baybars adlı kullanıcının mesajları

    Bu gün ilk defa bende buluşmaya katıldım, topluluk halinde bu aktivite daha zevkli hale dönüşüyor. Havalı silah konusunda aşmışlar, bozuk para kadar gruplar, 100 metredeki direkten her atışta duyulan "dankkk" diye çarpma sesleri ve sıcak ortam mükemmeldi. Cfx'in hız ölçümünü bile yaptım. Daha öğreneceğim çok şey var. Ankara Team'de ki değerli arkadaşlara teşekkürler.

    Ben yarın sabah müsaitim uzun süredir Ankara team ile tanışmak istiyordum erken gelip erken döneceğim. PCP'ye giriş için WX10 sipariş verdim tüfeğim henüz gelmedi ama modlu cfx ile katılırım

    İlgilenen arkadaşlar için Ankara'da dalış kulüplerinin scuba tüplerine test uygulayan Habaş'ın internet sitesinden alıntıdır.



    Yüksek Basınçlı Tüplerin Bakımı :
    Tüplerin bakımı için TS 7450'de belirtilen farklı kontrol safhaları aşağıda özetlenmiştir.


    1-Tüpler içerisinde gaz olup olmadığının kontrolü :
    Vananın açık olması kesinlikle tüp içerisinde gaz olmadığını ifade etmez, vana kirlenme ve/veya kilitlenme suretiyle kapalı olabilir. Tüpte gaz var ise, tespit edilip boşaltılmalıdır.


    2-Tüp koruma başlığının ve vananın sökülmesi :
    Tüpün üzerindeki koruma başlığı çıkarıldıktan ve tüp içerisinde gaz olmadığından emin olduktan sonra, vana dönme momenti kontrollü torkmetre ile sökülür.




    **************************************************************************************************


    3-Tüp boynunda markalamış bilgilerin okunması ve tesbiti:
    İmalatçı firma tarafından yazılan bilgiler,
    - İmalatçı adının,
    - İmalatçı tarihinin,
    - İmalatçıya ait tüp numarasının
    - İşletme basıncı ( İB ) ve test basıncının ( TB ),
    - Boş ağırlığının ( vana ve kapak dahil ), tespit edilmesi gerekmektedir.


    Aşağıda belirtilen durumlarda tüpler hurdaya ayrılmak suretiyle imha edilirler.


    · İmalatçı firması bilinmeyen,
    - Ağırlığının belirli miktarı kaybeden,
    - Tüp üzerindeki bilgilerde değişiklik yapılmış olan,
    - Ağırlığı, test basıncı, tarihi, tüp numarası v.s.. den herhangi biri belirtilmeyen tüpler.




    **************************************************************************************************


    4-Tüpün Fiziksel kontrolü :


    4-a Tüpün Dış Yüzey Muayenesi :
    Tüpün boyun ve gövde kısmı aşağıda belirtilen hususlar yönünden incelenir;
    - Çarpma, çökme olup olmadığı,
    - Tüp yüzeyinde derin çizik, ezik ve çatlak olup olmadığı,
    - Metalde ve kaynakta (dikişli tüpler için) kopma olup olmadığı,
    - Metal, ilavesinin olup olmadığı,
    - Tüp ayak bağlantı yerinin çökmesi,
    - Kalibrasyonlu bir kantar yardımı ile ağırlık ölçümü yapılarak tüp üzerinde yazılı dara bilgisi ile karşılaştırılması sureti ile genel korozyon tesbiti,
    - Ultrasonik kalınlık ölçme cihazı vasıtası ile et kalınlığındaki değişimin tesbiti,
    - Yangın izi belirtisinin bulunup bulunmadığının tespiti,
    amacıyla ayrıntılı olarak muayeneden geçirilir. Yukarıda belirtilenlerden herhangi birinde veya birilerinde TS7450 standardında belirtilen şartları ve toleransları karşılayamayan tüpler, bir daha kullanılmayacak şekilde tahrip edilerek hurdaya ayrılır.


    4-b Tüpün iç kısmının muayenesi :
    Özellikle dip kısmındaki korozyon izlerinin ve çatlakların meydana çıkarılması için tüpün iç kısmı fırçalandıktan sonra ayrıntılı olarak muayeneden geçirilir. Bu muayene sadece soğuk ışık lambası ile yapılabilir.

