HPI tarafından yazılan gönderiler

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.

21 gr h&n barracuda ile atışlarda sesten hızlı attığını tahmin ediyorum. Çünkü moderatör olduğu halde fena patlama sesi çıkıyor. 25.4 gr monster ile bu ses çıkmıyor.

Bizde havalı ile av yasak. Ancak yivsiz silahlarda , av için ayarlanmış havalılarda 50m civarında yeterli güç elde edilebilir daha uzağı bence gereksiz. Ayrıca illa bu güçte bir silah sahibi olunacaksa ben bt65 alır mod larım bir de yedek tüple tüfeğe benzer bişeyim olur. Ancak ben yaylıcı olduğum için bana buraz vazelin yeter istediğimdw gayet yeterli gücüm hazır. ;) unutmamak lazım ki kennedy i vuran silah .22 lr idi oda hemen hemen 100 fpe civarıdır. Yani kötü bir örnek oldu belki ama 100 fpe civarı güç gayet yeterli bir güçtür.
    Ayrıca havalı ile av yasaktır. Heleki bu günlerde.

sayın Zetax üstad size tecrübenize binaen bir sorum olacak. Bt65 5.5 mm ile 200-100 bar arası 20 atış yapılabiliyorsa ortalama ne kadar güç üretiyordur her atışta.

Fpe ve joule ikisi de enerji birimidir. Biri İngiliz Amerikan diğeri Avrupa da kullanılan enerji birimidir. Joule tüfeğin gücüdür. Arkadaşların açıkladığı gibi namludan çıkan pelletin hızı ve ağırlığına göre hesaplanır. Pelletin ağırlığı artınca hızı düşer ancak bu gücünün düşeceği anlamına gelmez. Çünkü ağırlığı artmıştır. Ayrıca pcp tüfekler ağır pelletleri daha güçlü atmaya eğilimlidir.

Namlu içi temizliği için namludan geçebilecek büyüklükte bir beze wd-40 diye tabir edilen ince yağı bir miktar sıkın. Bezi ucundan misinanın ortasına bağlayın. Sonra misinayı namludan geçirin ve misinanın uçlarından tutarak sağa-sola asılın bu şekilde bir kaç tur yapın ve bezi namludan alın. Artık bez temiz çıkana kadar bezi yenileyerek bu işleme devam edin. Namlunun temiz olduğundan emin olduktan sonra aynı işlemi kuru bezle namlu için kuruyuncaya kadar tekrarlayın. Kesinlikle namlunun içini yağlı bırakmayın. Tetik tertibatı için de wd-40 kullanabilirsiniz ama dikkat edin silindirin içine kaçmasın. Mafsallar için klasik yeşil gres kullanabilirsiniz. Tüfeğin piston-silindirini sökmenizi tavsiye etmiyorum çünkü bu iş çok riskli yaralanabilir yada birini yaralayabilirsiniz. Namlu temizliği içi harbi seti alabilirsiniz. Çünkü belli bir atıştan sonra yivlerde kurşun birikecek ve bu birikintiyi harbi setindeki yumuşak bakır tel fırça ile rahatlıkla alabilirsiniz. Aslında hatsan namluları yuşak olduğu için bakır tel yiv-set yapısına zarar verebilir uzun süreli fırçalamada.

aklima takılan 4 soru
    1- dizelleme benim tüfegimde de olcak ilk aldıgımda forumda öğrendiğim kadariyla tüfek fabrikadan aşırı yağlı geliyor dizelleme yapma sebebi bu fazla yağ ilk.aldığımda dizelleme varsa kuru bir bezle namluyu harbilesem zararlı bir islem yapmıs olurmuyum namludan başka kuru bezle fazla yaği alacağım yer varmı
    2- her yüz atışta namluyu hangi yağ ile harbiliycem bu kısım forumda cok karışık
    3-gress yagından bahsediliyor bununla ne kadar da bir nereleri yaglamam lazım
    4- tek ayak dürbün tutucusu aldım stoper eklemnmesi gerekiyor muş stopper tüfeğin üstünde geliyor mu ayrıca almam mı gerekiyor

