RaptorX tarafından yazılan gönderiler

Lütfen Resim Paylaşımlarınızı Galeri Üzerinden Yapınız. Ek Dosya Yükleme İptal Edilmiştir..

Bizimle Paylaşmak İstediğiniz Resimlerinizi Galeri Dışında Link Olarak Vermek Yasaktır. Galeriye Nasıl Resim Yükleneceğini Bilmiyorsanız Lütfen Konumuzu İnceleyin Buradan Açtığımız Konuyu Ziyaret Edebilirsiniz.

kyucel gittikten sonra Paintsign yetkilisinden izin alıp 25m idman alanlarında gurup çalışmaları yapmaya çalıştım. Yanımda kum torbaları yoktu malesef, halılardan destek yaparak atışlarımı yaptım. Önce ortamı biraz tanıtayım 33derece civarı kuru bir hava, ara ara esen sıcak hafif bir rüzgar, mümkün olduğunca rüzgarın durmasını bekleyip atışlarımı öyle yaptım. Bu çalışmayı yapmamın bir nedenide, şimdiye kadar açık havada hw100 ile hiç ciddi çalışma yapamamıştım. Gelecek FX Gladiatör silah ile isabetlilik karşılaştırmasını da yapabilmek adına, biraz vakit harcadım.
    Aslında forumlarda okuduğum kadarıyla bir yeni pellete geçildiğinde en az 30-40 pellet atıp sonra gurup çalışması yapmak gerekiyormuş, fakat ne o kadar vaktim ne de pelletim vardı, Türkişi, devam ettim.
    Benim silahım Türkiye'de satılan bütün hw100'ler gibi 24-26ftlb bir silah, ancak ben genelde kısa mesafe (50m altı) atış yaptığımdan ve silahı sık sık doldurmamak için gücünü kısıp, bir dolumla 100 atış yapar hale getirdim. Gücü büyük ihtimal 12-13ftlb civarıdır, krono olmadığından emin değilim.

[Resim Engellendi: http://img9.imageshack.us/img9/2784/29248082.th.jpg][Resim Engellendi: http://img8.imageshack.us/img8/5923/94120519.th.jpg][Resim Engellendi: http://img4.imageshack.us/img4/8513/60258293.th.jpg][Resim Engellendi: http://img25.imageshack.us/img25/7348/98881961.th.jpg][Resim Engellendi: http://img24.imageshack.us/img24/3227/31230214.th.jpg][Resim Engellendi: http://img23.imageshack.us/img23/6332/19924277.th.jpg]

kyucel sağolsun beni yanlız bırakmadı, başbaşa keyifli bir buluşma, bol bol şişe orta mesafede 50-100m hatta 1-2 tane 120-130metre, güzeldi.
    sonra Paintsign'da tost-çay ikilisi sonrası eve gidecektikki, ben kalmaya ve atışlara devam etmeye karar verdim.

yaşasın yaz, yaşasın 06.00 buluşmaları.

Abiciğim hep gelmek istiyorum valla helal olsun sabah namazını müteakip gidiyorsunuz. Gelemeye gelemeye yolları unuttuk. Şu havalar biraz serinlese de öğlen civarlarıda buluşulsa.

senin gelmeye niyetin yok, sanki 9-10'da buluşunca geliyordunda? ;şrofls;.;şrofls;.

hadi gel Özgür, bu sıcakta canımız karpuz çekiyor ^^

Verdiğim linkteki BC formülüne kimse bakmamış herhalde :him:s

1) Aynı tipte ve kalibrede iki pelletin BC'leri aynıysa ağırlıkları da aynıdır bu formüle göre. Eğer şekilleri farklıysa, değişik ağırlıktaki pelletler aynı BC'ye sahip olabilirler.

2) Aynı hızda atılan ve aynı BC'ye sahip pelletler aynı noktayı vururlar.

Bu mudur? Budur. ;şrofls;.

o formül yanlış o zaman, ben farklı ağılıkta ve aynı BC değerine sahip 2 pellet buldum, yazdım?
    neyse sonuçta aynı noktayı vurdukları konusunda genellikle hemfikiriz ;şrofls;.

gazozlar baki ;şrofls;.;şrofls;.