    5- Hidrostatik test :Hidrostatik test, tüplerin tehlike yaratmadan kullanılabilmesi için, dolum basıncının 1,5 katı basınca tabi tutulması işlemidir. Standarda uygun olarak imal edilen ve işaretlemeleri yapılan tüp üzerinde tüplerin işletme ve test basınçları belirtilmiştir. İmalatçı firma bu standarda göre tüpleri imal eder. İsminden de, anlaşılacağı gibi hidrostatik test su ile yapılan testtir. Tüpün hava ve gaz ile ani basınçlandırılması sonucu tehlikeli boyutta patlamasının önüne geçebilmek için tüpün su ile doldurulması ve su basıncına tabi tutulması sureti ile gerçekleştirilir. Tüpün kopma ve deformasyona uğramadan, TS7450'de belirtilen esneme toleransları ile bu testten olumlu netice alması halinde, boyun kısmına damga basılır ve test tarihi yazılır.


    6- Tüpün iç kısmının kurutulması:
    Tüp içerisindeki hidrostatik test suyunun boşaltılmasından sonra, daha sonradan oluşabilecek her türlü korozyonun önüne geçebilmek için, iç kısım Kuru Hava veya Azot ile kurutulur.

    Selam, cfx'te yay tutucu değiştirildiği zaman benimde başıma geldi benimki hiç kurulmamıştı, yay tutucu üzerindeki yuvarlak siyah plastik parçanın biraz kısaltılması ile çözüm bulunmuştu ve mükemmel oldu. Ben kendim hiç tüfeği açmadım ama yıba çarşısında 1.katta Burak silah tamirhanesi var Murat usta 5 dakikada halleder.

    Üstadlara bu değerli bilgilerden dolayı teşekkür ederim. Bir çok soruya şimdiden yanıt aldım.


    Tüpün yanında PCP silahların bakımı yaylılardan farklımıdır? Contaların yağlanması,namlunun harbilenmesi yetiyormu? (Bilgi eksikliğim için kusura bakmayın ama nispeten basit teknolojili yaylıların yanında bu canavarlar biraz daha ilgiyi hak ediyordur diye düşünüyorum)

    Alıntı

    kaçağı yoksa 200barda 3 ay durabilir. zaten silahı basınçlı halde saklamak gerekiyor, tüpünü sökmenize gerek yok.

    Hızlı yanıt için teşekkür ederim. Tüpü basınçlı halde saklamak neden acaba?

    Yeni silah satın alan tüm arkadaşlara hayırlı uğurlu olsun diyorum. Ankarada oturup fırsat bulup da henüz buluşmalara katılamasamda Ankara team'i hayranlıkla takip ediyorum.apploud.gif


    Bu yıl hobiye daha fazla vakit ayırmaya ve PCP'ye geçiş yapmaya niyetli birisi olarak araştırıyorum, forumda aradım fakat birkaç soruya yanıt bulamadım, tecrübeli arkadaşlar yardımcı olursa memnun olurum.


    Örnegin silahın Hava tüpünü tam doldurduktan sonra hemen atışa geçerek yüksek basıncı düşürmek gerekiyormu / tüp basınçlı olarak (200 bar) ne kadar süre kalabilir?


    Atışlar sonrasında silahtan tüpü çıkartmak gerekiyormu silaha takılı kalması sorun olurmu? (tabancadaki co2 tüpü gibi )


    Şimdiden teşekkürler

    Walther cp99 model havalı tabancam ankarada havaların soğumaya başlaması ve açık arazide co2 tüpünün aşırı soğuması sonucu güçten düşmüştü. Şişelerden gelen her pikkk sesiyle sinirlenmeye başladım ve bende basit bir uygulama ile eski gücüne geri getirdim sizlerle paylaşmak istedim.


    [Resim Engellendi: http://s11.directupload.net/images/081228/temp/3k3wgijw.jpg]


    Yanımda kahve içmek için getirdiğim termostan biraz bardağa sıcak su aldım ve soğumuş tüpü yarıya kadar içine bıraktım 30 sn kadar tuttum (aşırıya kaçmamak lazım ) ılık hale gelen tüpü kurulayarak silaha taktım


    [Resim Engellendi: http://s11b.directupload.net/images/081228/temp/xridik33.jpg]


    Saçmalardan gamo rocket (çelik kafalı olup tabancada en sevdiğim saçmadır) kış filan takmadan 10 metreden kalın bira şişesini zaten deliyorken 20 metreden deldi


