ara adlı kullanıcının mesajları

    Konuyu tartışmak yerine, ısrarla şahsi itham yoluna gidiliyor. Eğer konuya dair, şahsımında böyle bir kastı olsaydı, bu konuda açılmış iki başlıktaki bariz çelişkileri konu ederdim. Etmedim de ne oldu, yine şahsi itham. Buyrun o zaman cevap verin :


    Uzun zamandır kullandığım s510 ile 110 barda 33 atış anca yapıyordum. Atış başı 7 bar a yakın harcama yapıyordu. Şuan 1.80 bar civarına düştü hatalı atışlarla 820-800 fps ( 18 grain ile) 72 atış yapabiliyor. Ölçüm sonuçları videodadır. Regülatör altaros çok stabil olmayan bir malzeme


    Bu beyan arkadaşa ait. Basit çarpma toplama da mı bilmiyoruz, konuda kalabilmek için en başından bu kısmın çelişkisine hiç girmeden geçtim.


    Atış başı 7 bar X 33 atış, şuraya eşittir deyip sonucu yazın bakalım 88 bar ediyor mu.


    Şuan 1.8 bar denmiş X 72 atış denmiş, eşittir deyin bakalım 88 bar ediyor mu.


    Eskiden 7 bar harcıyorduysa, 33 değil, 13 atış yapar.


    Eskiden 33 atış yapıyorsa ki bunu doğru kabul etmiştim, atış başı 7 bar değil, 2.7 bar yapar. Önce yanlış yazmış zannettim.


    Şuan atış başı 1.8 bar doğru ise, 72 değil, 49 atış yapar.


    Şuan 72 adet attığı doğruysa, atış başı 1.8 bar değil, 1.2 bar düşer.


    Bu çelişkiler orada öylece duruyor, bunlardan söz etmeksizin konuya dair yazdığım-sorduğum şeyler cevaplanacağına, gereksiz sözler sarfediliyor. Konuya dair uyarı yapıldı yönetimden ama değişen bir şey olmadı.


    Cevap verilmese, yazılanlar kabul edilmiş gibi oluyor. Basit şeylerde bile bu böyle.


    Tanıtım mesajı yaz deniyor, okumamışlar, şu tarihte yazdım diyorum, o tarihte üye olmuşsun deniliyor. Hayır orada üyelik tarihim yazıyor. Bu arkadaşlar yazma ve okuma konusunda dikkatsizler, ilgilendikleri konu yüzünden şahsen bu durumu sineye çekiyorum.


    Şu aşağıdaki cümle, tanımadığınız ve ilk kez ve tek bir konuda tartıştığınız biri için yapılabilecek bir genelleme midir.


    Sizinle gerçekten bir konuda fikir almak çok zor çünkü bir şeyler çözülsün istemiyorsunuz. Herşeye muhalefet olmak artık yaşam tarzınız olmuş.


    Yönetimden bu konuyu kapatmamasını rica ediyorum. Arkadaşlar birşeyler başarmış olabilir ama bunu ifadede sıkıntı çekiyor olabilirler.



    Bu hobinin-Sporun güzel tarafı, Halep istediği kadar uzak olsun, arşın herkesin elinde. Şaibeli bir tarafı yok, sihiri yok. Hepimiz başarırsak da anında görüyoruz başaramasak da. Şükür ki, çoğumuz ölçme, hesaplama türü işlere yarayan araç gereçlere sahip olabilir durumdayız. Bunları ifade ederken de, ölçmedeki dikkate ve ciddiyete sahip olmalıyız ki genele faydamız olsun.

    PCP tüfeklerde iki tane yapısal sorun var. Bunlardan biri hava basıncı sabitleme, diğeri de hava miktarı sabitleme. İlki iyi bir regülatörle çözülüyor. İkinci sorun kronik halde devam ediyor. Ben de ikinci sorunla ilgiliyim. Bu konuya da, arkadaşların çalışmasına da bu nedenle ilgi duydum. Atışlar arasında 15-20 Fps fark demek silah için arıza demektir. Ama ikinci yapısal sorun nedeni ile bu durum kullanıcılar tarafından kabul edilmiş durumda. Eğer, hava miktarı sabitlenebilirse, atışlardaki bu fark ortadan kalkar. 2-3 Fps farklarla çalışır silahlar. Bu hallolmayınca PCP silah 10 metreye mahkum oluyor. 15 metrede bile istikrarı yok. Atış hassasiyeti kayboluyor.


    Çekiç-tetikleme sistemleri ile oynamanın bu soruna faydası olması lazım, konu böyle ilerler diye düşündüm ama başka yerlere gitti. Atış sayısı artmış düşmüş bunun bu konu bakımından gösterge kabul edilmesi doğru değil. Hava sabitliğine doğru bir adım atılmışsa, bu, atışlardaki Fps farkını 2-3 farka indirmeli ki silah 20 metre atışında 10 metre gibi hassasiyet kazansın. Şu anda 10 M üstünde atış hassasiyeti olmayan ve bu konuda yapısal sorunları olan silahlarla muhatabız. Elbetteki bunu aşmak için yapılan her çalışma sonucu ne olursa olsun kıymetlidir. Bu konudaki yazışmaların, kişisel tartışmalara dönmemesi için çaba rica ediyorum. Bu forumu okumaktan keyf alıyorum. Bunun sıkıntıyla, çekişmeyle yer değiştirmesini arzu etmem.


    Emeği geçenlere saygılar.

    Arkadasım, bende bir kasit yok. Birim atis basi 242 cc hava var. Bar 112 Verilen bilgiler esliginde yaziyorum.


    PCP tufeklerde atis yatagi 4,5 ile 8 cc arasinda degisiyor, genel 7 cc civari. Air Armslar biraz daha düsük. 7 cc den gideyim de genele faydam olsun.


    242 yada 300 cc hava demek, 242/5,8 = 41 bar yada 300/7 = 42 bar


    Bu verilerle 27 Fp üreyemez. 18,1 Grain ve 820 FPS demek 27 Fp demektir.


    Arkadaslarin bu veriler esliginde ellerindeki silahi ve diger araclari kontrol etmeleri gerekiyor. Cekici geri teptirmemek elbetteki iyi bir istir. Ama verilerde bilim disi durum var. Insanlara bir sozum yok, buraya aktarilan verilerle ilgiliyim.


    Ayrica, atis basi 7 Bar idi 1.8 Bara dustu seklinde ifade de var. Bu da 1.386 cc harciyordu, simdi 356 cc harciyor demektir.


    356 cc X 72 atis = 25.66 litre eder. Ama tüpten sarfoldugu söylenen tutar da 17.42 litre. Bu da arkadasların veriler konusunda yeterli dikkati gostermedikleri kanaati olusturuyor.


    Tufek ve atis konusulacaksa bu mumkun ama kisiler birbirine gereksiz sozler soyleyecekse o tartismanin icinde olmam.

    Sordum, cunku tupte 231cc-altaros reg = 198 cc hacim kalir. X 88bar (200-112) = 17,42 lt


    18,1 graini, 800-820 fps ile (17,42/72 atis) 242 cc birim hava ile atamaz.


    Tupde 200 degil 250 bar hava olsa bile yine atamaz, cunku 379 cc birim hava yapar. Bu cc ile 112 barin gucu bellidir.


    Eger atisler dogru ise baska bir sey vardir.