Mustafa Serdar tarafından yazılan gönderiler

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.

    "bendeki S410 16 grains pelet ile 1365 fps hızda atış yapıyor."
    sn Mustafa Serdar bu hızda kaç atış yaptığını da söyleyebilir misiniz? bir de yüksek hız isabeti olumsuz yönde etkiliyor mu veya bu etki varsa önemsenmeyecek kadar mı? teşekkürler


    Değerli kardeşim, bendeki bu silah ileri seviye modlu, örneğin namlusu 5,56mm 70 santimlik bir Loher Walther, bu hızlarda isabet ancak peletin hedefe ulaşması anında pelet hızı ses hızının altına indiği kritik noktanın üzerinde ise sorun olmaz, ama diğer taraftan bu etki önemsenecek kadar abartılı değildir, hatta 100 metre atışlarında bile gurupman çalışmasında bu etkinin negatif yönlerini tespit edemezsiniz, yani bu süpersonik hızdan subsonik hıza düşüşteki dalgalanma vardır ama etkisi ciddiye alınacak seviyede değildir,
    Diğer sorunuza gelirsek, bu silahla henüz atış eğrilerini çıkarmadık, çünkü silah sürekli sökülüp takılıyor, nedeni ise sürekli geliştirme (arge) çalışmalarımı bu silahta devam ettiriyorum, ama bu silah bu güçte en iyi pelet seçimi 30 ila 40 grains solid peletlerdir, 30 grains peletde 1025fps hız ve her atışda 270cclik silahın tüpünde 5 bar kayıp yaşanıyor,

    Ciddi bir konuda, geyik tarzı yazarak mevcut başlık altında konuya ciddi anlamda eğilip mesaj yazanları küçümsemek olurki, bu durum forum formatımızada uygun olmaz.
    Yönetici arkadaşlar konu başlıkları altında gereksiz gördükleri mesajları ayıklarlar.


    Hvaların aşırı sıcak ve kuru olduğu aylarda pcp silahlarda ciddi güç artışları olduğunu geçtiğimiz 2008 yılı ağustos ayında FX T12 ile yaptığımız atışlarda tesbit etmiştik, bir çok arkadaşımız hatırlayacaklardır ve forumdada bu konuyu tartıştık.

    Şu anda para biriktiriyorum zaten. Ama Glad için. Bir sorum daha olacak. Eskiden FX kompresor üretiyordu. Hala devam ediyor mu yoksa kaldırıldı mı. Çok basit ama kullanışlıydı bir arkadaşımda vardı ve çok memnun olduğunu söylüyordu. Almanyadan kesin dönüş yaparken tüfeği komp. falan hepsini getirmişti.

    Sanıyorum üretilmiyor, umarım arzu ettiğinize kavuşursunuz.

    Mustafa Bey, tam olarak aradığım cevap buydu.Biraz deneme ile optimum güç ve atış adetini yakalayıp o ayarda kullanmak.Geliş süreci ile ilgili cevap içinde teşekkürler.Son noktayı (yada noktalı virgül) bu silahla koyarız inşallah.

    İnşaAllah.

    Taylan, tabiki bu çok rahat yapılabilecek bir şey ve stabilitede pozitif yönde etkilenir yani çok daha mükemmele yönlenir, bunun için silahta geri dönüştüz bir işlem gerekmez, bir ince yay yada bir iki spir kısa yay ile bu sağlanır, tabi bunu kısa yada ince aynı boy yay ilede test edip sonuçlarını görerek yapmak doğru olur.


    Yaz tatilinde isveç geç çıktığı için henüz imalat süreçleri tamamlanmadı, ama sanırım ekim sonuna burada olacak silahlar, ayrıca yanında 4 kademeli 275 bar FX pompalarda geliyor.

    Benim hıza değinmemin nedeni genelin hız takıntılı olmasıdır,
    Diğer taraftan ilk atış ile 50nci atış arasında 15fps lik bir oynama kayda değer olarak kabul edilmez, tabiki regülatörlü bir silahın teknik veri anlamında sağladığı stabilite değeri yüksektir ama FX lerdeki valf - çekiç - yay kombinasyonu atışlarda gurupman çalışmalarında heleki yüksek tüp hacmi ile regülatöre ihtiyaç hissettirmez, yukarıda yazdığım yazı teknik deneyimlere sahip biri tarafından iyi okunursa anlatılmak istenenin 900fps hızlarda stabiliteyi yakalamak için büyük çaplı valfe sahip silahların regülatöre muhtaç olmalarıdır, standart tüpe sahip bir AT44 de, regülatör uygulaması ile 40 stabil atış yapacağım derseniz, 900 fps nin çok altında bir hız değerine razı olmanız gerekir, çünkü bu silahtada valf 4mm dir, FX Royalin zaten regülatörlü modeli var ve 16fpe enerjiye sahip, arzu ediyorsanız size özel getirtebilirim.

    Arkadaşlar Theoben Rapid modelinde regülatör takılmamış olması halinde, FX teki stabilite yakalanamaz, nedeni ise Valf sistemidir, FX lerin tamamında valf çapları 4mm dir, ve çekiç ağırlığı 16 ila 20 gram aralığında ortalama ve maksimum verim alınır, yani FX marka bir silahta çekici 40 gramda yapsanız kalın yayda taksanız 16 grains pelet ile maksimum 1025 fps hız elde edersiniz, ama bu 4mm lik karşılıklı çelik valf stabilite denildiğinde ortaya mükemmel sonuçlar çıkarmaktadır, görüldüğü üzere.

