gustbora adlı kullanıcının mesajları

    Merhaba,


    Ben bu tarz yakın mesafe atışları için ballistic kevlar kullanıyorum. İsterseniz 50 x 50 cm bir parça gönderebilirim. Bunu hafif pot yapacak (gergin değil) şekilde 4 köşe kare bir çıta çerçeve yaparsanız tüm pelletleri toplar ve gürültü de yapmaz, hiç bir havalı silah delemez.


    Arkadaşların dediği gibi bir atış gözlüğü de tedbir amaçlı şart.


    Kazasız belasız atışlar dilerim...

    Bir iki italyan ve alman arkadaşla daha önce konuştum avrupada bu yönde bizim gibi sıkıntılı.

    Hatta İtalya’ da sınır 7.5 joule üzeri için FAC istiyorlar demişti. Muhtemelen de bu serfifikayı almak için kurs vardır. Amerika tv lerden gördüğümüz , konuşulanlardan duyduğumuz kadarıyla daha serbest herhalde.

    Değişim programları ile eğitimime Almanya, Fransa, İtalya ve üniversiteye ABD'de devam ettiğimden dolayı bir kaç ekleme yapmak istiyorum;


    Avrupa özellikle bazı ülkeler evet sıkıntılı, çünkü bizdeki gibi havalı tüfek ile av yasak ve bu nedenle sadece spor ve eğlence atışı için kabul edilen yetişkin oyuncakları, ancak bir atıcılık klübünde poligon atışı yapıyorsanız neredeyse tüm big bore havalı tüfek/tabanca satın alabilirsiniz. Tek fark bizdeki gibi yasada boşluk olmaması. Onların kural çerçeveleri çizili, eğer lisanslı bir atıcı iseniz bagajınızda gezdirebilirsiniz, yerleşim yerlerinden uzakta eğer özel araziniz varsa atış yapabilirsiniz veya poligonda. Fakat bizdeki gibi boş bulduğunuz her arsa veya göl kenarında bunu yapmak suçtur.


    Ben ateşli olarak karşılaştırılırsa demek istemiştim aslında. Örneğin Almanya'da kursa gidersiniz (yanlış hatırlamıyorsam 6 ay) bu kurs sonrası istediğiniz neredeyse tüm silahları kayıtlı şekilde alabilirsiniz. Ancak kanun der ki: "Eğitim görmüş bir kişinin cezası, bilgili olmayan bir kişiye göre iki katı daha fazla olacaktır" Yani kanun şunu belirtiyor, suç işlemekte serbestsin çünkü sonuçlarını biliyorsun. Zaten bu kursların mantığı da bu. Fransa'da otomatik silah (full-auto) avda kullanamazsınız, kullanacağınız mühimmat yarım ceketlidir, yani çekirdeğin yarısı kurşun, diğer yarısı yive oturan kısmı bakır kaplıdır. Bunun da sebebi hayvanı delip geçmesin, mümkün olan en çok hasarı versin ki (mermi tüm enerjisini hayvanda bıraksın) yaralı kaçma ihtimali azalsın. Düşünecek olursanız oldukça mantıklı ki bir çok Avrupa ülkesinde benzer şekillerde uygulanıyor. Türkiye'de ise 308 win. yani bilinen adı ile 7.62 x 51 fişek aldığınızda G3 piyade tüfeğinde kullanılan fişeği veriyorlar. Eğer MKE av için uygun fişek getirmişse onu alırsınız ancak genellikle gelen tüm fişekler full jacked - tamamı bakır çekirdekli mermilerdir. İnsanların şikayetlerini dinlersiniz sonra da, "7.62 domuz avında yetersiz siz daha büyük bir kalibre edinmeliyim" vs... (özellikle yivliye ilk başlayanlarda bunu duyarsınız)


    İtalya'ya bakacak olursak, halk olarak pek silah düşkünlükleri yoktur ve silah edinme kanunları neredeyse bizden daha kötüdür. O nedenle kimse rahatsız olmaz bu kısıtlamalardan.


    ABD eyaletten eyalete değişen bir düzeni olsa da genellikle ateşliler konusunda oldukça rahat (havalıları saymıyorum bile) sadece tabanca taşıma ruhsatı alamayacağınız eyaletler var. Onun haricinde ülkenin heryerinde poligon mevcut. Silah bir kültür ve bu eğitim çok küçük yaşlarda çocuklara verilmeye başlanıyor. Ruhsatlı silah edinebilme yaşı ise bazı eyaletlerde 16 yaş.


