ravenksk adlı kullanıcının mesajları

    Chairgun programındaki scopeheight bölümüne dürbün - namlu yarıçapı ve dürbün ile namlu arasındaki mesafe nasıl ölçülüyor?

    Kumpas ile namlu çapını ölçün, dürbün mercek çapını biliyorsak buhunla toplayıp ikiye bölün, çıkan sayıya dürbün ve namlu arasındaki mesafeyi ekleyin, sonuç size scope height' i verir.

    Taner Bey, işin bundan sonrası bağımlılık yapar dikkat edin.
    Öncelikle dürbününüzün mil-dot artıkıl'a sahip olduğunu varsayıyorum.
    Mil dot ile mesafe tahmini yapmamız için hedefin cm cinsinden büyüklüğünü blmemiz gerekli.
    Ağaçtaki cevizler 4 cm olsun, siz dürbünüzle 9 büyütmede bu cevizlere bakarken, ceviz üç mil dot arasına (boşlukları sayacağız) tam sığıyor varsayalım bu durumda;


    (Bilinen boy X dürbün büyütmesi)/mil dot aralığı
    (4 x 9)/2=18
    Hedef size 18 metre uzaklıkta.


    Burdan sonra sizin tüfeğinizin 18 metreyi hangi dot yakınında vurduğunu hesaplamamız gerekir.
    Bu işlem için chairgun programı kullanımını öneririm.


    Bunun için gerekli olanlar tüfeğinizde kullandığınız pelletin ağırlığı ve bc değeri (ballistic coeffiengy)
    (Programda jsb veya hn gibi pelletler zaten kayıtlı), bu mühimmatı sizin tüfeğinizin hangi hız ile attığı, dürbününüzün merkezinin, namlunun merkezinden uzaklığı, kabaca yeterli olacaktır.


    Karşık görünebilir ama eğlenceli kısmı tüfeği ilk elinize alığınızda hedefi vurmaktır.
    Keyifli atışlar.

    Katıldığım ilk ft müsabakasından sonra bu disiplinde devam etme niyetim iyice oturdu.
    Yaylı kategorisinden pcp'ue geçtim öncelikle. Daha fazla rakibin olacağı bir alan daha çok cezbetti açıkçası.
    Umarım ileride daha kalabalık katılımşarla yaylı sınıfına geri dönerim.


    Dürbünü değiştirme fikrine gelecek olursak, ilk yaışmada Hawke sidewinder 6-24x56 kullandım. Hem büyütme hem de 38metrelerden sonra mesafe ölçümü konusunda çok sıkıntı çektim.
    Bu noktada kalitesini bildiğim Hawke'den devam ederek 8-32x56 sidewinder ile değiştirdim. Durum bir miktar dah iyileşse de FT disiplini için en önemli hususlardan olan mesafe ölçümü konusunda sıkıntım devam etti. Ayrıca 50x büyütmenin avantajı da azımsanamayacak ölçüde.


    Böylece rotamı Falcon T50 silver modeline çevirdim.
    Dürbünün beklentilerimi karşılaması konusunda acele etmeyeceğim. Biraz farklı koşullarda, aydınlık, karanlık, sıcak soğuk veya deniz seviyesi gibi durumlarda kullanarak performansı görmeliyim.


    İlk aşamada söyleyebileceklerim, malzeme kalitesi Hawke'ye benzer. Kutusu sidewinder serisinin kutusu gibi gösterişli değil, sade karton bir kutu. İlk Hawke dürbünü açarken yaşadığım premium hissi uaşamadım açıkçası.
    Falcon t50 yanında büyük parallax tekeri, büyük kule kapağı, sunshade ve flip up kapaklarla geliyor. Yani aksesuar aramanıza gerek yok.
    Yurtdışı forumlarda kliklerin pek belirgin olmadığını yazmışlar ancak Hawkeye göre oldukça daha kemikli ve hissedilen bir uapısı var, oldukça beğendim.
    30x zoomda ışık biraz daha fazla alıyor , 60mm mercek sayesinde sanırım. Tabiki 50x de oldukça daha az ışık var ancak yeterli.
    Mildot artıkıl biraz daha kalın, ben ince tercih ederdim ancak rahatsız etmiyor.
    Benim için en önemli kriter olan parallax konusu da çok net bir test yapmasam da ilk izlenim doğru karar vermiş olabilirim diyor.


    Şimdilik yapabileceğim yorum bu kadar kullandıkça buradan konuyu güncellemeye devam edeceğim.

    Evde atış yapmak çok cazip geliyor ancak tehlikelerine karşı mümkün olduğunca önlem almak gerekli. Bu önlemler tekrar tekrar forumda gorusuldu.
    Benim poligonum max 20 metre ancak ben 17 ila 14 metrede kullanıyorum.
    Gamo rocker hedeflik idare eder, en azından çok sektirmiyor ama tertemiz kalmıyor etraf. Ben bu hedefligi yakın zamanda biraz geliştireceğim.
    Atışlarım oturarak ft pozisyonunda yapıldı.


    Harici İçerik www.youtube.com
    Dış kaynaklardan gömülen içerik, izniniz olmadan görüntülenmeyecektir.
    Harici içeriğin etkinleştirilmesi yoluyla, kişisel verilerin üçüncü şahıs platformlarına aktarılabileceğini kabul edersiniz. Gizlilik politikamızda bununla ilgili daha fazla bilgi verdik.

    Çok fena gülme tuttu, ben tüfeğe ayar diyorum yay, tetik hamster oluyour, Emir abi namlu kesiyor, crown açıyor, tetiği neredeyse baştan yapıyor.
    Abim her yaptığında ders gibi oluyor yaylıda, eline sağlık.

    Çok güzel, şaşırdım ve mutlu oldum. Tebrik ederim Kral'ı.


    Hava sarfiyatı, regülatör veya namludan önce ki bu belirttiklerimin çözümü oldukça basit aslında tek bir nokta var şarjör sistemi ve indeksleme.


    Eğer düzgün çalışan bir indeks sistemi ve uygun şarjörü çözdüler ise bu tüfek alınır.

    Doğru, kısaca özetlemek gerekirse;


    Pellet çıkış hızı, pelletin balistik etkinliği, sıfırlama mesafesi, pellet ağırlığı gibi etkenler başta olmak üzere, pelletin namludan çıkıp hedefe ulaşırken çizdiği uçuş hattı lineer değil paraboliktir.
    Yani pelletimiz namluyu terkedip yükselir ve alçalır.
    Örneğin sıfırlamanızı 20 metrede yaptınız, 0-20 metre arası tüfeğiniz alt vurur, 20 metrede yükselmeye başlar, ve bir noktada uzak 0 noktanızla kesişir ve bu zaman zarfında da üst vurur, uzak sıfırı geçtikten sonra tekrar alt vurur ve uçuşu sonlandırır.


    Bu sebeple click ve mesafe tahminleri için çok zaman harcıyoruz.
    Detaylı araştırmak isterseniz, ballistic coefficiengy, pellet bc değerleri ve hawke chairgun programını biraz kurcalayın.


    Keyifli atışlar.