gri adlı kullanıcının mesajları

    Tüfeğiniz hayırlı olsun.
    Termodinamik kanunları pompa için düşündüğünüz icadın gerçekleşemeyeceğini söylüyor ama El Cezeri de tatbik edilmemiş her olgunun, doğru ile yanlış arasında bir yerde olduğunu söylüyor. Onun için lütfen tatbik edin ve bizimle de paylaşın. Saygılar

    Maalesef S410 ile ilgili pek bilgim yok. S400'den cok memnunum ama alali daha birkac ay oldu ve baska PCP de kullanmadim. Dolayisiyla maalesef size tavsiyede bulunacak yetkinlikte degilim. Forumda bircok tufek denemis tecrubeli arkadaslar var; onlarin mesajlarini okur, onlara sorular sorarsaniz daha isabetli olacak. Selamlar

    Herkese merhabalar,
    Bir suredir poligona gittigim halde dogru duzgun atis yapamadim. Bir arkadas ve genc oglunu goturdum. Cok heveslendiler ve poligondaki yaylilardan pek tat alamadilar. Gerci haklilar, poligondaki yaylilarin ustunde 2 parca ayak var, dolayisiyla ayar tutmuyorlar. Durum boyle olunca bana pek atis yapma sansi kalmadi :) Gecen Cumartesi "yetti gayri" deyip tek gittim ve gonlumce atis yapabildim. 55 metrelik hattaydim ve genelde ~40m ve 55m'de kagit hedeflere ve kapaklara atis yaptim. Kapak vurmak cok eglenceli geliyor bana.


    airgunturk.com/attachment/34429/


    Sonuclar:


    Mesafe: yaklasik 40m (30 yard ile 60 yard'in ortasinda bir hedef).
    Peletler: Mavi hedef H&N uretimi Daystate Kaiser - Sari hedef JSB Exact.
    airgunturk.com/attachment/34430/



    Mesafe: 55m (60 yard)
    Pelet: JSB Exact
    40m'deki hedefler, alttaki hedefleri kapattigi icin onlara atamadim.
    airgunturk.com/attachment/34431/


    En iyi grupmanlar da sunlar oldu: soldaki 55m, sagdaki 40m.
    airgunturk.com/attachment/34432/


    Grupman yapmaya ara vermek biraz dusuruyor performansi ama guzel bir gun oldu ve eve mutlu dondum. 55m'de pek kapak vuramiyordum daha once, bu sefer 40m'de ve 55m'de daha stabil ve eglenceli atislar yapabildim.


    Selamlar.

    Bir hafta aradan sonra, sisli bir Cumartesi sabahi S400 ve Weihrauch Field Target Special peletlerle 55 metrelik hattaydim. Kendi hazirladigim hedefleri yerlestiremedim maalesef; tam zamaninda gittim ama ilk seans oldugu icin biraz erken hazirlanmisti hedefler ve atis baslamisti bile. Neyseki yan hat bostu. Boylece hem kendi hedeflerime hem de 10 numarali hattin hedeflerine ates edebildim. 40 metrede 2 grupman, 55 metrede de 7 grupman yapabildim. Sonra hedefler bittigi icin muhtelif hedeflere atislar yaptim. O da ayri bir eglence tabi. Bu mesafedeki ilk denememden baya daha zevkli gecti bu sefer. Grupmanlarim da benim standardim icin gayet iyi, dolayisiyla mutlu dondum. 55 metrede hedeflerdeki delikler duzgun ve grupmanlar da iyi, dolayisiyla peletlerin iyi sonuc verdigini dusunuyorum.


    Resimler:
    airgunturk.com/attachment/33236/



    airgunturk.com/attachment/33239/


    airgunturk.com/attachment/33237/


    airgunturk.com/attachment/33238/


    airgunturk.com/attachment/33240/


    Selamlar.

    hocam ilk kez havalı kullanıyorum diyorsunuz bu yuzden hemen her şey düzgünce olacak değil evet dedikleri gibi o dürbünün garantisi yok ve onu hediye edilen tüfekte değeri karşılığında indirim yaptırarak bırakıyor alıcılar av bayileride değerinde satıyor bunda da şaşırılacak bir şey yok. ki mod 70 optima 3-9x32 yi kıramaz siz 15 metreden deneyin ve tüfek yeni olduğu için dizelleme oluyordur o yuzden aynı yerden vuramazsınız demem o ki şaşırılacak bir durum içerisinde değilsiniz

    Satici, aliciyi durbunun garantisi olmadigi konusunda alisveristen once duzgunce bilgilendirmiyorsa bana baya sasilacak bir durum gibi geldi. Anormal bir durum oldugu icin bilgilendirme sorumlulugunun saticida oldugunu dusunuyorum.


