havalı silahlardaki spir oranlarını bilen arkadaşlar varsa güzel bir paylaşım ve değerlendirme olur diye düşünüyorum.
benim bildiğim hw lerde fazla dianalarda az diye biliyorum.
Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..
havalı silahlardaki spir oranlarını bilen arkadaşlar varsa güzel bir paylaşım ve değerlendirme olur diye düşünüyorum.
benim bildiğim hw lerde fazla dianalarda az diye biliyorum.
arkadaşlar 1980 li yıllarda adımla müsemma ilk havalıya tuka marka ile sahip oldum .henüz 12 yaşında iken. dürbün nedir bilen yoktu. yedek parça zaten yoktu. yada siparişle getirtiyorduk. keçesi kösele gibi birşeydi. kaliteli pellet bulmak zaten mümkün değil. pelletmi pelet .herbiri değişik ebatlarda
sanırım keçe doğal bişey olduğu için uzun süre dizel yapıyordu. ama sık sık patlardı. o zamanlardanmı olsa gerek dianada dürbünü çıkardım .sıfırlama yaptım hemen. ağırlıktan kazanayım diye yaptığım her kara şişe atışı hayretler içinde kaldım. ıska yok hiç. her attım iniyor. yaklaşıl mesafe 60 metre . dedim bir daha dürbün takmam. elimdeki dürbünü de pcp için saklıyorum.
yanımda avcı bir arkadaşta vardı her kalan şişede aptallaştı. yani kısacası şişeler ağladı
. havalı silahları henüz bu millet tanımıyor. yani tuka ile giren markaların bıraktığı izlerle tanıyorlar. inanın elime aldım tüfeği öptüm bugün. 3 adet pellet ve 3 şişe. ( birisi yeşil ) ![]()
HW 77 ve 97 yapı olarak aynıdır. İkisinide ne kadar modlarsanız modlayın sonuç yaptığınız işe değmez. 77-97 leri olduğu gibi sevin. Hatta Moda en uygun silahlar olan dianalar bile bence olduğu gibi kullanılmalıdır.
Hakkını yememk lazım raptorx'in 97 k ile 90 metre grubunu hatırlıyorum. Çok Güzeldi. Bu silahı alanın Raptorx gibi grup yapması için bence baya bi silahla sevişmesi gerekir.Ayrıca güç meselesinde bence 97 k biraz eksik kalıyor. Bu da silahtan beklentilerimizle alakalı bir şey.
haydar bey avatarınızda sanki röntgen yapıyormuşsunuz gibime geldi
sanki silahta masumiyeti simgeliyor #himssilahları kirli emellerimize alet etmeyelim ![]()
köyün birinde kahvehanede oturuyoruz . birisi dediki getirde görelim şu tüfeği.arabadan çıkardım getirdim. baktılar dedilerki ooooo dürbün var bunda her attığını vurursun tabi dediler.mesafesini bildiğim noktaya soda şişesini diktirdim. _+ 5 metre ile 90 metre. hadi vurun dedim kurdum verdim attılar hava gazı
hafif rüzgarda vardı. vatandaş filmlerde gördüğü gibi dürbün artısına giren hedef kaçmaz hemen vurulur.düşmeyi rüzgarı hesap etmez. silahın özelliklerini bilip dürbün ayarını ona göre adapte etmek gerekir.hava şartlarınıda göz ardı etmeden.
bu tip bir cevaba atalarımız derki,
'' dam üstünde saksağan vur beline kazmayı '';kihhik, şimdi kazma alıp dam üzerinemi çıkmamız gerekiyor?
gayet aydınlatıcı bir bilgi olmuş bende teşekkür ederim. ancak şuda bir gerçek olarak değerlendirmek lazım diye düşünüyorum. havalı silahlarla kırsal alanda bir karga vurmak gerçekten çok ciddi bir maharet işi. onlar tüfeği öyle bir biliyorki sizi 100 metre bile yaklaştırmaz kaçarlar. ama normal gidin kaçmaz. yerleşim bölgelerinde ise bunu farkedemeyebilirler. çöplüklerde filan. o zamanda bir dürbün artısına girebilir
buda bence çok önemsenecek bir rakam olmaz. doğrudur demekte yanlıştır bencede.
