sekku adlı kullanıcının mesajları

    Alıntı


    Ne yani, o sözde kas çalıştırıcı zımbırtıların işe yaradığını mı söylüyorsun? :)
    Amaç, namlu kırmak için omuz ve kanat kası geliştirmek ise bu iş için en ideal iki spor; yay bükme ve barfiks. Ama tabi bunu öncelikle spor amaçlı yapmak lazım, tüfek kurmak için yaptığını söyleyene gülerler.. :)


    O zımbırtı dediklerinizi denemeden konuşmanızı anlıyorum.Bilmeden konuşmak kolaydır.Ben sonuç aldım.Önemli olanda bu zaten,sizin ön yargınız değil.
    Yay ve barfiksle elde edileceğini söylediniz sonucu ben oturduğum yerde sadece belli bölgeleri çalıştırarak elde ettim.
    1 dakika koşarsınız sorun olmaz.1 saat koşarsınız kondisyonunuz eksikse cılkınız çıkar.Atışa gittiğimizde bir kutu pellit bitirmeden döndüğüm nadirdir.Aradaki farkı bilen benim.Birileri gülmüş ağlamış pekte umrumda değil. :)

    Yağlayın bütün mekanik aksamı bütün birleşim noktalarını tüfek yağı ile yağlayın,inanın sorun pistonda değil.Ben dahil 3 arkadaşımda var.Hepsi cihazın sertliğini göz önüne alırsak rahat kuruluyor.Hatta yağlama işleminden sonra çok daha güzel hale geldi.
    Kol kaslarınızdan ziyade omuz kaslarınızı çalıştırın.ilk kullanımda 45-50 atıştan sonra en çok yorulan omuzlarım olmuştu.Elektrikli kas çalıştırıcıdan vardı.Onunla 2 hafta 2-3 günde bir yarım saatlik çalıştırma sonucunda tüfeği kurarken 2 katından daha fazla bir rahatlama oldu.

    Dipçiği bacağına daya.namluya hafifçe vur,moderator kısmı (uç kısmı) kavrayıp çekiyorsun. Kilonun kol kuvvetine bir etkisi olmaz düşüncesindeyim.
    Kuvvet gerektirdiği mutlak ama tek elle kurarken hızlıca 35 40 atıştan sonra araları açıyorum.
    İlk tavsiyem 10 liralık bile olsa tüfeğinin bütün bağlantı noktalarını güzelce silah yağı ile yağla, fark edecektir.iyi geceler.

    <p>Daha pratik bir y&ouml;ntem s&ouml;yleyeyim.Tek lazım olan silaha yada t&uuml;feğe monte laser pointer.Sıfırlama mesafesinin;pelletin d&uuml;şme noktasına ,pellete,silahın g&uuml;c&uuml;ne g&ouml;re zahiri se&ccedil;ilmesi gerekebilir.Laser pointerin espirisi şu.O hedefte sabit bir noktayı işaret ettiğinden,d&uuml;rb&uuml;n&uuml;m&uuml;z&uuml; o noktayı referans almak kaydıyla ne kadar kaydıracağımızı bulabiliyoruz.</p>


    <p>En basiti &ouml;rnekle a&ccedil;ıklamak olacak.20 metre,3 kurma zoraki hp 01,gamo hunter pro 5.5 pellet.Laser pointer alta takılı.A&ccedil;tık,Silahı 3 defa kurduk,hedefte laser pointeri g&ouml;rd&uuml;ğ&uuml;m&uuml;z halde silahı titretmeden(ne kadar m&uuml;mk&uuml;n olursa) ateş ettik.Pointerin baktığı noktayı referans alıp hedefte nereye vurduğumuza baktık.Aradaki fark kadar (<strong>vurulan nokta ile nişan alınan hedefin orta noktasından bahsediyorum</strong>) d&uuml;rb&uuml;nde d&uuml;zeltme yaptık.Son taktığım nikula d&uuml;rb&uuml;n&uuml; bu y&ouml;ntemle 5-6 pellette sıfırladım. 2 kurmada hafif aşağı d&uuml;ş&uuml;yor.3 kurmada nişan aldığım noktayı vurabiliyorum.Sağ sol sapma zaten yaşanmıyor.10 metrede d&uuml;şme olmadığından 2 defa kursamda rahatlıkla nişan aldğım noktayı vuruyorum.</p>