    Konu dışına çıktığımın farkındayım, ancak yeri gelmişken yazmak istedim, kusura bakmayın lütfen.

    benim için beklemeye devam edecek o zaman teşekkürler

    bozulmamış durumda bulmak çok zordur onları bence en iyi ihtimalle yiv-set izi olur verimli olmaz. siz hiç denediniz mi ?

    Eğer niyetiniz ateşli için dolum yapmaksa bu Türkiye'de zor ve yasak zaten. Her şeyi bir tarafa bırakın çekirdeği dökseniz bile (ki bizim pellet mantığındaki gibi %99'luk saf kurşun kullanılmaz çeşitli kombinasyonda bir alaşım elde etmek gerekir) bakır ceket olmayacağı için en azından yiv'e düzgün oturması için sonlandırıcı bakır tapa ihtiyacınız olacak. Hadi onu da bir şekilde hallettiniz namluya sıvanan kurşun ile baş edemezsiniz. Çok daha önemli bir nokta ise şudur; dolum için gerekli cins barut bulamazsınız. Av tüfeği için olan barutlar yivli ve tabancalarda iş görmez, yeterli enerji veremez. Sonuç olarak sürekli yanmamış barut kalıntılarından dolayı gaz tepkimeli ateşliniz sürekli tutukluk yapar, bolt action bir yivli veya 6 patlar tabancanız varsa da namlunun içi tahmininizden çok daha kısa sürede kirden geçilmez.


    Tüm barut çeşitlerinin yanma süreleri ve enerjileri farklıdır. Her barutla dolum yapılmaz, yapılsa da teneke veya şişeye ateş etmekten öte geçmez. Ya silahınız kullanılmaz hale gelir veya sık sık parça değiştirme ihtiyacınız doğar. Yasal olarak sonuçlarını düşününce bence gerek yok.


    Ben ateşliden bu nedenle vazgeçtim ve hepsini sattım. Ne yazık ki ülkemiz kanunları ABD veya Avrupa ile aynı veya benzer değil.


    Kazasız belasız atışlar dilerim...

    Recluse .357


    En çok severek kullandığım havalı tüfeğim Samyang Recluse .357


    İyi yanları; küçük modlar sonrasında 150 grain pelleti 1080 fps atabilmesi ve tahribat atışlarında oldukça zevkli olması (200mt uzaklıktan 20cm kalınlıkta çam bir kalası (yuvarlak olmadıkça) delip geçebilir). Genellikle istikrarsız olduğu yönünde eleştiriler olsa da benim grupman olarak veya attığım yere gitmemesi nedeni ile bir şikayetim olmadı bugüne kadar :)


    Olumsuz yönleri: ses yüksek ve pellet maliyeti yüksek.

    Emeğinize sağlık, gerçekten güzel proje.


    Maalesef ülkemizdeki silah yasaları ve insanların bakış açıları nedeniyle zaman zaman herkes sorun yaşayabiliyor.


    Yivli kullanıcısıydım, 200 mermi sınırı ve MKE nin getirdiği dar mühimmat seçenekleri nedeniyle üzülerek bıraktım.


    Big Bore PCP'lere yöneldim ancak şimdi o da ülkemiz şartlarında özel araziniz dışında tedirgin olmadan atabileceğiniz bir tüfek olmaktan çıktı. Polis bir gün ateşli silah zannederek gelip incelediğinde durumu izah ettim, sonra da giderken bana dediki "tüfeğini uygun taşı, namluyu kırarak yani" dedi, adam poze veya tek kırma ile karıştırdı sanırım. Güvenlik güçlerini eğer meraklı ve hobidaş değil ise işimiz cidden zor çünkü anlayamazlar.


    Alternatif olarak 6,35 aldım ancak tabi ki konu eğer zevk atışı uzun mesafeler ise (200 mt +) bu kalibreler tabi ki yeterli gelmiyor.


    Öncelikle yasa çıkarıp uygulayıcılarının şunu anlaması gerekir diye düşünüyorum; eğer bıçak ile ekmek keserseniz bu bir ekmek bıçağı dır. Ancak birisine zarar verirseniz suç / cinayet aletidir.


    Geçmiş olsun ve başarı dileklerimle...

    Merhaba,


    Arazi için Grand Cherokee 3.0 CRD kullanıyorum 2007 model ve Gayet memnunum, hiç bir sıkıntı yaşamadım. Yakıt şehiriçi ve arazide 14.3 lt ortalama / şehirdışı 10lt. Amarok değil fakat L200 kullandım bir süre, biraz kötü arazi koşullarında modifiye yok ise drive shaft kesiyor. Pick up araçların en büyük sorunu arka kısımlarının hafif olması ve şasi aralığının uzun olması bence. Malzemeler için tavan üstü bagaj kullanmak bana daha pratik geliyor.

