The content cannot be displayed because it is no longer available.
Ateşli silahlarda barut, silahın bir çok hatasını örter. ama havalı silahta en ufak bir arıza bile atış dengesini bozar. Daha doğrusu havalı silah , bir çok fizik kuralının bir araya gelmesiyle oluşur.
ufakken bende düşünürdüm sene ,1980 li yıllar. Tukamı elli düzene sokmuştum.yanımda şırınga taşırdım .içinde makina yağı olur arada bir piston deliğinden bir damla atardım. ama istikrar isabetlilik filan düşünülmezdi.
Havalı silahta pcp lerde yapılması gerekeni firmalar mühendisler son derece ince ayrıntılarını düşünmüşler. Bunların üzerine birşeyler katmak için o mühendislerin geçtikleri aşamalardan kısmen de olsa geçmemiz gerekir.
Benim hep düşündüğüm bir proje vardı ; metan gazı ile havayı karıştırıp sıkıştırıp patlatmak. çünkü normal hava basıncında pcp de herhangi bir kimya yok. illaki belli aşamadan sonra yanma gerekiyor. hatta gaz karışımını patlatacak hazne ve üzerinde buji monteli aparat halen durur. deneme fırsatım olmadı. ama yine düşünüyorum ilerde havalı ve ateşli silah arasına girebilecek teknoloji bu olur diye düşünürüm. çünkü maliyeti az . gücü havalıyla ateşli arasında olur . Sistemde basitce , kurma kolu biraz sıkıştırma işini yapacak şekilde geriye çekildiğinde gazı ve havayı bir hazneye dolmasını sağlayacak ,ileriye itildiğinde yanıcı gazla havayı sıkıştıracak ve mermiyi namluya sürecek. tetiğe basıldığında manyeto ateşlemesi yaparak yanmayı ve basınç oluşmasını sağlayacak.
bu kadar basit olamaz tabiki. bunun basınç değerinin ne olacağı , gaz karışım oranı, hazne hacmi ,şıkışan havanın ateşlemesini namluya sevkedecek valf sistemi vs. vs. ama elimdeki prototiple bir kez boşa ateşleme yaptım .ama baya zahmetli oldu

işte bu sistem geliştirilirse ateşli + havalı / 2 = xxxx olur. aynı kuş kaçıran ,tüple patlama sesi yapan düzeni düşünün