    Bu arada benim Mod 70'im de ilk durbunumu ilk gunde dagitmisti. Durbunum neydi hatirlamiyorum ama Optima'dan bile daha kotu bir durbundu. 20mm mercek capli 15 liralik bir durbundu yanlis hatirlamiyorsam (2007 civarinda). Sonra da tufek kendi kundagini ve kendi gezini parcaladi. Yani Mod 70 de az degil :) Hatsan sagolsun hep tamir etti bunu da not edeyim.


    Saygilar.

    Doktorlar dogrusunu yapmis
    Fazla zencefil mideye zarar, bol karabiberli sicak sutu deneyin.
    Pelletleri yikamayi deneyebilirsiniz nette yapilnis ornekleri var yapis yapis olan pelleti ilk defa duydum kendinden lube kullanilmis olabilir grupmanlar cok guzel elinize saglik

    Tesekkurler! Karabiberli, balli sut gercekten de iyi geldi :) Peletlerin ozellikle oyle yapildigini dusunuyorum hocam.


    öksürük için cevizin iç kabuğundan yapılan çay çok tavsiye ediliyor.
    geçmiş olsun.

    Tesekkur ederim, bunu hic bilmiyordum. Kabuklu ceviz alip kirmayi zaten seviyorum; bir dahakine ic kabuklarini da saklarim :)

    Cumartesi 2-3 arası gene poligondaydım. Baya öksürüklü bir hastalık geçiriyorum ama gene de gitmemezlik edemedim. 2 haftadır öksürüp hapşırıyorum ama doktora gitmeye zahmet bile etmedim çünkü ilaç vermiyorlar. Aynı belirtilerle aynı hastalığı Istanbul'da da defalarca geçirdiğim için biliyorum ki Istanbul'daki aile doktoruma ya da eski işyeri doktoruma gitsem garanti olarak alacağım 3 ilaç var; antibiyotik, balgam sökücü ve ağrı kesici tarzı bir ilaç. Doktor keyifli bir anındaysa 1-2 tane de eşantiyon olarak yazabilir ama burda doktor hastalığın virüs kaynaklı olduğunu ve tedavisi olmadığını söyleyip yolluyor. Arada kendimizi çok acındırırsak "hmm öyleyse" diye başlıyor ve biz "hah tamam bu sefer yazacak inşallah" diye umutla doluyoruz ama genelde şöyle devam ediyor "bir kaşık bal yiyin" veya "odadaki petegin üstüne bir kap içinde biraz su koyun" diye devam ediyor ve gene eli boş dönüyoruz. 2.5 yaşını yeni geçen kızım da maalesef ilk antibiyotigini ve üstünde 6 yaşından küçüklerin kullanmaması gerektiği kabak gibi yazan ama her ne hikmetse her Türk evladına bizzat çocuk doktorları tarafından yazılan Sudofed şurubunu yazın Istanbul'a tatile geldiğimizde kullandı... Maalesef ilaçları gelişmiş ülkeler üretiyor, bizim gibi ülkeler tüketiyor. Tabi bizde doktor ilaç yazmazsa, muhtemelen ya dayak ya da en iyi ihtimalle kötü doktor yaftası yer. Yani bu sadece doktorlarla ilgili bir durum da değil...


    Neyse bu kadar gevezelikten sonra devam edeyim. Bu hafta Weihrauch F&T Special peletlerini seçtim. Hatırlayacağınız gibi geçen hafta bu peletlerle bir grupman yapmıştım ve o da görece iyi olmuştu, onun için merak ediyordum. Bu peletler biraz ilginç bir his veriyor elinize aldığınızda, kaygan değiller sanki yapış yapışlar ve namluya da biraz zor giriyorlar. Peletleri namluya sürerken zarar vermemek için kurma kolunu yavaş yavaş itmeye çalıştım; bu da çok sabır gerektiren bir iş ve yaptığım atış sayısını azalttı.