    Günaydın Sn. Dogant;


    Hatsan JSB Exact King 25,4 gr (Hatsan'ın JSB'ye yaptırdığı pellet diye biliyorum kutu üzerinde yazanı yazdım), JSB Exact King Diablo 25,39 gr (Normal bildiğimiz JSB kırmızı siyah kutusunda olanı) Küçük kalibrelerde fazla tecrübem olmadığından tam hangi pellet nerede bulunur bilmiyorum ve aynı kalibreleri kullanan arkadaşların yorumlarına göre memnun kalınan pelletler içerisinden bir iki çeşit kendime deneyerek seçmeye çalışıyorum. Bu iki pellet görünüş olarak aynılar fakat kutudan çıkan pellet pürüzsüzlük vs bakarsanız sadece JSB olan daha çapaksız ve özenli görünüyor. H&N Diablo Baracuda 31,02, ki bu pelleti siz bir konuda en iyi verim aldığım pellet dediğiniz için özellikle almıştım. JSB 25gr 50mt sonrasında isabet beklediğim gibi değildi, sağa sola dağılım yaptı. Benjamin 27gr ve H&N 31 gr çok isabetli gittiği için o şekilde belirttim. Yoksa çok çok kötü bir atış sergilemedi ama 50mt mesafede sağa sola 3-4 cm dağılım ile bir kaç pellet toplandığı zaman keyfim kaçıyor. Yani bu demek oluyor ki 100mt mesafeden en küçük rüzgarda soda şişesi veya trap tabağını vurmakta zorlanacağım. Herkesin kriteri farklı.


    Mesafe olarak etkisini pelletin uçuş yeteneğine göre değerlendirmedim. Uçuş yeteneği iyi/düşmesi az olan olan bir pellet aynı zamanda etkili olamıyor ne yazık ki veya isabetli. Ben müsabakacı tabi ki değilim. Attığım pelletlerin aynı yolu takip etmesi düşmesinden daha önemli. Benjamin ile mesela tuğlaya atış yaptığınızda delip geçiyor, ara perdeye denk gelirse ikiye ayırıyor ancak Hatsan JSB de JSB'nin kendisi de sadece ilk perdeyi delik arkasına hiçbirşey yapmıyor. Kurşun yumuşak olduğundan dolayı. Rüzgar çok fazla yoktu o gün ve ormanın içinde olduğumdan yönü değişiyordu. Ben kendimce yorumları yazdım, kullanıcı gözünden.


    Dağılımlar hedef kağıtlarında daha belli ancak iş yoğunluğundan bir türlü düzenlemeye vakit bulamadım.


    Kazasız belasız atışlar dilerim...

    Günaydın,


    BT65 LW .22 tüfeğimi arıza sonucu BT65 LW .25 ile geçen hafta değiştirmiştim ve deneme fırsatı buldum.


    Denediğim 6.35 pelletler:


    * Gamo Pro Magnum 21,91 gr: Çok hafif geliyor, ekonomik fiyatlı olarak yakın mesafe şişe kırma veya grupman harici atışlar için tercih edilebilir. Uzak mesafe istikrarsız. 40mt'ye kadar kullanılabilecek ekonomik fiyatlı bir pellet.


    * Hatsan JSB Exact King 25,4 gr: Gamo'ya göre biraz daha istikrarlı 50 mt'ye kadar kullanılabilecek ekonomik bir pellet.


    * H&N Hollow Point 26,23 gr: Hedef kağıdında vuruş noktasını görmeniz açısından güzel ve isabetli bir pellet, 50 mt'ye kadar başarılı.


    * H&N Diablo Baracuda 31,02 gr: İstikrarlı güzel bir pellet, 100mt'ye kadar başarılı.


    * H&N Ram Point 27,0 gr: İstikrarlı güzel bir pellet, 200mt mesafeye kadar başarılı.


    * JSB Exact King Diablo 25,39 gr: H&N Ram ile kafa kafaya fakat H&N Diablo Baracuda'dan daha düşük performansa sahip.


    * İnce Mehmet 42 gr: Tahribat atışları için güzel. 200 mt'ye kadar deneyebildim. İstikrarlı ancak tüm pelletler aynı kalite olmadığından arada flyer olabiliyor.


    * Benjamin 6.4 mm 27,8 gr: Çok isabetli, istikrarlı bir pellet 200 mt başarılı isabet (ancak bu pelleti piyasada bulamadım, arkadaşımın elinde kalan az miktarda olanı, yani 60 adet ile deneyebildim).


