rustumutlu adlı kullanıcının mesajları

    Aynı şey bizim de başımızda var, 10 gün önce teslim edilmesi gereken paket halen gelmedi. Geçen yıl da bir paketim kayboldu, teslim edilmedi. Ev oluca önemsemiyorlar, fakat verilen adres şirket oluca fazla sorun yaşanmıyor.


    NOT: Son yapılan düzenlemeye göre daha önce 20$ altı vergi muafiyeti kalkmış durumda. Yani 1$'lık ürün dahi vergiye tabi olacak, bu yüzden gecikmeler yaşanabilir. Tahminimce vergi tahsilatı nasıl ve kimler tarafından yapılacak ve ek eleman ihtiyacı problemleri olabilir.

    Katılımcı arkadaşları tebrik ederim, Türkiye yi temsil ettikleri için de ayrıca teşekkür ederim. Hava şartları zorlu geçmiş, emeğinize sağlık.

    Harika bir parkur, müthiş bir doğa. Dünyanın hiç bir yerinde bu güzellikte bir parkur yoktur. Hazırlayanların ve katılımcıların ellerine sağlık, madalya ve kupa verilen kürsüler en güzeliydi. Emeği geçen herkesi kutlarım.

    Bendeki 4moa, moa'nın kapladığı alandan ziyade noktanın parlamasından dolayı merkezden dışarıya doğru dağılmalar (yansımalar) oluyor, en parlak durumda noktanın nerede olduğunu karıştırabiliyorsun. Dolayısı ile sizin ilk tavsiyenize göre ışık güçünü kısarak dağılmalar azalıyor, ortamdaki ışık miktarına göre nokta parlaklığı ayarlanarak atış yapılabilir.
    İlginize tekrar teşekkürler.

    Haklısınız, dağılma durumunu görünce tamamen noktaya odaklanıyorum. Özellikle Hawke tercih etmiştim bu tür sorunlar yaşamayalım diye, ama öyle görünüyor ki her markanın ucuz versiyonu kalitesiz olabiliyor. Endişem dağılmadan dolayı nokta çok daha büyük görünüyor ve grupman atışlarında isabetlerde sorun olur mu diye. İade edip yerine Stoeger 4x32 Compact Işıklı Dürbün alsam daha mı iyi olur bilemiyorum, bizim ufaklık tabancanın ağırlığından dolayı tutmakta zorlanıyor, Stoager'in ağırlığı eklenince iyice zorlanır diye de çekiniyorum.
    İlginize çok teşekkür ederim.

    Merhaba Arkadaşlar,


    Hawke red dot ile ilgili sorum olacağı için yeni konu açmak istemedim.
    Zoraki HP01 Ultra tabancam için dün elime ulaşan Hawke 1x30 Red Dot aldım. 9 yaşındaki oğlum hedefleri vurmakta zorlandığından ve hafif olmasından dolayı bu ürünü tercih ettim. 10m civarı atışlar yaptığımızdan yakınlaştırma ihtiyacı olmayacağını düşünerek Red Dot aldım.


    Resimlerde veya videolarda gördüğümüz gibi tek bir kırmızı nokta görünmüyor. Noktanın etrafında yansımalar var, yıldızlara baktığınızda nasıl görüyorsanız o şekilde bir görüntü var, nokta etrafında dağılma mevcut.


    Ben ilk defa Red Dot kullanıyorum ve daha önce de hiç atış tecrübem olmadı. Dolayısı ile bu görüntü normalmidir yoksa bana gelen üründe sorun mu var bilemedim.


    Red Dot kullanmakta tecrübeli arkadaşlardan yardımlarını rica ediyorum.

    Kısmet olursa "Hatsan Dominator 200W elite" modelini almayı düşünüyorum. Tabi forumdaki arkadaşlar bir de "Hatsan Proxima" modelinden bahsettiler, sanırım Hatsan Nisan ayında Fuarda tanıtacak diye tahmin ediyorum. Şarjörlü olması büyük avantaj ve kolaylık olacak, grupmanda Domintor kadar başarılı olursa Proxima da olabilir.


    Kurmalı almak istememin nedeni hobide yeni olmam ve 50m civarı grupman atışları ile başlamak. İsabet ve atış kolaylığı nedeni ile PCP almak isterim ama fiyatı ve yanında almak zorunda olduğumuz ekipmanların maliyeti şu aşamada benim için yüksek kalıyor. İleriki zamanda 100m ve üzeri grupman atışları için düşünüyorum tabiki yalnız şu tüp dolum işi kafamı çok bulandırıyor. İstanbul'da yaşıyoruz ama hobidaşların en büyük sorunu tüp doldurmak. Herkesin tüfekle beraber kompresör alacak hali yok, sayın "kardiyalog"un bahsettiği sistem bir çözüm olabilir ümidiyle araştırıp duruyorum kaç gündür ama son okuduklarım bu sistemin de zayıf tarafları olduğundan kullanılabilirliğini sorugulamaya başladım.


