LifeTime adlı kullanıcının mesajları

    Hepinize teşekkür ederim. Allah herkese gönlünce , Gönlüne göre versin.


    Bir silahı çok isteyipte alamamanın ne demek olduğunu iyi bilirim. 88-89 yıllarıydı ilk havalı tüfeğimi para biriktirerek almıştım. Yandan kurmalı Sarsılmaz marka bir tüfekti. 1 sene içinde bozuldu. Yayına klavuzluk eden plastik parça kırıldı. Arkasından da yayı kırıldı. Bir türlü yaptıramadım. Aldığım yere gitsem de (Sarsılmaz Silah'tan almıştım) Silahın parçasının olmadığını söyleyip beni başlarından savmışlardı. Kendim uğraşıp tahtadan bir yay klavuzu yapıp birde Tahtakale de bir havalı silah tamircisi bulup ona yay çektirip silahı çalışır hale getirmiştim. Ancak bu sefer de yayı çok kalitesiz olduğundan tüfekten iyice soğmuştum. Bu silah beni kesmiyordu.. O zamanlar internet yoktu. Birisinde Diana Marka havalı tüfeklerin kataolğunu görüp Dianalara aşık olmuştum. O zamanlar Mod 350 v Mod 54 yoktu. Diana'nın top modeli Mod 48 ve Mod 52 idi.. Bu arada yıl 1995'e geldi. Aklımda hala Diana 52 vardı. Üniversite bitmiş, Askere de gidip gelmiştim. 1995'ten 1998 yılında kadar Diana alabilmek için para biriktirdim. Ancak Hala Diana 54'ten haberim yoktu. Neyse Karaköy Meydan av'a gittim. Baktım vitrinde bir silah (diana 52 sandım) sordum ne kadar diye.. Dediler o Diana 54. ee dedim ne farkı var 52'den . Dediler o geri tepmesiz en son model. Ne kadar dedim (o zamanlar Mark tedavüldeydi ve Euro daha doğmamıştı.) 1100 DM fiyat dediler.


    Üstümde de 900 DM falan var ama yanımda müşteri çeki var iki tane onlarla 1000 DM falan anca çıkıyor. Neyse adama durumu anlattım ve dedim ki hemşerim bütün param bu. Uyarsa ver silahı. Ve aldım...


    Yani o zamanlar PCP falan 'P' si bile yoktu ve ben Diana 54 alabilmek için 90'dan 98'e kadar 8 sene beklemiştim. Ve Her gün bu silahı en az bir kere aklımdan geçirip düşünerek...

    Evet sonunda dayanamayıp bende FX-Gladyo aldım.


    Hep takip ediyordum 100.ncü FX-Gladyo'yu ben alayım diye (100'üncüyü alana madalya varmış.. ;kihhik, ) ama ben 99.cu olmuşum ;#^+. (Tabii bu işin şakası)


    Fazla reklamını yapmama gerek yok. Zaten bir dolu yapıldı. Tek kelime ile Tüfek süper. Bu arada Mustafa bey'e de silahla ilgili ayrıntılı teknik anlatımları için ayrıca çok teşekkür ederim. Böylece kullanım kılavuzu ile boğuşmaktan kurtulmuş oldum :)

    Güle güle kullanın. Kazasız ve isabetli atışlar dilerim.


    Yalnız dikkatimi çeken bir şey oldu (Mustafa bey'in yazmış olduğundan anladığım kadarıyla) Bu tür alış verişler genellikle hanımlar evde yokken yapılıyor :))

    Şişe cam kalınlığını 0,25 cm dersek x11x2 taraftan buda yaklaşık 5,5 cm genişliğinde bir camı deler anlamına geliyor. :wacko:

    Bu hesabı o kadar basit yapamazsınız.. Camın kalınlığı arttıkça mukavemeti de logaritmik olarak artar.

    Diana Rastat benimde kullandığım ve beğendiğim bir pellet ancak sadece bu pellete özel olarak tüfeğin sıfırlaması dğer peletlerle uyuşmuyor. Yani bu pellet için Tüfeğinize ayrı sıfırlama, diğer pelletler için ayrı sıfırlama ayarı yapmanız gerekiyor.



    En iyilerde birisi de 14.3 gr. Benjaminleri de şiddetle tavsiye ederim...

    Arkadaşlar pompa işi önemli, Pompanın iyi hava basması yada kolay doldurması gibi konulardan çok, pompanın havanın nemini ve tozunu filtre edebilmesi önemli. Tüfeğin tüpüne nem girmemeli. Scuba'lar bu bakımdan daha avantajlı çünki Azot basılmış scuba'da nem yoktur. Bu da silahın ömrünü uzatır.