çok zeki hayvanlar. kara kargayı yavrudan eğitin gözlerinize inanamazsınız. şakir diye meşhur kargamız var. sanayi bölgesinde yuvasını bir usta yapıvermiş. öğleyin belli saatlerde yürüyerek ilk ziyareti huzur evine yaşlılara yapıyor. öyleki yaşlı dedelerimiz ve ebelerimiz yolunu gözlüyor. oradan şehre iniyor belli esnafları ziyaret edip karnını rutin doyurunca geriye dönüyor. sözden anlıyor. çok sosyal tipler. ama az kalsın sanayide tepeliyordum.
bir silahta tepmeyi hissedinceye kadar mermi namluyu terketmiş olur. ama yinede az da olsa olumsuz etkisi vardır ama önemsenmez. 50 cal tüfeklerle nokta atışı yapılıyor. havalıdaki tepme çok farklı. piston hızla ileri giderken geriye , piston ; sona geldiğinde ileriye teper.bunu titreme şeklinde hissederiz.bu yüzden dampasız dürbün kullanmak nerdeyse imkansız hale gelir. mühendisliği çok ince hesap edilmiş havalıda , silah pistonun ivmedeki ürettiği güce göre ağırlığı ve transfer deliği çapı ayarlanır.titreme ve tepme oldukça azalmış olur ama güçten biraz fedakarlık yapılmış olur. dahada önemlisi, pistonun sıkıştırdığı havanın ,pellet namluyu terkedinceye kadar max seviyede kullanlımasıdır. namlu gereğinden fazla uzun olursa pellet belli noktadan sonra hız kaybetmeye başlar. kısa olursa henüz ivme sıfıra inmeden namluyu terkeder yine hız kazanamadan çıkar ve çok ses yapar.
m4 silahlarında 5.56 lık calibrenin yani 22 cal .yıkıcı etkisi düşünülürse ve av tüfeğinde 36 calibre 45 calibre değerindedir. yani çap 11.43 mm 45 te. 36 da ona yakın hatta aynı . burada önemli olan hızdır. elbette kalibrenin büyüklüğü yıkıcıklıktaki etkiyi olumlu artırır ama 36 cal de küçümsenmemesi gereken çaptır. metal kovanlı atış yapan arkadaşımız güzel bir video çekmiş. tahribatı iyi.
onu basan pratik pompada bana ait yapması ![]()
onu yapmadan kendi görüşüm tabi ,tüplede uğraşamam pompaylada . buralarda ne o tüpten bulabilirim nede boşalınca dolduracak birileri. deniz olan yerlerde o imkanınız var. ama bizim yok. o yüzden prototipini yapmaya başladım ama vaktim olmuyor . manometreye ihtiyac var. 150 ye dayandı en son. tabiki güvenlik sorunuda önemli. kısaca aracta taşınabilecek.ağırlığı 2 kg geçmeyecek biraz uzun süre çalışacak, güçten kazanması için.
tepmenin olumsuz etkisi mutlaka vardır ama bu dianalarda önemsenmiyecek miktardadır. ayrıca çok güçlü tüfek çok iyi demek değildir. o zaman mod 125 in üzerine tüfek yok demek lazım.
pistonlularda şu değerlendirmeyi iyi yapmak lazım
1-isabet
2-güç
3-kaç pelletlik ömrü olduğu. kaç pelletten sonra bakıma ciddi derecede ihtiyac duyduğu,kilit sisteminin güvenirliği, vb..
4-estetik kalite ağırlık. pratiklik.
aslında mühendisliğe uyan hw 97 77 tipleri .diana şartları zorlamış biraz .
piston çok küçük diyelim 4 mm de yay sonuç ne olur ? korkunç bir tepme ve güçte değişme olmaz.
piston büyük ve yayda 3 mm olsun o zaman da hava sıkışması pellet itmesini karşılayamaz.
burada önemli olan piston hacminin piston çapıyla orantısı, buna bağlı olarak namlu çapı ve uzunluğu. yakında bunada bir formül üretilse iyi olacak . ![]()
metal kovan derken ,diğer özellikleri aynımı? çekirdek filan. ayrıca resmini koyarsanız ve nerde satılıyor bilgi verirseniz sevinirim.