    Sonuçlar:
    airgunturk.com/attachment/32879/


    Turuncu hedefteki atışlarin hepsi Weihrauch peletlerle yapildi.
    airgunturk.com/attachment/32880/



    Vaktimin dolmasına 3 dakika kala referans olmasi icin, bir kenada kalan 20 Air Arms peletle alelacele 4 grupman yaptım (son 4 grupman):
    airgunturk.com/attachment/32881/



    Bitiş zili çalmayinca ve yan taraftaki 55m'lik hat boş olunca, oradaki hedefe dürbünü sıfırlamadan ve biraz aceleyle 6 atış yapma şansım oldu:


    airgunturk.com/attachment/32882/



    Ilk atışı sıfır noktasını anlamak için 2 mildot üste nişan alarak yaptım ve kendisi en alttaki delik oluyor. Sonraki atışlarımı 4 mildot üste nişan alarak yaptım. 3 tanesi çok güzel oldu ama 2 tanesi nedense üste gitti; ya kötü attım ya da mildotlari kaydirdim! Neyse benim için sevindirici olan deliklerin düzgün olmasıydı. Daha önce 55m'de AA ve JSB peletlerle denemelerde bulunmuştum ve sonuç benim için pek tatmin edici olmamıştı. Sonra forumdan swordfish01tr hocam, 55m'deki deliklerin düzgün olmadığına ve peletlerin spin atmış olabileceklerine dikkat çekmişti. Dolayısıyla bu peletleri haftaya 40m ve 55m'de test etmek için sabırsızlanıyorum. Belki de H&N uretimi peletler uzun mesafede daha iyi sonuc verirler. O zamana kadar bal ve zencefil tedavisine devam :)


    Selamlar

    Cumartesi 2 ile 3 arasi icin gene 6 numarali hatti rezerve ettim.


    Atistan Once
    Cuma aksami forumda bir arkadasin paylastigi hedef hazirlama sitesi printtargets.net sitesinden hedeflerimi hazirlayip kalin sari renkli karton kagida bastim. Sonra yeni aldigim pelet dizme kutusuna 5 farkli peletten 20'ser tane olmak uzere toplam 100 peleti tek tek elle secip yerlestirdim:


    airgunturk.com/attachment/32731/


    Amacim 5 cesit peletle grupman calismasi yapmakti. Bu pelet kutusu duz uclu (match) peletler icin yapilmis ama acemilik ve dikkatsizlik ile almis bulundum ve gene de isime yarar diye de geri gondermedim. Deneyecegim peletler:

    • Daystate Rangemaster Kaiser (H&N Uretimi)
    • Weihrauch F&T Special (H&N Uretimi)
    • Bisler Long Range Gold(H&N Uretimi)
    • Air Arms Diabolo Field (JSB Uretimi)
    • JSB Exact Diabolo



    Yani Almanya Cek Cumhuriyetine karsi:
    airgunturk.com/attachment/32732/



    Elle secme isleminde en cok elenen pelet JSB oldu. En yumusagi o oldugu icin muhtemelen.