    Ben pellet olarak H&N Baracuda ile aynı olan Diana HighPower "Rastat" pellet kullanıyorum. Bu pelletler 21.4 grains ve yaklaşık 1.4 gram'a karşılık geliyor. Amaç Ağır pellet kullanarak namlu çıkış hızını düşürmek. Dolayısıyla başka bir marka ve ağırlığı 18 grains'ten fazla bir pellet varsa alıp kullanabilirsiniz. Ancak şunu hatırlatayım; Diana Rastat'lar yada H&N baracuda olsun sıfırlama noktası diğer pelletlere göre farklılık gösterir. Bunu dikkate alırsınız.


    Dayanıklılık olayına gelince; Yayın gücü arttıkça Silahın zorlanan kısmı keçedir. Biz keçeyi de en kalitelisiyle değiştirdik. En fazla olsa olsa yay kırılabilir yada keçe deformasyona uğrar. Böyle bir durumda Bunları değiştirerek tüfeği kullanmaya devam edebilirsiniz.

    Aldığınız sonuç normal. Çünki bende aynı olayı yaşadım. Bende diana 54 var. Diana HighPower ile diğer pelletlerin sıfırlaması tutmuyor. Bu sadece Diana HighPower'da oluyor. Diğer farklı pelletler'de hedefte sapma olmazken Dianalarda oluyor. Yapacak birşey yok.

    Bir laf vardır .. Derler ya, İnsanın başına ne gelirse meraktan gelir diye..


    Bazı şeyleri orjinal haliyle bırakmak daha iyi sonuçlar verebiliyor. Bende bir Diana54 sahibiyim. 8 senelik bir 54'üm var. Tüm bu süre içinde sorunsuz kullandım ve kullanıyorum. Bende sonunda bir gün silahımı modifiye etmeye (yada ettirmeye) karar verdim. Sağ olsun Mustafa bey çok yardımcı oldu. O zamanlar vakti daha boldu ve bu tip işlerle uğraşabiliyordu. Ben ABD'den Maccari marka yay ve keçe sipariş edip getirttim. Mustafa bey bunları benim silaha taktı (Hatta bende yanındaydım = özellikle belirtiyorum çünki yay benim elime ulaştı ve benim yanımda gelen bu Maccari yay + keçe takıldı) Ancak yay benim şansımdanmıdır nedir üretim hatalı çıktı ve 1 ay içinde aşırı derece yumuşadı. Bu sefer Mustafa bey,(Hep minnetle anarım) kendisi için aldığı yaylardan birini benim tüfeğe taktı. Bu yay, Maccari'den daha kalın ve güçlü bir yaydı. Silah eskisine göre oldukça güçlü, Bir o kadar da zor kuruluyor tabii :). Ancak, eskiden 20-25 mt'den yaptığım atışlarda 8-10 mm'lik guruplar yapabilirken, bu artık o kadar kolay olmuyor. Pelletler bir şekilde 20 mm'e kadar dağılıyor. Daha önceleri de konuşuldu. Dianaların yiv setleri namludan belli bir hızın üzerinde çıkan pelletleri tam tutamadığından traşlıyor ve atış istikrarı bozuluyor. Belki L&W namlulu bir silah olsa bu olumsuzluklar olmayacakkan Dianalara özgü bu olumsuzluk yaşanabiliyor. Silah Modifiyeye uygun ancak atış istikrarından vaz geçmeyi göze alırsanız.

    Bu pelletler H&N e benziyor ama sanki Beeman de olabilir bu listedeki pelletleri incelerseniz çok benzer pelletler olduğunu görebilirsiniz.


    http://www.airgunsusa.com/desc/beepells.html

    H&N'in tüm serisini Beemanda satıyor farklı isimler altında. Hatta aynı pelleti 3 - 4 firma aynı üreticiye fason ürettirip kendi markası altında başka bir isimle pazarlıyor. Mesela; Beeman daki adını hatırlamıyorum ama H&N Baracuda yı ve Diana Rastat 3 ayrı firmada satılan bir pellet.

    Bence Şoklu namlu yaylı silahlarda değilde PCP'lerde kullanılmalı.


    Benim düşünceme göre yaylı silahlarda atış yapıldığında, namlu içindeki hava basıncı pellet namlu içinde ilerledikçe düşer. Bunun üstüne birde namlu çıkışına yakın pellet şok'a girdi mi daha da yavaşlar kanaatindeyim. Oysa PCP'lerde durum böyle değil. Basınç ya sabite takın kalır yada gittikçe artan bir durumdadır.


    Üstadlar ne der acaba bu konu için ?

    Yaylılarda, Boşa yapılan (pellet koymadan) atışlarda yayın kırılma ihtimali olabileceği gibi en büyük hasarı yada zedelenmeyi pistonun önündeki KEÇE tabir edilen havayı sıkıştırıp kaçmasını önleyen conta görür. Contanın formunun bozulması, çatlaması yada yırtılmaya başlaması ile hava kaçakları başlayacağından Tüfeğin performansı bir anda düşecektir.