Mustafa Serdar tarafından yazılan gönderiler

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.

Her iki silahın Valf tasarımları tamamen birbirinden farklı, çekiç yay kısımlarında benzer parçalar kullanılmış, Gladiator ve Revolution da valf sistemi alt bloğa işlenmiş, oysa T12 de Valf sistemi tüpün üzerinde.
    Doğal olarak sistemler arası farklar doğması doğal, örneğin T12 nin yayını AirArms a takabilmiş olsak, sanırım valf açılmaz ve silah patlamaz.

2.tablodaki değerlerde pek fena değil ort.hız farkı yaklaşık 3 fps civarında peki gladyotör kendi orjinal yayıyla niye bu 2. tablodaki hız değerlerini vermiyor yani ort. 950 fps de kalıyor bu 2. tablo değerleri gladyotörün modifiye edilmiş halimiki acaba.

2. Tabloda yine FX T12 fakat silaha Gladiator ün çekiç yayını takıp denedim, her iki silahın çekiç yay dış çapları aynı, yani yuvaya şık diye oturuyor, fakat FX T12 nin çekiç yay tel kalınlığı 1,20mm iken Gladiator ün çekiç yay tel kalınlığı 1,40mm

Mustafa abi değerler gerçekten harika , ama bizim dün yaptığımız atışlarda baya düşme yapıyordu acaba benim silahın değerleri ne civardadır ?

Sen silahını bana gönder bir güzel ayar yapalım, merak etme ücretsiz, ama benim tavsiyem kesinlikle FX T12 de güç artırımı yapılmadan müsabaka değerlerinde kullanılması, çünkü Orijinal ayarları harikulade, hatırlarsa sen bana abi silahı biraz güçlendir değmiştin ve bende acele ile çekiç yayını iyice sıkıp sana göndermiştim, silahı bana gönderirsen, ayarlarını Orijinaline çevirip sana geri göndereyim,

Güç isteniliyor ise bence Gladiator tercih edilmeli, Çünkü Gladiatorde yapılacak güç artırımları Yüksek hava hacminden dolayı istikrarı çok az etkileyecektir.

Değerli arkadaşlar,

2 gün önce yaptığımız FX T12 ile ölçümler.

• Silah FX T12 ve tüpdeki basınç 200 bar.(silah standart ayarında, yay gevşek)
    • Mermi FX Diabolo 16grains .22
    • Toplam 2 şarjör 24 Pellet
    • Yoplam 24 atış ve 2 tane boş sıkış tüpdeki hava 150 Bar a düştü

Değerler fps cinsindendir :

933 - 931 - 932 - 933 - 931 - 929 - 930 - 929 - 931 - 930 - 929 - 931
    932 - 928 - 930 - 928 - 929 - 931 - 928 - 929 - 930 - 928 - 929 - 929

Birde Yay tel kalınlığı biraz daha fazla olan Gladiatörün yayını takdım ve yine 200 bar hava basarak hız ölçümlerine geçtik.

1038 - 1040 - 1042 - 1046 - 1047 - 1049 - 1051 - 1050 -1052 - 1054 - 1053 - 1055
    1055 - 1048 - 1051 - 1046 - 1043 - 1047 - 1043 - 1040 - 1038 - 1041 - 1039 - 1038

Burada silahtaki hava 140 bar a düştü ve yine yukardaki 24 atış dışında önceki ile aynı olsun diye 2 tane boşa sıktım, yani 26 atış,
    Tabi bu ikinci tabloda çekiç yayının arka vidasını az birşey daha sıkmak yada gevşetmek bu tobloyu tamamen değiştirir.

Şimdi dikkatinizi 1. tabloya çekmek istiyorum, Değerleri iyi incelerseniz, bir Regülatörlü silahla neredeyse eş değer stabilite göreceksiniz, biz bile ekip olarak şaşırdık, bu da silahtaki mühendislik hesaplarının olağanüstü iyi yapıldığı sonucunu veriyor.

Bir sorum daha var silahla ilgili: silahı aşağı yukarı kaldırıp indirince tüm kolları yerinde sabit, dışardan oynayan hiç bir şey olmamasına rağmen içinde bir şey kayıp çıt ediyor.. O neyin nesidir? İşkillendim :)

Aksi gibi babamlar tatilden döndü, evde deneyemiyorum silahı, çıkıp dışarda şu tetiği ayarlayıp bakıcam, sonra haber veririm ;)

Siz 3 pelleti nasıl çıkardınız yaw :S

FX Gladiator ve FX T12 de, AirArms larda olduğu gibi kurulu değilken çekiç yayı ve çekiç boştadır, yani yay stres altında değildir ve bu sayede benim AirArms ın silah 40 bar a düştüğünde havayı boşalttığı gibi bu silahlar 1 Bar a kadar havayı muhafaza ederler, ses rahatsız ediyor denilirse özellikle T12 de çok basit, 1 tane kundak vidasını alırsınız ve silahın arkasınsaki çekiş yayını sıkan allen başlı vidayı 1 tur saat yönünde sıkarsınız, böylelikle yan çekice sürekli çasar ve silah yukarı aşağı eğildiğinde bu ses çıkmaz, AMAA ben bunu yapmanızı önermiyorum, çünkü ben denedim ve gördüm, bu çekiç yayı sıkıldığında silah derhal gücünü artırıyor, fakat atışlar arası denge az da olsa bozuluyor, yani adamlar ayarları gayet güzel yapmışlar,

Bugün bir çok arkadaşımız isveç güzeli, Naomi diyerek mutluluklarını paylaşırlarken, böyle araya girip bu konuyu yazmak her ne kadar işimize gelmiyor ise de yazmak zorundaydım, orada o O Ring patladığında hemen kenarından boru yırtılabilir yada, oradan patlayan O Ring in şiddetiyle dişleri sıyırıp valf fırlayabilirdi ve o valf karşısında 30 santim duvar olsa onu bile çok rahat deler ve çıkardı,