    Şimdi neden Rapid yada AA , yada HW100 gibi bir silahta regülatör olmazsa stabilite tam tutturulamaz sorusunun yanıtına? Bu silahlarda valf çapları HW100 6mm, AA S410 XTRA 7mm Rapid ise 6mm, yani bu silahlarda 50 ila 80 gram ağırlığında bir çekiç ile güçlü bir yay kombinasyonu, regülatörsüz, 16 grain peletle 1200 - 1400 fps hızlara ulaşırsınız, yani maksimum verebileceği budur, diğer taraftan Evanix AR6 da 8mm lik bir valf vardır ve deli deli güçler elde edilirken regülatörsüz kesinlikle stabilite yakalanamaz, bu durumda bu silahlarda 950 ila 1000 fps hızlarda stabilite yakalanabilmesi için regülatör kullanmak elzemdir, 40 - 50 gramlık çekiç kullanırsınız, regülatörü 140 barlarda ayarlarsınız ve regülatör ile namlu arasındaki odacığa 140 bar civarı havayı hapsedersiniz (burada bu odanın hacmide önemlidir, odayı büyük tutupda çekiç ağırlığını bulmaya çalışarak zaman kaybetme yerine, çekici ve yayı ortalamanın üzerinde tutup, oda hacmini kısıp artırarak silahta istenilen hız ayarlanmalıdır, bu büyük çap valfli silahlarda yayın yorulması, yaz kış faktörleri bile eğer silah regülatörsüz ise farklılıklar arzedebilir (kışın soğukta çelik yay daha serttir), oysa 4mm karşılıklı çelik valf sistemlerinde siz yayınızı güçlü çekicinizide biraz ağır yaparsınız silahın vereceği yukarıdada belirttiğim gibi 950 ila 1025 fps lerdir, bu değeri çekiç ağırlığını artırıp azaltarak ayarlarsınız,

    Bir başka bakış açısı ile 6mm valfli HW100 de kendi orijinal çekiç ve yayı ile yaklaşık 140 barda ayarlanan regülatör ile yaklaşık 900fps hız elde edilirken, 7mm valfli AA S410 da 130 barlarda, 8mm valfli evanixlerde 120 barlarda 900fps civarı hızlar edilir, bu durumda 4mm valf çapında bir silahta regülatör uygulaması yaparsanız 900fps civarı hızlar için en az 150 - 160 bar'a ayarlanmış regülatör gerekir ve bu durumda regülatör ön hava hücresi büyük tutularak yaklaşık 200 cc tüpe sahip bir silahta 22 civarı stabil atışa sahip olursunuz, ama 960 - 970 fps hızda olsun isterseniz regülatörün basıncını 170 - 180 barlara çıkarmanız gerekirki bu durumdada stabil atış sayınız 10 lara düşer.

    Yani uzun lafın kısası, birinde (büyük çap valfli silah) yüksek debide kısa süre hava salınımı ile elde edilen "X" hızı, diğerinde (küçük çaplı çelik valf) düşük debide uzun süre hava salınımı ile elde edilir, Bunu ateşli silahlar ile mükayese edersek, kaval namlu av silahlarımızda kullandığımız barutların yanma hızı çok fazladır, patlama şeklinde ani reaksiyonlu iken, yivli setli ateşli silahlarda yanma hızı yavaş barut kullanılır, çünkü mermi çekirdeğini namlu başlangıcından namlu sonuna kadar sürekli yanarak destekleyip setlere oturmuş çekirdeğin istikrarlı ivmelenerek hızlanmasını sağlarki, özellikle bizim PCP havalı silahlarımızda bu çok önemlidir, çünkü bizim peletlerimiz ateşli çekirdekleri gibi solid yapıda olmadıkları için, yüksek debide sert hava şoku eteğin aşırı deforme olmasına neden olur, oysa düşük debide uzun valf açık kalma süresi idealidir, ne peletin eteklerine zarar verir nede pelet namluda yarı yolda arkasındaki basınç düşer.

    FX Revolutionda diğer FX ler gibi 4mm çelik valfe sahiptir ve çekiç ağırlığı yay tutucusu hariç 16 gramdır, ben bu çekiç ağırlığını içine 32grains (2gram) pelet koyup 18 grama çıkardığımda Revolution standart halinde 200 bar ile 120 bar arasında semi otomatik 950fps hızda çalışırken, bu modlama ile 220 bar ile 90 bar arasında semi otomatik yapısı sağlıklı çalışmakta ve 1010fps den başlayıp 120 bar'a kadar 60 atış da 990fps hıza düşmektedir, bu marifet 4mm lik karşılıklı çelik valf - yay ve çekiç ağırlığı kombinasyonunun sonucudur, Bazı yerlerde Gladiator modlanamaz gibi mesnetsiz lafları, yukarıda belirttiklerim destekler görünsede onların bilmediği şey, FX ler dışındaki diğer PCP silahlarda valf karşılığı sabit alüminyum blokta işlenmiş yuva iken, FX lerde valf çelik olmakla birlikte karşılığıda alüminyum bloğa (çevresi bir O Ring ile sızdırmazlığı sağlanmış) oturtulmuş çeliktir ve seyyardır, yani bu valf karşılığını yerinden ucu eğri bir mille alır, çaplı bir karşılık ve valf ile (örneğin 5mm lik valf ve karşılığı) 650 cc tüp hacmi ile şaheserler yaratırsınız.

    Sonuç olarak FX Royale 400 de, FX firması regülatör uygulamalı modelde üretmiştir, ama regülatör 4mm valf sisteminde 140 - 150 barlarda ayarlandığında 16fpe gibi enerjiler üretir, ve ülkemizde pcp silahların yeni olması ve genelin isteklerinin güç olduğu akla getirildiğinde FX Royale 400 de regülatör, 1000 fps hızlar beklenecekse gereksizdir.