Free76 adlı kullanıcının mesajları

    Elinde ne imkan olursa olsun, ne kadar ekipman olursa olsun bu her zaman birinci geleceğiniz anlamına gelmez.
    Ben elinde sadece elli liralık ikinci el dürbünle bu hobiye adını altın harflerle yazdıranları bizzat gözlerimle gördüm. Bu işin profesörü namını alanları

    Ama özel yatları olup İstanbuldan Didime özel yatları ile fırtınakırlangıcı çekmeye gelen fabrikatör abilerimizin çoğunu geçip elimdeki imkanlarla 22. olabildim ve bir yıla yakın bu konumda kalabildim.
    Yani dürbün herşey değil, tüfek herşey değil. Sadece açıkta uçan yuvası hiç görülmemiş kuşu çekmek için altında yat olması da önemli değil.
    Elinde Steyr olması da önemli değil bazen.
    Hobi işlerinde başka faktörler ön plana çıkıyor. Onu söylemek istiyorum.

    Çok ilginç olmuş. Bana tüm parça değişecek ve o da 40 lira dediler. Mantıksız geldi ondan soruyorum. Olay yirmi kuruşluk conta çünkü. O da yıllar içinde beklemekten bozulmuş. Her çap ve ebatta oringin bulunduğu güzide ülkemizde sadece bir standart CO2 tüpü contası bulunamadığı için tüm parçanın değişmesi manidar geldi. Onlara o gereksiz parayı vereceğime PT-80'i satılığa çıkardım. Sorunu pratik bir yoldan çözebilecek arkadaşım kazansın diye.

    POLKA arkadaşıma cevaben de şunu söyleyebilirim. Bir kuşun fotoğrafını çekebilmek için de önce sağlam bağlantıların ve arkadaşların olacak. Hatta yanında bir tecrübeli bulabilirsen onun tüm masrafını yemek ve otel masrafını çekmen gerekecek.
    Sonra mesela 120.000 liralık passatınla asfaltta git gel 1500 kilometre yol yapıp mesela Adana'ya veya Rize'ye veya belki Niğde'ye süreceksin. Sonra altı sürte sürte Niğde'deysen Aladağlara Urkeklik için dağ yollarında birinci ikinci viteste 3000 metre rakıma çıkaracaksın. Altına biriken çamurları temizlesin diye sırf yıkamacıya 80 lira vereceksin. Benzini, oteli, hasarı hariç.
    Ya da Bulgaristan sınırındaki İğneada'da altını vura vura longoz ormanlarında bütün gün motor çalıştıracaksın. Deponun birinci viteste nasıl boşaldığını bizzat gözlerinle izleyeceksin. İnanın turdan geldikten sonra arabanın artık bir işe yaramayacağını, perte çıktığını düşünmeye başlayacaksın.
    Otel, yemek, benzinci hariç ortalama bir SLR makina 4000 lira. Sıfır alırsan Canon 500 f4 objektif Amerikada tam 9000 dolar. Türkiyede 37.000 lira. (Açılımı Türkiye'nin Anonim Kuşları olan trakus.org'a girin, bu objektifle kuş fotoğrafı çeken kişi sayısına inanamayacaksınız) Nikon 500 f4'ü saymıyorum daha. 600 mm. Canon ve Nikonları hiç katmadım ki onları kullanan da hiç az değil.
    Boynunda ortalama 1000 dolarlık bi Zeiss Conquest olacak 10x42. Uzak hedefler içinse iki veya üç kişiden birinde olsa yetecek Kowa 88 mm. veya Swarovski 80 mm. spotting scope olacak ki bunların objektifli kullanılabilecek hali 2500 dolardan başlıyor Amerikada.
    Daha saymak istemiyorum ama bunu ne için yapacaksın biliyor musun, tür listene bir tür daha eklemek için. Belki yanında bir iki daha tür eklersin oralara kadar gitmişken.
    Benim Türkiyede 278 türüm var ve yirmikincilikten şu an altmışbirinciliğe düşmüşüm. Şimdi baktım. Belgeli türlerim. Onay almış, tanım almış türlerim.
    Çok para kazanan, çok parası olan veya aileden zengin biri değilim asla.
    Sadece değişik zevkleri olan biriyim sadece.
    Niye yazdım tüm bunları. Hobinin, zevkin parayla ölçülebilir tarafları olmuyor bazen.
    Bu hobiye tekrar başladığımda kuş fotoğrafçılığına göre çok daha ucuz geldi bana.
    Çok yatırım yapmadım ben ama inanın insanın hobileri için bazı şeyleri gözden çıkarması gerektiğini düşünüyorum. Bizi biz yapan, yaşama anlam katan şeyler bunlar çünkü...

    Her ne kadar olayın fiziği ve kimyası bilinse bile arada atlanan ve bilinmeyen ufacık bir nüans, çok vahim neticelere yol açabilir.


    300 barın şakaya gelmeyeceğini yanında 3 barlık lastik patlayan anlar ancak!

    Yeni tüfeğim Air Arms S510 Extra Fac 5.5mm. ile ilk grupman denemem. Atışlar ayakta arabadan destekli olarak yapıldı. Hava hafif ama değişken yönlü rüzgarlıydı. Dürbün ve ayakları biraz zayıf kaldı. Dürbün Optima 3-12x44 AOE. Özellikle 85 metrede görmekte zorlandım hedefleri.
    Tüfeğe alışmaya çalıştığım bir dönem. Zira bir gün önce elime geçmişti.
    Tüfek regülatörlü ve 140 Bar ayarlı. Hedef kağıtlarına yazdığım Bar değerleri o hedef kağıdına başlarken tüfekte olan tahmini başlangıç Bar değerleridir. Bu yüzden 150 Bar civarı başladığım atışlarda bir süre sonra regülatörün devreden çıktığı aşikar.
    Atışlara sol üstteki hedeften başladığım için özellikle o kağıdın altlarındaki grupmanlar regülatörsüz olarak yapılmış oldu.
    Ne attıysam resmini çekip koydum. Arada atladığım hedef kağıdı yok.
    Hawke 8-32X56 1/2 Mildot aldığım zaman daha iyi olacağını düşünüyorum. Ancak Bu dürbün üç aydır Türkiye'de satılmadığı için beklemedeyim.
    Mesafeler benim hep kullandığım ucuna ağırlık bağlı 20 Metrelik ipim ile ölçüldü. GPS Alan Ölçümü programı ile de uydudan teyit edildi.

    Kurşun işçisi meslek hastalıklarına yakalanmayın bu arada arkadaşlar. Kurşun zehirlidir. Gerekli korunma önlemlerine bakmak lazım internette.
    Tek tek grupmanları gayet başarılı bence bu arada