Serhadi adlı kullanıcının mesajları

    Anlık bir kararla bir araya geldiğimiz dünkü buluşmamız en keyifli günlerimizden biri oldu. Birkaç saat takılır kaçarız derken, güneşi batırdık Sarnıç'ta. Benim HW97k kırık yayına rağmen mini yarışmamızın galibi ve 90 metredeki sallanan plinking hedefinin bağlı olduğu ipi keserek gönüllerin de şampiyonu oldu. :thumbup:


    Tabanca konusunda iddialı bir ekibimiz olduğu kesin.


    Elinde fotoğraf olan yüklesin. Bendekiler burada:

    Hobidaşlar,


    Bugün yine Sarnıç'tayız. Katılmak isteyenleri bekleriz. Yorem Börek'te kahvaltıyı bitirdik, atış alanına geçiyoruz.


    Herkese iyi pazarlar..


    Buluşmadan görüntüler. Katılamayanlar arkadaşlarımız için:



    Yeni imalat hamster iyi iş görüyor..



    İkinci kuşak atıcılar yetişiyor takımdan..


    Aktif envanterim ;tufey#£tabanxalı$



    Melo yine arabanın altından pek çıkamadı bugün korkudan :)


    Katılan herkese teşekkürler..

    Tetiğin önündeki vida sanırım. Fotoğraf paylaşabilir misin? Ben Eski bir ahşap kundaklı tüfekte kalın matkap ucu ile vidanın başını tamamen sıfırlayıp çıkarttıktan sonra pense ile tutup sökmüştüm.

    Ben yarın saat 09:00 da Yörem Börek'te olacağım. 09:30 gibi atış alanına geçerim. Bilmeyenler için yolu bir kez daha tarif edeyim:


    Şehir merkezinden Gaziemir Adnan Menderes Havalimanına giderken Sarnıç yönüne ayrılmak için sağda kalıp ilk ışıkları geçtikten sonra sola dönülüyor. Köprünün üstünden demiryolu hattını geçtikten sonra havalimanı pist başı sağımızda kalacak şekilde yaklaşık 1 km. ilerliyoruz. İlk büyük döner kavşaktan sola dönüp benzin istasyonu sağımızda kalacak şekilde 300 metre ilerleyince sağ kolda Yörem Börek binasını göreceksiniz.


    Direk alana gitmek için Yörem Börek'ten sonra bir yere sapmadan 1 km kadar ilerleyin. Karşınıza İstikbal Mobilya binası çıkacak. Sağa döndüğünüzde İstikbal solunuzda kalacak. 50 metre içinde İstikbal'in duvarı biter bitmez sola sapın. 900 metre ilerleyince Yüksek gerilim hatlarına varacaksınız. Sağa doğru dönüp 500 metre boyunca elektrik hatlarını takip edin. Küçük bir köprü ve spray boyalı taşlar göreceksiniz. Sola sapıp işaretli taşları takip ederek 300 metre daha ilerleyince atış alanına varacaksınız:


    Tüp konusundaki sorunuza gelince, eğer tüpünüzün kullanım basıncı 200 bar ise dalış merkezleri uygundur. 300 bar için uygun ekipmanları olmayabilir, olsa bile risk almak istemeyebilirler.


    Gelecek arkadaşlarla yarın görüşürüz.

    Ben de bugünlerde tam bununla uğraşıyordum. Telefonum fotoğraf makinemden daha yüksek hızda video çekebiliyor (60 fps) :thumbup:


    Evde rengi atmış eski bir kılıf vardı onu bulayım da hemen uygulamaya başlayım akşama. Yapan arkadaşımın eline sağlık..


    verdiğiniz malumatlar için teşekkürler, neticede bu mevzu ile alakalı, bütün dürbünlerde geçerli olacak, ortak bir hesaplama yöntemi yok.


    Hepsinin artıkıl dizaynı farklı olabileceği için yok. Mildot en yaygın metod. Farklı artıkılların ortak olarak kullanabileceği daha kaba hesaplama yolu paralaks ayarı olabilir ancak.

    bütün dürbünlerin kendine özel bir hesaplama şekli mi var yoksa ortak bir hesap yöntemi mevcut mu.