    Atis Gunu
    Cumartesi gunu, hanim donuste markete ugramami rica edip bir liste gonderdi. Ben de evden bir yarim saat erken ciktim ve bari gitmeden once markete ugrayayim dedim (hata 1). Markete gittim, bu engelli park yeriydi, su cocuklu aile yeriydi derken zar zor bir park yeri buldum ve kosa kosa markete daldim; hedefim 10 dakikada cikmakti. Hizli hizli aldim ihtiyaclari. Ailecek grip oldugumuz icin meyve reyonundan gecerken 2 tane de greyfurt attim arabaya (hata 2). En son nutellanin yerini de sorup onu da hizlica aldim ve en bos gordugum kasaya daldim. Kasiyer yeni gibiydi ama onumde sadece 1 kisi oldugu icin girdim siraya (hata 3). Kasiyer onumdeki adami gulumseyerek gonderdi, benim urunleri okuttu ve en son 2 greyfurta geldi sira. Ustlerinde barkod yoktu, bir listeden kisa kodunu aramaya basladi ve bu arada 2 dakika gecti sanirim. Sonra neyse 4 haneli bir kod girdi ve arka kasadaki diger kasiyerle konusmaya basladi; yanlislikla portakal kodunu girmisti... Bunu nasil iptal ederim, greyfurtun kodu kac vs. derken bir 5 dakika daha gecti... Ben iyice strese girdim cunku 5-10 dakika gec kalmak onemli degil ama 3-5 dakikalik "ateskes" zamanini kacirirsam kendi hedeflerimi koyamayacaktim ve onlarin koydugu hedefler de grupman yapmak icin pek uygun olmuyordu genelde. Neyse aceleyle ciktim marketten, kendime kizdim yarim saat erken gidip rahat rahat muhabbet etmek varken kendimi bu duruma soktugum icin. Mumkun oldugunca hizli bir sekilde gidip son anda yetistim ve hedeflerimi koyabildim neyseki. Bir 15-20 isinma atisindan sonra pelet kutumu actim ve sirayla Kaiser, Weihrauch, Bisley ve JSM peletlerle 5 atislik 4 grupman yaptim ve yaptigin isin cok sacma olduguna karar verdim. Yakin zamanda okudugum yazilardan soyle ozetlenebilecek bir sonuc cikarmistim;

    Her canlinin dogada biraktigi "blueprint" dedigimiz ayak izleri gibi, her pelet de namluda bir iz birakir. Pelet degistirdiginiz zaman onceki peletin izinin (etkisinin) gecmesi icin, bazen birkac atis, bazen yuzlerce atis bazen de namlu temizligi gerekir.


    Dolayisiyla 5 sundan 5 bundan atip karsilastirma yapmak bir anda bana cok sacma geldi (hata... kac oldu ya!). Ben de daha gec olmadan bu isten vazgectim ve sadeca Kaiser ile devam etmeye karar verdim. Kaiser ile 14 grupman yaptim ama grupmanlarimdan hic memnum kalmadim. Normalde insan kotu bir atis yapinca cogu zaman sebebini bilir ama arada bir, bir pelet sacma sapan bir yere gidiyordu ve sebebini anlayamiyordum. Acaba peletten mi yoksa kotu bir gun geciren benden mi diye dusunurken son 6 grupmani Air Arms ve JSB ile yapayim dedim. Kalan az sayidaki AA peletlerim ile 4 grupman yaptim. Sonuc sanki daha iyiydi. Geri kalan iki grupmani da JSB'lerle yaptim. Kaiser'e pek kanim isinmadi simdilik ama onumuzdeki gunlerde gene deneyecegim o zaman daha iyi bir fikir edinirim herhalde. Weihrauch peletler biraz ilgincti; mat renkte, yapis yapisti ve namluya da biraz zor giriyordu (sanirim yapis yapis oldugu icin) ama yaptigim tek grupman ilginc bir sekilde guzel oldu. Bisley de en hafif pelet idi ama uste gitmedi peletler sasirdim.


    airgunturk.com/attachment/32733/


    airgunturk.com/attachment/32734/


    airgunturk.com/attachment/32735/


    K, KAY: Daystate Rangemaster Kaise
    HW: Weihrauch F&T Special
    Bisley: Bisler Long Range Gold
    JSB: JSB Exact Diabolo
    AA: Air Arms Diabolo Field
    V: Velet (poligonda bir cocuk vardi muhtemelen o atti bunu)



    Greyfurtlar da eksi cikti, onlari koyup hedef olarak kullansaydim daha iyi olurdu :)


    Selamlar

    Herkese merhaba,
    JSB peletlerin nasil uretildigi ve bunun pelet secimini nasil etkileyebilecegi ile ilgili yeni ogrendigim bazi bilgileri, benim gibi bilmeyenler vardir diye paylasiyorum.