Bendekinin tek sorunu dediğim gibi gezin geniş olması. Onada çözüm buldum bile ama
bizimki ellettirmiyor tüfeğini temizlik dışında.
İsabeti çok iyi. Tek kurşunun namludan çıkışına bakılırsa saçmalarında iyi olcağını düşünüyorum.
Pazartesi gelirse deniycem bakalım. Modifiye olarak tek istediğim şey horozun yandan kurulması olurdu.
Çakmaklı eski tüfekler gibi. Zorlanmadan kibarca kurulurdu böylece.Birde benim tüfeğin yanında 6mm. aparatı geldi. Onu namluya takınca 6mm. de atıyor:)
6 mm lerde fişek sorunu var. 9mm fişekleri çok iyi. 6 mm de pipetten yapılan kovan yanıyor ve çıkarırken sorun oluyor. ayrıca 9mm ye 6mm fişek yatağı takarsan sadece patlar. nereye gittiği belli olmayan bir mermisi olur. ayrıca 9mm deki saçmalar 10 numara yani çok ince. 10-15 metre en fazla menzil.onu pet şişede denedim tek tarafı bile zor deliyor 10 metreden .serçe avı için o mesafede eh işte. ama tek kurşunda idare eder.
o silahın epey modifie ihtiyacı var. bende 6 mm olanıda var aynı markanın.ama saçma atarsan 10-15 metre tek kurşun da baya etkili.isabetini denemedim. 6mm olanla 5.5 baracuda attım . 5 kg tenekede gres dolu olmasına rağmen diğer tarafından çıktı.
ama yinede her ihtimale karşı arpacını sökmekte fayda var. ![]()
Sonra eşimi götürüp süprizimi yaptım. ÇOOOK sevindi
aynısından bende aldım ama benim eşim sevinmedi ![]()
evet araba genişse uzun namlulu havalı ile arka koltukta güzel grup yapılabilir ![]()
9 tane sıkana kadar büyük ihtimal domuz yaşlılıktan ölmüştür
![]()
![]()
abi yada domuz, tek kırma 36 lık tüfeği görünce gülme krizinden ölür ![]()
mustafa abim, 5.5 mm bb atan havalı varmı?
varsa getirebilirmiyiz?
bu hafta sonu istanbuldaydım arabamla 650*2 =1300 km yol teptim. cebime baktım ulaşabildiğim kartalcin yani yusuf kardeşimiz oldu. sağolsun bir urfa sofrasında yemekte ısmarladı. atışa şöyle orta bir yerlerede gelsek nasıl olur .? denizli gibi ![]()
istanbula işim gereği geldim. arabamla.buraları bilmiyorum. yerim otel maria asia diye bir oteldeyim. buralara yakın olan bir arkadaş varsa otele uğrayıp beni alsın. sizlerle tanışmayı cani gönülden istiyorum.
kozyatağında baya lüks bir otel.
Sayın Tuka karbon kaplama işlemini gerçekleştirebildinizmi? Sonuçlar ne oldu?
Yorum yapan arkadaşlar MotorSilk ugulaması yapılırken ısı seviyesinin yüksek olmasına değinmişler fakat MotorSilk tanımında ısı ile ilgili birşey söylemiyor. Sadece sıvı borik asit metalle karşılaşınca reaksiyona girer ve işlevine başlar deniyor. Denenmesinde fayda var diye düşünüyorum.
sipariş geldi.yarısını arabaya kattım . ama arabada gözle görülen bir değişme yok henüz. silaha uygulama yapcam ama henüz vakit bulamadım. yaptım zaman mutlaka paylaşırım.
namluya zarar vermeden içini temizledikten sonra ısıtılıp yapılmasında fayda olur diye düşünüyorum. her zaman ısı; reaksiyonu tepkimeyi artırır diye düşünüyorum.