HPI tarafından yazılan gönderiler

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.

Yerli üreticiler müşterinin gözünü boyamak için birbirleriyle yarışırcasına yeni model üretiyorlar. Halbuki ilk önce yapmaları gereken şey ürettikleri ürünlere gerekli iyileştirmeleri yaparak mevcut ürünü en iyiye ulaştırmak olmalıdır. Hatsan yeni ürün yapacağına zaten piyasaya sürdüğü ürünlerini geliştirip üretim hassasiyetini arttırmalıdır. Yoksa eski metodla yeni model yapsan ne olur. Örnek hatsan nova Baksan yeni gibi duruyor. Ama at44' ün kurcalanmış hali. Üstelik devasa bir stabilite sorunu var.

Ne yazık ki hatsanın kalitesizliği hakkında söylediklerinizde haklısınız. Bt65 kullanıyorum ve tüfeği tamamen döktüğünde gördüğüm manzara beni hayrete düşürdü. İmal edilen parçalar özentisiz ve çapak dolu. Ayrıca tüfeğin namlusuyla tüpü aynı hizada değil namlu tüpe göre biraz sola doğru bakıyor. Ayrıca tüfeği kundağından tutup nişan aldığınızda tüfeğin gövdesi kundağa göre saat yönün tersi yönde bir miktar kaçık. Hatsan demek ne yazık ki üretim hassasiyetsizliği demek. Sanıyorum ki bu sadece yurt içine verilen ürünlerde bu şekilde. Çünkü yurt dışında elin oğlu bu hataları affetmez. Dolayısıyla piyasada tutunmazlar. Daha öncede söyledim hatsanın yeni model geliştirmekten çok önce ürettiği ürünlerin kalitesini arttırmalı. Yoksa gene eski tas eski hamam.

Tüpün havasını tamamen boşalt. Yada 30-40 bar civarında bırak. Dürbünü sök. Tüfeği tamamen sök bol yağlı bezle tüm parçalarını temizle ardından kurula. Tekrar yağlı bir bezle tüm parçalarını sil parçalar hafif yağlı kalsın. Sonra parçaları birleştir. Namluyu yerine takmadan yağlı bezle temizlenene kadar harbile. Ardından namlu içini kuru bezle harbile. Daha sonra hafif yağlı bezle namluya harbi çek ve namlunun ağızını bir pelletle tıka ki hava girmesin. Ardından namluyu da tak yerine. En son olarak namlunun dışını yağlı bezle iyice sil ama kurulama. Dürbünü tüfeğe takma. Tüpü takabilirsin takmayada bilirsin. Ama tüpün havasını tamamen boşaltmış şekilde takarsan tüp valfinin sürekli açık kalacağını unutma. En son olarak tüfeğin hepsini içine alacak bir poşete koy havasını al ağzını bağla hava girmesin. Sonra taşıma çantasına koy ve atış yapacağın güne kadar sakla. Ama sakın bu şekilde atış yapma çünkü tüfek aşırı yağlı bırakıldığı için aşırı basınç altında yağ ve oksijen ikilisinin ne yapacağı belli olmaz. Kolay gelsin.

Bende bt65 kullanıyorum. Oringlerin kaçırıp kaçırmadığını anlayabilmen için tüp takılıyken ve bolt kapalıyken namlunun ucundan kuvvetlice üfle. Hava kaçağı varsa oringlerden biri yırtık demektir. Ayrıca ben bu tüfekte sadece jsb exact jumbo monster 25.4 gr kullanıyorum ve grupmanı harika. 30 metrede her atışta gazoz kapağını vuruyorum. İnce mehmet solid 30 gr kademesiz olanları da iyi. Bt65 kullanıyorsan 25 gr den daha hafif pellet kullanamazsın. Aksi takdirde isabet bekleme.

Kullandığın dürbün galiba kalitesiz. Dampa ayağın enerjiyi emmesine rağmen kalan enerji dürbünün ayarını bozmaya yetiyor anlaşılan. Ayrıca yaylı tüfeklerde büyük mercek çaplı dürbün kullanmak sakıncalı. Çünkü büyük mercek daha fazla ağırlık böylece sarsıntı durumunda daha büyük atalet kuvvetleri demek.

Uzun süre torpedo 155 kullandım. Eğer atıcılığına güveniyorsan, ağır tüfek taşımaktan ve çok sert olan kurma kolunu çekmekten yorulacak olan kolundan şikayet etmeyeceksen torpedo 150-155 kullanabilirsin. 10 metrede dürbünsüz hemen hemen tek delik yapabiliyordum. Ancak dürbün kullanacaksan dampa ayak ve ön mercek çapı büyük olmayan kaliteli bir dün alman şart. Bu da yaklaşık olarak bir tüfek fiyatı daha vermen demek. Yani hatsan magnum sınıfı yaylı tüfek kullanacaksan bir tüfek parası da dampa+dürbün ikilisine vermen gerekecek. Aksi takdirde 50 metre mesafede a4 kağıdı büyüklüğünde grupman yaparsın dahası her on atışta bir dürbünün kayacak ikide bir alyanları gevşetip dürbünü tekrar ayarlayıp sıkacaksın ve kaçınılmaz son olarak dürbün ayakların yalama olacak.

48 fpe yaklaşık olarak 62 joule yapar. Ayar vidası sonuna kadar sıkılsa dahi bu güçte atış yapacağına pek ihtimal vermiyorum at44' ün. Modifikasyon yapılmış olabilir diye düşünüyorum. Bu arada bt65 max güçte 25.4 gr jsb pellet ile 22 atış yapıyor. 30 gr ince mehmetle 28 atış yapıyor. 200-100 bar arası.

At44 5.5 mm tüfek 30 gr pellet ile çıkacağı max hız 700 fps civarı olduğunu tahmin ediyorum. iki tüfek arasındaki güç farkının sebebi tüplerindeki valf yapısı ve çekiçlerinin ağırlık farkı.

Pelletler yapısı gereği 900 fps üzeri istikrarsızlaştığı için esasen tüfeğimizin bu hız civarında atacağı pelleti ve uzun menzil içinde doğru geometriye sahip pelleti seçmek en doğru karar olacaktır.

At44 max güçte bile bt65' in gücüne yaklaşamaz. İki tüfeğin tüpündeki valf yapısı ve tetikteki çekiç yapısı birbirinden farklı. O yüzden at44' ten bt65' in yaptıklarını beklemeyin. Benim tavsiyem at44 kullanıcılarının memnun kaldığı pellettleri kullanmanız. Çünkü bt65' te başarılı olan pelletler at44' te başarı göstermeyebilir üstelik bu ihtimal çok yüksek. Bt65 gerçekten çok güçlü bir tüfek normal haliyle bile kendi kalibresinde dünyadaki en güçlü tüfeklerden birisi ki ufak modifikasyonlarla kendi kalibresinde en güçlü tüfek olmaya aday.

Gücünü arttırarak tüfek zarar görmez sadece daha fazla hava harcayacağı için dolu tüple daha az atış yapacaksın. Max güçte atış yapmanın eğlencesi bir başka. Bt65' i ben max güçte kullanıyorum. Ayrıca namluya basınçlı gaz transferini sağlayan hava portunu da genişlettim. Buna rağmen tüfek hasar görmedi görmesi de mümkün değil. Belki oringlerin ömrü biraz kısalır.