RaptorX tarafından yazılan gönderiler

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.

sesle ben başetmiyorum, çevredekiler ediyor ;şrofls;. dediğiniz gibi biz şehir dışında atış yapıyoruz, silah sesleri birbirine karışıyor zaten. Silah mod ve büyük dürbünle çantasına sığmıyor, bende sök-tak yapmak istemediğimden kullanmıyorum. ancak evde 10m gurupman yaparken takıyorum haliyle :)

Erdem Pistonlularla Pnömatik silahlarda dürbün seçiminde mutlaka ayırım yapılmalı, Güçlü bir pcp silahta çok yaklaştırma elinizin altında hazır konfor iken, yaylı silahlarda dürbünün sıhhati içinde çok büyültmelileri, büyük çap objektiflilerin ömürlerin kısa olacağı dikkate alınmalı.

Bu anlamda Pistonlu (yaylı - GasRam) silahlarda maksimum 12 yada 16 ya kadar yaklaştırma ve maksimum 44mm ön mercek çapına kadar olmalı.

spring gun rated dürbün bulunur ve dampa ayak kullanılırsa problem olmaz bence. mesela Gamo 4-16x50 dampa ile rahatlıkla kullanılabilir.

bende zaten özellikle büyük zoomlarda çok küçük bir açıdan bakıldığından, FOV'un objektif çapına bağlı olmayacağını düşünüyordum. ama dediğim gibi büyük objektifli dürbünlerin FOV'unun daha geniş olduğuna dair örnekler görünce düşüncelerimi değiştirmiştim.

senin son yazından anladığım kadarıyla üreticiler isterse küçük çaplı objektiflerle büyük görüş alanı sağlayabilir. Ancak optimum görüntü kalitesi ve görüş alanını sağlamak çabasında olmaları gerektiğinden bu şekilde dürbünler üretmiyorlar.

Abi haddim olmayarak bir düzeltme yapmak isterim. Daha büyük lens çapı daha geniş görüş açısı sağlamaz. Görüş açısı dürbünün iç dizaynı, büyütme oranı lenslerin "odak uzunluğu" ile ilgilidir. Daha büyük lens yalnızca dürbünün f değerini düşürür, yani daha çok ışık sağlar.

Örnek vermek gerekirse Zeiss'ın en üst seviye Conquest serisinden iki dürbünü kıyaslarsak 3 kat büyütmede 40mm objective lense sahip olan 3-9x40MC 100yard'da 33.9ft. görüş açısına sahipken 56mm lense sahip 3-12x56MC aynı büyütme oranında 27.6ft. FOV'e sahip. Aynı şekilde Diavari serisi 1.5-6x42T 6x büyütmede 20.7ft. görüş alanına sahipken 6-24x72T 18.3ft.'te kalıyor.

Schmitd Bender için de durum değişmiyor. Policemarksman serisinden 4-16x50PMII modeli ile 4-16x42PMII LP modellerini kıyasladığımızda 42mm lens çapına sahip olan model üzerinde fazladan bir yükseklik ayar sistemi daha bulunmasına rağmen büyük lensli modelle birebir aynı görüş alanına(7.62m - 2.33m) sahip.

Zeiss'ın görüş alanını anlattığı sayfa da burada.

bu konuda bende senin gibi düşünüyordum. bazı dürbünlerde senin verdiğin örneklerin terslerine rastlamıştım. onun için fikrim tersine dönmüştü o zaman ;şrofls;.

şimdi tekrar düzeltsemmi acaba :him:s

Akif bey güzel bir konuya değinmiş, ancak dediklerini gözönünde bulundurup seçim yapabilmek için bu dürbünlere elimizle dokunup, gözümüzle görmemiz şart. Bunu yapamadığımızda bu bilgiler teoride kalacaktır.
    4x32, 3-9x32 ve son zamanlarda 4-16x ... ve 6-24x ... türü dürbünler evet mağazalarda var ve dokunup pencereden dışarı bakarak değişik zoomlarda netliği-parlaklığı odaklama halkasının doğru çalışıp çalışmadığını anlayabiliriz. Ama örneğin 25mde sıfırladığımız bir dürbün 50m ye atarken sıfırlaması bozuluyormu? veya 6 zoomda sıfırladığımız dürbün 24 zoomda sıfır noktasını değiştiriyor mu? bunları kullanmadan malesef anlayamaz test edemeyiz. Burada işin içine marka için verdiğiniz bedel girer. Marka bilinen bir markaysa size belli bir kalite sunmak zorundadır.

Birde havalı silahlarına dürbün alacak arkadaşların mutlaka min. 10-15yarda (veya metre) mesafeye odaklama yapabilecek dürbünler seçmeleri lazım. Yoksa 24 zoomda dürbününüz 15m de netleyemiyorsa, pek işinize yaramayacaktır. Dürbünün minimumodaklama mesafesini öğrenmeden/bilmeden kesinlikle dürbün satın almayın derim. Bilinki min. 50m ye netlik yapabiliyor, sizde en az 50m ve üstü mesafeye atacaksanız alın, yoksa kısa mesafelerde işinize yaramayacaktır derim.

şahsen ben kağıt üzerinde dürbün seçiyorsam:
    1. zoom oranı (artık 32x den aşağısı beni kesmiyor :) )
    2. min odaklama (paralax) mesafesi (şu an sahip olduğum 2 dürbünde 8-9metreye 32x zoomda odaklama yapabiliyor)
    3. yandan paralaks ayarı (atış yaparken büyük rahatlık)
    4. objektif çapı (bakarım ama bağlayıcı değil), büyük objektif çapı yüksek ayak kullanımını zorunlu koşar ve dürbünün ağırlığı artar. Büyük objektif aydınlık bir görüntü ve geniş görüş açısı verir.
    5. tüp çapı, 30mm daha aydınlık görüntü veriyor, ama mercekler kaliteliyse 25.4mm de yeterli oluyor.
    6. mil-dot reticle, benim için olmazsa olmaz. kullanmasam bile bakınca mil-dotu görmek beni daha çok havaya sokuyor ;şrofls;.
    7. ağırlık: genellikle aynı büyüklükte (objektif çapı-tüp çapı- boy olarak) 2 dürbünden ağır olanı daha kaliteli merceklerle donatılmış oluyor.

ayrıca bizim atış yaptığımız yerde güneşliğin (sun-shade) önemini kışın çok daha iyi anladık. kozmetik güzellik katmak yanısıra ; gerçekten eğer güneş/ışık kaynağı tarafına doğru atış yapıyorsanız mutlaka gerekli.

Emre elinize sağlık çok güzel derli toplu olmuş, ama bu konu içinde kaynar.

buna yeni bir başlık açın bence g;$i

teknosman bey bana sölediğiniz tüfekler bana pahalı geldi şuan sıkışığım güçlü bi tüfek arıyorum 80 90 mtre vursun ucuzda olmasınn o kadar tabi siz söleyin . çünkü çok tüfek var aklım karışıo biri birsey diyo biri birsey dioo hangisini alim sasırdım

ekinuzunlar
    lütfen Türkçe dilimizi düzgün şekilde ve imla kurallarına uyarak yazar mısınız?