yuri adlı kullanıcının mesajları

    Neredeyse yarım yüzyıl olan hayatım boyunca, silah konusunda bu kadar bilgili bir insanla sanal ortamda da olsa ilk defa karşılaştım.
    Tebrik Ederim.

    Japonlar çelikte ve işçilikte iyi dediysek te, Japonların ucuz ve kötü çelikleri de yok değil. Amerikalıların çok sevdiği AUS serisi,
    özellikle de AUS-8 çeliği kötü.


    Almanlar iyi dediysek te, mesela Solingen çeliği, uyduruk 420 serisi çelikten yapılır. Çok iyi Alman markası Böker'in, ucuz ve uyduruk Böker-Magnun kardeşi de vardır.


    Eğer bahçıvan değilseniz, Fransız Opinel çakılar size göre değildir.


    Bir de, kaliteli çelik diye her CPM30V kullanan bıçak iyi olmayabilir. Çünkü kaliteli çelik, kolay işlenmez, iyi işlenemeyince de, (mesela yüzey işçiliği) pürüzlü kalan yüzey, hem paslanmaya, hem de kırılmaya meyilli olur.


    Kıssa'dan Hisse senedi: İyi mal, iyi tasarım, iyi işçilik, iyi malzeme ve tabiiki de iyi paradır.


    Ucuz etin yahnisini bırakın kasabın kedisi yesin.

    Bay Ayhan'ın verdiği aydınlatıcı bilgilere teşekkürler. Gerçekten çok faydalı şeyler.
    Bence, sadece çakılar için değil, herşey için geçerli olan kalitenin temel 3 bileşeni var.


    1-Kaliteli malzeme.
    2-Kaliteli tasarım.
    3-Kaliteli işçilik.
    K
    Bunlar olmayınca iyi birşey olmuyor.


    1-Çakılarda kullanılacak çelik, mümkün olduğunca paslanmaz olmalı. Tabii ki içinde demir olan herşey önünde-sonunda paslanır. Yeterince keskin olmalı. Mümkün olduğunca kırılgan olmamalı. İyi bilenebilmeli. Kolay körelmemeli. Kolay işlenebilmeli.


    Bütün bunları sağlayan mucize bir çelik yok tabiiki. Çünkü, bıçağın keskinliği, sertliğinden kaynaklanır. Sert malzeme kolay kırılır. Kolay bilenen malzeme, kolay körelir. En paslanmaz çelik, en esneğidir, keskin olmaz. vs. vs.


    Piyasada bulunan Çin-Amerikan-Alman-Fransız-İspana-İsviçre bıçaklarının hemen hepsi, kolay işlenen, zor paslanan, iyi kesen, çabuk körelen, jilet ve bistüri yapımında da kullanılan 420, 440A, veya 440B çeliğinden yapılır.


    Özellikle Viktorinox çakılar, sağlam olsun diye ve kolay üretildiğinden, en ucuz toz enjeksiyon çeliğinden üretilirler ve bilendikçe, bıçak ağzı parça parça dökülür.


    Bay Ayhan'nın dediği gibi, çelik enaz 440C olmalı. Sonra Japon ATS-34 ve Amerikan karşılığı olan 154CM gelir. 154CM, ATS-34'ün taklidi olup, kalite yönünden Japon ağabeyinden oldukça kötüdür. Sonra kaliteli enjeksiyon çeliği Japon CPM60V ve daha iyisi CPM30V gelir. Bu iki çeliğin yüzey işlemesi çok kolay değildir. Kolay bilenmez, fakat uzun süre keskin kalırlar. Kırılganlığı ise oldukça iyidir.


    Çeliklerin süperi, dünyada üretrilen en sert çelik olan Japon ZDP-189 dur. Nerdeyse elmas kadar sert!. Tabii, bunun karşılığı ise, kolay paslanır ve kırılgandır. Bunun için ise, iç kısmı ZDP-189, dışı ise paslanmaz çelik 420J olan laminasyon uygulanır. Bilendikçe, iç kısım olan sert ZDP-189 açığa çıkar ve bu kısım keser. Paslanmaya karşı ise 420J korur.


    Bu çakı, Amerikan Spyderco tarafından üretilmekte ve ABD fiyatı 190$ dır. Türkiyede ise kimbilir ne zaman ve kaça gelir.


    2-Tasarım, çakı veya bıçağın kullanım amacına göre en uygun şekilde yapılmasıdır.


    Çelik konusunda zayıf kalan Amerikalılar, tasarım konusunda ise oldukça iyilerdir.


    3-İşçilik konusunda ise, Amerikalılar, 1-2 marka hariç, başarısızdırlar. Bu konuda, Almanya ve Japonya çok iyidir. (Çin-Tayvan vs. bu üç konuda da pek başarılı değiller)