    Gamo raptor PBA (aşırı sert ve hafif bir saçma) kış şartlarında kalın şişeyi 10 metreden bezen deliyorken 20 metreden deldi


    Pro magnum 10 metreden delemiyorken kalın bira şişesini bu sefer deldi


    Gamo hunter hiç bir mesafeden delemezken beyaz camlı şişeleri 10 metreden deldi (çok yumuşak ve isabetli bir saçma ama)


    [Resim Engellendi: http://s10.directupload.net/images/081228/temp/px49efy9.jpg]


    [Resim Engellendi: http://s11.directupload.net/images/081228/temp/6kbpow37.jpg]


    Bu da rocket ve raptorla kalın şişe kırdığım atış mesafem (20 büyüük adım)


    [Resim Engellendi: http://s10.directupload.net/images/081228/temp/3c75zl7o.jpg]


    Birkaç dakika sonra tüp yine soğuyacak ve silah eski gücüne dönecektir ama 2 dakikada zaten ayakta şişe filan kalmıyorsmiley1.gif


    ÖNEMLİ UYARI: Benim burada yaptığım soğuktan etkilenen silahı sıcak havalardaki eski gücüne kavuşturmaktır (belki biraz fazlasına). Paylaşmamın amacı forumda bigilenmemiz.Co2 tüpünün "amacımızı aşarak" aşırı ısıtılması patlama ve istenmeyen yaralanmalara sebiyet verebilir.


    Güvenlik her şeyden önce gelir. Herkese başketten selam.love.png

    Bu sabah evin önünde işe gitmek için servis bekliyordum arkadaşlarla sohbet ederken gözüm yan sitede çimlerin üzerinde hareket eden birşeye takıldı. O ne! Kocaman bir fare hoplaya zıplaya geziyorhunter.gif ben vay kitapsız dememe kalmadan iri kıyım bir saksağan F-16 gibi pikeyle fareye daldı ve işini bitirdi. Canlı yayında discovery channel da belgesel izliyor gibi oldum.Servis geldi daha fazla izleyemeden olay mahallinden ayrılmak zorunda kaldım.Ama bu sevilmeyen hayvanın doğanın hassas dengesinde bir payı varmı diye serviste düşünmeden edemedim.b_idea.gif


    Herkese Başkentten selam.

    Elinize sağlık süper çalışma olmuş, aynı tüfekten bendede var altın tetik ve yay tutucu ile iyileştirilmiş durumda. Benim "ucuz" ama isabetli pellet arayışlarımda gamo hunter'e tek rakip tesadüfen aldığım ve kendisinden hiç ümidimin olmadığı victory sport marka pellet çıktı ve sürpriz şekilde bazen hunterdan bile iyi sonuç verdi w00t.png diğer silahları bilmem ama cfx için şiddetle öneririm.

    Milli bir kuruluşumuz olup kaliteli mal ürettiklerinde en başta benim destekleyeceğim Hatsan'dan bir yetkili çıkıp neden bu silahı satın alan müşterileri adına kendilerini savunmuyor yoksa "sükut ikrardan gelir" lafı doğrulanıyormu?


    (Türkçesi: Susmak kabul etmektir)

    Uzun süredir takip ettiğim ve havalı silahlar konusunda amatörce merakımın oluşmasını sağlayan forum yöneticilerine ve tüm forum üyelerine selamlar.


    2007 yılı sonunda aldığım 4,5 Gamo cfx marka tüfeğimi forumdan Sn.Mustafa Serdar'ın tecrübeleri ve görüşleri doğrultusunda Sn.Veli Katrancı'dan sipariş ettiğim altın tetik yay tutucu seti ve yeşil kauçuklu gres ile iyileştirdim.Tüfek bambaşka bir karaktere kavuştu güçlü sesle beraber yumuşak çok zevkli atışlar yapılır hale geldi. İhtiyacı olan arkadaşlar Dışkapı Yıba Çarşısında 2.katta Burak Av Güvenlik Malzemeleri tamir dükkanında Sn.Murat Erturan usta tüfeği söktü ve topladı ve son derece uygun bir ücret aldı. Tititzliğimden dolayı tüm işlem boyunca adamcağızın başındaydım ve tüfeğin sökülüp toplanmasının benim gibi acemiler için kolay bir iş olmadığını söyleyebilirim.Tekrar selam ederim.