasanlar , fazla para versin mantigi sezinliyorum.
    Son zamanlarda bu olay kafami kurcaliyor.


    Uzun sureden beri motosikletciyim, eskiden ayni olay motosiklettede vardi, isin icine motosiklet girdimi hoop fiyatlar anlamsiz bir bicimde katlaniyordu her turlu aksesuar ve yan urunde. Havali camiasida ayni malesef. Sirf bu yuzden hobiden uzaklastim.


    Son bir ornek, iyi marka diye satilan peletletin, heleki cap buyudukce fiyatlari ile, mesela peletten cok daha fazla maliyetli bir .22LR mermi fiyatlarini USA bazinda kiyaslarsaniz. Malesefki bu iste ne kadar kazik yedigimiz daha cok ortaya cikiyor.

    Fast load tabir edilen çalışma , taktiksel idmanlarda onemli, ancak 3 gun yarismalarinda uygulanabilecek esas onemini burada ibraz eden bir çalısmadir.


    Gercekte, bir catisma aninda tufegi bu kadar hizli yukleyemezsiniz, nedeni ; bu kadar hizli yuklenen bir tufegin, kotu gun tufegi degilde spor musabakalarinda kullanilan bir tufek olmasidir. Bu tufeklerin kaşiktan tutunda, magazine cappleri hatta yaylari bile modifiyelidir. Kubuzlarinin alt kismina kolay yukleme yapmak adina port genisletme islemi uygulanir, govde traslanir. Yaylar cok gevsek ve dayaniksiz yaylardir. Uzun sureli ve zor kosullarda kullanima gelmezler. Bu yarismalardaki cogu tufek kinetik sistemlidir ayrica.


    Hizli yukleme calismasi onemlidir, yapilmalidir ancak herseyden once tufeginiz ile kotu gunde atacaginiz tek kursun ve sevrotinler ile bol bol atis yapilmalidir. Yilda 300 atis yaparim tufek kenarda durur bir durum olursa alir cikarim mantiginda birisi iseniz zaten o durum oldugunda elinizdeki tufek bir cobanin sopasindan farksiz konumdadir.
    Malesef guvenlik pahali bir ugrastir, ama caninizin bedeli hicbir ucretle odenmez. Yivsiz av tufegimize iyice alismak ve bu akiskanligimizi sicak tutmak icin mukerrer zamanlarda atisa gidip min. yilda 3000 atis yapmak lazimdir. Zaten aldigimiz yari otomatik bir yivsiz tufege 5 bin atistan once alismamiz zordur. Abarti gibi gelmesin ama bu tufek pompali ise, yari otomatiklerin 3-4 kati fazladan atis yapmak lazimdir.

    Öncelikle Doğru bilinen yanlışlardan başlayım, superpozeden savunma tüfeği olmaz, Kısa namlulu taktik bir poze olsa bile (Arthemis Atac yada Akkar churcill 206 defence) gibi, bu silahlara panik anında özellikle alt namlusuna fişek yükleme problemi baş gösterir.Tüfeği geniş bir açı ile kırmak zordur, pratik değildir. Ayrıca isabet konusunda çift kırmadan bir farkları yoktur, nedeni çift kırma tüfekler ile savunmada tek kurşun pek kullanılmaz, genelde şevrotin kullanılır. Kurşun bile kullansanız, Zaten hedef büyüktür ve keskin nişan almaya izin verecek bir durum yoktur, Senaryo bir av senaryosu yada trap gibi bir spor senaryosu olsa eyvallah fakat olmadığından dolayı çifte ile pozenin savunma senaryosunda isabet konusunda birbirine üstünleri yoktur.


    Çift kırmanın avantajı kolay yükleme yapılmasıdır, daha az bir açıyla kırmak yeterlidir. yükleme ve boşaltma Pozelere göre kesinlikle daha kolaydır.


    Gelelim çift kırmada özellik seçimine, tetik tek olmalıdır, çift tetik vakit kaybı ve panik anında diğer tetiğe basamamak ile sonuçlanır. Selektör olmamalıdır. Bir tüfek ne kadar basitse o kadar az arıza çıkarır selektör arızası durumlarını yaşamamak için selektör olmamalıdır. Yada şöyle düşünülebilir 2 fişek var birisi kauçuk defans fişeği birisi gerçek kurşun adamı korkutmak istediniz tak selektör arızası adam ölür yada tam tersi kurşun atmak isterken kauçuk fişek atıp siz ölürsünüz.
    Ejektör olmamalıdır. Ejektör fişek seçme durumu yaratabilir, ayrıca arıza yapabilir, yada panik anında üstünüze koşan bir düşman var tüfeği kırdınız boş fişekler yüzünüze patladı dikkat dağıldı.
    Emniyet kesinlikle manuel olmalıdır. Otomatik emniyet gibi saçma birşey olamaz, panik anında tüfeği kurup tetiğe basar ve atamazsınız.
    Namlu boyu Önemlidir max 51cm namlu boyu olmalıdır. Tepme ve ses biraz fazla olacaktır ama tüfeği kolay taşımak, savurmak, nişan almak,dar yerlerden geçirmek, sipere yatmak gibi konularda avantaj saglar, tüm dünyada taktik kullanımda max namlu boyu 51cm dir. Bunu büyük üreticilerin taktik modellerindende görebilirsiniz.

    Dediğim gibi ; Haniç Lever Action
    görsel olarak beğeniyorum. Silahı hiç elime almadım.
    Size marka konusunda yardımcı olabilmek adına ,alternatif sunmak istedim.
    bende şuan 12 kalibre yivsiz pompalı veya kinetik çalışma prensibine sahip yarı otomatik araştırmasındayım.

    Araştırılmışı var;
    Pompalıda Yerli olarak Winchester SXP, bütçe daha kısıtlı ise Akkar Karatay
    Kinetik yarı otomatikte Akdaş 212 yada Stoeger M3000

    Ben olsam Huğlu çift tetik 71 namlu fix şoklu çift kırma alırım. Ejektörde istemem.
    Selektörlü tek tetik ve ejektör hem problem çıkarma olasılığı daha yüksek hemde daha pahalı olur.