    JSB Peletler Nasil Uretiliyor
    Kaynak: http://www.pyramydair.com/blog…ow-does-jsb-make-pellets/

    • Hersey kursun kaliplarla basliyor. JSB %99.97 safliktaki kaliplar kullaniyor:

    airgunturk.com/attachment/32664/

    • Kaliplar eritilip cesitli kalinlikta tellere donusturuluyor.
    • Teller kesilerek cesitli caplarda ve hassas olarak agirliklarina gore gruplanmis kureler olusturuluyor. Bu kurelerden bazilari daha da hassas agirlik olcumlerinden geciriliyor fakat bu maliyetli bir islem oldugu icin JSB Exact ve JSB Premium Match peletlere uygulaniyor sadece bu islem.

    airgunturk.com/attachment/32665/

    • Kureler temizlenip yaglaniyor.
    • Daha sonra kureler, baski makinalarina veriliyor ve peletler uretiliyor. JSB'nin 54 baski makinesi var ve bu makinalarin her birinde 10'ar adet pelet uretme kalibi var ama her makine ayni anda sadece bir pelet uretilebiliyor. Ayni model ve boyutta pelet uretse bile, her makinenin urettigi pelet sahsina munhasir oluyor diger makinelerin urettigi peletlerden cok az da olsa farkli oluyor.
    • Daha sonra bazi peletlerle grupman testi yapiliyor.
    • Grupman testi de gecilirse, 22 kadindan olusan bir takim peletleri gozle inceleyip kotu olanlarini eliyor. Eleme orani %2 imis.

    airgunturk.com/attachment/32666/

    • Daha sonra peletler kutulaniyor ve 50 ulkeye yollaniyor.


    Uretim Adimlarinin Pelet Secimine Etkisi
    Simdi peletlerin nasil uretildigini az cok gorduk. Peki bu bilgi, merakimizi gidermek disinda ne isimize yarayacak? JSB pelet kutularinda etiketle yapistirilmis soyle numaralar oluyor bildiginiz gibi: 34070016 0 4,51
    Burada;

    • 34 (ilk sayidaki ilk iki rakam): baski makinesinin numarasi
    • 07 (sonraki iki rakam): Uretimden sorumlu personelin numarasi
    • 00 (sonraki iki rakam): Kalite kontroldeki personelin numarasi
    • 16 (son iki rakam): Uretim yili
    • 0 (ikinci sayi): Seri uretim numarasi
    • 4.51 de bildiginiz gibi pelet capini temsil ediyor


    Yurakida uretim adimlarinda belirtildigi gibi, farkli baski makinalarinin urettigi "ayni" peletler ayni olmuyor. Hatta, ayni baski makinasinin farkli zamanlarda urettigi peletler bile farkli oluyormus. Dolayisiyla silahiniz bir peleti cok sevdiyse, o peletle ayni seri numarasina sahip alabildiginiz kadar pelet almak mantikli. Airgun World dergisinin bir editoru, pelet secimini nasil yaptigini ozetle soyle anlatiyor:


    Daha once iyi sonuc aldigim marka ve modelin farkli baski makinalarindan cikmis enaz 10 kutu peletini alirim. Her kutudan enaz 40-50 peletle, yakin olmayan bir mesafeye, tufegim mumkun oldugunca sabit olacak sekilde ve kutu degistirdikce namluyu da temizleyerek grupman testleri yaparim. Yakinlik burada goreceli bir kavram ama mesela 20m'de aradaki farklari goremezsiniz cogu zaman; 40m'de normal calisip 45m'de sacmalayan pelet de gordum. Bu testlerden sonra begendigim pelet ile ayni seri numarasina sahip, 1 yillik ihtiyacimi karsilayacak kadar (yaklasik 100 kutu!) pelet alirim.

    diyor ve hala 2010 uretimi pelet kullanan bir arkadasi oldugunu ve ayrica da bir yarismaya asla yeni bir kutu peletle gitmeyecegini ekliyor. Tabi farkli seri numaralarina sahip 10 kutu ayni peleti ve belli bir seri numarasina sahip 100 kutu peleti nerden buluyor anlatmiyor! Cevresi genistir herhalde :)


    Cogumuz peletleri online aliyordur diye tahmin ediyorum. Keske online alirken de seri numaralarini gorebilsek, degil mi?


    Not: JSB'nin baska markalar icin urettigi peletlerde de seri numarasi var ama formati farkli. Uretim sekilleri asagi yukari ayni oldugu icin, diger pelet ureticilerinin peletleri icin de benzer mantik kurulabilir.


    Selamlar