CenkHoca adlı kullanıcının mesajları

    Rica ederim, elimden geldiği kadarıyla bir şeyler yapmaya çalışıyorum.



    güzel olmuş elinize emeğinize sağlık. Benimde böyle bir projem var fakat ben gece görüşlü birşey düşünüyorum. Saygılar....


    Gece görüş konusunda ben de bir çalışma yaptım ama bu tür şeyler üretince, sadece av maksatlı olduğu zannediliyor. Biraz da bu yüzden burada paylaşmak istemedim.

    25,4mm boğaz çapında her tür dürbüne bağlanabilecek dürbün kamera bağlantı yöntemi... Videodaki dürbün ucuz bir tasko 3-9X32. geri kalan tüm parçalarsa tamamen benim uydurmam. İzlerken eksik yönlerini siz de göreceksiniz, konuya meraklı arkadaşlar fikirlerini paylaşırlarsa sevinirim. En büyük sorunum, kamera yüksekliğini ayarlarken kullandığım pullar. İlk olarak onlardan kurtulmaya çalışıyorum. Buyrun, iyi seyirler.


    Harici İçerik www.youtube.com
    Dış kaynaklardan gömülen içerik, izniniz olmadan görüntülenmeyecektir.
    Harici içeriğin etkinleştirilmesi yoluyla, kişisel verilerin üçüncü şahıs platformlarına aktarılabileceğini kabul edersiniz. Gizlilik politikamızda bununla ilgili daha fazla bilgi verdik.

    Harici İçerik www.youtube.com
    Dış kaynaklardan gömülen içerik, izniniz olmadan görüntülenmeyecektir.
    Harici içeriğin etkinleştirilmesi yoluyla, kişisel verilerin üçüncü şahıs platformlarına aktarılabileceğini kabul edersiniz. Gizlilik politikamızda bununla ilgili daha fazla bilgi verdik.

    Fotoğrafçılık da fotoğraf da sistemden nasibini aldı. Tüketime dayalı anlayış daha önce hiç görülmediği kadar acımasız: Consume, obey, die... Uzun zamandır Kodak Profoto kullanıyorum ama İstanbul'daki toptancısında da artık zor bulunduğunu duydum. Tamamen piyasadan silindiğinde, forumda pellet üretmeye çalışan arkadaşlar gibi, evde film üretmek zorunda kalıcaz diye korkuyorum.


    Bu arada, doğa fotoğrafçımız Süha Derbent'in sitesi, http://www.suhaderbent.com/ Göz atmanızı tavsiye ederim.

    Emin değilim fakat sanırım Hasselblad H4D-60 35mm filmden fazla detay yakalayabiliyor. Gerçi sonuçta orta format bir makina ama...
    60.1MP( 8956 x 6708 ), tek bir karesi raw olarak 80MB, tiff formatında ise ortalama 180MB. Bina boyunda afiş çekimi yapmak için ideal.=)


    Zaten Hasselblad'tan başkasıyla aynı verimi beklememek lazım. :) Bir diğer alternatif de, 50 ASA veya altı 6x7 film... tabi eğer piyasada bulabilirseniz. Bazı doğu Avrupa ülkelerinde hala üreten markalar varmış diye biliyorum. Hatta sipariş üzerine istediğiniz duyarlılıkta film ürettikleri yolunda bazı yabancı forumlarda duymuştum.

    İlk makinam Canon FX'ti daha sonra Olympus OM1 N, Pentax K 1000 ve Lomo kullandım. Şu anda emektar Canon AE1P kullanıyorum ama küçük bir hatası var; batarya azalınca deklanşörü kendisi düşürüyor. Galiba artık emekliye ayrılması iyi olacak; ne de olsa 30 yıllık makina.


    Ben portre fotoğrafları çok beğeniyorum mesela, her yüz aslında farklı bir konu... Farklı bir hikaye.


    Eğer portre seviyorsanız bu linke bir göztmanızı öneririm: http://www.alialisir.com/ Sanatçının portfoliosunda Gallery 3te, beğeneceğiniz portreler var. Bu arada, fotoğrafları izlerken bilgisayarınızın sesini açmanızı tavsiye ederim. g;$i

    Sizlerinde dediği gibi, doğru ışık, doğru yönden, kararında alınırsa fotoğraf sanatsal bir değer kazanıyor.


    Işığın doğru kullanımı fotoğrafın en temel unsurudur ancak bu, doğru ışıkta çekilmiş her fotoğrafın sanat değeri taşıyacağı anlamına gelmez. Estetiğin kendi içerisinde bir matematiksel mantığı vardır. Sanat değeri taşıyabilmesi için fotoğrafın, estetik anlamda belirli kriterlere uygun olması beklenir. Ben çektim, beğendim, demek ki sanatsaldır denemez. Estetik farklı bir kavramdır, beğeni ise bambaşka bir şey.


    Işık varsa fotoğraf vardır... Verdiğiniz linklerdeki fotoğraflar da bunu gösteriyor. Çekenin ellerine gözlerine sağlık.

    Hepsi modern silahlar, ve nedense bunlara ısınamıyorum bir türlü. Bir 1934 Mauser kadar kibar, bir Steyr Hahn kadar egzotik ya da bir P08 kadar karizmatik olan bunlarda yok bence... Gerçi içlerinden sadece SigSauer P226 ve Taurus'la tanışıklığım (!) var ama yine de onlara da hep mesafeli oldum, aramızda bir aşk söz konusu olmadı. :) Tabi bu tamamıyla zevk meselesi.

    Ben fotoğrafı, fotoğraf kriterleri içerisinde değerlendirmiştim, belgeselcilik kriterleri içinde değil. Evet doğru, artık Türkiye'de bu tür fotoğraflar çekmek mümkün değil. Geçenlerde bi haber vardı, Anadolu'da ender görülen bir vaşak türünü avcılar yaralamışlar. Hangi ildi hatırlamıyorum. Ne bulursak öldürüyoruz.

    Bu tür fotoğraflar için yabancı forumlara gitmeye gerek yok, Türkiye'de de bu işi çok iyi yapan fotoğrafçılar var. İş biraz da ekipmanda, aldığı yeni lens neymiş merak ettim doğrusu (zira mesajınızda, aldığı yeni lensle bu fotoğrafı çekmiş izlenimi uyandı).