silverking adlı kullanıcının mesajları

    Sanırım namlu ceketinin ucunda ki kapaktan bahsediyorsunuz.Kapağı söktüğünüzde iç kısımda ki parçalarda oynama varsa pellet çıkışta değebilir.Resim yükleyebilirseniz problem daha iyi anlaşılır, özellikle AA kullanıcıları yardımcı olacaklardır.

    Bu ayaklar dürbünü ileride ve geride monte etmek için standart ayaklara göre daha fazla ayar imkanı sunuyorlar.Hangi tüfeğe takarsanız takın çok güzel duruyorlar, FX de muhteşem olmuş.Tüfeğin temizliği de dikkat çekici, iyi günlerde kullanın.

    Cometa Fenix 400 Compact Star İspanyol üretimi,kısa namlulu, fabrikasyon moderatörlü, ayarlı dipçikli,kendini sevdiren bir tüfek.


    [Resim Engellendi: http://a1303.hizliresim.com/17/x/lkvmt.jpg]
    [Resim Engellendi: http://d1303.hizliresim.com/17/x/lkvnt.jpg]
    [Resim Engellendi: http://d1303.hizliresim.com/17/x/lkvpu.jpg]
    [Resim Engellendi: http://d1303.hizliresim.com/17/x/lkvqm.jpg]


    Moderatör namluya 2 adet setsukur vida ile sıkıca tutturulmuş.Moderatörün arkası 4,5 cm boyunda blok alüminyumdan imal edilmiş.Buradan tutup tüfeği rahatlıkla kurabiliyorsunuz.Ancak moderatörün ucundan tutarsanız zamanla ona zarar verebilirsiniz.Boyu 30 cm ve çapı 3 cm olan moderatörün içinde beyaz renkli plastik halkalar var.Delik çapları tahminen 8 mm gibi ve pellet çarpma ihtimali yok.Önde ki tapayı alyen anahtar ile açabiliyorsunuz.Arkada bulunan setsukur vidayı gevşeterek moderatörü namludan ayırabiliyorsunuz.Kısacası moderatörün işçiliğini,dizaynını ve tüfeğe montaj şeklini beğendim.Sesi nekadar kesiyor derseniz bir yaylıda ne kadar başarılı olabilecekse o kadar başarılı.Cometa patladığında çok ses çıkartmıyor, ev ortamında komşuları rahatsız edecek bir tüfek değil.


    [Resim Engellendi: http://d1303.hizliresim.com/17/x/lkvrp.jpg]
    [Resim Engellendi: http://d1303.hizliresim.com/17/x/lkvsg.jpg]
    [Resim Engellendi: http://d1303.hizliresim.com/17/x/lkvt0.jpg]


    Namluda ki yiv ve setler çok güzel işlenmiş, hiçbir kusur bulamıyorsunuz.Namlu boyunu da yeterli buldum.Belirli bir boydan sonra namlunun uzun yapılmasının sebebi,tüfeği daha kolay kurmak için moment etkisinin artırılmasıdır.Forumdan edindiğim bilgilere göre,yapilan deneyler ve tecrubeler 10’’ den(25,4 cm) sonrası namlu boyunun isabetlilik konusunda direk bir etkiye sahip olmadigini gostermiştir.Pellet namluyu terkettikten sonra ister 10" ister 30 " lik namludan cikmis olsun sonucta ayni fiziksel etkilere maruz kalmaktadır.Yaylı havalı silahta cikis hızı namlunun ilk 6’’-10’’ katı kadar bir mesafesinde elde edilmektedir.10’’ Sonrasi cikis hizini olumlu arttirmazken ,olumsuz etkisininde önemsenmeyecek miktarda azdır.
    Tüfeğin namlu gerisinde ki hava tüpü boyu 33 cm ve çapı ise 3 cm.Kurulduğunda otomatik olarak geriye giderek kapalı pozisyona gelen emniyet çelikten üretilmiş.Çalışması yumuşak ve yerleşimi ergonomik.Başparmağınız ile emniyeti kolayca açabiliyorsunuz.Dürbün ray kanalı 11 mm genişlikte ve 13 cm boyunda.Kanal boyunca eşit aralıklar ile 3 mm çapında 4 adet delik açılmış.Buralardan dürbün ayağını sabitlemek mümkün.Ayrıca 4 x 8 mm boyutunda bir delik daha var ki buradan tüfeğin mekanizmasını yağlabilirsiniz.
    Tetik ve tetik korkuluğu mat siyah renkli sert plastikten üretilmiş.Tetik yumuşak, ayarını beğendiğim için hiç dokunmadım.Dipçiği söküp tetik mekanizmasını dışarıdan incelediğim kadarı ile tetik parçaları kaliteli çelikten itinalı yapılmış.