X=Vilk.t-1/2gt**2 bu formüle bakarsak kütle ile ilgili bir birim yoktur. hedefe ulşma süreleri namludan çıkış hızına bağlı olduğundan aynı sürede aynı "h" mesafesinde hedeften vururlar ama bu formüllere göre hava sürtünmesini ihmal ettik.Eğer sürtünmeyi hesaba katarsak 30 grains lik mermi mikron seviyede aşağı vuruş yapacaktır.Saygılarımla emrah.

formülün doğru olduğunu kabul edersek, siz zaten kütlenin formül içinde yeralmadığını söylemişsiniz, ve "m" diye bir parametre yok formülde. Bu durumda hava sürtünmesinin etkisi uçan cismin şekline ve yüzey alanına bağlı olduğundan ağır pellete farklı bir etkisi olmaz. Bu nedenle ağır pellet mikron seviyesinde aşağı vuruş yapmaz, aynı yeri vurur. Chairgunda zaten sürtünmeyi ihmalde edebiliyorsunuz isterseniz, vede sonuç farketmiyor.

RaptorX verdigim linkte kalibre ve model ayni kalmak sartiyla sol bolumde agirligi degistirirsen BC ninde otomatikman degistigini gorebilirsin,
    senin BC degerini elle girmen programi yaniltman demek.
    sen model ve agirligi ver birak BC yide o hesaplasin.

Master,
    bu soldaki BC hesaplama yöntemi benim hiç aklıma yatmadı:
    merminin çapı, ağırlığı ve sadece 4 şekilden birini seçiyorsunuz, bu programda BCyi hesaplıyor?
    mesela round nose deyince biliyor BC'yi, round-nose şekil şekil olur, sivriliği farklıdır, burundan ana çapa ulaşana kadarki mesafe farklıdır, merminin boyu farklıdır, etek şekli farklıdır vs vs. sence bunların Balistik Katsayıya hiç etkisi yokmudur? yani bu programa göre çap/ağırlık birde şeklini aynı seçersek bütün pelletlerin/mermilerin BC'leri aynı çıkacak, hiç sanmıyorum...

Bence seni bu eksik/yanlış program yanıltmış

Sn Master,

Aynı çapta, aynı BC değerine sahip fakat farklı ağırlıklarda pelletlerde mevcut, bu nedenle yine bu soruyu cevaplamak adına sizin verdiğiniz programı yanıltmaya yönelik bir çabam veya niyetim yok, olan veriyi giriyorum ve verdiğiniz linkteki programda/formülde, chairgun programındada diğer bütün şartlar aynı ise ağır ve hafif pelletin/merminin aynı yeri vurduğunu gösteriyor.

Okuyanların aklında soru işareti kalmasın, doğru olan öğrenilsin diye ben yazmaya devam ediyorum, yoksa bu sonuçta bir hobidir, hobilerimiz için inatlaşmanın benim için bir anlamıda yoktur. Herkez istediğine inanmakta serbesttir.

bu sizin verdiğiniz programdada BC-hız ve diğer verileri aynı tutup mermi ağırlığını değiştirdiğinizde POI yine aynı çıkıyor? ağır pellet ile hafif pellet veya mermi tek delik yapıyor, alta üste giden yok? doğru cevap tek ama sizin cevap yanlış.
    gazozlar baki.

bakın aşağıdaki Chairgun'ın bir ekranı; pellet yolu aynı BC ile çakıştığında görünmediğinden birini 0,002 BC düşürdüm:
    ikiside 30 yardaya sıfırlanmış bir silahtan atılmış 800fps namlu çıkış hızında biri 30g (0,030 BC) biri 10g (0,032 BC) iki pelletin 55yarda içindeki uçuş yolunu gösterir tablo :

[Resim Engellendi: http://img389.imageshack.us/img389/6443/poigraph0002bm2.png]

dediğim gibi BCleri eşit olunca üstüste bindiğinden birinin BC sini 0,002 düşürdüm.

iki merminin ağırlıkları farklı olabilir mesela farklı yoğunluktaki metallerden yaparsınız

kesinlikle haklısınız.

dediğim gibi BC'leri aynı, hızları aynı fakat ağırlıkları farklı olan 2 cisimin eğik atışı ile ilgili formülü hatırlamıyorum. Ama Chairgun programını yapan zat-ı muhteremler bu formülüde mutlaka kullanmışlardır.