    <p>Buradaki mantık laser pointerin s&uuml;rekli aynı noktayı işaretlemesini sağlamak,yani yandaki araca bakarak biz kendi şeridimizde yolu ortalamış oluyoruz :)</p>

    Bende supertact'ımı bekliyorum
    Şu anda zoraki ultra var.2. olarak supertact aldım.Kesinlikle dürbün diyorum.4x32 geniş göz mesafeli bir dürbünle zevkle kullanırsın.20-25 metreden üstüste aynı noktaya atış yapmak yada dizili kalem pilleri tek tek indirmek çok zevkli oluyor.
    Orta kaliteli 4x32 bir dürbün 150 den başlıyor.Steoger markasını önerebilirim.

    Hayırlı olsun.
    Dürbünle ilgili olarak zoom yaptığında hedef aldığın noktanın değişeceğini göz ardı etme.Belli büyütme oranında sabitleyip,vidanın üstünü kapatmanı yada zoom kısmını vida tutmuyorsa vidayı tamamen çıkarmanı öneriyorum.
    Ebay'de tasco markasıyla benzer dürbünler satılıyor.
    Zoom sabit bile olsa iyi bir dürbün almanı tavsiye ederim.
    120 tl civarında sabit büyütme oranlı kaliteli bir dürbün 10x büyüten fiyatına göre ucuz bir dürbünden daha iyi atışlar yapmanı sağlar.İyi günlerde kullanın.

    Ya bodrumda doğru düzgün bilgisayar tamircisi bile yok,şimdisini bilmiyorumda az aramadık zamanında :)
    Amacınız 100 mt ise tepme derdi olmayan ama maliyeti daha yüksek pcp tüfeklere yönelmenizi tavsiye ediyorum.İyi bir dürbün ile o mesafeden pcp ile grupman yapabilirsiniz.Vortex ile 100 mt ye deneme yapmadım ama pelletin 50-60 mt içerisinde 10-15 cm düşüş yaşadığını biliyorum.Amaç tahribatsa bana göre 100 metre uzun bir mesafe.


    Zoraki ultra tabanca ile 25-30 ile 40 mt arasında bile 2 pompada müthiş fark oluşuyor.Daha yukarı nişan almak zorunda kalıyorum.

    Mod 125 vortex,sadece tepmesi göze batan bir tüfek.Kesinlikle kötü değil.Yaylı değil,pistonlu 10 sene ömür biçiliyor hatsan tarafından.Malzemesi bol ve servisi ilgili diye biliyorum.Deneme imkanın varsa test et.25-30 metreye kadar mesafelerde 3 mm'lik saç hedefte pelleti toza çeviriyor(gamo hunter veya ts 22).Ha ne vuracaksın asıl önemli olan o.Ben canlıya ateş etmek için almadım,kampayaya denk gelmiştim.Dürbünsüz 350'ye gelmişti.aldım.Ebay'dan 120 tl civarına 6-24x52 dürbün ve 40-50 mt mesafede hedefi aydınlatan fenerini aldım.Bence güzel duruyor. Zoraki hp 01 ultra'da mevcut.İkiside kendine göre zevkli ama güçlerini kıyaslayamam bile.

    Bende vortex var.50-60 metreden atışları 10 cm alana zor topluyordum.
    Bildiğimiz fotoğraf makinesi-kamera için olan tripodu destek olarak kullandım.Kamera takılan yerine kauçuk-sıcak silikon karışımı yumuşak destek yaptım.Namluyu sıkıca kavrıyor.Ağırlık yapsın diyerek büyük dürbün almıştım yanına birde zoomlu fener bağladım.Biraz uslandı diyebilirim. :) Tüfek 5 kiloya yaklaştı.Ama atışlar çok daha düzgün.BU şekilde desteksiz atmak insanı bir süre sonra yoruyor fakat destekle sıkıntı yok diyebilirim.Birazda alışmak gerekli.Amacına uygun olarak uzun mesafede etkili bir tüfek.Kurmak sol kolunuzda kas yapmanıza sebep olabilir :)