    [Resim Engellendi: http://a1303.hizliresim.com/17/x/lkvub.jpg]
    Gezde ki yeşil fiber çubuklar ve kırmızı fiber arpacık ile nişan almak çok kolay.Gez ayar vidaları da düzgün çalışıyor, hassas ayarlar yapmak mümkün.


    [Resim Engellendi: http://d1303.hizliresim.com/17/x/lkvv8.jpg]
    [Resim Engellendi: http://d1303.hizliresim.com/17/x/lkvvs.jpg]


    Ayarlı dipçiğin ağacı ve işçiliği güzel, her yeri yarı mat cilalanmış.Alyen anahtar ile ayar vidalarını gevşetip dipçiği max 3,5 cm kadar yükseltmeniz mümkün.Dipçiğin arkasına yumuşak siyah renkli kauçuktan üretilmiş dipçik takozu monte edilmiş.Dipçikte ki ağaç deseni ayarlı parçada da devam ediyor.


    [Resim Engellendi: http://c1303.hizliresim.com/17/x/lkvwk.jpg]
    [Resim Engellendi: http://d1303.hizliresim.com/17/x/lkvxd.jpg]
    [Resim Engellendi: http://d1303.hizliresim.com/17/x/lkvyk.jpg]
    [Resim Engellendi: http://d1303.hizliresim.com/17/x/lkw01.jpg]


    Fabrika verilerine göre, 5,5 mm çapta kurşun pellet kullanıldığında 275 mt/sn namlu çıkı
    ş hızı olan bu tüfekte 14-16 grain pellet kullanmak bence en doğrusu.Eğer 4,5 mm çapı seçerseniz bu tüfekte mümkün olduğunca ağır pellet tercih etmek gerekir diye düşünüyorum.Alaşım pelletler ile verilen 390 mt/sn lik hızlar bence reklam amaçlı.Ses hızını aşan bir pellet, çap ne olursa olsun isabetli olamıyacaktır.
    Yaptığım ilk deneme atışlarında tüfeğin başta JSB ve Air Arms; ardından da Gamo Hunter, Pro Hunter,Pro Magnum,Crosman Hallow Point gibi pelletleri sevdiğini tespit ettim.Tüfek çok yeni, yay daha oturmadı ancak JSB ve Gamo Hunter ile çok iyi gruplar çıkartacağını tahmin ediyorum.Dürbünü sıfırladıktan sonra pelletlere göre grup resimlerini sizlerle paylaşacağım.
    İlk havalı tüfeğim Cometa 5 idi ve gezi, arpacığı,tetiği plastikti.Yaklaşık 10 yıl hiç sorunsuz kullandım.Bu nedenle markanın güçlü modellerinden biri olan Compact Stara yöneldim.Orta fiyat seviyesinde ki bu tüfeğin teknik özellikleri ise aşağıda ki gibi.


    [Resim Engellendi: http://c1303.hizliresim.com/17/x/lkw1w.jpg]


    Kalibre : 4,5 mm - 5,5 mm
    Namlu çıkış hızı : 4,5 mm alaşım pellet ile:390 mt/sn
    4,5 mm kurşun pellet ile:330 mt/sn
    5,5 mm alaşım pellet ile:325 mt/sn
    5,5 mm kurşun pellet ile:275 mt/sn
    Toplam Uzunluk : 111 cm
    Ağırlık : 3,2 kg
    Dürbün Kanalı : 11 mm
    Tetik : 2 Kademe ayarlanabilir
    Emniyet : Otomatik emniyet, tüfek her kurulduğunda emniyete alır.
    Dipçik : Ayarlanabilir dipcik, çalışma tüksekliği + 3,5 cm.

    Yeni tüfeğiniz hayırlı olsun, iyi günlerde kullanın.FX T12 elinize aldığınızda kendini sevdiren bir tüfektir.Zaman içinde daha da seveceksiniz ve sizde kalıcı olacak.İleride başka tüfekleriniz de inşallah olur ama FX T12 nin yeribaşkadır.

    Yeni tüfeğiniz hayırlı olsun iyi günlerde kullanın.Patriot serisinin en kuvvetli tüfeğidir.Çok güçlü olmasından dolayı dürbünü sabitleme konusunda bazı arkadaşlar geçmişte problem yaşadılar.Geri tepmeyi yumuşatan '' dampa ayak '' dediğimiz tek parça ayak kullanmanızda yarar var.Aksi taktirde dürbün yerinden oynamasa bile merceklerin yerlerinden oynaması söz konusu olabilir.Mercek çapında da 40 mm yi geçmemekte yarar var.İsabetli atışlar dilerim.