Bende söylediğiniz program yok ama fizik bilgim beni söylediklerimin doğruluğuna inandırıyor eğer formül havasız bir ortamda düşündü ise ben yanlışım ama hava sürtünmesi varsa kesin ağır mermi üstten vurur herşey bir yana hafif mermi dana kısa menzilli olacaktır ya hedefi hafif merminin düştüğü yerden daha uzağa korsak (yaa işin pislik yanı ) benim gazozum ufak yeşil şişelerdeki karamürsel gazozundan olsun eskiler bilir

Fizik bilginize, herkezin fikrine saygım var. Eğer havalısilahlarla hakikaten ilginiz var ve/veya artacaksa kesinlikle chairgun programını bilgisayarınıza kurup boş zamanlarınızda inceleyin.
    Bildiğim kadarıyla pelletlerin BC lerini bildiğimiz atış alanlarında deneyip formüllerle saptıyorlar, namlu çıkıştaki hızı 10metredeki hızı-20metredeki hızı vs. gibi ölçüp oradan BC'ye ulaşıyorlar. Biryerlerde formülünü görmüştüm, bulursam ekleyeyim. O programdan neler bulunabildiğine eminim şaşıracaksınız, uçsuz bucaksız bilgiler barındırıyor.

Ayni kalibrede ve dizaynda fakat farkli agirliktaki iki merminin esit BC ye sahip olma olasiligi yoktur !

bu konuyuda şimdi araştırdım, şekilleri birebir aynı demiyorum (zaten aynı BCye sahip olmaları ortak bir uçuş yolu izlemelerine neden oluyor, şekilleri değil) ancak 2 pellette kubbe başlı (dome-head) farklı ağırlığa fakat aynı BC değerine sahiplermiş.
    Beeman Kodiak .177, 10.6g ve 0.023 BC
    Benjamin Sheridan Diabolo .177, 8.8g ve 0,023 BC

Sayin RaptorX.
    Kesinlikle haklisin Amerikayi yaniden kesfetmeye gerek yok(Bu konuda hemfikiriz)
    Ancak seninde degindigin gibi BC lerin esit olmasi gerekir.
    Soruyu ve yorumumu tekrar oku ve bir kez daha dusun,Amerika ne tarafta ?

Sn MASTER
    soru içinde BC'lerin eşit olduğu varsayılıyor. oradan yola çıkılınca sonuç dediğim gibi, ha eğer "2 pelletin BC'si aynı olmazki" diyorsanız o da "İlginç bir soru 3 " olur.
    Amerika'nın ne tarafta olduğu ise bu konuda olduğu gibi nereden yola çıktığınıza göre değişir.

Niye yanlışki? aynı hızda iki mermi ağır olanın enerjisi daka fazla ve hava sürtünmesi bu enerjiden hızın fonksiyonu olmak kaydıyla aynı enerjiyi azaltır başka bir anlatımla enerjisi fazla olan mermi daha uzun sürede enerjisini tüketecek ve yatay düzlemde hızını kaybedecektir yaani aynı mesafede hafif mermiden daha hızlı ve aynı zamanda atıldıysa daha çabuk dolayısıyla yerçekimi ivmesinden daha az etkilenmiş dolayısıyla daha az düşüp hedefin yukarısını vuracaktır bir gazoz daha

Amerika'yı bir daha keşfetmenin zor olacağını düşünüyorum arkadaşlar.
    chairgun programı bilgisayarınızda yüklüyse, aynı hız-BC-sıfır noktasını farklı ağırlıkta 2 (isterseniz 3) pellet için girin, sonucu görün. Bunun fizik formülleriylede sağlaması yapılabilir. Ama benim fizik bilgim bunun için yetersiz.
    Gazozlarınız baki :)

Peki birde şöyle bakalım ağır mermi daha uzağa düşecektir dolayısıyla yavaşlama hızı hafife oranla daha az olacaktır yani aynı mesafede ağır mermi hafife oranla daha hızlı olacaktır dolayısıyla hedefe daha çabuk ulaşacaktır ve düşme zamanın bir fonksiyonu olduğu için hedefin üstüne (yukarısına ) isabet edecektir gazoz gazoz gazoz

böyle düşünemeyiz, çünkü yanlış. ama gazozunuz baki :)

yani ilkokul bilgilerimden aydaki yerçekiminin dünyadakinin 1/6 sı olduğunu hatırlıyorum (yanlış hatırlamıyorsam) bu durumda 6 kat daha az düşme yapacağından 6 katı mesafede aynı yüksekliği vurur diye düşündüm. Tabi oradaki atmosferin özelliklerini falanda hesabe katmak gerekirse ben hemen sıvışırım ;şrofls;.
    Bunu en iyi ve en ilmi Ülkü abi cevaplar.