    Genelde Mildot mesafe hesaplama kullanılıyor. Forumda detaylı bilgi bulabilirsiniz. Benim de bir sonraki dürbünüm 20X 1/2 mildot olacak. ;tufey#


    Bu anlattıklarımız sadece Hawke SR serisi için geçerli. Eminim başka firmaların başka artıkıl dizaynları ve hesaplama formülleri vardır. SR havalı tüfek saçma yörüngesine uygun tasarlanmış bir ürün.

    Sizinki çok daha pratikmiş hocam. Bu formülü ve sabit değerleri nereden buldunuz acaba? Bir de aynı formülü sr pro için de kullanabilir miyiz?



    [Resim Engellendi: http://www.hawkeoptics.com/user/hawke/reticles/large/SRPro_Red.gif]


    Oturup hesaplamıştım bir gün. Bende SR12 var. SR6 ile aynı ölçekleri. SR Pro farklı tabi. Gördüğüm kadarı ile değerler A için X 1.5, B için X 0.75, C için X 0.5 yada yarısı, D için X 0.375 diye gidiyor.
    4 post daha var hesaplayabileceğin yukarı doğru. Bence birimleri metrik olarak ayarla, büyütme 10X, hedef boyu 100 mm gir, nasıl hesapladığını daha iyi göreceksin ;)

    Yazılıma erişimin yoksa formülünü de ben vereyim:


    hedefin boyu cm. cinsinden dürbün büyütmesi ile çarpılır. Bulunan sayı A için 2'ye bölünerek metre cinsinden uzaklık bulunur. B için 4, C için 6, D için 8'e bölmek gerekir.


    Diyelim ki hedefin yeşil soda şişesi (17cm.) ve 12 büyütmede A çizgilerine oturuyor. 17x12=204 Böl ikiye 102 metre. B deyse 51 m, C deyse 34 m, D ise 25.5 m.


    Ben lazer ile sağlamasını çok yaptım. Tüfeği sarsmadan düzgün ölçersen en fazla yarım metre yanılgı ile hesaplarsın.


    İyi atışlar..

    Ateşli silaha lazer takanlar bizim gibi 7 metreden 2 buçuk santimlik hedefe rahat rahat nişan alıp atmıyorlar. Amaç hızlı nişan alıp rakibi bir an önce etkisiz hale getirmek. Pesekar arkadaşın da çizimle açıkladığı gibi, ne kadar uzağa sıfırlarsan açı daralacağı için fark o kadar az olur.


    arkadaslar
    30 yıldır atıyorum ama bu isin kompedani degilim ve ilk kez laser pointerim oluyor
    10a yakin durbunlu red dotlu cok cesitli tufegim var elbette namludan cikan merminin yukseildigini sonra dustugunu biliyorum ama bu rakam oyle cok degildir mesela at44 um 10 ve 50 m de sifir vurur 30 m de biraz ust vurur (2 tık)
    ama ben su anda tabanca ile 5 ile 10 m den bahsediyorum ve yani 5 m de sifira ayarldigim pointer 10 m de 4 parmak asagiya atiyor 5-10-15 m de 4.5 mm bir mermi ne kadar dusebilir ki? oyle ki hedef kagidinin disina cikiyor peletler
    laser takili keskin nisanci tufekleri goruyorum (filmlerde) her mesafe icin ayar mi degistiriyorlar yani


    Arkadaşım, aklını karıştıran noktayı açıklayayım. Dürbün ve reddot namlunun üstüne takılıyor. Sen ise lazeri namlunun altına taktın değil mi? Bu durumda dürbün aşağı bakarken, lazer yukarı bakıyor. Dürbünün orta noktası saçma yörüngesini önce yakında sonra uzakta iki kez keserken, lazerin görüş hattı sıfırladığın noktada bir kez kesiyor. Ve mesafe arttıkça saçma daha aşağı giderken, lazer daha yukarıyı gösteriyor. Aslında namludan çıkan saçma sürekli olarak düşer. Sadece dürbünün bakış hattı aşağıya doğru olduğu için grafiklerde yükseliyormuş gibi ifade edilir.


    İyi atışlar..

    Arkadaşım,


    Makine mühendisi ve eski atıcıymışsınız. Eğer doğru okuduysam sorunuzun cevabını biliyor olmanız lazım zaten. Silahınızın her mesafede lazerin gördüğü yeri vurmasını mı bekliyorsunuz gerçekten?