    2 hafta önce izmir işgörenden 5.5 ultra modelini 2 kutu gamo hunter hediyesiyle beraber 350 tl'ye aldım.Forumdan beyourself arkadaşımızdan da kullanmadığı moderatör ve aparatını aldım.Kapalı alanda bile olsak fazla gürültü çıkarmadan stres atmaya çok müsait bir silah.
    5.5 seçmemde özel bir sebep yok.Mod 125 sniper vortex tüfeğimle aynı olsun istedim.İkisinde de aynı pelletleri kullanabiliyorum.
    Ama aradaki güç farkı çok fazlaymış. 20-25 metreden 3 mm saçtan yaptığımız 4 köşeden çerçeveli hedefe tüfekle attığımda pelletten geriye toz kurşun parçaları kalıyor.Ultra ila atınca sedece pellet yamuluyor.Ama ultra'da geri tepme sıfır.Atışlar kısa mesafede ultra ile çok daha zevkli.İyi bir sabitleme ve dürbün ayarıyla yerde yürüyen sinek bile vurulabilir.

    bugün 1 saat kadar zoraki ultra hp 01 ile atış yaptık. 20-25 metreye kadar herşey nokta atışı vuruluyor.vur vur sıkıldık : ) hafifde rüzgardı üstelik.10 15 mt daha kaydırdık hedefleri.bu sefer hedefi nişan alsakta hedefin dibine düşüyordu.10 cm yukarı,rüzgar payınada 3-4 cm sola nişan aldım.vurdum.o anda yanımızda gamo hunter 5,5 vardı onu kullandık. ts 22 de vardı onunla 15 20 cm yukarıyı nişan alınca vurabildim.silaha pellete havaya hedefe göre siz adapte olmalısınız.

    Çok basite indirgeyelim.
    1/8 inç 3,1 mm (100 metre için 3,4 mm) 10 klik 3,4 cm
    (50 metre için 1,7 mm ) 10 klik 1,7 cm
    (30 metre için 1,0 mm ) 10 klik 1,02 cm
    Hedefle atış yaptığınız nokta arasında 30 mt varmış gibi hesap ediyoruz.Yani 30 metreden atış yapıyorsunuz.
    Peki 30 metreden nasıl emin olacağım.Kolay.Normal bir adım atın.metreyle ölçün.Atıyorum 20 cm çıktı.150 adım x 20 cm = 30 mt.


    Siz hedefin ortasına +'ya nişan aldınız.ateş ettiniz.Aşağı,yukarı sağa,sola hiç farketmez mantık aynı.hedefin yanına gidin basit cetvelle nişan aldığınız ortadaki +'dan ,vurduğunuz noktayı ölçün.Örnek olsun yukarıya doğru 6cm fark çıktı.Bu ne demek.Sizin gördüğünüz yerle silahın attığı yer arasında 6 cm var.Buna kesinlik kazandırmak için 3 el ateş edin.hepsinde yakın noktayı vuruyorsanız.Nişan almanız düzgün,dürbün ayarsız demektir.Titremeyi hesaba katmalısınız.3 atış bu yüzden.


    Elimizde neler var? Mesafe 30 mt.Hedefteki sapma 6 cm.
    Geldik dürbün kısmına.Genelde "up -->" kısmı okla tarif edilir.6 cm fark için siz ters yöne 60 klik çevirirseniz.Dürbündeki + yaklaşık 6 cm aşağıyı hedef almaya başlayacaktır.
    Dürbünlerde ayar vidalarını bir noktadan sonra sıkamayabilirsiniz.Bu dürbün düzgün takılmamış demektir.Böyle birşey olursa dürbünü ayaklarından söküp vidaları sağ sol sırasıyla eşit aralıklarla sıkmak gerekebilr.Veya tam tersi ayağa göre eğim vermek zorunda kalabilirsiniz.
    Anlatırken uzuyor ama dakikalık olaylar bunlar.
    Şu anda dürbünü sökeyim dağıtayım tekrar toplayıp monte edip sıfırlamasını yapmak 20 dk sürmez.
    Son birşey yanınızda 5 10 50 kuruş bozuk para bulundurun.niye olduğunu ayar yaparken anlayacaksınız :)

    Çoğu dürbün üzerinde her click için 1/8" yada 1/4" şeklinde bilgi vardır.BU hesap 100 yard(yaklaşık 90 metre) için hesaplanmıştır.