    Hazır konu açılmışken sistemin en zayıf tarafından bahsetmek istiyorum. Tabi yine tecrübeli ve bu sistemi kurup kullanan hobidaşların yazdıklarını aktaracağım. Beni endişelendiren konu "sürtünme ve basınç kaynaklı ısının pompanın o-ringlerini çabuk bozması". PCP Pompasının elektrik motoru ile çalışan sistemini kullanan arkadaşların en büyük sorunu bu. Sistemi yapan kişi 3 ayda bir, kullanan bir arkadaşımız da her ay (kullanıma bağlı olarak daha da sık olabilir) o-ringlerin değişmesi gerektiğini yazmışlar. Tabi bu yazıda bu işlemin zor olduğu ifade edilmiş. Hal böyle olunca heyecanım birden söndü, sistemi yapsak veya satın alsak bile bu sıklıkta o-ringleri değiştirebilecekmiyiz ve nereye kadar değiştirmeye devam edebiliriz.


    Aslında en güzel çözüm; Havalı ve yaylı atışı yapabileceğimiz Poligonların artması, bu Poligonlarda da 15-20.-TL karşılığında scuba tüpleri doldurabilmek. İster Poligonda atış yapın, ister dağda taşta. Hatta tüp almaya gerek olmadan direk Poligondan tüpü kiralayıp atışlarımızı yapmak en güzeli. Ne tüp taşıma derdi var ne de tüp ve ekipmanlarının masrafı.

    Bir site (https://sye.dk/airgun/index.php) daha buldum, gerekli parametreleri girince hesaplamayı yapıyor, tahmin edemediğim bir tek parametre var "Fill kit volume", sanırım aktarma kitinden bahsediyor, tüfeğin tüpü ile scuba tüp arasındaki hortumda dolum bitiminde basınçlı havayı boşaltmak gerekiyormuş ki çıkartırken bağlantı yerlerine zarar vermemesi için. Forumda bu tür kayıpların %10 civarında olabileceği yazılmıştı, tüfek tüpü mü scuba tüpü mü bilemedim (malum daha silahımız bile yok, halen ön araştırma içindeyiz).


    6lt 250bar scuba tüp ile 250cc 200bar PCP'ye 10-11 defa dolum gösteriyor, tüfekteki basınç 120bar olunca tekrar dolum olacak şekilde. Hortumlardaki kayıpları 10cc girdim ama ne kadar doğrudur bilmiyorum.


    İnternette şöyle bir açıklama da var;
    "Bir tüp tüfeğimizi kaç kez doldurur sorusu ise en çok sorulan sorulardan biridir. Dolum sayısı, tüfek tüpünün hacmine ve kaç bardan kaç bara kadar dolum yapacağınıza, scuba tüpünüzün hacmine, dolum aparatının hacmine göre değişkendir. Bunun yanında hava sıcaklığı ve rakım da bu sayıyı etkiler. 6 lt su hacimli 300 bar kullanım basınçlı ve dolu scuba tüp ile 230 cc su hacimli tüfek tüpünüzü 130-200 bar aralığında yaklaşık olarak 35-36 kez doldurabilirsiniz."


    Tecrübeli arkadaşlardan net ve kesin cevapları alabiliriz.

    Hesaplamayı ben de bilmiyorum, forumdan yazılanları okuyarak anlamaya çalışıyorum,berkman'ın yazdığı yazıyı forumda bulamadım ama daha önce bilgisayarıma kayıtetmiştim, kopyalıyorum oradan siz de bi bakın.


    "
    berkman:
    Scuba tüpünüze 250 bar doldurabildiğinizi ve kullanacağınız tüfeklerde 100 barakadar atış yapabileceğinizi kabul edersek tam dolu durumda elinizde (250-100)*6= 900 lt kullanılabilir hava var demektir.


    Benjamin Marauder'in tüpünün hacmi 215 cc (0,215 lt) olup 200 barda 43 lt havaalır. Hatsan BT65'in tüpünün ise 255 cc (0,255 lt) olup 200 barda teorik olarakBenjamin'i , BT65'i ise 51 lt hava alır. Bu hesaba göre teorik olarakBenjamin'i 21 kere, BT65'i 17,6 kere doldurabilirsiniz. Ama pratikte hortumda kalanhavanın tahliyesi vs. gibi kayıplar olacaktır. Bu kayıpları %10 seviyesindedüşünürseniz sırası ile 18 ve 14 dolum yapabilirsiniz.