    Yeni işyeriniz hayırlı olsun, başarılar dilerim.Bizler merakımızdan dolayı havalı tüfek kutusu ve kundak diyoruz ama; müzik enstrumanları kutusu da çok yerinde bir karar.Müzisyenler çok pahallı enstrumanlarına ağaçtan ve el yapısı bir kutuya para harcarlar diye düşünüyorum.Ben olsam kemanımı veya trombonumu fiberglas kutu yerine el yapısı ağaç kutuda taşımayı yeğlerdim.

    Patriot tüfeklerin 1. nesil olanlarında İngiliz yapısı Venom tetikler montelidir.Üretici firma Webley için üretim yapmış ve bir miktar tüfeği de iç piyasaya sürmüştür.Son derece hafif ve emniyetli olan Venom tetikler tükendiğinde Patriotlara yerli malı tetikler takılmıştır.1. Nesil ile 2. nesil arasında ki fark buradan gelmektedir.Webleye üretilen tüfeklerin en güçlüsü Patriot dur; ardından Tomahawk,Longbow ve Stingray serisi tüfekler gelir.Bu modellerde de Venom tetiklere rastlamak mümkündür.5,5 Mm Venom tetikli Webley Tomahawk kullanıyorum, tetik son derece hafif ve güvenli.Temiz kullanılmış, kurcalanmamış 1. nesil her zaman tercih sebebidir.Ayrıca 1. nesillerin dipçikleri de daha özenli imal edilmiş ve üzerlerine çok ince mat vernik atılmıştır.

    Tüfeğiniz yaylılar içinde en güçlü olanlardan biridir.Genel olarak yaylı tüfeklerde tepmeden dolayı max 40 mm mercek çaplı dürbün kullanabilirsiniz.Daha büyük mercekli dürbünlerin zaman içinde bozulmaları, merceklerin yerlerinden oynamaları kolay olur.Dürbün ayağı olarak yaylılarda çift parça ayak kullanmak doğru değildir.Genel olarak tek parça ayak kullanılır.Tek parça ayaklarda da '' dampa ayak '' tabir edilen üst parçası ile tüfeğe monte edilen alt parçası arasında darbe emici lastik takozları olan ayak kullanmak gerekir.Yatagun alışveriş sitesinde dampa ayak olarak sanırım bulacaksınız.


    Genel olarak hepimiz yaylı-daha kuvvetli yaylı derken PCP ye geçtik.Bir müddet sonra siz de bu düşüncede olabilirsiniz.Bu hobide derinlere indikçe mevcut yaylınız için aldığınız dürbün bir müddet sonra PCP de sizi kesmeyecektir.Sıfır alayım düşüncesindeyseniz gene Yataguna bakın derim.Başka bir çözüm de forumdan 2.el max 40 mm mercek çaplı bir dürbün ve dampa ayak bakın.Örnek olarak satılık silah aksesuarları bölümünde Bushnell 4-12-40 dürbün var ve ben de şu an yaylı tüfeğimde aynısını kullanıyorum.Son derece net görüntüsü var ve yaylılarda dahi dayanıklı.

    Hunter 1250 Gamonun ürettiği en kuvvetli yaylıdır.Dampa ayak kullanmakla çok doğru bir iş yapmışsınız.Yaylılarda tepme dolayısıyla dürbün merceklerinin zarar görmesini darbeyi emen dampa ayak ile büyük oranda önlemek mümkündür.Dampa kullansanız dahi dürbün mercek çapı 32, veya en fazla 40 mm olmalıdır.İmkanınız varsa bu ölçülerde bir dürbün takın ve mevcut dürbününüzü de ileride mutlaka alacağınız PCP için saklayın.PCP ye geçerken de eğer imkanınız müsaitse Hunter 1250 yi satmayın ve saklayın.PCP kullansanız dahi yaylının da yeri başkadır.İyi bir PCP ile iyi bir yaylı sizi daha mutlu edecektir.Modifiye için ise hiç teşebbüs etmeyin, tüfeğiniz zaten en kuvvetlisi.Bundan daha iyisi sadece malzeme ve işçilik kalitesi açısından olur ki bence gerek yoktur.Çok iyi bir yaylı 1250-1800 TL civarındadır, güç ise ancak Hunter 1250 kadar olacaktır.Yaylılardan daha fazla güç beklemeyin.Güç istiyorsanız PCP derim ve yeni gelecek olan FX T12 serisini tavsiye ederim.

    Silahınızda 5,5 mm çapta Crosman 14,3 grain Hallow Point ve Crosman Premier Ultra Magnum pelletler ile en iyi neticeyi alabilirsiniz.Çok güçlü bir tüfek olmadığından 16 grain pelletler biraz ağır gelebilir.Eğer bazı arkadaşların da önerdikleri gibi 4,5 mm tercih ederseniz pellet seçme gibi bir durum olmaz kanısındayım.