    Kendime göre bir referans tablosu hazırlamıştım belki sizde yardım olur.Hedef aldığınız nokta ile pelletin çarptığı nokta arası sizin sapma mesafenizdir.


    100 yard 91,44 metre
    1/4 inç 6,0 mm (100 metre için 6,5 mm)
    1/8 inç 3,1 mm (100 metre için 3,4 mm)


    dürbündeki sağ sol ince ayar kısmındaki inç ayarı 100 yard'a göre hesaplanıyor.
    Her klik sesi 91,44 metredeki sapmayı ayarlıyor


    1/4 inç 6,0 mm (100 metre için 6,5 mm) 10 klik 6,5 cm
    (50 metre için 3,3 mm ) 10 klik 3,3 cm
    (25 metre için 1,7 mm ) 10 klik 1,7 cm


    1/8 inç 3,1 mm (100 metre için 3,4 mm) 10 klik 3,4 cm
    (50 metre için 1,7 mm ) 10 klik 1,7 cm
    (30 metre için 1,0 mm ) 10 klik 1,02 cm


    Ben bu verileri referans alarak kendi tüfeğimin dürbün ayarını 50 mt için sıfırlamıştım.Küçük dürbünlerde genelde 1/4" oluyor(4x32 veya 3-9x40).Daha büyük büyütme oranı olanlarda(bendeki 6-24x52) 1/8" olabilir.
    Hiç birşey yazmıyorsa deneme yanılma yoluyla yapılabilir. 50-60 pellette istediğim seviyeye getirmiştim.
    Bende mod 125 sniper vortex var.Geri tepmesi olan bir tüfek.Ama unutmayın ne olursa olsun sarsıntı gevşemeye veya zamanla ayarın kaymasına sebep olacaktır.Kolay gelsin

    Dürbün sıfırlamak biraz zahmetli iştir.Öncelikle ortalama atış mesafenizi belirleyin. Düşündüğünz 25mt veya 50mt ise bu mesafeye koyacağınız hedefe doğru sonuca en yakın dereceyi ayarlamak için 3er li gruplar haline atış yapın.Nişan aldığınız sabit (hedefin orta noktası olabilir) noktaya doğru dürbünün +'sını getirip atışlarınızı yapın.Sapma oranına göre dürbünün sağ-sol,aşağı yukarı ayar kısımlarını kullanarak kademe kademe vurduğunuz noktayı +'nın orta noktasına kayacak şekilde ayarlamanızı yapın.
    Dikkat etmeniz gereken bir kaç basit şey var.Gözlük kullanıyorsanız cam gelen görüntüyü kıracağından,gözlük kaydığında sizinde hedefiniz kayacaktır(ben gözlük kullanıyorum).Dürbüne baktığınızda tam ortalamıyorsanız yine hedefte sapmaya sebep olacaktır.Alışana kadar dürbünü tam gördüğünüz noktanın bitiminde dipçiğe yakın bir noktaya işaret koyabilirsiniz.Son olarak geri tepme yada titreme diyebileceğimz konu var.Bundan pek kaçış yok.Özellikle 50 mt ve üstü atışlarda tüfeği sabitleme imkanınız yoksa veya ayakta atıyorsanız mecburen hedefte küçük sapmalar olacaktır.Olay aslında cihaza alışmanıza bakıyor.Mesafeye göre hedefi yukarı veya aşağı kaydırmanız gerekebilir.Çünkü pellet uzun mesafede hedefe kadar düz bir çizgi şeklinde ilerlemiyor.Düşme açısını da zamanla tecrübe etmeniz gerekmekte.Silahın gücüne,kullandığınız pellete,namludan çıkış hızına orantılı olarak değişecektir.
    Birde bor sighter denen namlu içine yerleştirilip gez-arpacık ve dürbün sıfırlamasında kullanılan bir cihaz var.Fabrikada sıfırlanmış bir lazer pointer diyebiliriz.Yeni aldığım zoraki hp 01 tabancamın dürbün sıfırlamasını bu aparatla yaptım.%90 cihaz ayarı tutuyor,ince ayarı da manuel hallettim.