    5.5 mm ve 6.35 farkını söyleyecek olursam;


    Kesinlikle daha isabetli, rüzgardan fazla etkilenmiyor, çap büyük olduğundan dolayı vuruş noktasının görülmesi çok daha kolay. Benim gördüğüm tek dez avantajı 6.35 pellet çeşitliliğinin ülkemizde az olması.


    Not: Resim ve videoları ilgili konu başlığı altında paylaşmayı düşündüğümden buraya eklemedim. Düzenledikten sonra ekleyeceğim.


    Herkese kazasız belasız atışlar...

    Merhaba arkadaşlar,


    Bugün tüfeğim geldi ve ancak deneyebildim. Sesi küçük olmasına rağmen çok iyi kesiyor fakat delik çapları dar geldi sanırım biraz alakasız yerlere gidiyor peletler.


    Dün dökmüş olduğum moderatörü kalıptan çıkardım. Bu tam boy 22cm çıktı sorunsuz. Döküm artıklarını temizleyip odacıklarını takıp denemek istiyorum zaman bulabilirsem. Tek olmadığım bir zaman video da çekerim...


    Herkese iyi akşamlar dilerim...

    Hocam eline sağlık fena durmuyor, sesi nekadar düşürdü.

    Günaydın,


    Teşekkür ederim. Tüfeğim bugün gelecek o nedenle sesi deneyemedim fakat çok fazla keseceğini sanmıyorum. Boyunu 22cm yapmıştım, dökümde hata olunca özürlü kısmını kestim ve şuanki boyu 12 cm civarında. İki adet hava perdesi yerleştirebileceğim yer kaldı içinde, normalde 6 adet koymayı düşünüyordum.


    Yeni döküm inşallah başarılı olursa buradan paylaşırım tekrar...

    Merhaba,


    Bir hafta önce başladığım ve bugün kalıptan çıkardığım moderatörü paylaşmak istedim.


    Boyu uzundu ancak hatalı çıkınca döküm keserek kısaltmak zorunda kaldım. Umarım ikinci denemem sorunsuz çıkar. Bt65 6.35 tüfeğim için yapmaya çalışıyorum. Ağırlık yaklaşık olarak 22gr. Tam boy çıktığında 68gr fln idi. Hava perdelerine ayrıca kalıp yaptım.


    Gelişi güzel japonla üst tapayı yapıştırdığım için kozmetik olarak çok iyi değil. Kalıptan çıktığı gibi.


    Kullanılan malzeme :
    Infuzyon epoxy + 2x2 twill karbon elyaf.


    Döküm yöntemi: vakum infuzyon.


    Herkese iyi akşamlar dilerim...

    Merhaba,


    Paylaşım için teşekkürler. Ben atışların dağınık olmasının sebebini moderatöre bağlıyorum. Moderatörlerin içinde bulunan odacık pullarında, özellikle çift pellet sürüp atma gibi sorunlara bağlı olarak deformeler olabiliyor. Sonucu: hava yolunu saptırarak oldukça fazla dağılım yapabiliyor. Sadece bir fikir tabi ki, kendi başıma geldiği için paylaşmak istedim.


    Fakat Puncher Pro gerçekten görünüm/estetik olarak çok iyi ve en kısa zamanda bir tane edinmeyi istiyorum.


    Herkese kazasız belasız atışlar dilerim...

    Bu arada belirtmek isterim ki direkt kurşun pellet üzerinden kalıp alamadım kauçuklu silikonla. 250 °C'de kürlendiğinden dolayı kurşun çok fazla yumuşak bir hal alıyor. Bu nedenle baskı altında / sıkıştırarak dökmeniz gerektiğinden deforme oluyor ve çaptan kaçıklık yapıyor. Bir de benjamin pelletlerin ucundaki kırmızı plastik eriyor.


    Denemek isteyen arkadaşlar olursa diye belirtmek istedim, çünkü ben baya bir malzeme ziyan ettim bu işlerle uğraşırken.

    Bu kalıbın benzerini youtube da görmüştüm. Elinize sağlık. Kalıbı diz mi yaptınız


    Ben alüminyumdan bir çekirdek modelini tornada işlettim, bir adet benjamin .357 ballistic tip modelini numune vererek. Sonra da kuyumcuların kullandığı kauçuklu silikondan kalıbını alarak yaptım. Maalesef metal işleme imkanım yok evimde ve hiç bir torna frezeci uğraşmak istemiyor... 6.35 için de benzer bir kalıp yapmayı düşünüyorum. 9mm dökümlerim gayet isabetli, memnumum