Cevaplarınızla yanlış yapmadan tecrübelerinizden yararlanmak istiyorum

1- Tüfeği ilk aldığınızda namlusu yağlı ise harbilemenizde bir zarar yok. Eğer sökebilirseniz ki çok tehlikeli tüfeğin silindirinin içini temizlemenizde ve kauçuk bazlı gresle çok hafif yağlamanızda fayda ağar ama bu tecrübeli kişilerin yapacağı uygulamadır.
    2- Tüfeğinizi dizelleme etkisi bitene kadar her kullanımdan sonra harbilemelisiniz. Dizel etkisiyle yanan yağın namluda bıraktığı kurum ve is aşırı koroziftir yani tüfeğinizin namlusunun iç yüzeyini bozacak ve karıncanlamaya neden olacaktır. Eğer bu durum gerçekleşirse tüfeğinizin namlusunun değişmesi gerekecek.
    3- Gres yağla hareketli mafsal tarzı yerleri eser miktarda yağlamanız yeterlidir. İlk maddede söylediğim gibi bu işte deneyimli iseniz silindir cidarını eser miktarda kauçuk bazlı gresle yağlarsanız piston keçesinden kaçan havayı minimize etmiş olursunuz.
    4- Tek ayak dürbün tutucusunun almış olduğunuz tüfekte pek işe yarayacağını sanmıyorum ama forumda zetax beyin tek parça dürbün ayağı ile ilgili çalışmaları var ve başarılı sonuç alan arkadaşlar var. Normalde stoper tüfeğin yanında geliyor eğer gelmezse sonradan alabilirsiniz. Dürbün ayağının sonuna destek olsun diye dürbün ayağının takıldığı raya takılıyor atış esnasında oluşan tepmeden dolayı dürbün ayağı yerinden kıpırdamasın diye.

Arkadaşlar şu yazdıklarınızı görünce hatsana şüpheyle yaklaşmaya başladım. Sanki yere düşse namlusu pert olacak gibi anlam çıkıyor şu okuduklarımdan.

Çıkarttığın anlam doğru. Tüfeği düşürürsen ve yere ilk namlusu temas ederse kesinlikle yamulacaktır.

Ateşli silahlarda namlu genellikle krom ve molibden alaşımlı ve karbonlu çelikten yapılıyor. Biz bu kadar yüksek kalite beklemiyoruz ama bu hamur kıvamında namlu da olacak gibi değil.

Kıymetli hobidaşlarım hatsanın lw namlularında yiv-set kalitesi belli bir seviyede olabilir ancak hatsanın tüfeklerinde kullandığı malzemeyi değiştirmesi lazım. Benim bt65 lw namlu ama malzemesi otomat çeliği yani alaşımsız ve düşük karbonlu. Yani sünek ve kolay deformasyona uğruyor. Bendeki Colombia marka çakıyla namludan çok rahat talaş kaldırabiliyorum. Acilen kullanılan malzemenin de kalitesi arttırılmalı.

Arkadaslar hatsan mod85 vortex aldim optima durbun geldi yaninda optima markali.25 metrrden sifirlamak imkansiz zaten cok fazla sapma var nisan aldigim noktayla , 10 metreye getiriyorum cok sola atiyor durbun ayarini sonuna kadar saga cevirdim hala daha sola atiyor ve durbun ayari daha fazla donmuyor ne yapmam gerek ?

Dizel etkisi bitene kadar her kullanımdan sonra namluyu temizle yoksa tüfeğine yazık olur.

Muhtemelen sıktığınız yağ silindirin içine sızmış. Ya tüfeği söküp temizleyeceksiniz yada bu şekilde kullanıp yağın yana yana bitmesini bekleyeceksiniz ama unutmayın her kullanımdan sonra muhakkak bezle parçasıyla tüfeği harbileyin.