Başka bir bilgi daha, ben silahı ilk gördüğümde Ülkü abi ile iddaalaşmıştık, ben bu tüp ithal dedim, Ülkü abide sanmıyorum bu hatsan işi dedi, benim yanılmamın nedeni tüpün orta kısımlarından başlayıp dip, yani valf tarafına doğru olan kısmı daha dar idi ve ben doğal olarak sanayici sanatkar bakış açımla, bu tüpe sıvama yaparak dip kısmı daraltarak daha güçlü hale getirmişler dedim, çünkü böyle bir sıvama tüpün bu sıvanan kısmına ciddi bir mukavement kazandırır, ama neden o bölgenin o şekilde sıvandığına akıl erdirememiştim, bugün tüpün başına gelenlerle söktüğümüzde bir de bu noktada şoka girdik, benim sıvama diye tahmin ettiğim kısım dıştan tornalanarak inceltilmiş, çünkü tüpün iki tarafınıda açtığımız için içine baktığımızda gördüğümüz tüpün içi boydan boya düm düz, tüpün hızlı dolum tarafında et kalınlığı 2,50mm ortada ciddi incelmiş ve valf tarafında tekrar bir miktar kaba bırakılmasına rağmen et kalınlığı 2,20mm, bu 2,20 mm olan kısımın ortaya doğru olan kısmında boru dış çapı daha düşük yani o orta kısımda tahminim et kalınlığı 2mm nin çok altında ve herkes bilir "bir zincirin taşıma gücü en zayıf halkası kadardır" bunu hangi akla hizmet yaptıklarınıda buradan açıklarlarsa hepimiz mutlu oluruz,

Ayrıca bu tüp 200 bar ve bu tüpün kullanıma verilebilmesi için, Basınçlı kaplar yönetmeliğine göre 300 bar da test edilme mecburiyeti vardır ve eminimki bu testleri bile yapmadan alel acele silahları piyasaya sürdüler, oysa 300 bar su testine tabi tutsalardı 190 barda bizim elimizde o O Ring patlamamış olacaktı.

Bir şeyi yazmayı unuttum, bu o ring kanalı çapaklı olması yanında hatalı işlenmiş, çünkü hızlı dolum tarafındaki kapağı takıpta sıktığımızda oradada aynı şekilde kıl gibi o ring ezilip dışa taştı, yani O Ring yatağı işleme standartları vardır ve bu standartı bilmiyorlar, hata olsa tek tarafta olmalıydı, her ihi tarafıda hatalı işlenmiş.

Değerli Arkadaşlar,

Bugün şirkette öğleden sonra Ülkü abi ile bahçede sohbet ederken aynı zamanda FX T12 ye ahşap kundağı monte ediyorduk ve AT44 ün üzerine Dürbün takdım ve sıfırlayalım dedik, silahın üzerinde gelen orijinal hava tüpünü "Booze" Volkan ve "ERKUT" Kadir bey içerde pompa ile hava basarlarken aniden içerden bir ses ve telaşla bahçeye geldiler, Kadir hatalı bir cesaretle elinde cosssslayan tüple bahceye koştu ve gördüğümüze inanamadık, tüp çelik kısmı ile valf arasından O Ring i patlatmış ve 200 bar a yakın bir basınçla tüpten hava fışkırıyor, Allah korudu hiç birimize bir şey olmadı, ülkü abi hemen müdahale edip havayı boşalttı (onada kızdım ya) yaptığı tehlikeliydi,

Sonuçta hava tamamen boşaldı, ve hemen tüpün valfini söktük ve gürdüğümüzden gözlerimize inanamadık, Valf ile tüpün birleştiği yerde büyükçe bir O Ring vardır bu O Ring patlamış, ama patlama nedenini merak edenlere söyleyeyim, O Ring in takıldığı yerde mutlak çok temiz işçilik olmalı, çapak kesinlikle olmaması gerekir ve bu çelik tüp ağızındaki O Ring kanalının hem derinliği az işlenmiş hemde tam O Ring ile birleştiği noktada keskin kenarlı çapaklar kalmış, tabi doğal olarak bu çapaklar Valf montajlanırken O Ring i kesmiş,

İşin en korkunç tarafını henüz anlatmadım ! tüpün diğer tarafındaki hızlı dolum ve manometrenin olduğu kapağı söktük ve bu kapağın iç kısmında resmen, sanki duman bulaşıkları, ülkü abi ile birbirimize bakındık, sonra tüpün içine baktık ki ne görelim sanayide kullanılan bildiğimiz sarı renkli, petrolden üretilmiş gres ve bu kapaktaki duman izleri tüpün diğer taraflarında yok, yani hızlı dolum kısmından giren basınçlı hava girişte bir güzel yanıyormuşta haberimiz yokmuş, ne hikmetki patlayıpta birimizi öldürüp yada sakat bırakmadı,

Soruyorum şimdi insan hayatı bu kadarmı değersiz, bence bu silahlar derhal toplatılmalı ve bu tüpler elden geçirilerek düzeltilmeli, O Ring kullanılacak yerlerde O Ring kanallarının olması gereken standart ölçülerin hiç birine uyulmamış, o ringin tüp içine doğru uzaması gereken boşluk (kanal) yeterince verilmemiş, hızlı dolum kapağının içindeki valfi söktüğümüzde içinden 2 tane pirinç büyüklüğünde çelik torna talaşı çıktı, başka ne diyeyim bilemiyorum, bu kadar sorumsuz olunmamalı.