    Benjamin Marauder ile ilgili olarak Crosman'ın kendi sayfasındaki hesaplamalinki:
    http://www.crosman.com/university/fill-calculator


    6 lt = 366 cu. in. / 250 bar = 3626 psi / 200 bar = 2900psi / 100 bar = 1450 psi olarak girebilirsiniz.
    "


    Crosman'ınlinkinden de hesaplama yapılabiliyor. Olmadı "berkman"a danışırız,sanırım kendisi tecrübeli.

    Üstte; "Maksimum Basınç: 310bar" yazmış,


    Altta; "200bar'a dayanan 2 saate kadar sürekli kullanım için tasarlanmış pompa" yazmış,


    Riske girmeden ve fazla zorlamadan 6lt bir tüpü 230-250 bar civarı doldursa bence yeterli derecede atış yapılabilir. Zaten tüfeğin tüpü de dolu olacak.

    PCP Pompaların 300 bar olanı var mı? "maksimum 230 bar basınç doldurma kapasitesi" yazıyor kullanma kılavuzlarında. FX diye bir marka maksimum 275 bar yazmış ama onun da fiyatı 988.-TL ve stokta görünmüyor ki o parayı vermeye değer mi. PCP Pompalar tüfeklerin üzerindeki tüpleri doldurmak için tasarlandığından 230 bar üzerine çıkmak sorun olabilir.


    Bir de elektrikli pompa ve redüktör kapasiteleri önemli, 0,18kw pompa da var 5kw da var. Pompa gücüne göre redüktör kapasitesi de artıyor, bizim sisteme kaç kw lik bir pompa (iki adet PCP Pompası olarak düşünmekte fayda var ki daha randımanlı sonuç alınabilsin, yıpranma ve ısınma daha az olsun) takılabilir. Malum, pompa gücü arttıkça fiyatı da orantılı olarak artıyor.

    Geçen sene Hatsan'ın tüfekleri kilitliydi, öylesine karşıdan bakıp durduk, hatta bu sistemin yanlış olduğunu, incelemek istediğimiz söyledik fakat "bu yıl şirket kararı böyle" dediler. Kral'ın tüfekleri emniyet ipi bile olmadan teşhirdeydi, istediğimiz gibi elimize alıp inceleyebildik. İlk gün ve ilk saatlerde ordaydık ki fazla kalabalık olmadan rahat rahat dolaşalım ve inceleyelim diye. Fazla tepki olup ta bizden sonra kilitleri açtılarsa bilemem.


    Kısmetse bu sene de oradayım, umarım bu defa kilitlerle karşılaşmayız. Emniyet ipleri bile tüfeği alıp incelemenizi engelliyor, serbest olasa daha iyi olur, bazı firmalar öyle yapıyor, sonuçta firma görevlileri tüfeklerin başında, sorun olacağını sanmıyorum.

    Hayırlı olsun, isabetli atışlar dilerim.


    Tcbozo'nun bahsettiği seti Ankara'dan Ayhan Çağlan yapmış, işçiliği süper, internette bu kalitede bir makineye rastlamadım.
    "https://www.youtube.com/watch?v=uzf02W-Di-M" buradan izleyebilirsiniz. Kardiyolog'un bahsettiği gibi iki çark kullanılmış, iki PCP Pompası ile sanayi tüpüne hava basıyor.


    Bir de son olarak çark yerine, motora redüktör takarak tek PCP Pompalı sistem yapmış. "https://www.youtube.com/watch?v=RazDm4l_Znw". Dün akşam aradım kendisini, tek pompalı sistemi 1.350.-TL'ye yapıyor, + PCP Pompası. Pompanız varsa gönderiyorsunuz onu takıyormuş, yoksa kendisi alıp takıyor ve fiyata dahil ediyor. Çift pompalı yapabilirmisiniz diye sorudum, kurtarmıyor dedi. Redüktör'ün diğer tarafına da bir kol takılıp ikinci PCP Pompası takılabilir, inernette örnekleri var; "https://www.youtube.com/watch?v=6Xw5YM0VnRM".


    Yalnız benim kafama takılan bir soru var, kendisine sormak aklıma gelmedi o an; 200bar pompa deniyor, tüfeklerin tüplerine 200 bar basıyor sorunsuz, fakat 6lt bir scuba tüpe 300 bar basabilir mi acaba. PCP Pompalar 300 bar basabiliyor mu?


    Hadi hayırlısı sayın Kardiyolog, umarım muvaffak olursunuz, ben şimdilik alttan kurmalı (Hatsan Dominator 200W Elite veya Proxima çıkarsa ona da bakmak gerek) almayı düşünüyorum. PCP'nin maliyetli ve zorlukları nedeni ile şimdilik beklemede. Ama sizi takipteyim, şu tüp dolum işini aşabilirsek PCP tüfeklerin kullanımında büyük adım atmış oluruz. Malum, İstanbul'da bile tüp doldurmak sorun, hatta okuduğum kadarıyla işkence, öyle ki büyük hevesle başlayıp sonrasında bırakanlar bile oluyor.